גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיו יונתן מחפש ביצירת הביכורים שלו את אביו, המשורר נתן יונתן

בספרו הראשון יוצא הבן למסע אחר דמותו ויצירותיו של האב, וגם אחר הספרים עם ההקדשות הארוכות והמפורטות שהעניק לו

זיו יונתן. ניכר כי וא מבין היטב מהי ספרות / צילום: ויקיפדיה (עיבוד מחשב)
זיו יונתן. ניכר כי וא מבין היטב מהי ספרות / צילום: ויקיפדיה (עיבוד מחשב)

המשורר, הסופר והעורך רן יגיל חוזר אל ארון הספרים היהודי, העברי והישראלי 

בשנה שעברה מלאו 100 שנים להולדת המשורר נתן יונתן (2004-1923). בנו הקטן, זיו יונתן, 63, פרסם באוגוסט האחרון ספר מרגש הנע בין ממואר לווידוי פואטי, בשם "במקום פרידה" (הוצאת הקיבוץ המאוחד).

היכרות עם שירתו של שגיא אלנקוה, אחד המשוררים הישראלים הייחודיים
6 הערות|חידת חייו של האיש שהביא את הפלנטה האחרת לספרות העברית

בספרו הוא מנסה לנתח את יחסיו המורכבים והמעניינים עם אביו. שמו של הספר לקוח משיר מולחן וידוע של נתן יונתן "במקום פרידה", שביצעו בעבר צוות הווי חיל האוויר וגם שלישיית "שוקולד מנטה מסטיק". השיר מוכר בגלל שורתו הראשונה "אם תלך עכשיו": "אם תלך עכשיו, הכל עוד יישאר לי/ קצף חרציות, שלהביות זהב/ צפצפה כסופה, הלב שלי אומר לי/ אם לומר שלום, אז בוא נאמר עכשיו".

האב והבן מתקשרים באמצעות ספרים

יהיה זה עוול לראות את ספרו רק דרך הפריזמה המשולשת האב, נתן יונתן המשורר, למול שני בניו: האחד חי, המחבר זיו יונתן, והשני מת, ליאור יונתן (1973-1952), הבן הבכור שמת במלחמת יום הכיפורים. כי יש להודות על האמת: זהו הספר היחיד שהוציא עד כה זיו יונתן, ואחיו ליאור רק מופיע פה ושם בספרו. ואולי בכלל מוטב ליצור פה איזו חלוקה דיכוטומית בין פרוזה לשירה: השירים נכתבו בעיקר לליאור המת ואילו הפרוזה שנכתבה בסוף חיי המשורר בדמות הקדשות על ספרים נכתבה לזיו החי.

נתן יונתן וזיו תִּקשרו באמצעות ספרים באחרית ימיו של המשורר, שהיה במשך שנים רבות העורך הראשי בהוצאת ספרית פועלים. הוא נתן לבנו ספרים, חלקם ספרי מופת וחלקם ספרים אישיים ואיכותיים, שהשפיעו עליו במשך חייו. בכל הקדשה שכתב לזיו ניסה נתן יונתן להסביר לבנו מדוע הוא נותן לו הספר. המשורר עשה זאת בעצת אשתו של זיו, חוקרת הספרות ד"ר לילי רתוק, ואכן ההקדשות מורחבות ומנומקות. ההקדשות מהוות את החלוקה לפרקים בספרו של זיו יונתן, ומלוות בעבודות אמנות יפות של יוג'ין לימאי.

 

לחפש את האב בנבכי היצירות

זיו לא הסתפק רק בהקדשות שהותיר אחריו אביו, אלא תר אחריו בספרים שהקדיש לו, וחיפש היכן ביצירות האלה מתחבא האדם והיוצר נתן יונתן. לטובת כתיבתו אפשר לומר שהיא העמיקה הרבה מעבר להתחשבנות עם אביו; זאת למרות שהוא טוען כנגד האב שהוא מִסְחֵר, מילה קשה בהקשר זה, את מות ליאור, והפך באמצעות שיריו את המוות הפרטי לציבורי, וכך הפקיע את הכאב האישי מהמשפחה.

עם זאת, יש בספר רגעים מרגשים לא מעטים, וגם כתיבה אסוציאטיבית משובחת המעלה תובנות יפות באשר ליצירות עצמן. מדובר ביצירות מופת כמו "מובי דיק", "הזקן והים" "מאה שנים של בדידות", אבל גם ביצירות אישיות סופר איכותיות ומוכרות פחות כמו "על הזמן והנהר" של תומאס וולף ו"נרות ברוח" של גריגורי כנוביץ' וכמובן גם שירה: קונסטנדינוס קוואפיס, "כל השירים".

אך מעל כולן היצירה המרכזית בה מצא את אביו הייתה הרומן "והיום איננו כלה" של צ'ינגיס אייטמטוב. מעניין כי בכל הספרים שניתנו לזיו, לא מופיעה הספרות העברית. זאת יש לדעת: לנתן יונתן היה חשבון ארוך עם הממסד הספרותי הישראלי שטעה להתייחס אליו במשך שנים כאל פזמונאי.

הבן יודע לנתח את ספרי האב

ניכר כי זיו לא רק מוכשר בכתיבה, אלא גם מבין היטב מהי ספרות ומה זו יכולה לחולל בלבבות אנשים. הוא מנתח ניתוח חסכני את היצירות המובאות, ובוחר ציטוטים מעולים ותמציתיים מכל יצירה ויצירה. הוא גם יודע לנתח את יצירתו של אביו במרחק מה ובביקורתיות מדודה. הוא מעדיף שירים אחדים, על פני האחרים המוכרים יותר. הוא גם מבין את הלו"ז העיקרי של שירת נתן יונתן, שהתחיל כפזמונאי ועבר בהדרגה להיות משורר־זמר, בדומה לנתן אלתרמן, אך לירי הרבה יותר ופחות שקול וסדור.

זיו מנתח יפה את הנוף הארצישראלי ביצירות אביו: החול והצמחייה, הים והנחל, השמש והשקיעה, העוף והחי, לצד המלחמה והשכול התמידי, הפרטי והכללי.

אלו מובילים את הדובר בשירים למחשבות על ידידות, נעורים אהבה ובדידות. וישנם גם רמזים ללשון המקרא, למסורת השירה העברית, משירת ימי הביניים בספרד ועד האב הרוחני, אברהם שלונסקי, שממנו נתן יונתן התקשה להשתחרר.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?