גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבכיר לשעבר במגדל שהרוויח 3.4 מיליון שקל בלי לעבוד יום אחד

חברת הביטוח הציגה רווח שנתי של 553 מיליון שקל, 85% ממנו ברבעון האחרון של השנה לבד • הסיבות העיקריות: מחקר פנימי על מימוש הקצבה הפנסיונית שאפשרו שחרור עתודות בהיקף עצום וכן רווחים בשוק ההון • וגם: מצנח הזהב הנדיב של יפתח רון-טל שלא עבד אפילו יום אחד ב-2023, ומביא את היקף חבילות השכר ששילמה מגדל לבכירים שעזבו ל-12 מיליון שקל

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)
יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

קבוצת הביטוח והפיננסים מגדל  אחזקות רשמה בשנת 2023 רווח כולל של 553 מיליון שקל, לעומת הפסד כולל בסך 468 מיליון שקל בשנת 2022. ברבעון הרביעי הרווח הסתכם לכ-468 מיליון שקל (לעומת רווח של 388 מיליון שקל ברבעון המקביל), כלומר כ-85% מהרווח השנתי הושג במהלך הרבעון האחרון של השנה. 

השיפור בתוצאות נבע בעיקר מקיטון בהתחייבויות עקב השפעת עליית הריבית במהלך השנה. ככל שהריבית גבוהה יותר היום, ריבית ההיוון שעל פיה מחושבות העתודות גבוהה יותר ולמעשה מפצה על הפערים בין שווי הכסף כיום לזה העתידי וכך העתודות קרובות יותר לשווי הכסף כיום. בביטוחי החיים לבדם, שם העתודות הגדולות, השינויים בעקום הריבית הובילו לגידול ברווח הכולל לפני מס בסך של כ-360 מיליון שקל. 

בנוסף, במגדל, החברה הגדולה בתחום ביטוחי החיים והחיסכון, ביצעו מחקר בנוגע לשיעורי מימוש גמלה והתפלגות גילאי הפרישה. בעקבות המחקר הצליחה מגדל לשחרר עתודות בהיקף של 570 מיליון שקל. תוצאות המחקר לא פורסמו בדוחות, אך סיבה אפשרית להקטנת העתודות היא שהן מחושבות על פי פרישה בגיל 67 לגברים או סביבות 63-64 לנשים, בעוד רבים ממשיכים לעבוד גם אחרי זה ולא מנצלים את קצבאות הפנסיה, כך שהחברה יכולה להקטין את העתודות. 

דוחות חברת הנדל"ן שחשפו: בכמה נמכרה דירה במגדל היוקרה החדש?
הדיבידנד הענק שתחלק עזריאלי וחברת הגמל שהנכסים שלה זינקו ב-33%

גידול בהיקף תביעות אובדן כושר עבודה

מנגד, חל גידול בהתחייבויות בעקבות עדכון העתודה לתביעות בענף אובדן כושר עבודה בסך של כ-280 מיליון שקל (בשייר), כשבמגדל מציינים גידול בהיקף התביעות בתחום. זאת לעומת קיטון בעתודות וגידול ברווח הכולל בסך של כ-900 מיליון שקל לפני מס בשנת 2022. 

בנוסף, חל גידול בהכנסות מהשקעות הנובע מהשגת תשואות גבוהות יותר בשוקי ההון. בשנת 2023 נרשם שיפור בתרומת ההשקעות של כ-2.8 מיליארד שקל לעומת שנת 2022 הנובע משיפור בתשואות, אם כי החברה עדיין רשמה הפסד בהיבט השנתי, לעומת רווח של 108 מיליון שקל שהיא רשמה מהשקעות ברבעון הרביעי של השנה. 

בכל הנוגע להשקעות, מגדל הצליחה לצמצם את ה"בור" בדמי הניהול המשתנים (דמי ניהול הנגבים בפוליסות ביטוחי מנהלים המשתתפות ברווחי המבוטחים כאשר התשואה חיובית), בהיקף של כחצי מיליארד שקל - מ-1.5 מיליארד שקל בסוף שנת 2022 ל-955 מיליון שקל נכון לסוף 2023. הירידה המשיכה לאחר תאריך המאזן ונכון למועד הסמוך לפרסום הדוח, מסתכם "בור" דמי הניהול בכ-0.8 מיליארד שקל. 

מנגד, הרווח החיתומי (לפני מס), כלומר הרווח מפעילות הליבה, בתקופה המדווחת הסתכם לכ-440 מיליון שקל, ירידה של 44% לעומת רווח חיתומי של 786 מיליון שקל בשנת 2022. הירידה ברווח החיתומי נבעה בעיקרה מעלייה בהיקף התביעות בביטוח בריאות ובענף אובדן כושר עבודה בביטוח חיים וכן מהשפעת מלחמת חרבות ברזל בענפי ביטוח חיים ובריאות. במגדל ציינו כי על פי הערכות השפעת מלחמת חרבות ברזל נאמדת בכ-80 מיליון שקל. מנגד, חל שיפור ברווחיות בתחום ביטוח כללי אשר נבע בעיקרו מענפי הרכב, כשמגדל, כמו כל התעשייה, העלתה מחירים כדי להתמודד עם הפסדים גדולים שנבעו בין היתר ממכת גנבות הרכב. 

בביטוח הבריאות הרווח החיתומי בשנת 2023 הסתכם בכ-11 מיליון שקל לפני מס לעומת רווח חיתומי בסך כ-155 מיליון שקל לפני בשנה שקדמה לה. הירידה ברווח החיתומי נבעה בעיקרה מירידה ברווח בביטוחי הוצאות רפואיות, מעבר להפסד בביטוח תאונות אישיות (לרבות תביעות המיוחסות למלחמת "חרבות ברזל" בסך של כ-14 מיליון ש"ח לפני מס) וגידול בתביעות בביטוח סיעודי. מנגד, בביטוח מחלות קשות חלה עלייה קלה ברווח החיתומי. 

החדשות הטובות מבחינת מגדל היא שהפרמיות השוטפות ודמי הגמולים בשנת 2023 הסתכמו בכ-27 מיליארד שקל, עלייה של כ-4% לעומת השנה שקדמה לה. היקף הנכסים המנוהלים צמח בכ-13% והסתכם בכ-415 מיליארד שקל בסוף 2023. 

היעד ל-2027: רווח של מיליארד שקל וחזרה לחלוקת דיבידנד

החברה הציגה היום תכנית אסטרטגית אשר יישומה החל כבר בשנת 2023. התכנית, אשר נקראת Back to Basics, נשענת על שלושה נדבכים: חיזוק פעילות ליבה וחתירה לצמיחה רווחית; הגברת האפקטיביות והקטנת עלויות; הצעות ערך ללקוח במציאות משתנה. בחברה מציינים כי להערכתה השלמת יישומה המלא של התכנית יחזק את רווחיותה וחוסנה הפיננסי. 

החברה מעריכה כי עד שנת 2027 היא תשיג את היעדים הבאים: רווח מייצג של כמיליארד שקל המשקף תשואה של כ-12% על ההון; חלוקת דיבידנד באופן שוטף (נכון לאמצע 2022 יחס כושר הפירעון של מגדל ללא יישום הוראות המעבר עומד על 78% והיא צריכה להגיע ל-100% כדי לחלק דיבידנד); גידול של למעלה מ-100 מיליארד שקל בנכסים המנוהלים ל- 550 מיליארד שקל. 

עלות של 3.4 מיליון שקל בלי לעבוד יום אחד

כפי שעושות כל החברות הבורסאיות, גם מגדל פרסמה את טבלת מקבלי השכר הגבוה בחברה. רק שאצל מתברר כי המשתכר הגבוה ביותר הוא היו"ר לשעבר, יפתח רון-טל, שסיים את כהונתו כבר בנובמבר 2022. למרות זאת, הוא עלה למגדל בשנת 2023 ב-3.4 מיליון שקל. 

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בנובמבר 2023 נחתם הסכם פשרה בין מגדל ביטוח לבין רון-טל לאור טענות שהעלה האחרון, בין היתר, ביחס לאופן סיום העסקתו במגדל ביטוח, לנזקים שונים שנגרמו לו לכאורה ולזכאותו למענק אי תחרות על פי הסכם ההעסקה שלו. במסגרת ההסדר הוסכם כי מגדל ביטוח תשלם לרון -טל מענק אי תחרות חד-פעמי בסך של 1.72 מיליון שקל כנגד התחייבות לאי תחרות למשך תקופה של 5.5 חודשים. מחצית מהתשלום בוצעה באופן מידי והמחצית השנייה פרוסה לינארית בתשלומים שנתיים על פני שלוש שנים, החל ממועד הפרישה של רון-טל ממגדל ביטוח. כך בשנת 2023 נרשמה הוצאה בסך של כ-920 אלף שקל בגין הסכם הפשרה. לסכום זה יש להוסיף תשלום של 1.2 מיליון שקל בגין מס שנשאה מגדל על חריגה בתגמול השנתי של רון-טל מעבר למגבלת שכר הבכירים וכן תשלומים נוספים בגין העסקתו שכאמור הסתיימה עוד טרם החלה 2023. 

יחד איתו ברשימת המשתכרים הבכירים נמצאים מנכ"ל מגדל אחזקות הציבורית (3.38 מיליון מתוכם 850 אלף במענק ותשלום מבוסס מניות), מנכ"ל סוכנות הבית מבטח סימון, ליאור רביב; מנכ"ל מגדל שוקי הון שגיא שטיין; מנכ"ל חברת הביטוח רונן אגסי; מנהל הכספים של חברת האחזקות ומנהל חטיבת הפיננסים של מגדל ביטוח, טל כהן; ויו"ר חברת האחזקות שהחליף את רון-טל, השופט בדימוס חנן מלצר, שבגין 66% משרה קיבל אשתקד תגמול של 2.5 מיליון שקל. 

זו לא הפעם הראשונה שמגדל משלמת סכומים כאלו לבעלי תפקידים שעזבו. בעקבות הליך הגישור לאחר עזיבתו של ניר גלעד את תפקיד היו"ר, שילמה מגדל 3.2 מיליון שקל לגלעד, בתוספת הוצאות משפטיות. בשנת 2022 נרשמה הוצאה בסך כ-1.4 מיליון שקל בגין מענק ההסתגלות למנכ"ל לשעבר רן עוז (כיום מנכ"ל ישראכרט). גם מוטי רוזן, שעזב ב-2021 את תפקיד יו"ר חברת הביטוח אחרי שלושה חודשים בלבד, קיבל פיצוי גבוה - כ-4.4 מיליון שקל. 

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי