גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תוכלו לחסוך אלפי שקלים בחשבון החשמל שלכם

שנתיים חלפו מאז שהרפורמה במשק החשמל הישראלי נכנסה לתוקף, אבל רוב גדול של הצרכנים לא ביצעו ניוד מחברת החשמל לטובת הספקיות הפרטיות ● הסיבה, כך נראה, היא חוסר מודעות מצד הציבור ● מי הם השחקנים שהצטרפו למהלך, ומהם המסלולים שהם מציעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בחודש שעבר הודיע שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן על צעד שאמור לעודד את ניוד הלקוחות בין החברות במסגרת הרפורמה במשק החשמל. המהלך המסתמן הוא הסרה של מגבלת המונה החכם, שמנעה ממרבית 3.1 מיליון הלקוחות הפרטיים והעסקיים לנייד את החשמל שלהם במסגרת הרפורמה.

ראיון | המומחה שמסביר: כך נראה העתיד של יחסי ישראל-ארה"ב
הביטקוין שובר שיאים. זה מה שחושבים עליו משקיעי העל

המונה החכם מבצע רישום רציף שמאפשר קריאה ושידור מרחוק של נתוני הצריכה, והוא מהווה תנאי למעבר בין החברות, אבל לפי נתוני רשות החשמל - נכון לסוף פברואר התקינה חברת החשמל רק כ־750 אלף מונים חכמים.

זאת למרות שרשות החשמל החלה להוציא רישיונות כבר החל ממרץ 2021. עם זאת, גם מבין הלקוחות שהותקנו אצלם מונים חכמים, רק כ־33 אלף לקוחות ניידו את חשבונות החשמל: 24 אלף לקוחות ביתיים וכ־8,500 עסקיים/תעשייתיים.

סיבה מהותית להיעדר ניוד מסיבי של לקוחות היא מודעות: סקר שביצעה בשנה האחרונה קבוצת גיאוקרטוגרפיה עבור פרטנר מצביע, כי כמחצית מהציבור מכיר או שמע על תהליך פתיחת שוק החשמל.

כמו כן, 86% מהציבור הביעו נכונות עקרונית לעבור לחברות אחרות המספקות חשמל, והחסם הוא חוסר היכרות עם התהליך.

בינואר נכנסה לתוקף אסדרת השוק שמאפשרת לחברות של אנרגיות מתחדשות למכור חשמל ישירות לצרכנים - צעד שצפוי לעודד את החברות הגדולות בענף.

הקצב האיטי של התקנת המונים החכמים, לצד הניוד הדל מצד הציבור, הביאו לכך שבפברואר יצאו לשימוע לציבור במליאת רשות החשמל לצורך הסרת החסמים, כשבאפריל צפויה החלטה במליאה.

כל זאת, כשהמטרה היא כי החל מהרבעון השלישי - כל לקוח יוכל לנייד את חשבון החשמל שלו לכל ספק שהוא רואה לנכון וללא תלות בסוג המונה.

עוד בטרם הצעד המשמעותי של השר כהן, יותר מ־40 חברות נרשמו לקבלת רישיון לספק חשמל, כשמתוכן 18 פעילות.

מבין הפעילות, יש כאלו שנמצאות בפיילוטים בשלבים ראשוניים, ויש שכבר מספקות חשמל במסלולים שונים.

אלו מציעות הנחות שונות ביחס לתעריף החשמל, שעלה ב־1 בפברואר ב־2.6% ל־61.45 אגורות לקוט"ש כולל מע"מ. גלובס עושה סדר בין השחקנים הבולטים.

אלקטרה פאוור: שיתוף־פעולה עם אנלייט

אלקטרה פאוור הייתה מהראשונות שהציעה לנייד את החשבון מחברת החשמל, כבר בינואר 2023. החברה התקשרה עד עתה עם עשרות אלפי לקוחות פרטיים ומסחריים, ביניהם הסכם עם רשת מלונות דן לאספקה למשך עשר שנים. בחמישי האחרון, כחצי שנה לאחר שאלקטרה פאוור ואנלייט הודיעו כי חתמו על מזכר הבנות להקמת תאגיד משותף שיעסוק בשיווק ובאספקת חשמל ירוק לצרכנים ביתיים ועסקיים קטנים, נחתמו הסכמי שיתוף־הפעולה בין שתי החברות.

במסגרת ההסכמים נקבע כי אלקטרה פאוור תחזיק ב־65% מהשותפות ואנלייט ב־35%, ולאנלייט הוקנתה זכות להגדיל את שיעור החזקותיה בשותפות ב־5% נוספים, כנגד העמדת אמצעי ייצור חשמל נוספים שלה. המיזוג מותנה באישור רשות התחרות. החברות מקוות לחלוש יחד על נתח גדול משוק האנרגיה בישראל, שמגלגל כ-10 מיליארד שקל בשנה.

אלקטרה פאוור מציעה כמה מסלולים וסוגי הנחות ביחס לתעריף החשמל הביתי, לרבות מסלול "הייטק" המיועד למי שעובדים מהבית. החברה מציעה גם חבילה משולבת של חשמל וגז עם הנחה במחיר הגז.

עמית פרגמנט, מנכ"ל תחום אספקת חשמל באלקטרה פאוור, אמר לגלובס כי "החברה משקיעה רבות בהבטחת מקורות ייצור חשמל לשנים קדימה, על ידי שיתופי־פעולה ארוכי-טווח ומגוונים, בעיקר מאנרגיות מתחדשות ירוקות".

סלקום: "לעבור בשיחת טלפון פשוטה"

סלקום אנרג'י, חברת תקשורת בבסיסה שהייתה מהראשונות להיכנס לשוק החשמל, מספקת כיום שירותים לאלפי לקוחות. בספטמבר האחרון היא הודיעה על הקמת מיזם משותף עם משק אנרגיה למכירת חשמל ללקוחות פרטיים. לצד זאת, הודיעו הצדדים כי המיזם ירכוש ממשק אנרגיה חשמל בהיקף כחצי מיליארד דולר ל-20 שנה.

החברה מציעה שלושה מסלולים: "חוסכים קבוע", "עובדים מהבית" וחוסכים בלילה".

למנכ"ל סלקום אנרג'י מונה ניר יוגב, שהיה מיוזמיה ומקימיה. "בתקופה שבה תעריפי החשמל מתייקרים, צרכנים אינם מודעים לאפשרות לחיסכון של עד אלפי שקלים מדי שנה באמצעות מעבר לספק חשמל אלטרנטיבי בעזרת שיחת טלפון פשוטה", אמר יוגב לגלובס.

פזגז: הנחה קבועה החל מיום הניוד

אלפי לקוחות עברו עד היום לשירות החשמל של פזגז. החברה מציעה 7% הנחה על החשבונית החודשית לכל משק בית החל מיום הניוד. בד־בבד, היא מציעה מסלול הנחה בסופ"ש של 10%. מלקוחות שמעוניינים לעבור בין המסלולים, גובה החברה עלות מעבר של 29.9 שקל. ללקוחות שלא מעוניינים להמתין להפסקת התלות במונה החכם, החברה מציעה להזמין עבורם את המונה מחברת החשמל.

פזגז לא גובה על קיצור הביורוקרטיה תשלום, אך על עצם התקנת המונה צריך לשלם לחברת החשמל כ־260 שקל. זו המחשה לכך שרשת החשמל הישראלית נותרת באחריות בלעדית של חברת החשמל. כלומר, על כל תקלת חשמל, יידרשו הלקוחות של כל החברות לפנות למוקד 103, שהרי הם הכתובת היחידה.

אמישראגז: הנחות בחשמל ובגז

אמישראגז היא חברה שנכנסה לשוק החשמל הישראלי במאי האחרון. לפני שנכנסה, השחקניות הבולטות בשוק היו אלקטרה פאוור, פזגז וסלקום. החברה מציעה מסלול אחד: 6.5% הנחה על חשבון החשמל בכל שעות השבוע, וכן חודש גז חינם בכל שנה או 10% על מכלי הגז (עד שני מכלים לשנה).

"בחודשים האחרונים הצטרפו לאמישראגז אלפי משקי בית", אומר שניר ניב, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה. "ככל שעובר הזמן הצרכנים מבינים את היתרון הגדול במעבר לספק פרטי וחיסכון של מאות שקלים בשנה בחשבון החשמל".

פרטנר: בצירוף עם חבילות תקשורת

פרטנר השיקה בשבוע שעבר את "פאוור פרטנר" בראשות אילן לדרר, לאחר פיילוט מוצלח בקרב העובדים. לצורך אספקת השירות, חתמה פרטנר בחודש שעבר חוזה התקשרות עם חברת OPC.

החברה למעשה מציעה ללקוחות כעת אינטרנט, סלולר, טלוויזיה ושירות חשמל, כאשר בהמשך הדרך צפויה גם להציע חבילות משולבות של תקשורת וחשמל.

פרטנר מציעה שלוש חבילות חשמל: הנחה קבועה כל היום, "עובדים מהבית" ו"חיות לילה".

בזק: היעד - 400 אלף לקוחות

שחקנית משמעותית מאוד שנכנסה לתחום בחודשים האחרונים היא בזק שמקימה בבעלות משותפת עם חברת PowerGen של קרן ג'נריישן חברה לאספקת חשמל.

לתפקיד מנכ"ל החברה החדשה מונה הראל בלינדה, שכיהן בעבר כסגן ומשנה לממונה על התקציבים באוצר, וכן כסמנכ"ל הכספים של חברת החשמל.

במסגרת החברה המשותפת, בזק תוביל את השיווק, המכירות והשירות של המיזם, ו־PowerGen תספק את החשמל ממגוון מתקני ייצור, הקיימים והעתידיים שבבעלותה, תוך מימוש יכולות סחר האנרגיה שלה. בראשות PowerGen עומד כיום יואב הר־אבן, מנכ"ל רפאל לשעבר. היא בעלים של כ־1.2 ג'יגה־וואט (כולל תחנות שבהקמה). כלומר, היא חולשת לבדה על כ־8% מכלל ייצור החשמל בישראל ועל כ־15% מייצור החשמל הפרטי.

החברה החדשה עדיין לא פתחה ללקוחות את האפשרות להצטרף, כך שכרגע רב הנסתר על הגלוי מבחינת התעריפים, אך לפי התוכנית העסקית של החברה - הוגדר יעד לגיוס של 400 אלף לקוחות פרטיים ועשרות אלפי לקוחות עסקיים עד סוף 2030.

הוט: פיילוט ראשוני מוצלח

חברת הוט הקימה את הוט אנרג'י, שכבר סיימה פיילוט ראשוני מוצלח, וכעת מבצעת פיילוט מורחב על בסיס עובדים.

הוט אנרג'י צפויה לחשוף את המסלולים שלה בקרוב, כאשר אלו יהיו במודל של חבילות משולבות תקשורת - כפי שמוכר היטב במקרה שלה.

לאחרונה, החברה חתמה על הסכם רכישת חשמל מקבוצת דליה למשך עד עשר שנים. מעבר לכך, החברה התקשרה בהסכם עם דוראד עד 2030. את הוט אנרג'י מוביל ניר אידלמן, מנהל זרוע החדשנות והפיתוח העסקי של הוט.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים