גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוחות הבנקים חושפים רווחי שיא ודאגה אחת גדולה

מהדוחות שפרסמו הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי לשנת 2023 עולה זינוק חד ברווחים שהגיעו יחד לסכום עתק של 18.6 מיליארד שקל ● עם זאת, ברבעון הרביעי כבר ניכרת ירידה בביקוש לאשראי ובהכנסות מריבית ● וגם: הנתון המעודד על יציאת כספים מהעו"ש, ובאיזה בנק ניצלו הלקוחות יותר הטבות בגין המלחמה?

אבי, לוי, קוטלר, לארי, פרידמן/ צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, שלומי יוסף. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
אבי, לוי, קוטלר, לארי, פרידמן/ צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, שלומי יוסף. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השורה התחתונה מדוחות הבנקים שפורסמו עד כה (אלו של הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי) דומה לזו שהתרגלנו אליה בשנתיים האחרונות: הבנקים שוב מנפצים את שיאי כל הזמנים ומציגים עוד שנה של רווחי עתק. הבנקים הגדולים, חוץ מלאומי שטרם פרסם את תוצאותיו, הציגו רווחי שיא בשנת 2023 והרווח המצרפי של כולם יחד עומד על 18.6 מיליארד שקל, זינוק של יותר מ־15% לעומת הרווחים בשנת 2022 (שגם הם היו בשעתו מספרים שלא נראו מעולם). עם פרסום דוחות בנק לאומי בשבוע הבא הזינוק אף צפוי להיות חד יותר.

הרווח השנתי של מזרחי טפחות זינק ב-10% לשיא של 5 מיליארד שקל 
בנק דיסקונט: רווח של 4.2 מיליארד שקל ב-2023, צמיחה של 20% 

רווחי השיא הללו מגיעים בעקבות העלאות הריבית של בנק ישראל במהלך השנה שעברה, שגולגלו במלואן להלוואות (ואף יותר מזה בסקטורים מסוימים). אבל בזמן שהבנקים מיהרו להעלות את הריבית על החובות, העלאת הריבית על הפיקדונות המתינה ללחץ ציבורי ופרלמנטרי והתעכבה בחודשים. התוצאה המיידית היא שההכנסות מריבית של ארבעת הבנקים הסתכמו אשתקד בסכום של 44 מיליארד שקל, זינוק של 21% לעומת השנה שקדמה לה.

כפועל יוצא מרווחי השיא של הבנקים גדלה גם התשואה להון שהם מציגים לשיעור שנע בין 15% (בבנק הפועלים) ל־19.7% בבינלאומי - הבנק שמוביל את המערכת בסגמנט זה. מדובר בנתון המעמיד את הבנקים בישראל גבוה מעל התשואות המקובלות בעולם המערבי ומשקף את מידת הרווחיות שלהם. תשואה להון היא היחס בין הרווח הנקי להון העצמי של הבנקים. ככל שהתשואה להון גבוהה יותר, הבנק רווחי יותר.

מנוע ההכנסות מאט בגלל 3 סיבות

עם זאת, ברבעון הרביעי של השנה חלה האטה משמעותית בהכנסות מריבית. בעוד שברבעון השלישי הן עמדו על כמעט 11 מיליארד שקל, בזה הרביעי נרשמה ירידה של 7% לכדי 10.1 מיליארד שקל. הקיטון המדובר נובע משלוש סיבות עיקריות.

 

הסיבה הראשונה היא הירידה בביקושים לאשראי מצד הציבור, הן למשכנתאות והן להלוואות רגילות בשל סביבת הריבית הגבוהה. תיק האשראי של הבנקים שפרסמו עד עתה את דוחותיהם צמח בשנה החולפת בכ־5.4%, פחות מבשנים האחרונות. ההאטה הזו באה לידי ביטוי גם בתחום המשכנתאות ודי לשים לב לדברים שכתב יו"ר מזרחי טפחות, משה וידמן, בפתיח שלו לדוח השנתי: "המהלך הרצוף של העלאות הריבית על ידי בנק ישראל העלה משמעותית את עלויות המימון ויצר אתגר לא פשוט למשקי הבית ולסקטור העסקי. אחד התחומים שהושפעו מכך באופן בולט הוא ענף הדיור למגורים, שחווה מזה חודשים ארוכים ירידה דרמטית במספר העסקאות.

 

"בשנה היוצאת נמכרו בסך הכל כ־28 אלף דירות חדשות - ירידה של למעלה מ־30% לעומת 2022. כפועל יוצא, גם שוק המשכנתאות התאפיין ב־2023 בירידה חדה של כ־39% בהיקפי הביצוע: בשנה זו ביצעה המערכת הבנקאית בישראל הלוואות לדיור בסכום מצטבר של כ־72 מיליארד שקל בהשוואה לכ־118 מיליארד שקל ב־2022", כתב וידמן שיסיים את תפקידו ביוני הקרוב.

הסיבה השנייה לירידה בהכנסות מריבית היא מלחמת חרבות ברזל שבמסגרתה העניקו הבנקים הטבות ללקוחות בהיקף של מאות מיליוני שקלים, בהן דחיית החזרים, מה שדחה לרבעונים הבאים את הכנסות הריבית (הרחבה בהמשך).

יוצאים מהעו"ש: הציבור כבר לא "פראייר"

הסיבה השלישית היא שהציבור הישראלי הפסיק במהלך השנה החולפת להיות "פראייר", והחל להוציא כספים מחשבונות העו"ש שאינם נושאים ריבית. בתום שנת 2023 נותרו בארבעת הבנקים הללו כ־342 מיליארד שקל בחשבונות שלא מניבים ריבית. זהו עדיין סכום משמעותי של כספים שנשחקים כשהאינפלציה עדיין קיימת, אך בהחלט מדובר בקיטון משמעותי לעומת יותר מ־422 מיליארד שקל שישבו באותם חשבונות בסוף 2022.

המשמעות היא שיותר מ־80 מיליארד שקל יצאו מחשבונות העו"ש, מחצית מהם רק בחשבונות שהוחזקו בבנק הפועלים. במזרחי טפחות ובדיסקונט מדובר על קיטון של 15 מיליארד שקל בכל אחד ואילו בבינלאומי על קיטון של 10 מיליארד שקל ביתרות המוחזקות בחשבונות ללא ריבית.

במקביל, יתרת הפיקדונות בכל הבנקים גדלה בשל הריביות הגבוהות שהם החלו להציע בפיקדונות, גם אם באיחור ניכר. בנק הפועלים לדוגמה, החזיק בסוף השנה שעברה בפיקדונות בהיקף של יותר מחצי טריליון שקל, 4.1% יותר מאשר בשנה שקדמה לה. מתוך סכום זה, 250 מיליארד שקל שייכים ללקוחות פרטיים. שיעור צמיחה דומה נרשם גם במזרחי טפחות. שם, פיקדונות הציבור הסתכמו בכמעט 360 מיליארד שקל. בדיסקונט הצמיחה הייתה מתונה יותר (1.8%) לסכום של כ־300 מיליארד שקל.

לצד הפיקדונות הבנקאיים אפיק נוסף שמשך את הישראלים בשנת 2023 היו הקרנות הכספיות שגייסו בשנה כולה סכום עתק של 53 מיליארד שקל שהתווספו ל־33 מיליארד שקל שגויסו לאפיק בשנת 2022.

הבנקים זהירים, אבל לא חוששים מכשל אשראי

בעוד שהציבור הישראלי מצמצם את הביקושים לאשראי, הבנקים המשיכו ברבעון הרביעי להגדיל את ההפרשות להפסדי אשראי. מדובר בכריות הביטחון של הבנקים, מזומנים שמופרשים למקרה שהלווים שכבר נטלו הלוואות לא יוכלו לעמוד בהחזרים. בסך הכל הפרישו ארבעת הבנקים סכום של 5.34 מיליארד שקל בשנת 2023. לשם השוואה, בשנת 2020 בעקבות פרוץ הקורונה, הפרישו הארבעה סכום של 5.2 מיליארד שקל ובשנת 2022, אז החלו העלאות הריבית הסתכמו ההפרשות בכמיליארד שקל בלבד.

נבהיר כי את מרבית ההפרשות הם ביצעו כבר ברבעון השלישי של השנה - 2.1 מיליארד שקל, כשלעומתו ההפרשות ברבעון הרביעי הסתכמו ב־1.3 מיליארד שקל. בכל הבנקים מיהרו להסביר כי ההוצאות הגדולות במהלך השנה נעשו במסגרת הפרשה קבוצתית, כלומר כאמצעי זהירות מקדים ולא בשל עלייה מורגשת בקושי של הציבור לעמוד בהלוואות.

כך לדוגמה בבנק הפועלים שיעור המחיקות החשבונאיות (נטו) מתוך האשראי הממוצע לציבור נותר זהה לשנת 2022 ועמד על 0.09%, נמוך מאשר בשנת הקורונה אז הוא היה 0.12%. שיעור דומה נרשם גם בבנק הפועלים.

ההטבות בגין המלחמה: חצי מיליארד שקל

מיד עם פרוץ המלחמה בעזה פרסם בנק ישראל מתווה סיוע לתושבי העוטף, למשפחות הנרצחים והחטופים ולחיילי המילואים שזמן קצר לאחר מכן הורחב גם למפונים מצפון הארץ. במהלך החודשים האחרונים הרחיבו הבנקים על דעת עצמם את המתווה, כל אחד בהתאם לראותו. דוחות הבנקים מאפשרים לבחון כמה מתוך הסכומים שהקצו להם הבנקים אכן נוצלו.

עד סוף שנת 2023 ניצלו לקוחות ארבעת הבנקים הטבות בהיקף של 494 מיליון שקל. דיסקונט היה הבנק שבו נוצלו הכי הרבה הטבות, בסכום של 177 מיליון שקל, כאשר בבנק העריכו כי ניצול מלא יעלה לבנק 276 מיליון שקל, כך ש־64% מאותו אומדן נוצל. בבנק הפועלים ניצלו הלקוחות הטבות בהיקף של 159 מיליון שקל עד סוף 2023, במזרחי טפחות המספר עמד על 126 ובבינלאומי על 32.

הבנקים מחלקים פחות דיבידנדים

כפי שפורסם בגלובס בשבוע שעבר, המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי, הורה לבנקים להתנהל באחריות בכל הקשור לחלוקת הדיבידנדים בגין רווחי הרבעון הרביעי, לנוכח התמשכות המלחמה והשפעתה על המשק. בבנקים הקשיבו והורידו את שיעור הדיבידנד מ־40% על פי המדיניות, ל־20%. בבנק הבינלאומי שמדיניות הדיבידנד שלו עומדת בימי שגרה על 50% בחישוב שנתי, הפחיתו את החלוקה בגין המחצית השנייה ל־20% מהרווחים, אך בגין המחצית הראשונה השלימו את הדיבידנד מ־30% ל־50%.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר