גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטארט־אפ הישראלי שהפך לשותף של החברה הגדולה ביותר בעולם

לחנות הענן של מיקרוסופט נוספו לאחרונה מודלי ה־AI שפיתח הסטארט־אפ הישראלי דסי, שם הוא מתחרה בקוד הפתוח של הענקיות מיסטרל, OpenAI ומטא ● אחרי שפיאסקו ניסיון ההדחה של סם אלטמן תפס אותה בהפתעה, מיקרוסופט מפזרת סיכונים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ
מייסדי Deci / צילום: יח''צ

הדחתו של סם אלטמן מתפקיד מנכ"ל החברה שהוא עצמו הקים, OpenAI, הייתה מהלך מפתיע שהיו שותפים לו ככל הנראה רק מתי מעט בדירקטוריון החברה. היא תפסה בהפתעה גם את מיקרוסופט, השותפה הגדולה ביותר של החברה והמממנת המשמעותית ביותר שלה, שגם הובילה בה השקעה של 13 מיליארד דולר וחתמה עמה על הסכם אקסקלוסיביות בשירותי ענן.

האם התשובה הישראלית לסרטונים של OpenAI תעמוד במבחן המסחרי?
30 שנה אחרי שהוקמה: המניה שהפכה לסנסציה בוול סטריט

ההדחה הביאה את מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, להכריז שהחברה תשמח לקלוט לשורותיה את אלטמן. אלא שבתוך יממה הסתיימה הסאגה - אלטמן חזר לתפקידו ב־OpenAI, ומיקרוסופט, כמו גם ארגוני ענק רבים שמהווים לקוחותיה של החברה, נותרו עם טעם חמוץ בפה.

הפיאסקו ב־OpenAI - שנגרם ככל הנראה מיריבות אישית בין אלטמן למייסד הנוסף, איליה סוצקבר - הייתה רק הוכחה נוספת עבור מיקרוסופט שאסור לה להמר על סוס אחד ולהיתלות בחברה אחת עבור פיתוח של מודלים חכמים ליצירת טקסטים, וידאו וקוד תוכנה.

כעת, היא מרחיבה את שיתוף־הפעולה שלה עם חברות בינה מלאכותית נוספות. לגלובס נודע כי מיקרוסופט מאפשרת ללקוחותיה להשתמש במודלים של הסטארט־אפ הישראלי דסי (Deci.ai). חברת הבינה המלאכותית הוקמה על ידי יוצאי גוגל, והיא נשענת על שימוש באלגוריתמים המבוססים על רשתות נוירוניות שפורסמו בעבר במחקרים אקדמיים של ענקית החיפוש.

 

פתח לאיחוד האירופי

למרות היותה של OpenAI חלוצה בתחומה, מי שהביאה לעולם את ChatGPT ואת קופיילוט, וכעת מובילה את תחום הוידאו עם טכנולוגיה שמאפשרת להפיק סרטונים כמו מציאותיים בפקודה קולית אחת, היא הולכת ומאבדת את היתרון התחרותי שלה - כשמסביבה קמות מתחרות בעלות מודלים לא פחות טובים המיוצרים על ידי חברות אמריקאיות כמו גוגל, מטא ואנטרופיק, וחלקם על ידי ענקיות זרות כמו מיסטרל הצרפתית, TII מאבו דאבי ו־AI21 מישראל.

הגישה לטכנולוגיה של דסי ניתנת דרך חנות ענן הבינה המלאכותית של מיקרוסופט, Azure AI Studio, שם מתחרה דסי לא רק ב־OpenAI אלא גם בקוד הפתוח של מיסטרל ושל מטא, נוסף על המודלים החדשים של אנבידיה.

הבדיקות שערכו רשויות ההגבלים העסקיים בארה"ב ובבריטניה לפני כחודשיים בדבר שיתוף־הפעולה בין מיקרוסופט ל־OpenAI רק החישו את התהליך שמנהלת מיקרוסופט לבזר את התלות שלה בחברות נוספות. ואכן, לפני כשבועיים הודיעה מיקרוסופט כי היא חוברת למיסטרל הצרפתית ותשלב את המודלים הפתוחים שלה בטכנולוגיה שלה. מיקרוסופט הגדילה לבצע השקעה קטנה בחברה, למרות שלא קיבלה בתמורה מניות. ללא ספק, למיקרוסופט טוב לשתף פעולה גם עם חברת בינה מלאכותית מובילה באיחוד האירופי, כחלק מהרגולציה ההולכת וגוברת בתחום.

כפי שמיקרוסופט מציעה גם טכנולוגיות מתחרות, גם דסי איננה מחויבת בבלעדיות לענקית התוכנה מרדמונד. את המודל של דסי ניתן למצוא בשירות "האגינג פייס" וישירות דרך האתר שלה. כמו כן, החברה נמצאת בתהליכי כניסה לספקיות ענן נוספות. 

את החברה שהוקמה על ידי הישראלים ד"ר יונתן גייפמן, פרופ' רן אל־יניב מהטכניון - לשעבר חוקר בכיר בגוגל ויונתן אליעל, הכירה מיקרוסופט עוד מהתוכניות שערכה עבור חברות בתחילת דרכן. "מיקרוסופט היא שותפה שלנו - דסי נמצאת על החנות שלה ובצורה זו מאפשרים ללקוחות שלנו להשתמש בענן של שלה", אומר גייפמן, שמספר כי החברה עשתה את צעדיה הראשונים בתכנית ההאצה של החברה, Microsoft for Startups, בנתה יחד איתה את תהליכי היציאה לשוק, כשהיא שותפה לתוכנית לחברות צעירות ולאחר מכן בתכנית המיועדת לחברות הבוגרות יותר, "פגסוס". השותפות עם מיקרוסופט מאפשרת ללקוחותיה, לדבריו של גייפמן לעשות שימוש במודלים של דסי "בשתי לחיצות כפתור, בצורה שרצה בענן שלה, עם כל האפליקציות שנמצאות שם", בדיוק כמו מפתחים שעובדים עם OpenAI, למשל.

7 מיליארד פרמטרים

דסי הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר מקרנות כמו אמרג' ואינסייט, לאחר ששלושת המייסדים התייאשו מהעלויות הגבוהות שמכתיב עיבוד הבינה המלאכותית בשל החומרה היקרה שהיא דורשת לשם כך, וחיפשו פתרון מעולם התוכנה שיוכל להאיץ את השימוש בבינה מלאכותית ולאפשר ליותר מפתחי תוכנה להנות ממנה.

אנבידיה, שמחזיקה במונופול על שרתים ומעבדים לבינה מלאכותית הכפילה לפי ההערכה את מחירי המעבדים שלה מאז החל טרנד ה־AI לפני כשנה וחצי, זמן רב אחרי שדסי כבר הוקמה - דבר שהאיץ בתורו את התמריץ לחפש פתרון שכזה.

על מנת להפחית את עלויות החומרה, פיתחו בדסי אלגוריתמים המחליפים חלק מפעילות השבבים ומאיצים אגב כך את כוח העיבוד. בתחילת דרכם סייעו בהפעלה של יישומי בינה מלאכותית פשוטים יחסית על גבי מכשירי קצה כמו טלפונים ורכבים, אלא שעם הזמן הבינו בחברה כי יוכלו לפתח באמצעות אותם האלגוריתמים מודלים לא פחות טובים מאלה של OpenAI או גוגל, ופנו לאמן מודלים בעצמם.

בחודש דצמבר האחרון רשמו הישג כאשר המודל שפותח בחברה, המכונה DeciLM, דורג במקום הראשון על ידי המדרגת הרשמית של מודלי הבינה המלאכותית, האגינג פייס, בקטגוריית המודלים הכוללים 7 מיליארד פרמטרים.

דסי עקפה את שאר המתחרות בתחום הקוד הפתוח, ביניהן מטא עם מודל לאמה ומיסטרל הצרפתית שגייסה לאחרונה 4 מיליארד דולר. מאז איבדה דסי את מעמדה כמובילת הטבלה, כאשר גוגל השיקה את המודל החדש Gemma בסוף החודש שעבר, אך עדיין שומרת על יתרון ביחס למיסטרל ולטנסנט הסינית.

"הוצאנו שישה או שבעה מודלים בחצי שנה בעלויות ענן זעירות ביחס למה שמצליחות לעשות חברות אחרות, כמו מיסטרל למשל", אומר לגלובס ד"ר יונתן גייפמן, מנכ"ל החברה וממייסדיה. "בבדיקות מסוימות המודל שלנו מהיר מזה של מיסטרל ו־OpenAI גם ב־90%". כעת, עליה להוכיח כי היא שומרת על מיקום גבוה גם במודלים הכוללים 15 ו־25 מיליארד פרמטרים.

דסי מתחרה בנישת הקוד הפתוח, ובכך היא משרתת באופן חינמי חברות שמעוניינות לקחת מודל קיים ועל בסיסו לפתח מודל משלהן. התשלום מתקבל עבור השימוש בחבילת התוכנה המשלימה למפתחים שמעוניינים לעשות במערכת שימוש מסחרי ולבצע התאמות של המודל עבורם.

לפי ההערכה, החברה הצעירה מייצרת הכנסות בקצב שנתי של מיליוני דולרים בודדים (ARR) ומחזיקה כבר בעשרות לקוחות - בהן יצרניות רכב, מכונות ייצור ותעשייה, קמעונאות, סייבר, בריאות ופיננסים.

בחברה לא מסגירים את רשימת הלקוחות, אך טוענים כי עד כה רכבים עושים שימוש במודלים שלה כדי לעבד במהירות רבה יותר את תמונת הדרך, וכי יצרן צ'ט־בוט עסקי גדול החליף לאחרונה את המודלים של מיסטרל ושל מטא באלה שלה.

על אף ההצלחה הטכנולוגית והצמיחה העסקית הבריאה, דסי עוד צריכה לקבל החלטות שמזכירות את אלה שגם הנהלת OpenAI מתחבטת בהן: האם לגייס מיליארדי דולרים, כפי שעשתה מיסטרל, ולהפוך לספקית מרכזית של מודלים של שפה, או דווקא להתמקד בפיתוח השריר המסחרי ולמכור כמה שיותר מודלים ותוכנות בזמן הקרוב. בנוסף, כמו OpenAI, גם בחברה שוקלים להקים פעילות חומרה במטרה למכור את הפתרון גם על גבי כרטיסי ושרתים שונים, כפי שעושה אנבידיה.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים