גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלחץ עבד: באוצר בוחנים מחדש פיצוי לקבלנים בעקבות המלחמה

משרד האוצר דן באפשרות להשתתף בפיצויים להם יידרשו קבלנים כתוצאה מהמלחמה ● ההערכה: המחסור בעובדי בניין יימשך חודשים רבים, מה שיוביל לפגיעה של עשרות מיליארדים בתוצר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock
אתר בנייה / צילום: Shutterstock

"המחסור בעובדים זרים בענף יכול להימשך שבעה ושמונה חודשים, במקרה הטוב. מדובר בתקופה ארוכה מאוד, שהשלכות שלה על מועדי מסירת הדירות ברורות. מצד שני, הפיצויים הכוללים על איחורי מסירה שהקבלנים יידרשו לשלם יגיעו למיליארדים, ובמציאות הנוכחית אין כסף מיותר בקופת המדינה. זאת דילמה גדולה, ויצטרך להימצא לה פתרון".

הדוח שחושף: בכמה נפלו מחירי המשרדים בתל אביב ב-2023?
"ירידה דרמטית": היא הייתה אחת השכונות המבוקשות בתל אביב, היום הדירות עומדות ריקות

במילים אלו מגדירים גורמים באוצר את הסיטואציה המורכבת בענף הבנייה: כל עוד אין מענה אמיתי לגריעתם של עשרות אלפי פועלים פלסטינים מהענף עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" מתמודדים הקבלנים והיזמים עם מציאות חסרת תקדים, שתוביל בוודאות לעיכובים בסיום פרויקטים ובמסירת דירות - כפי שכבר עודכנו לא מעט רוכשים בחודשים האחרונים. בדוח היציבות הפיננסית שהוציא בנק ישראל בסוף ינואר צוין כי "נכון לסוף התקופה הנסקרת רק כמחצית מאתרי הבנייה פעילים".

אם לפני כחודש העמדה של אנשי האוצר הבכירים הייתה שאין סיבה להתערב בנושא, ושהקבלנים צריכים להתמודד בעצמם עם משמעויות האיחור, נראה כי כעת העמדה הזו "התרככה". הסיבה המרכזית: פתרון למחסור בעובדים לא נראה באופק, והמצב הנוכחי עשוי לגרום נזק משמעותי לכלכלה הישראלית, בעיצומה של מלחמה.

לכן הנחה מנכ"ל משרד האוצר, עו"ד שלומי הייזלר, את אגף הכלכלן הראשי בראשות ד"ר שמואל אברמזון לבצע בחינה מעמיקה של ההשלכות הכלכליות שינבעו מסיוע מסוים לקבלנים. מתווה הסיוע, אם אכן יהיה כזה, טרם גובש בפועל וייקבע בין היתר על סמך תוצאות הבחינה.

למנוע טלטלה במשק

העמדה הקשיחה שבה החזיקו כמעט כל אנשי המקצוע הבכירים עד לאחרונה נבעה משתי סיבות עיקריות: הראשונה - יהיה קשה מאוד להוכיח עיכוב מסירה שנגרם כל כולו בשל המלחמה, ולכן ישנו חשש כי יהיו מי שינצלו זאת כדי "לתפוס טרמפ" ולעכב מסירה רק לשם קבלת פיצוי.

הסיבה השנייה - בענפים אחרים לא ניתן סיוע מיוחד. כך, מפעל אשר ממתין להגעת סחורה במכולות דרך הים האדום ונפגע בשל מצור החות'ים באזור, או אפילו בעל משרד קטן שכל צוותו גויס למילואים, לא זוכים לתמיכה מיוחדת מהמדינה, מלבד זו אשר הוענקה לכלל העסקים בתחילת המלחמה. מאחר שגם הקבלנים הוכנסו למתווה זה (אם כי בשיעור מופחת - מענק בגובה עד 15% מההוצאות הקבועות לכל היותר, במקום 22% לשאר העסקים - י"נ), אין הצדקה לסיוע נוסף.

אלא שכאן נכנס לתמונה משתנה נוסף, משמעותי מאוד: היקף הפגיעה הכוללת במשק.

נתוני האוצר, שהוצגו בחודש שעבר, מבטאים זאת היטב: היקף ההכנסות של ענף הבנייה עומד על 34.4 מיליארד שקל בחודש, והתרומה לתוצר החודשי היא 6.8 מיליארד שקל. המחסור בעובדים בענף מביא לירידה של 2.4 מיליארד שקל בחודש מהתוצר, על פי ההערכות הנכונות לסוף 2023. ההערכה הזהירה באוצר היא שהמחסור בעובדים יימשך כשמונה חודשים, ולכן המשמעות היא פגיעה כוללת בתוצר בסך של כ־20 מיליארד שקל לפחות. לכן, כך הבינו אנשי המקצוע, אין ברירה אלא לבחון אפשרות לסיוע מיוחד לקבלנים - כדי למנוע טלטלה גדולה במשק בתקופה הרגישה.

עניין נוסף אשר בוודאי השפיע על ההחלטה לבחון את הנושא שוב, הוא הלחץ המתמשך מכיוון הקבלנים. "אין זה נכון מערכתית שהקבלנים יתמודדו עם דרישות הרוכשים בבתי משפט. יש לחתור לפתרון מחוץ לכתליו", כך במכתב שגיבש עו"ד ארז קמיניץ, שותף במשרד ארדינסט בן נתן טולידאנו ושות' ולשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, המציג את מתווה התאחדות הקבלנים בוני הארץ לפתרון המצב. המכתב מעלה את ההצעה להאריך באופן גורף את מועד המסירה המוסכם בחוזה הרכישה בשבעה חודשים, כך שהעיכוב לא ייחשב ככזה אשר דורש פיצוי - ובמקביל לעצור את תשלומי הרוכשים בתקופה זו.

נזכיר כי גם משרד הבינוי והשיכון העלה הצעה למתווה סיוע עבור הקבלנים, אשר כלל סיוע כספי לכל קבלן שנדרש לשלם פיצויים, בשיעור מסוים מתוך הפיצוי הכולל. אפשרות זו נדחתה בזמנו על ידי אנשי האוצר.

כך או כך, ברור לכול שמדובר במספרים גדולים מאוד. על פי חוק כיום נדרש קבלן המאחר במסירה לשלם לרוכש פיצוי בגובה שכר הדירה הממוצע של "דירה דומה", החל בחודש השני לאיחור.

אם האיחור נמשך יותר מחמישה חודשים, הפיצוי יגדל ל־125% משכר הדירה הממוצע לכל חודש, ואם הוא נמשך יותר מ־11 חודשים - הפיצוי יגדל ל־150%.

נכון להיום ישנן כ־100 אלף דירות המכורות "על הנייר", שהרוכשים ממתינים לסיום בנייתן. בהנחת שכירות ממוצעת של 3,000 שקל, הפיצוי על ארבעה חודשי איחור הוא כ־1.2 מיליארד שקל. בהתאחדות הקבלנים מעריכים כי האיחורים צפויים להגיע לכחצי שנה לפחות.

ומה יהא על הרוכשים?

התמונה המורכבת שהוצגה עד כה עוד לא הכניסה למשוואה משתנה נוסף: רוכשי הדירות. בהנחה שאכן המדינה תסייע לקבלנים להתמודד עם עול הפיצויים, היא למעשה "תכשיר" איחורי מסירה המוניים של דירות, לאנשים אשר תכננו את כל התנהלותם סביב מועד המסירה המקורי.

מתווה התאחדות הקבלנים מציע פתרון שיפגע כמה שפחות בכל הצדדים המעורבים, לכאורה: הקבלנים לא יידרשו לשלם פיצויים על איחור של חודשים; המדינה לא תצטרך להכניס יד לכיס; והרוכשים יוכלו לעצור את התשלומים השוטפים.

הבעיה היא שבסופו של דבר גם ההצעה הזו תותיר את הרוכשים ללא דירות בפועל, וכלל לא בטוח שעבורם זהו פתרון מספק. באוצר אומרים שגם ההיבט הזה נבחן, וכמובן מוסיף למורכבות. ל"פאזל" הזה יש להוסיף את דבריו של הנגיד ירון, שאמר כי המצב הנוכחי עשוי להוביל בסופו של דבר לעליית מחירי הדירות כבר במחצית השנייה של 2024.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל