גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר, המדינה מצמצמת את שיטת "חבר מביא חבר" להרחבת יישובים

משרד המשפטים מפריע לשלוות היישובים בחוות דעת חדשה: לגלובס נודע כי מעתה המדינה תהיה אחראית על גיבוש רשימת המועמדים להצטרפות אליהם ● ביישובים יגלו שחטפו להם את הגבינה מתחת לאף, ויאלצו להיפרד משיטת חבר מביא חבר וממכרזים למקורבים

הרחבה. אין פרסום ברבים / צילום: איל יצהר
הרחבה. אין פרסום ברבים / צילום: איל יצהר

רק בקיץ שעבר חגגו אוהדי המגזר הכפרי והיישובים הקהילתיים, מימין ומשמאל, את הרחבת חוק ועדות הקבלה בכנסת. אישור להפעיל אותן גם מחוץ לגבולות הנגב והגליל (כל עוד מדובר ב"ישובי עדיפות לאומית") והרחבת המסננת הפריבילגית הזו ליישובים הכוללים עד 700 משפחות (ועד לאלף בתנאים מסוימים).

ניתוח | ראשי הערים רק נבחרו וכבר עומדים לאבד סמכויות בתחום הדיור
חדשות השבוע בנדל"ן | מחיר מינימום של שקל: איפה נכשלו מכרזי "מחיר מטרה"?

אלא שמתחת לרדאר, משרד המשפטים מצמצם את יכולת היישובים הללו להמשיך לקבוע מי יבוא לגור בהם. המשנה ליועצת המשפטית לממשלה כרמית יוליס החליטה בצעד אמיץ להפוך את הקערה: בחוות דעת חדשה היא קובעת כי מעתה המדינה תהיה אחראית על הגיבוש המוקדם של רשימת המועמדים ליישובים. מדובר בדרמה שצפויה לטלטל את היישובים והמועצות האזוריות, שיגלו שחטפו להם את הגבינה מתחת לאף.

עו''ד כרמית יוליס. המשנה ליועצת המשפטית לממשלה / צילום: קובי שירביט

במשרד המשפטים החליטו כי רשימת היישובים שבהם משווקים מגרשים להרחבות תפורסם מעתה לעין כל, באתר רשות מקרקעי ישראל. זה נשמע טריוויאלי, אבל במשרד מציינים כי עד כה הרחבות רבות התנהלו במחשכים בשיטת חבר מביא חבר. בכיר במשרד מספר על "מקרים רבים שבהם ועד היישוב מסר למתעניינים ששום הרחבה אינה עומדת על הפרק, וכמה חודשים אחר כך הם ראו בתסכול שלט 'בנייה' ושמעו שכל המגרשים נמכרו". במשרד המשפטים מציינים בחוות הדעת, כי פומביות המכרזים היא מהלך קריטי ו"ההישג הכי משמעותי של המהלך".

הסינון נעצר הרבה לפני ועדות הקבלה

זה לא נגמר בזה. מעתה והלאה המדינה (רמ"י) היא שתערוך את ההגרלה בין המועמדים, עוד לפני תחילת תהליך הקליטה (או הדחייה) בוועדת הקבלה. הוועדה האזורית אמנם תוכל לפסול מועמדים לא מתאימים, "כאלה שבאמת יעלה חשש שבאו לעשות צרות או שאינם מתאימים לאופי היישוב", אבל יהיה לה מאוד קשה לפסול מישהו בגלל סיבות לא רלוונטיות.

בעבר פרסמתי מספר פרוטוקולים של ועדת ההשגות של המדינה, שהתריעה יותר מפעם אחת שהסינון המרכזי ליישובים הללו נעצר הרבה לפני אותן ועדות קבלה - "בין בכך שאין פרסום של דבר ההרחבה ובין בכך שכאשר מגיעים חיצוניים, היישוב מבהיר להם שאין למה להתקדם". בנוסף, מרבית הדחיות לא היו קשורות בשאלת הלאום, אלא ברצון לדחות אוכלוסיות מוחלשות (אמהות חד-הוריות וכדומה) מהיישוב. כעת, ועד היישוב עצמו, שעד לא מזמן היה החותמת האמיתית לאישור או פסילה של מועמדים, יאבד כמעט לגמרי את כוחו. כבר באישור החוק הצליח משרד המשפטים לדחוף בישורת האחרונה כי חוות הדעת המקצועית על כל מועמד תוגש על ידי ועדה אזורית, ולא על ידי היישוב עצמו.

ביישובים עלולים לאבד פי כמה

ההרחבות הללו קורצות לישראלים רבים גם בשל הסבסוד הגדול של הקרקעות המיועדות לבניית צמודי קרקע. לפי המתווה שאושר בספטמבר, ההנחה על קרקעות בשטח של עד 250 מ"ר באזורי עדיפות לאומית למשל תעמוד על סכום לא מבוטל של 850 אלף שקל לחסרי דיור.

יוליס כתבה למועצת מקרקעי ישראל, שהמשקל המכריע של ועדות הקבלה וההטבות המשמעותיות במחירי הקרקע "מעוררים קשיים משפטיים בהקשרי שוויון". היא ציינה כי "מדובר בהטבות מאוד משמעותיות, שצירופן אינו מתקיים ביחס לקבוצות ייחוס דומות. כך למשל, ביחס למגזר העירוני, רמת התחרות על קבלת ההטבה במכרזי מחיר מטרה היא גבוהה, שכן על מנת לזכות בהנחה בקרקע יש להתמודד במכרז ולזכות בהגרלה, בעוד שביחס לחלק מהיישובים הכלולים בהחלטה מדובר בקבלת ההטבה באופן בו ניתנת ליישוב ולאגודה עצמאות רבה ביחס לזהות רוכשי הזכויות באמצעות פטור ממכרז". על הדרך, היא גם מזכירה ש"מדובר באוכלוסייה חזקה באופן יחסי", כדרכם של המעוניינים לבנות בתים צמודי קרקע.

ביישובים לא ישלימו בקלות עם הגזירה החדשה. במשרד המשפטים מודעים ללובי החזק של המגזר הכפרי והיישובים הקהילתיים, והם דאגו להדגיש כי התיקונים נדרשים בראש ובראשונה כדי לשמור על חוק ועדות הקבלה בחיים. התיקון לחוק אמנם אושר ביולי ברוב גדול בכנסת - 42 מול 11 בלבד, והנצחת היישובים ההומוגניים הללו הם משום מה אינטרס שמאחד עדיין את מפלגת העבודה ואת עוצמה יהודית, אבל בייעוץ המשפטי לממשלה משוכנעים שהוא כולל לא מעט "קשיים חוקתיים". למעשה, במשרד המשפטים בעצם מבהירים שאם הם לא יזרמו עם החלשת כוחם, הם עלולים לאבד פי כמה. עתירה נגד התיקון האחרון בחוק ועדות הקבלה כבר מחכה להם בבג"ץ.

כוכבי השבוע

מצוין: לא לקבע לדורות מס טיפש וגבוה 

מס רכישה הוא הדוגמה הטובה ביותר למס טיפש. מאוד קל לגבות אותו - רק לעדכן את המחשבון לפי גובה המס. אבל אין לו שום קשר לרווח בעסקה והוא בעיקר מוריד את התיאבון לבצע אותה (זו כמובן אחת ממטרותיו). למי שיש כמה דירות הוא יכול להיות שיקול משמעותי, שלעתים ימנע מאדם לעבור דירה, גם אם מדובר למשל במבוגר שרוצה לעבור לגור ליד הילדים או לדירה קטנה יותר.

לכן טוב עשתה ועדת הכספים שלא זרמה עם תוכניות האוצר לקבע לנצח את מס הרכישה לבעלי מספר דירות על שיעור מינימלי של 8% (במקום 5%). גם אם נראה לנו סביר להמשיך להניח משקולת גדולה על אלה שמחזיקים כמה דירות, זו איוולת להפוך זאת למס קבוע. בעולם מתוקן, שיש בו מספיק ביקוש ומספיק היצע, לא צריכה להיות שום בעיה שאנשים יקנו וימכרו כרצונם, להפך. שיקנו, ימכרו - וימוסו בעיקר על הרווחים שיגזרו בדרך.

בלתי מספיק: העיריות צריכות עובדים ולא מתנדבים

כ־4,000 חברי מועצה נבחרו השבוע לרשויות המקומיות. אבל מתוכם, רק ראשי הרשויות וכמה מסגניהם יזכו לקבל שכר חודשי, והשאר יעבדו בהתנדבות מלאה. בעבר הם היו מקבלים כסף על השתתפות בישיבות ובדירקטוריונים עירוניים, אבל גם זה בוטל כשהממשלה (עוד ב־1995) חיפשה איפה ניתן לחסוך לקופה הציבורית. אפילו את החזרי הנסיעות לקחו להם.

התנדבות זה נהדר, אבל השיטה הזו היא אחת הסיבות לאיך שנראה השלטון המקומי שלנו. כשרוב נבחרי הציבור מוכרחים לעבוד לפרנסתם, ברור שטובת העיר לא יכולה להיות בראש מעייניהם, ודאי לא במשרה מלאה, והם לא באמת מגיעים מוכנים או בכלל לישיבות המועצה. ובמדרון החלקלק, בהיעדר תמריץ שכר, כמובן שחלק ממי שירצו לזכות בכבוד המפוקפק הם מראש אלה שיבקשו להשיג טובות ההנאה בדרכים אחרות - כמי שמקורבים לצלחת ולקופה של כולנו.

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה