גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התעופה הזרות מתחילות לחזור לנתב"ג. מה יקרה למחירים?

לאחר תקופה ארוכה שבה חברות תעופה בינלאומיות רבות נמנעו מלהגיע לישראל בעקבות המלחמה, בחודש הקרוב צפויות לחזור לנתב"ג חברות רבות ● התחרות על הקווים תגדל, והישראלים מקווים שבעקבות זאת יירד רף המחירים הגבוה ● עם זאת, עדיין לא מדובר בקיץ רגיל: החברות חוזרות בהיסוס ובנפח קטן יותר מאשר בשנים קודמות

נתב''ג. החברות הזרות חוזרות / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב''ג. החברות הזרות חוזרות / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

לאחר תקופה ארוכה שבה חברות תעופה בינלאומיות רבות נמנעו מלהגיע לישראל בעקבות המלחמה, בחודש הקרוב צפויות לחזור לנתב"ג חברות רבות, ביניהן וויז אייר, סייפרוס, אייר אינדיה, יונייטד איירליינס, ITA, ברסלס איירליינס ואיזי ג'ט. שורת חברות צפויות להצטרף גם באפריל, ובראשית מאי תחזור חברת התעופה האמריקאית דלתא לפעילות בנתב"ג.

לצד זאת, חברות זרות שחזרו לפעילות בישראל מגבירות תדירות טיסות, ובהן אייר פראנס, אתיופיאן, פליי דובאי ולופטהנזה. התחרות על הקווים צפויה לגדול, ובקרב הישראלים מתעוררת תקווה שבעקבות זאת יירד רף המחירים הגבוה. עם זאת, עדיין לא מדובר בקיץ רגיל: החברות חוזרות בהיסוס ובנפח קטן יותר מאשר בשנים קודמות. 

זינוק של 370% ברווח: הבלעדיות בשמיים סידרה לאל על את הרבעון
הבלעדיות בשמיים נגמרה. לאן הישראלים יבחרו לטוס?

ההיצע גבוה מהביקוש 

מלחמת "חרבות ברזל" תפסה את ישראל בדיוק לקראת סיומה של אחת התקופות העמוסות ביותר בשנה בנתב"ג. התקופה העוקבת לחגי תשרי מתאפיינת לרוב בירידת מחירים מתונה, לצד ירידה בביקוש. אך זו הוחלפה במלחמה, תקופה המלווה בחוסר ודאות וביטולי טיסות מטעמן של חברות תעופה זרות. אל הוואקום הזה נכנסו חברות התעופה הישראליות. מומחים וגורמים בחברות תעופה ישראליות מעידים כי ההיצע גבוה מהביקוש, ובהתאם המחירים עלו.

עליית המחירים נובעת גם מגורמים נוספים. על-פי ה-Mirror הבריטי, העולם עדיין מושפע מתופעות הפוסט-קורונה, וחברות תעופה רבות בחרו להשאיר את המטוסים על הקרקע כדי לחסוך עלויות. פיטר בולקה, מומחה לנסיעות' הסביר כי "חברות תעופה הגבילו את שרשרת האספקה שלהן בכך שהוציאו פחות טיסות. במקום זאת, היה זול יותר להחזיק את המטוסים על הקרקע ולהעלות את המחירים עבור מי שהיה צריך ורצה לגשת לנסיעות אוויריות".

הביקוש הולך וגודל ככל שמתקרבים לפסח, ועדיין לא מתקרב לביקוש שהיה לפני פרוץ המלחמה, עקב ריבוי אנשי מילואים, חיילי סדיר עם צו איסור יציאה מהארץ, מפונים ותחושת החוסר הוודאות הכללית. בעוד שהביקוש הישראלי לטוס עולה, תיירות זרה למעט בשווקים היהודיים נמצאת בשפל, ותשפיע גם כן על הביקוש לעונה הקרובה.

חבילות התאווררות

עוז ברלוביץ', מנכ"ל ארקיע, מסביר כי "בטווח הקרוב, עד יולי, בוטלו הטיסות לטורקיה ולמרוקו, טיסות מטרמינל 1, מבצעי ומחירי רגע אחרון, וניתן לראות ירידה משמעותית בהיצע טיסות הלואו קוסט ובמגוון היעדים הבלתי סופי שהיה בעבר". בה-בעת, הוא מתאר ביקוש שיא ליעדים לטווח הקצר בינוני, כגון אתונה, בטומי, מונטנגרו, טבליסי, בוקרשט, רומא ודובאי.

הילה הרמולין-רונן, סמנכ"לית שיווק ומכירות בישראייר, מצביעה על תופעה דומה. "בחודשים האחרונים אנו רואים עלייה בביקוש לטיסות וחבילות 'התאווררות' ביעדים קצרים וזולים. היעדים הכי מבוקשים בתקופת זו בקרב הישראלים הם אתונה, בטומי, פראג ובודפשט, וממוצע המחירים השנה ברוב המוצרים הנמכרים נמוך מעט מהשנה שעברה באותה תקופה".

באשר לטווח הרחוק מיולי, ברלוביץ' סבור כי יותר ויותר חברות זרות צפויות לחזור לנתב"ג, אך לא באותה הכמות והעוצמה של השנה שעברה. "שגרת מלחמה יוצרת דפוס שונה ברגש הצרכן לקנייה, חוסר הוודאות והחשש לעתיד יוצרים דחייה וקנייה של הרגע האחרון. ההחלטה היא רגעית, החופשה מאוד קצרה.

"מממוצע של 4.5 לילות בפברואר 2023, ירדנו לממוצע של 3.5 לילות בפברואר 2024. מצד שני, אנחנו במדינת אי צפופה, הדחף לצאת, להתרענן ולגוון גובר, ולכן הכמות תעלה משבוע לשבוע. המחירים יהיו גבוהים מהשנה שעברה, פסח ועיד אל-פיטר יוצאים יחד בתאריכים, טורקיה לא על המפה, והכמות הקטנה של החברות הזרות בנתב"ג מצומצמת".

ביקוש ליעדים רחוקים

טלי נוי, סמנכ"לית שיווק ומכירות באיסתא, מוסיפה כי "ביעדים הקרובים אנחנו רואים את אתונה, בודפשט ואמסטרדם מככבים. המגמה השולטת עד כה הייתה עבור הזמנות ליציאות קרובות בפברואר ובמרץ. כעת אנחנו רואים הרבה הזמנות ליציאות לפני ליל הסדר ומיד לאחריו.

"גם הקיץ מתחיל להתמלא, ואנחנו צופים עליית מחירים משמעותית שתנבע מעודף ביקושים והיעדר היצע טיסות. כבר כעת אנחנו רואים שהמחירים האמירו בעשרות אחוזים עבור טיסות, והמגמה צפויה להיות גם עבור בתי מלון, שכן גם הביקושים מחוץ לישראל גבוהים לקיץ הקרוב".

עם זאת, נראה כי גם ביעדים האקזוטיים והרחוקים צפויה עלייה בביקוש. נוי מעידה על "גידול בהזמנות ליעדים רחוקים, כאשר עיקר ההזמנות הן לניו יורק ולתאילנד".

נכון להיום, אל על היא החברה היחידה שמפעילה מספר קווים לארה"ב - כ-50 טיסות שבועיות לניו יורק (גם ל-JFK וגם לניוארק), לבוסטון, למיאמי, ללוס אנג'לס ולפורט לודרדייל.

לעומת זאת, ביונייטד איירליינס, שצפויה לחזור לישראל בימים הקרובים, ההיצע מצומצם יותר: הקו היחיד שיחזור הוא הקו לניו יורק, פעם ביום.

בכירים בענף התעופה טוענים כי חזרתן של חברות התעופה הזרות אכן תסייע להוריד מחירים. גם אם בשלב זה הן גובות מחירים גבוהים ביחס לעצמן, הן נותנות פייט לאל על.

בסופו של דבר התחרות תועיל, וככל שהיא תתגבר, אל על תידרש להתמתן. "ככל שיחזרו יותר חברות תעופה, כך גם ירבו האפשרויות לטיסות קונקשן, שיכולות להוזיל עוד יותר את עלויות הטיסה לארה"ב", אומר גורם בענף התעופה.

בענף סבורים כי מדובר בשנת שיא בביקוש ליעדים ארוכי-טווח, עקב הצורך של הישראלים להתנתק ולנפוש אחרי העומס הרגשי שחוו, ביניהם תאילנד ויפן במזרח, וארה"ב במערב, שכעת ניתן להגיע אליה ללא ויזה. ברלוביץ' מסביר כי "הביקוש יעלה לטיסות ישירות לסרי לנקה, לזנזיבר, לסיישל, וליעדי ספארי במרכז אפריקה".

התחליף של איסטנבול

בקיץ הקרוב טורקיה לא תהווה אלטרנטיבה עבור ישראלים. ההתנתקות של חברת התעופה טורקיש איירליינס משוק התעופה הישראלי משנה אותו מקצה לקצה, ומאז פרוץ המלחמה, שדות תעופה ביוון ובקפריסין מאיימים לתפוס את מקומה של איסטנבול כיעד לטיסות המשך למערב, ובאיחוד האמירויות מקבלים עדיפות כיעד לטיסות מעבר למזרח.

גורם בענף התעופה מסביר כי "אם בעבר טורקיה תפסה מקום מרכזי כיעד לטיסות קונקשן, העובדה שכל החברות הטורקיות לא חוזרות תשפיע ישירות על יוון, על קפריסין ועל איחוד האמירויות. יוון ככל הנראה תהיה במקומות הראשונים, כי היא מציעה גם מגוון אתרי נופש, בדומה לקפריסין. איחוד האמירויות תשמש כקונקשן למזרח, וגם ארה"ב צפויה לטפס למקום גבוה".

"היעדרותה של טורקיה מאוד משמעותית במפת הנתיבים והיצע המושבים", מסביר גורם בכיר בענף התעופה. "יעדים בכל העולם, ביניהם איסטנבול, שארם א-שייח', מרקש, דרום אפריקה ואפילו דבלין הושהו. עם זאת, השהייה של נתיבים מסוימים מאפשרת להשאיר את הרלוונטיים ביותר עבור ישראלים".

ברלוביץ' מסביר כי תהיה לכך השפעה על הטיולים המאורגנים. "סגמנט נוסף שיתחזק השנה הוא הטיול המאורגן, כשציבור שרגיל לצאת ליעד חוזר מוכר כמו טורקיה, ונאלץ לבחור ביעד פחות מוכר, יעדיף לצאת לטיול שבו סידורי הקרקע והאופרציה מאורגנים מראש". 

עוד כתבות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"