גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

18,500 יח"ד וכ־50 אלף תושבים: מתי תהפוך תוכנית הענק בכניסה לתל אביב למציאות?

תוכנית "גלילות דרום" על גלגוליה השונים נמצאת במוסדות התכנון כבר כ־20 שנה ● כעת היא תקודם בהליך מהיר בוותמ"ל, ובתכנון מעודכן, שאמורים לסייע למימוש מהיר יחסית ● "חמש שנים עד לבנייה הראשונה - זה לא בשמיים"

תוכנית גלילות דרום. 80% מהקרקע נמצאת בבעלות המדינה / הדמיה: מזור-פירשט אדריכלים ומתכנני ערים
תוכנית גלילות דרום. 80% מהקרקע נמצאת בבעלות המדינה / הדמיה: מזור-פירשט אדריכלים ומתכנני ערים

תוכנית הענק גלילות דרום, שתכלול כ־18,500 יחידות דיור חדשות, אושרה בשבוע שעבר להפקדה בוותמ"ל. התוכנית מתפרסת על שטח של כ־1,700 דונם, בין היתר היכן שפעל עד לפני 20 שנה מתחם הדלקים "פי גלילות", והיא תוכל להכיל על פי התכנון כ־48 אלף תושבים - עיר קטנה בין רמת השרון לתל אביב.

ניתוח | ראשי הערים רק נבחרו וכבר עומדים לאבד סמכויות בתחום הדיור
חדשות השבוע בנדל"ן | מחיר מינימום של שקל: איפה נכשלו מכרזי "מחיר מטרה"?  

תוכנית גלילות דרום משתרעת על השטח שבין כביש 5 מצפון, כביש 20 (נתיבי איילון) ממזרח, דרך נמיר ממערב ורמת אביב ג' מדרום.

התוכנית נחלקת לתשעה מתחמים, מהם שישה למגורים בלבד, שניים המשלבים מגורים, מסחר ותעסוקה ומתחם אחד לתעסוקה בלבד. בתחומי התוכנית יעברו שני קווי מטרו, M1 ו־M3, שייפגשו בתחנה שתהיה גם היא בשטח התוכנית.

התוכנית: "השער הצפוני למטרופולין תל אביב"

אורי מזור, אדריכל ומתכנן ערים, שותף ומנהל במשרד מזור־פירשט אדריכלים ומתכנני ערים, מספר: "המשרד שלנו מתכנן את התוכניות במרחב הזה עוד מ־1997. אבי, אדם ז"ל, החל את העבודה על התוכנית בחלקה הצפוני, והיא הושלמה ב־2004.

"התכנון הנוכחי עדכני בהרבה מובנים, ומאוד מותאם לממצאים הנוכחים ולתמורות המשמעותיות שחלו בשנים האחרונות - בעיקר סביב תוספת המתע"ן (מערכת תחבורה עתירת נוסעים) לשטח התוכנית. כעת זה כבר משהו אחר לגמרי: זה השער הצפוני למטרופולין תל אביב".

"מדובר בתוכנית חשובה לא רק בגלל הגודל וההיקפים שלה, אלא משום שזהו תא שטח זמין ונגיש מאוד, שמתוכננות עליו תשתיות רבות שישרתו הרבה אנשים. זה כמעט אינפיל (שטח פנוי בתוך העיר, ש"מתמלא" בפיתוח - י"נ), חתיכה חסרה בפאזל שמתחברת למרקם העירוני הקיים, גם בשל הפיתוח המשמעותי אבל גם מבחינת השטחים הפתוחים שנשמרים בה. זאת החתיכה המקשרת בין צפון לדרום ובין מזרח למערב, שיוצרת גם פוטנציאל מגורים להרבה אנשים שמחפשים בית 'במרכז של המרכז'. אני מאמין שהתוכנית תרוץ מהר, ודאי בהתחשב בכך שהיא כפופה ללוחות הזמנים של הוותמ"ל, ולדעתי בתוך כמה שנים כבר נראה בשטח אלמנטים שונים שיחלו לקום".

מה השינוי המרכזי בתוכנית המעודכנת?
"חלה בעיני תמורה משמעותית מאוד בתוכנית הזאת בנושא הטבע. נעשתה כאן עבודה משמעותית. זה שטח מורכב, עם הרבה תשתיות שחלקן תשתיות לאומיות, ונעשה מיפוי מדויק שבסופו קיבלנו כמעט 500 דונם של שטחים פתוחים על בסיס ערכי הטבע הקיימים. אנחנו מקבלים הערכה אפילו מצד אנשים שלרוב קשה להם לקבל פיתוח מסיבי כל כך".

העיריות טוענות שיש בעיה בתוכנית, שאין שלביות. בעיריית רמת השרון חוששים שדירות ייבנו ללא תשתיות מתאימות.
"היום תוכניות רבות, ודאי בסדר גודל כזה, משתדלות שלא לקבוע שלביות, כי לאורך השנים הוכח, בוודאות כמעט מוחלטת שהיא לא מתרחשת כפי שתוכנן בתחילה. ישנם הרבה גורמים שמשפיעים עליה. במקרה שלנו, אף אחד לא יודע באמת מתי יקום כאן מטרו בפועל, שלא לדבר על מסילות 5 ו־6 של הרכבת הכבדה (מסילות מהירות חדשות לכיוון צפון, שיעברו גם הן בתחום התוכנית, במנהרות - י"נ). אין לדעת מה יהיה קצב הפיתוח בפועל, זה כמו לנסות ולהתנבא. ברור שאי אפשר לפתח שכונה בלי תשתיות, אבל אנחנו קובעים בתוכנית במפורש מה צריך לעשות, מה יהיו ההיקפים ואיזה שלב תלוי באיזו עבודה, אך ללא קיבוע של השלביות - כי זה פשוט חסר תוכן".

האדריכל אורי מזור / צילום: עמית מזור

עד שהתוכנית תהפוך למציאות בשטח, היא תידרש לעבור כמה וכמה שלבים. בין היתר, תעבור התוכנית את שלב הכנת טבלאות האיזון, אשר קובעות מה יקבל כל בעל קרקע במתחם, ולאחר מכן תופקד - ותעבור לשלב הגשת ההתנגדויות. רק לאחר בחינת כל ההתנגדויות ועדכון התוכנית בהתאם אליהן, תובא התוכנית למתן תוקף ואישור. לאחר מכן ניתן יהיה להתחיל בשלב תכנון הפיתוח, קרי תכנון תשתיות־העל לשכונה, שיאפשרו לאחר מכן מעבר לשכבה הבאה, תכנון תשעת המתחמים בפועל - ולאחר מכן ניתן יהיה להגיע לשלב הוצאת היתרי הבנייה.

"קבוצת בעלים שתהיה מאורגנת תוכל להתקדם"

"מימוש של תוכניות גדולות כאלו הוא מאוד מורכב", אומרת גילי טסלר, מתכננת מרחב תל אביב ברשות מקרקעי ישראל. "התוכנית בשטח לא כוללת שום תשתית, ויש בה הרבה מאוד מרכיבים. היא צריכה לעבור שלב כולל של תכנון פיתוח תשתיתי, מה שנקרא 'תשתית על', ולאחר מכן פיתוח במסגרת של שכונות - פיתוח של כל מתחם בפני עצמו, שמאופיין בצורה אחרת, שיש בו שימושי קרקע אחרים. לכל המרכיבים האלה צריך להתייחס.

"התוכנית שאושרה כעת להפקדה היא תוכנית משודרגת ביחס לתוכניות קודמות במתחם, בעיקר משום שנוספו לה מרכיבים עדכניים כמו קווי המטרו, התווספו שטחי בנייה וזוהו ערכי טבע ואקולוגיה ששולבו בתוכנית החדשה בצורה שנותנת מענה להתנגדויות מסוימות שהועלו בתוכניות הקודמות. הצעדים הללו אמורים לאפשר מימוש של התוכנית בצורה מהירה יותר".

ביצת הנרקיסים בגלילות. ''זוהו ערכי אקולוגיה ששולבו בתוכנית החדשה'' / צילום: wikipedia, Arie Tennbaum

עו"ד אביעד שוב, המייצג בעלי קרקע פרטיים בתוכנית, אופטימי עוד יותר לגבי מימושה: "התוכנית הוותמ"לית שאושרה כעת להפקדה אינה מצריכה הכנת תוכניות מפורטות נוספות אחריה", הוא אומר. "במסגרת התוכנית יאושרו גם טבלאות האיזון, שיופקדו עם התוכנית ויקצו לבעלים את הזכויות במגרשים ספציפיים. מדובר על חיסכון של שנים.

"יום אחרי אישור התוכנית, ולצד פיתוח התשתיות, כל קבוצת בעלים שתהיה מאורגנת מספיק תוכל להתקדם מהר לבנייה. זה שינוי קונספציה שכולם ירוויחו ממנו. אם התוכנית תתאשר בתוך שנה־שנה וחצי בהליך מהיר, המדינה תוכל להתחיל לשווק את הקרקעות, הקבלנים יקנו ויתחילו להתקדם אל עבר היתרי בנייה - כך שחמש שנים לבנייה ראשונה - זה בכלל לא בשמיים".

גילי טסלר, מתכננת מרחב תל אביב ברמ''י / צילום: שירן כרמל

מאות בעלים פרטיים על כ־350 דונם

תוכנית גלילות דרום מתאפיינת בשטח גדול מאוד שנמצא בבעלות המדינה - כמעט 80% מתוך כ־1,700 הדונמים, ורק כ־20% בבעלות גורמים פרטיים, ביניהם חברת ישראל־קנדה אשר מחזיקה בכ־50 דונם במתחם. חברה נוספת בולטת בשטח היא חברת ההשקעות טריגו נדל"ן, אשר קיבצה יחד בעלי קרקעות פרטיים בשטח כולל של כ־45 דונם במתחם לקבוצה אחת. על פי ההערכות, ישנם עוד מאות בעלי קרקעות פרטיים, כך שישנם כאלו אשר מחזיקים, כנראה, ב"נתחים" מזעריים מהקרקע - גם פחות מ־100 מ"ר. קרקעות אחדות נמצאות גם בבעלות העיריות רמת השרון ותל אביב־יפו, בעיקר כתוצאה מהפקעות שביצעו בעבר הרחוק.

לדברי עו"ד שוב, המציאות הזו דווקא יכולה לסייע למימוש מהיר של התוכנית: "מאחר שהמדינה היא הבעלים העיקרי במתחם, הפיתוח יהיה מהיר מאוד. המדינה מחפשת בנרות הכנסות נוספות, וכאן מדובר על קרקע ששווה עשרות מיליארדים".

עו"ד שוב קורא לבעלי הקרקעות להתאחד כדי להבטיח שיקבלו את מה שמגיע להם: "20% מכל המתחם הם כ־3,500 יחידות דיור, זה לא מעט. כרגע כ־60% מבעלי הקרקעות הפרטיים מאורגנים יחד בקבוצות, וזה יסייע להם בהמשך הדרך: מי שלא מאורגן, עלול לקבל את הזכויות השוות פחות - למשל שטח צמוד לכביש מהיר, או קרקע בייעוד משרדים ולא בייעוד מגורים - וגם יממש את הבנייה אחרון. בגוש הגדול, לדוגמה, מעט דרומה מתוכנית גלילות דרום, הפרויקטים האחרונים שמתממשים רק עכשיו הם בקרקעות שבהן לא התארגנו הבעלים בצורה מסודרת, והגיעו להליכי פירוק שיתוף שנמשכו שנים".

המכשולים: ההתנגדויות - והקרקעות המזוהמות

מה יכול להאט את דרכה של התוכנית בדרך לאישור ואת הבנייה בפועל? צפויות להיות מוגשות התנגדויות רבות סביב טבלאות האיזון, בגלל ריבוי הבעלים שלכל אחד מהם הזכות להגיש התנגדות. נראה כי התנגדות עזה נוספת צפויה מכיוונה של עיריית רמת השרון, שכן ראש העיר הנוכחי אבי גרובר כבר אמר כי "הדיון נולד בחטא", והכריז כי העירייה תפעל בנושא "בכל האמצעים המשפטיים העומדים לרשותנו".

באשר לטיהור הקרקע, מהלך זה מתייחס בין היתר לשטח של 164 דונם שעליו פעל מתחם הדלקים פי גלילות, אך בשטחי התוכנית עוד קרקעות החשודות כמזוהמות, כולל מתחם פיראטי להשלכת פסולת, וכן חשש לזיהום מי תהום.

"הטיפול בקרקע כבר התחיל", מציינת טסלר. "איסוף המידע על ידי קידוחים וניטורים נעשה במשך שנים, כולל בתוך מתחם פי גלילות לשעבר, וחלק ממנו כבר טוהר וקיבל אישור מהמשרד להגנת הסביבה. במוקד של השלכת הפסולת אנחנו מטפלים כרגע. לאחר פינוי הפסולת נוכל לדעת מה ממדי הזיהום באזור הזה.

"שלב טיהור הקרקע ומי התהום נמשך כשלוש שנים מרגע תחילת הטיפול בקרקע, ועושים אותו במקביל לקידום התוכנית. אם השלב הזה לא יפריע לפיתוח ולהנחת תשתיות־העל ניתן יהיה לקדם בנייה בתוכנית במקביל לניקוי הקרקע, אבל אפשר יהיה לדעת את זה רק כשנתקדם בשטח".

אתגרי התחבורה: "רבע מהרובע מותאם להליכה"

שאלה נוספת הנוגעת לתכנון השכונה החדשה היא שאלת התחבורה: מדובר ברובע שיוקם בין שכונות קיימות וצירי תנועה מרכזיים, באזור שבו כבר היום ישנם פקקים רבים לאורך רוב שעות היום. תוספת של עוד 50 אלף איש בוודאי לא תתרום לשיפור המצב, והחשש הוא שהשכונה תהפוך ל"שכונת בלון", כמו שכונות חדשות נוספות, כלומר תהיה בעלת נקודת כניסה ויציאה עיקרית אחת.

חברת מורן הנדסת דרכים גיבשה לצורך הכנת התוכנית עבודה לבחינת ההשלכה התחבורתית (בה"ת) בשכונה המתוכננת. היא מציינת כי "לאור הפיתוח המאסיבי והתוכניות הרבות המקודמות באזור המתחם, ניתן לראות כי המערכת הסובבת כולה נמצאת בעומס רב וחלקים רבים ממנה בכשל", אך מציינת כמה נקודות חשובות בהקשר זה: בתחום התוכנית אמורים לעבור שני קווי מטרו, כאמור, לצד תחנת רכבת כבדה, מסלולי אוטובוס ושבילי אופניים והולכי רגל בכל רחבי הרובע.

"על פי הערכה כללית ותלויה במקום במרחב התכנון, כ־20%-25% מתחום הרובע המתוכנן מותאם להתניידות ישירה באמצעות הליכה לטווח מרחק קצר", נכתב בעבודת החברה, "וכלל הרובע המתוכנן מותאם להתניידות ישירה באמצעות שימוש במיקרומוביליטי (אופניים, אופניים חשמליים וקורקינטים חשמליים) לטווח מרחק קצר".

גלילות דרום תציע גם מרכז תחבורה משולב, שבו ייפגשו כל אמצעי התחבורה הציבורית הפועלים בתחומה. דרך מתח"ם גלילות דרום צפויות להתבצע בשעות העומס, בבוקר וב ערב, כ־35 אלף נסיעות. התוכנית כוללת כבר היום שלוש כניסות ויציאות - מצפון, ממזרח וממערב, וכן כניסה אפשרית מדרום, על ידי הארכת כביש גישה מכיוון רמת אביב ג'. "במסגרת התכנון תבחן האפשרות לקשרים (גישות) נוספים", כך נכתב במסמך צוות התכנון של התוכנית כולה.

עוד כתבות

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח