גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גירעון, תלות בממשלה ושיטת ארנונה בעייתית: האתגרים של הרשויות המקומיות

רשויות רבות בישראל סובלות מחובות לספקים ולבנקים, תלות כלכלית־פוליטית בממשלה ושיטות גבייה שפוגעות בפיתוח, כך מזהירים גם ב־OECD למרות זאת, הנתונים מגלים שהאזרחים סומכים על הרשויות הרבה יותר מאשר על הממשלה

בחירות לרשויות המקומיות בראשון לציון, היום / צילום: ארן הרשלג
בחירות לרשויות המקומיות בראשון לציון, היום / צילום: ארן הרשלג

הבחירות לרשויות המקומיות בישראל אמנם זוכות בדרך כלל לאחוז מצביעים נמוך יותר ביחס לבחירות המרכזיות (59.5% הצביעו בבחירות לרשויות המקומיות ב־2018 מול 68.5% בבחירות לממשלה ב־2019). אולם, אין זה אומר שאין להן חשיבות או השפעה על חיי התושבים שלהן.

בדיקת גלובס | הרשויות המקומיות הפכו כר פורה לאי סדרים. חוקרים מציעים פתרונות
קלפיות בשטחי לחימה ופרוטוקול אזעקות: מאחורי הקלעים של הבחירות המקומיות

קובץ הרשויות המקומיות שפורסם ב־2023 העלה בעיות עומק משמעותיות שקיימות ברשויות רבות בישראל - כמו שיטת גבייה בעייתית, גירעונות כרוניים ותלות בממשלה. הדרך לפתור את הבעיות האלו עוברת בשינוי מדיניות ברשויות עצמן, ובקשר שהן מנהלות עם הממשלה.

הרשויות בחובות

לפי נתונים שמתייחסים ל־2021 ופורסמו כאמור בקובץ הרשויות המקומיות, רשויות רבות בישראל סובלות מגירעונות וחובות כלפי ספקים ובנקים. עיריית ירושלים למשל מחזיקה בחוב של 78% מההכנסות העצמיות שלה בשנה; לנתניה יש חוב של 84%, וטבריה מחזיקה בחוב של 86%. ברשויות הערביות והדרוזיות הנתונים מזנקים עוד יותר - בדלית אל־כרמל מגיע החוב ל־221%, ובקלנסווה ל־239%.

לגירעונות כאלה יש מחירים כבדים. יוגב שרביט, מנהל המחלקה הכלכלית בחברת בילד אסטרטגיה אורבנית, שעיבד את הנתונים, הסביר כי הגירעון מתגלגל בסופו של דבר לדחיית תשלומים לספקים - מה שמוביל לבסוף לעליית מחירים מצדם, ולירידה בתחרות - שכן התנהלות כזו מרחיקה ספקים. "היום, תל אביב היא אחת הרשויות היחידות שמשלמות בשוטף פלוס שלושים", אמר בעבר שרביט לגלובס.

 

כיצד הרשויות מגיעות לחובות ולגירעונות כאלו מלכתחילה? ד"ר יניב ריינגוורץ, מרצה בכיר במחלקה למינהל ולמדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה, הסביר כי "ההכנסות העצמיות של הרשויות המקומיות מבוססות על ארנונה עסקית (שנגבית בשטחי מסחר), הארנונה שנגבית עבור מגורים היא גרעונית ולא מפצה על ההוצאות הנדרשות לטובת אותם תושבים".

הסיבות לכך הן שתיים: אחת, הארנונה העסקית יכולה להגיע לפי ארבעה מהארנונה למגורים ברשויות. שתיים, הוצאות העירייה הכרוכות בבנייה למגורים הן גבוהות בהרבה. בנוסף, הממשלה המרכזית מחלקת פטורים והנחות מארנונה למגורים - שאותם העירייה אמורה לספוג.

באופן טבעי, במצב כזה, רשויות מקומיות עם שטחי מגורים נרחבים ושטחי תעסוקה מעטים ימצאו את עצמן עם גרעונות כרוניים, ולא משנה עד כמה יתייעלו - אין להן יכולת להכניס באותה מידה שהן מוציאות על שירותים עירוניים מינימליים. כך למשל, בעוד תל אביב (העצמאית תקציבית) נהנית מיחס גבוה של שטחי מסחר ותעסוקה לשטח מגורים (46.1%), בבני ברק מדובר ב־26.2%, ובכפר יונה למשל היחס עומד על 3.7%.

ב־OECD התייחסו ב־2021 לגביית הארנונה בישראל, וציינו כי "שיטת הארנונה מעודדת רשויות מקומיות לדכא פיתוח עירוני למגורים, בייחוד לדירות במחיר נמוך או בינוני. העובדה שההכנסות הנוספות שנובעות מכניסת תושבים חדשים לא מצליחות לכסות את ההוצאות שכרוכות באותם תושבים, מביאה לכך שהרשויות המקומיות נמנעות מפיתוח דיור חדש".

התלות הפוליטית

בניסיון לפצות על הגירעונות הכרוניים של הרשויות המקומיות, העבירה הממשלה ב־2023 "מענקי איזון", מענקי פיתוח, מענקי צמצום פערים ושאר תקציבים בסך כולל של 6.8 מיליארד שקל. זאת, בנוסף למענקים שנותנים משרדים אחרים כמו משרדי החינוך, הרווחה והתרבות, על פעילויות שמתקיימות במסגרת העירייה. המענק הגדול ביותר שמוענק במסגרת זו הוא "מענק הבירה" של ירושלים, שעמד ב־2023 על יותר ממיליארד שקל. בעקבות המענק, ראש העיר משה ליאון העניק לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' תעודת הוקרה.

מענקים אלו אולי עוזרים לעיריות, אך הם גם מייצרים תלות מסוכנת שלהן בממשלה. עיריית ירושלים שואבת 20% מההכנסות שלה מהממשלה, מטה בנימין 23%, ורהט 39%. מרדכי כהן, שכיהן כמנכ"ל משרד הפנים בין 2017־2021, וכיום עמית במכון למחשבה ישראלית, ציין כי ישנן כיום רק 60 רשויות שיש להן תלות מועטה בממשלה. לדבריו, "יש 200 רשויות מקומיות שתלויות בממשלה. זה יוצר 'ז'יטון פוליטי' שרץ בין השלטון המקומי למרכזי: ראש הרשות מקבל כוח לסחור עם המערכת הפוליטית, כי הוא השריף הקטן של התושבים בפני הממשלה, והשר מקבל כוח אדיר שראש הרשות תלוי בו".

בעיניו, התלות הזו היא "סכנה איומה. במקום שהמערכת הארצית תעזור לרשויות המקומיות לפי המצב שלהן ותעזור להן להפחית תלות, המציאות היא הפוכה כי התמריץ הוא שלילי - אם מתקנים את הבעיה, הז'יטון הפוליטי נעלם. הרשויות החלשות בישראל והמערכת הפוליטית נמצאות בריקוד מסוכן. הפוליטיקאים בממשלה המרכזית אומרים, 'זו התלות, בוא נראה איך מסדרים קריטריונים ככה שרשויות מקורבות יקבלו יותר'".

חלשות וחזקות

אחת הדרכים לחזק את האיתנות הפיננסית של רשויות מקומיות, לפי מומחים, היא דרך איחודן - רשויות מקומיות חלשות ובעלות גירעון כרוני יצורפו לרשויות מקומיות וחזקות יותר, וכך תיווצר רשות מקומית איתנה.

איחוד הרשויות הגדול ביותר בישראל התרחש בשנת 2003, כחלק מהתוכנית להבראת כלכלת ישראל בממשלת אריאל שרון ותחת שר האוצר בנימין נתניהו. 13 רשויות אוחדו עם רשויות אחרות, ו־5 נוספות התווספו למועצות אזוריות. אולם, בשנים האחרונות קצב האיחודים האט משמעותית, כאשר האחרון בוצע ב־2022 (שערי תקווה ועץ אפרים שאוחדו לכדי "שער השומרון").

כיום, שרביט ממליץ על איחודים "נושאיים" בין עיריות שונות. למשל - כמה עיריות ששותפות לבעיה או נושא מסוים יתאחדו ויעבדו ביחד למען מציאת פתרונות ותכנון משותף. כבר היום קיים איגוד שמחבר את צורכי הביוב ואיכות הסביבה של כלל גוש דן. על פי אותו היגיון, ניתן לדעת שרביט גם להקים ועדת תכנון מטרופולינית הכפופה לרשויות הפועלות בתוכה. בכך, ניתן לחלק באופן הוגן יותר את ההוצאות העירוניות בלי אפליה, ובכך לחזק את הרשויות החלשות יותר באיחוד, מבלי לפגוע בייצוגיות של אזרחים בתוך הרשויות המקומיות.

האמון והקשב אצלן

נראה כי למרות הגירעונות, החובות, וחוסר האוטונומיה הנרחב של הרשויות המקומיות, רוב האזרחים בישראל סומכים עליהן הרבה יותר מאשר על הממשלה. מסקר המכון הישראלי לדמוקרטיה, שפורסם לפני שלושה חודשים, עולה כי 51% מהציבור מאמין שהרשויות המקומיות פועלות באופן יעיל ומקצועי יותר מהממשלה, בהשוואה ל־20% בלבד שחושבים את ההיפך. מבחינת קשב לאזרח מהשורה, 61% מעדיפים את הרשות המקומית, לעומת 11% שמרגישים שהממשלה קשובה יותר לצרכיהם. מהסקר עולה כי גם בקרב מצביעי הקואליציה, יש רוב ברור לסומכים יותר על הרשות המקומית על פני הממשלה.

ב־OECD המליצו כבר לפני שלוש שנים לישראל להעניק יותר אוטונומיה לרשויות המקומיות, כאשר היא תהיה בעלת הסמכות והאחריות על הארנק - כמה מסים ייגבו, ממי ואיך. כך, הרשויות המקומיות לא יזכו רק באמון הציבור, אלא גם במפתח ליעילות ולמימוש המדיניות המקומית, בהתאם לצרכי האוכלוסייה שלה. 

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי