גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חידת חייו של האיש שהביא את הפלנטה האחרת לספרות העברית

הסופר שבחר בשם העט ק. צטניק שפירושו "אסיר במחנה ריכוז" ייבא את התופת של אושוויץ לספרות העברית ● חוקרים ומבקרים ראו בתיאוריו המפורטים כתיבה גסה וכמעט פורנוגרפית ● לאחרונה, שבה דמותו האניגמטית להעסיק את התרבות הישראלית

''זונת שדה, אישה בנהלל'' / צילום: פאול גולדמן, 1945 (אוסף גולדמן © מוז''א, תל-אביב)
''זונת שדה, אישה בנהלל'' / צילום: פאול גולדמן, 1945 (אוסף גולדמן © מוז''א, תל-אביב)

1

"חידת ק.צטניק" הוא קובץ מאמרים שראה אור בדצמבר בהוצאת "פרדס", בהם כותבים מתחומים שונים בוחנים את חייו ויצירותיו של סופר השואה יחיאל די-נור (1909-2001), הנודע גם בשם ק.צטניק.

5 הערות|אחרי 50 שנה, גולדה מאיר חוזרת להעסיק את התרבות הישראלית
5 הערות|בין הדוב והמטבח המנצח: כיצד הפך השף הטלוויזיוני לגיבור התרבות החדש

על אף פרסומו הרב, משנות החמישים ועד השמונים, עד לקובץ זה לא היה בנמצא ביוגרפיה או מחקר מקיף עליו, ומכאן ראשוניותו וחדשנותו.

מעט לפני, בפסטיבל הקולנוע בירושלים ביולי, הוקרן סרטו הדוקומנטרי של אסף לפיד "השיבה מהפלנטה האחרת", המתחקה אחר קורות ק.צטניק. גם בעת שספריו תורגמו לעשרות שפות ונמכרו במיליוני עותקים, היה ידוע עליו מעט מאוד, שכן הוא שמר בקנאות פנאטית על פרטיותו לאורך כל חייו.

הסרט והספר מסירים את מעטה המסתורין שאפף את דמותו, אבל הם עושים דבר מה חשוב יותר: הם ממקמים אותו מחדש בתרבות הישראלית, תוך דגש על ייחודו וחלוציותו. בשניהם הוא זוכה ליחס חיובי וחם, הרבה יותר ממה שזכה לו בערוב הקריירה, כשמבקרי התקופה דאז תייגו אותו כסופר וולגרי וסנסציוני.

2

תריסר ספרים כתב ק.צטניק, ובכולם הוא עסק במה שחווה וראה במחנות עבודה וריכוז, בעיקר באושוויץ. שישה מהם, "סלמנדרה", "פיפל" "בית הבובות", "השעון", "העימות" ו"צופן א.ד.מ.ע", הוגדרו על ידו כסדרה המתארת את תהפוכותיה הטרגיות של משפחה יהודית במאה ה-20, מבוססת במידה רבה על זו שלו עצמו.

ק.צטניק היה הכותב הראשון שהניח על שולחן הספרות הישראלית את אושוויץ כמו שהיא, שטנית, מוטרפת, מדממת מעבר לכל דמיון אנושי, כבר ברומן הראשון שלו "סלמנדרה" שיצא ב-1946; בימים שעוד לאיש לא היו את תעצומות הנפש לספר מה שקרה שם, במחנות המוות. בספר זה ובאלו שבאו אחריו, ק.צטניק הלם בקורא עם שפתו הבוטה, עלילותיו מקפיאות הדם, תיאוריו מעוררי הפלצות וגיבוריו המוזלמנים.

לשיטתו, רק כך יכל להמשיג את את הגיהנום שהותיר מאחוריו. על פי מאמרים אחדים בספר שערכו פרופ' דינה פורת ופרופ' יוחאי עתריה, ק.צטניק שב מ"הפלנטה האחרת", כך הגדיר את אושוויץ, כשנפשו וגופו כה רוטטים וחשופים, שלא עלה בידו לכתוב פרוזה מרוחקת או מעובדת יותר. העובדה כי מעולם לא הצליח להתרחק מלהבות הכבשן היא חוזקתו הספרותית בעיני אוהדיו וחולשתו הפרוזאית לדעת מבקריו.

3

ספרו החמישי של ק.צטניק, "בית הבובות", הפך עם צאתו ב-1953 לרב מכר, ועם השנים התבסס כידוע והמתורגם מבין יצירותיו, יותר משלושים שפות. הרומן מגולל את סיפורן (הבדוי) של נשים יהודיות שאוכלסו בבתי בושת מיוחדים במחנות הריכוז ואולצו לספק שירותי מין לחיילים הנאצים.

הספר כתוב באופן כה משכנע, שעם פרסומו ועוד שנים אחרי האמינו קוראים, בישראל ובעולם, בקיומם של "בתי הבובות", כינוי בתי הבושת במחנות. אולם משנות השישים ואילך, כשמחקר השואה הלך והתפתח, קבעו חוקרים באופן חד משמעי כי לא היו מקומות שכאלה, לא באושוויץ ולא במחנה אחר, זאת מפני שחוקי הגזע אסרו על כל מגע עם יהודים.

4

באחד מפרקי "חידת ק.צטניק" דנים דינה פורת וחוקר הצילום גיא רז באיור שהתנוסס על עטיפת "בית הבובות", בעיקר על אלו של המהדורות המתורגמות, בו נראית אישה כשעל חזה מוטבעת הכתובת FELD-HURE ("זונת שדה" בגרמנית) ומתחתיה מספר סידורי. האיור הזה קעקע אף יותר את ההנחה כי במחנות הריכוז פעלו בתי בושות.

ההשראה לאיור הזה הוא תצלומו של צלם העיתונות פאול גולדמן, בו הנציח אישה אלמונית שעל חזה חקוקות המילים FELD-HURE ומתחתיהן המספר A125701.

אלא שבסמיכות מחשידה, בשנה בה צילם גולדמן את התמונה, ב-1945, פרסם יצחק שדה בעלון הפלמ"ח, תחת שם העט "י. הנודד", את רשימתו "אחותי על החוף", בה תיאר את מפגשו המטלטל עם ניצולת שואה ש"כתובת קעקוע טבועה בבשרה: רק לקצינים בלבד". רז ופורת מהרהרים בצירוף המקרים: "מי קדם למי - שדה או גולדמן? האם ייתכן שגולדמן קרא, כרבים אחרים, את הרשימה, ואז יצר את התצלום? או אולי שדה ראה את התצלום ואז יצר את הרשימה?".

5

ב-1961, התבקש ק.צטניק להעיד במשפט נגד אייכמן, כיוון שהיה בין המעטים שפגשו אותו בתקופת השואה ונותרו בחיים (אייכמן נכח באחת מהפעמים בהן נחקר בחדר העינויים של הגסטאפו). הוא הספיק לומר כמה משפטים מעורפלים ומגומגמים עד שהתמוטט על רצפת בית המשפט כתוצאה מאירוע מוחי שתקף אותו. עדותו, הכמעט אילמת, הייתה לעוצמתית מכולן. שם, מחוץ לספרים שלו, הוא איבד את מילותיו.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר