גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסוכנת יותר וכמעט בלתי אפשרית להריסה: מערכת המנהרות של חיזבאללה בצפון

הפרסום בעיתון הצרפתי "ליברסיון" על היכולות התת־קרקעיות של ארגון הטרור השיעי בצפון ממחיש את גודל האתגר הביטחוני שניצב בפני צה"ל ● מה ידוע לישראל על היקף המנהרות, האם ניתן לנטר ולנטרל אותן, ומה הקשר של צפון קוריאה לאיום ● גלובס עושה סדר

חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit
חייל צה''ל במנהרה סמוך לגבול לבנון שנחשפה במבצע ''מגן צפוני'' ב־2018 / צילום: ap, Ariel Schalit

הפרסום בעיתון "ליברסיון" הצרפתי השבוע, כי מנהרות חיזבאללה גדולות, עמוקות ומשמעותיות יותר מאלו של חמאס, עורר חששות בישראל.

בלבנון בטוחים: זו המדינה שאחראית למתיחות בגבול עם ישראל 
חזית חדשה? היבשת המפתיעה שאיראן רוצה להקים בה בסיס צבאי 

בצל היקף לחימת המנהרות של צה"ל ברצועת עזה, הפרסום המחיש עד כמה תמרון בלבנון בבוא היום יהיה שונה לחלוטין מזה של מלחמת לבנון השנייה - עם תשתיות תת-קרקע נרחבות. לכן, נשאלות השאלות מה ידוע על מערך המנהרות של חיזבאללה? מה היקפן? ולמי בכלל יש אינטרס להציף בצרפת את הנושא? גלובס עושה סדר.

אילו מנהרות כולל המערך של חיזבאללה?

לפי הערכות בפרסום, מערך המנהרות של חיזבאללה, שנבנה בסיוע כלכלי איראני ועם ידע צפון קוריאני, הוא באורך של מאות ק"מ - ומגיע עד לסוריה. עומק המנהרות מגיע עד ל-80 מטרים. בשל המאפיינים הגיאולוגיים של דרום לבנון, אנשי חיזבאללה התקדמו לאורך כ-40 שנות עבודה בעצימות שונה למרחק של כ-15 מטרים בחודש.

לפי מכון עלמא, מאז 2006, חיזבאללה שמו דגש על פיתוח רשת מנהרות שמקשרת - לאורך עשרות קילומטרים - את אזור ביירות (מפקדות מרכזיות) והבקאע (עורף אופרטיבי לוגיסטי) עם דרום לבנון. המנהרות הללו, ככל הנראה, מצוידות ברקטות פתאח 110 מתוצרת איראן, לטווח קצר, ואף בטילים בליסטיים. בדוח שפרסם עלמא לפני כמה חודשים הוזכרו מנהרות נפץ, שאטומות בצד אחד ומסוגלות להקריס מנהרה על יושביה, או לגרום מפולות.

לצורך ההשוואה, בניו יורק טיימס פרסמו בחודש ינואר כי הערכות מדינת ישראל מחודש דצמבר, שלפיהן אורך מנהרות חמאס ברצועת עזה עומד על 400 ק"מ, היו שגויות. לפי אותו דיווח, אורך מנהרות חמאס עומד על כ-560-720 ק"מ, עם כ-5,700 פירים שונים. כל זאת, ברצועה שאורכה עומד על כ-40 ק"מ. מנגד, חיזבאללה היא ארגון טרור שיש לו מדינה.

מהם היעדים של המנהרות הללו?

"למנהרות חיזבאללה יש שלושה יעדים מרכזיים", מספר לגלובס ד"ר נתנאל פלמר, מרצה בכיר במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בר אילן. "הסתרה - דרך שבה רחוקים מהמודיעין הישראלי; הישרדות - גם אם ישראל תאתר אז יהיה לה קשה להגיע; וגביית מחיר בלתי נסבל - אם ישראל תרצה להיכנס ולהילחם בתוך המנהרות, המחיר יהיה כזה שימנע ממנה את הצעד".

עד כמה מודעים בישראל להיקף המנהרות?

בישראל מודעים כבר שנים רבות לעצם פיתוח המנהרות, גם אם לא להיקפן. בדצמבר 2018 פתח צה"ל במבצע "מגן צפוני" שנמשך 41 יום, ובו נוטרלו שש מנהרות התקפיות של חיזבאללה. עם זאת, לא מן הנמנע כי מדובר רק בחלק מאותן מנהרות חוצות גדר. בה בעת, לפי הפרסום יש מנהרות לוגיסטיות וכאלו שמיועדות לתת מענה למנהיגים, כמו יחיא סינוואר בעזה או חסן נסראללה בביירות.

מה ההבדלים בין המנהרות ברצועת עזה לאלו בלבנון?

"המנהרות בעזה נעשות לרוב דרך כורכר, שאפשר להגדיר בין חול לסלע רך. בצפון, מדובר בסלע קשה בעיקר, במיוחד באזורים ההרריים יותר", אומר לגלובס ד"ר עמיחי מיטלמן מהמחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל בשומרון.

מהן המשמעויות מבחינת יכולת נטרול המנהרות?

במהלך מבצע "מגן צפוני" שהחל ב־2018, צה"ל הזרים אלפי מ"ק בטון למנהרות חיזבאללה. זוהי שיטה שונה בתכלית מזו שברצועת עזה, שם מפוצצים באמצעות הפצצות חיל האוויר, חומר נפץ או מזרימים מים. כל זאת, בהתאם לעומק ומבנה המנהרה.

ד"ר מיטלמן מסביר כי בסלע חזק כפי שקיים בדרום לבנון, אין כמות חומר נפץ סבירה שיכולה לפוצץ מנהרות. "במהלך מבצע "מגן צפוני" היו דיונים על פיצוצים לעומת סתימה, ואיזו סתימה. הסתימה בבטון עלתה הרבה כסף, אבל השיגה את היעד. אם המטרה היא לנטרל את מנהרות חיזבאללה, אז עדיף לסתום אותן - כך יודעים כי ב-100% ודאות לוקחים אותם תקופה אחורה".

האם יש מענה טכנולוגי לניטור המנהרות?

ד"ר מיטלמן מציין כי אחרי צוק איתן היו על שולחן מערכת הביטחון יותר ממאה פטנטים לניטור. יש כאלו שמתאימים לניטור תנועת אנשים, או חלל, אבל לדבריו ישנן מגבלות טכנולוגיות שמשפיעות על ניטורי שווא - במיוחד בתוואי השטח הלבנוני. "סוג הקרקע משפיע על התראות שווא. חומר גיאולוגי הוא לא כמו חומר שמייצרים, למשל בטון, פלסטיק או פלדה - הוא מבולגן. לעתים יש רטיבות, חללים טבעיים, ופתאום יש כיס קרקע או חצץ. לכן, מקבלים סיגנלים מוטעים בכמות גבוהה, ובעולם אין טכנולוגיה שנותנת שקט מוחלט".

מי אמון על מנהרות חיזבאללה?

יחידת העילית של חיזבאללה, כוח רדואן, שמונה כ-2,500 לוחמים, נבנתה במשך שנים כדי לנצל את אלמנט ההפתעה ולהשתלט על יישובי הגליל. ואולם, מי שהפתיעו לא רק את ישראל, אלא גם את חיזבאללה, אלו כוח נוח'בא של חמאס, ב-7 באוקטובר. לו הייתה מתקפה משולבת של רדואן ונוח'בא ב-7 באוקטובר, ניתן רק לשער באיזה אירוע סבוך פי כמה הייתה נמצאת ישראל.

מהי מידת המעורבות האיראנית והצפון קוריאנית?

בראש ובראשונה, איראן מספקת לחיזבאללה כסף - והרבה: כ-700 מיליון דולר בשנה. בד בבד, כוח קודס במשמרות המהפכה, בפיקודו של אסמעיל קאאני, מעניק ידע וייעוץ בשטח.

על הזווית הצפון קוריאנית שפכו אור במכון עלמא בדוח שלהם שפורסם ב-17 בדצמבר. מומחים מפיונגיאנג הגיעו לאורך שנים ותרמו לנסראללה ולאנשיו מהידע הרב שצברו מרשת המנהרות שהקימו מאז שנות ה-50, מתוך ציפייה שבבוא העת תתחדש הלחימה מול קוריאה הדרומית.

מעבר לכך, הצפון קוריאנים מנוסים בשמירת אמצעים מתחת לקרקע. בזמן שבחיזבאללה מאחסנים בתת-קרקע, ככל הנראה, טילים בליסטיים - הצפון קוריאנים מציבים שם ארסנל גרעיני. בעלמא ציינו בדוח שלהם כי שילוב זרועות איראני-צפון קוריאני בא לידי ביטוי, כאשר עבודות ביצורים התבצעו על ידי חברה צפון קוריאנית בפיקוח קצין איראני ממשמרות המהפכה.

לבניית "ארץ המנהרות" סייעה חברה צפון קוריאנית בשם KOMID - Korea Mining Development Trading Corporation. "בניית המנהרות בפועל מתבצעת על בסיס ג'יהאד הבינוי", מציין ד"ר פלמר. "במסגרת תורת לחימת המנהרות מיישם חיזבאללה את מה שמכירים מארגוני טרור אחרים. חיבור לבתים אזרחיים והטמעה בהם".

למי יש אינטרס להציף את סוגיית מנהרות חיזבאללה?

לא בהכרח לישראל או ללבנון. לפני כשבועיים שר החוץ הצרפתי, סטפן דז'ורנה, הגיש הצעה להפסקת אש לראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי. בניגוד להצעה 1701, שהביאה להפסקת אש במלחמת לבנון השנייה ב-2006 באמצעות הרחקה לכאורה עד למעבר לנהר הליטני (כ-30 ק"מ), כעת מדובר בנסיגה של כוח רדואן, יחידת העילית של חיזבאללה, עד למרחק של כ-10 ק"מ. זהו שלב ראשון מתוך שלושה שיימשכו כעשרה ימים, כאשר בשני ייכנסו כ-15 אלף חיילי צבא לבנון למרחב. בשלב השלישי, יימשך מו"מ לקביעת הגבול היבשתי בין המדינות.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו