גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה נעצרה? הפער שבין נתוני הלמ"ס לעליות המחירים

בזמן שהציבור מרגיש את יוקר המחיה בכל תדלוק וביקור בסופר, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדווחת שהאינפלציה נעצרה ועמדה על 0% בינואר ● בבנק ישראל ובלמ"ס מסבירים למה הצרכנים מרגישים ש'הכל עולה' ואיך התקשורת תורמת לאווירת ההתייקרות ● האנליסטים מתווכחים האם בחודשים הבאים נראה את העליות גם במדד הרשמי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בסוף השבוע דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי מדד המחירים לצרכן לא השתנה כלל בחודש ינואר. בכך, האינפלציה השנתית ירדה ל-2.6% בלבד - בפעם הראשונה זה שנה וחצי מתחת לגבול העליון של בנק ישראל. אבל בפועל, ישראלים רבים מרגישים שהמחירים התייקרו הרבה יותר, ומדד המחירים לא משקף את המציאות שהם חווים.

בבנק אוף אמריקה מעריכים: אלה המניות שיקפצו השנה בעשרות אחוזים
המשקיע האינטליגנט | קרן סל עם תשואה של 94.9%? ניחשתם נכון, יש כאן עוקץ

מה המשמעות, למשל, לכך שמחירי הטיסות הובילו את הירידות בינואר (7.6%-) וסייעו ללחוץ על המדד מטה, בעיצומה של מלחמה? האם זה מייצג במשהו את סל הצריכה האמיתי של אזרחי ישראל, שמרגישים את יוקר המחיה בכל פעם שהם פותחים את הארנק?

זו לא הפעם הראשונה בשנים האחרונות שהדיון הזה מתעורר. כבר חווינו שינויים חדים מאוד בצריכה הממוצעת בתקופת הקורונה, אז השינוי בהוצאות משקי הבית היה קיצוני עוד יותר: לא טסו בכלל, לא יצאו בכלל לאכול בחוץ, וקנו הרבה יותר באינטרנט. ובכל זאת, מחקר שהתפרסם בדוח בנק ישראל ל־2020 מצא שאפילו לאחר התאמה לאופי הצריכה החדש, המדד היה אמור לעלות בעוד 0.2% בלבד. כלומר, אכן הייתה השפעה - אך זניחה למדי. ד"ר איתמר כספי, מנהל היחידה לניתוח מוניטרי בבנק ישראל ואחד מכותבי המחקר, הסביר בעבר ש"קיים חשש מופרז מפני טעויות בחישוב המדד". הבעיה לדבריו אינה בהכרח במדד עצמו - "המחושב בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים מוכרים ומעודכנים", אלא דווקא בהטיות בתפיסה הציבורית של שינוי המחירים.

תופעה כלל עולמית

כספי הסביר בנוסף שאנשים מרגישים הרבה יותר קניות שהם עורכים לעיתים קרובות, כמו מזון - מאשר קניות שעושים פעם בזמן רב, כמו ביגוד או שיפוץ. מחקר שערך סניף סן פרנסיסקו של הבנק המרכזי האמריקאי הוכיח שמשקי הבית מושפעים באופן מוגזם ממחירים בולטים ויום־יומיים, במיוחד ממזון ודלק.

לכן, בתקופות בהן מחירים אלו עולים - אנשים ירגישו אינפלציה גבוהה בהרבה מזו שמתרחשת בפועל, וגם יחזו בצורה שגויה אינפלציה גבוהה בעתיד. כלומר, כאשר מחירי המזון עלו בשנה האחרונה לפי הלמ"ס ב־5.2%, ומחירי הפירות והירקות זינקו בלא פחות מ־13.4%, ומיסוי הדלק הוחזר במלואו - ברור למה אנשים מרגישים שהכל מסביבם מתייקר. בנוסף, הוא הזכיר, "אין משק בית בישראל שקונה בדיוק את סל המוצרים שעליו מתבסס המדד. עלייה במחיר מוצרי יסוד תורגש יותר על ידי משקי בית ששייכים לעשירוני ההכנסה הנמוכים ועלייה במחירי הדלק תורגש יותר על ידי אלו שגרים במרחק רב מהעבודה".

 

למעשה, חוסר ההלימה בין תחושת האינפלציה לאינפלציה בפועל היא תופעה כלל־עולמית: מחקר שבוצע על תפיסות האינפלציה בגוש האירו מראות פער אדיר בין תפיסת האינפלציה של הציבור בין השנים 2005 ל־2014 שעמדה על ממוצע של 9.5%, לעומת אינפלציה בפועל של 1.8% בלבד.

תשומת לב מוגברת

מירב יפתח, הממונה על מדד המחירים לצרכן בלמ"ס, טוענת שיש כאן גם עניין של הטיה תקשורתית, לטובת המחירים שעולים, ומי שלא מייקר או אפילו מוזיל מחירים - מסוקר הרבה פחות.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב, מסביר גם הוא את הפער בין תחושת הצרכנים לנתונים היבשים בין השאר בשל הטיות בתקשורת: "זה קורה הרבה פעמים. הודעות של חברות המזון על העלאות מחירים מהדהדות בתקשורת, אך משפיעות רק במעט על המחירים. גם בגלל שהן מתייחסות לעיתים לחלק קטן ממוצרי החברה, וגם כי קורה שקמעונאים סוגרים על מחיר אחר מול חברת המזון עצמה או שהם מורידים את מחיר המותג הפרטי שלהם. בפועל, אתה לא רואה בהכרח את ההתייקרות בחנויות עצמן".

בנוסף, מזכירה יפתח על רקע ההודעות הרבות על התייקרות המחירים בחודש האחרון, כי "מחירים שעלו בחודש פברואר ישתקפו במדד המחירים לצרכן רק בחודש הבא".

סופר בישראל. מחירי הפירות והירקות זינקו / צילום: Shutterstock

גם כספי ציין בעבר כי "ניתן להסביר חלק מהפער בין הסנטימנט הציבורי לבין האינפלציה הרשמית הנמוכה יחסית, בעלייה בתשומת הלב הכללית שמעניק הציבור לאינפלציה, לאחר עשור של אינפלציה נמוכה ויציבה. בנוסף, הפער קשור גם לעובדה שהאינפלציה הנקודתית שחווה כל משק בית עשויה להיות שונה מהאינפלציה הרשמית, שכן היא תלויה במאפיינים היחודיים שלו".

חשוב לזכור, שמדד המחירים לצרכן משקף רכיבים רבים שאת חלקם הצרכנים לא באמת רואים. אדם המתגורר לדוגמה בדירה הנמצאת בבעלותו לא יראה חלק משמעותי מרכיב הדיור הנמצא במדד, הכולל בתוכו את שכירות הדירה. רכיב הדיור מהווה חלק הארי ממדד המחירים לצרכן ומשקלו עומד על 26%. זאת, בשעה שכשני שליש ממשקי הבית בישראל מחזיקים לפחות דירה אחת בבעלותם וההשפעה הכבדה ביותר על עלות המחיה בישראל לא בהכרח משפיעה עליהם.

יחד עם זאת, רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות, מעריך שנראה השלכות התייקרות המחירים על המדד הבא: "היות והביקוש למזון קשיח, אם וככל שעליות המחירים תיושמנה ותישארנה על כנן, תהיה לכך השפעה גם בהמשך".

מנחם מציין כי כבר עתה, "ללא העלייה בסעיף המזון", היינו רואים אפילו ירידה בשיעור האינפלציה החודש ינואר. "סעיף המזון עלה ב־0.2% לעומת המדד הכללי שנותר ללא שינוי. הסעיף מהווה כ־15% מהמדד ולכן תרם לו 0.05% ומנע ממנו לרדת".

המלחמה עוד תשפיע

בכל מקרה, לא מעט אנליסטים רואים את ההתייקרות מגיעה בקרוב גם למדדים הרשמיים של הלמ"ס. יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר, מסביר ש"בחודשים האחרונים אנחנו מציינים את ההשפעה הממתנת של המלחמה על האינפלציה בטווח הקצר, אך יש גם ציפייה להאצה מסוימת במהלך השנה. צפויה התייקרויות בחלק ממוצרי היבוא, למשל של כלי רכב, עקב ההתייקרות בהובלה. וגם האצה מסוימת במחירי השכירות בעיקר מאמצע השנה, עקב מחסור של דירות וביקוש לדיור של מפונים רבים. זאת, בנוסף להתייקרות במחירי המזון בחודשים הקרובים".

ירון פלוס / צילום: Sarit Uri Uziel, ויקיפדיה

כץ מציין כי עליית המע"מ הצפויה בתחילת ינואר 2024, מ־17% ל־18%, תביא לדחיפה נוספת במדד המחירים. עם זאת, בבנק לאומי אופטימים לגבי קצב האינפלציה הרשמי, ושם מעריכים כי נמשיך לראות התמתנות בשנה הקרובה, עם צפי לאינפלציה של 2%־2.5% בראייה שנתית.

מנחם מסביר שעליות המחירים תלויות בין השאר גם באווירה הציבורית, בשינויי רגולציה וגם בשינוי טעמי הציבור. לדבריו, אם הציבור יראה שהעליות פרמננטיות, הוא עשוי לעבור בקצב מואץ למוצרים תחליפיים זולים יותר, מה שכמובן יכריח גם את היצרניות והיבואניות הגדולות למתן את ההעלאות. ובכל מקרה, מדגיש זבז'ינסקי, אין כרגע סיבות מוצדקות להמשך ההתייקרות, וחברות רבות מנצלות את המומנטום של המלחמה ואת תשומת הלב המוסטת בכדי להעלות מחירים. לדבריו, "מדד תשומות החקלאות ורכיבים אחרים בתעשיות המזון לא מראים עליות המעידות על התייקרות עלות הייצור. להיפך, מתרחשות שם בעיקר ירידות, מה שמחזק את התחושה שאין בסיס להעלאות כעת".

מהלמ"ס נמסר בתגובה: "תחושות של אנשים שהמדד אינו מייצג את השינוי בסל התצרוכת נובע מכמה טעויות מרכזיות. אחת הטעויות היא כאשר חברות מצהירות על עליות מחירים וקיימת תחושה בציבור 'שהכול עולה', אך בפועל, חלק מהחברות שהצהירו על עליות מחירים חזרו בהן. טעות נפוצה נוספת קשורה באפקט הזיכרון - אנחנו כצרכנים נוטים לזכור בעיקר את שינויי המחירים של מוצרי הצריכה היומיומיים. בפועל, המדד משקף את צריכתם של כ־1,400 מוצרים ושירותים מגוונים, שלא בהכרח נצרכים באופן יומיומי כדוגמת מוצרי תקשורת, שירותי חינוך, תרבות, בידור וספורט, ריהוט, קוסמטיקה ועוד".

עוד כתבות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?