גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצרים רוכשת מל"טים מטורקיה, ופוטין שולח מהנדסי טילים למעצר

צבא איראן חשף טיל נ"ט חדש שניתן לשגר מפלטפורמה אווירית, קרקעית וימית, והטווח שלו מגיע עד 20 ק"מ ● הנורמליזציה בין טורקיה ומצרים הניבה הסכם מכירת מל"טים בין השתיים ● מדענים רוסים מתוכנית פיתוח הטילים ההיפרסוניים נעצרו בחשד שהדליפו מידע סודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נשיא מצרים א־סיסי ונשיא טורקיה ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu Agency
נשיא מצרים א־סיסי ונשיא טורקיה ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu Agency

בזמן שמדינת ישראל מרוכזת במלחמת חרבות ברזל, מדינות אויב כמו איראן ומדינות ידידותיות במרחב כדוגמת מצרים הולכות ומתחמשות. מנגד, חברות ישראליות כמו TSG מנצלות את המערכות המתקדמות שלהן, לטובת מכירות בתחום המודיעיני במרחב הימי. בד בבד, טורקיה משתמשת במרוץ החימוש לטובת קידום אינטרסים דיפלומטיים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין סוגר חשבונות עם מהנדסים, וכיצד התעשייה הביטחונית היא זו שתחזיר את הכלכלה הצפון קוריאנית לצמיחה? על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

זה הולך להיות אחד הטנקים המתקדמים בעולם. כך הוא יעבוד
טנק עם בינה מלאכותית ומערכת ליירוט טילים: האקס פקטור החדש של צה"ל בעזה
בצל מתקפות החות'ים בים האדום: איראן, רוסיה וסין יקיימו תרגיל ימי משותף

מערכת מודיעין ימית ישראלית בדרך לאפריקה

חברת TSG , שבבעלות קבוצת פורמולה (50%) והתעשייה האווירית (50%), מכרה מערכת מודיעין מבצעית ימית משולבת בינה מלאכותית לחיל ים של מדינה באפריקה. כך נודע לראשונה לגלובס. העסקה התבצעה בעת שגוברת המודעות לאיסוף המודיעין במרחב הימי ככלל ובאפריקה בפרט שהופכת להיות מאוימת במיוחד: בין אם, למשל, בשל מתקפות החות'ים בים האדום, ובין אם בקרן אפריקה בשל תקיפות של פיראטים סומלים במפרץ עדן והים הערבי.

TSG פיתחה מערכת לזיהוי פעילות חשודה ואיומים במרחב הימי כגון השתלטות עוינת על ספינות או מתקנים ימיים, שינויים חשודים במסלולי ספינות, הברחות ודיג בלתי חוקי. המערכת של החברה כוללת מנגנון זיהוי מצבים אוטומטי מבוסס אלגוריתמים של למידת שגרה וניתוח חיזוי בשילוב בינה מלאכותית, ובאמצעות כך מזהה במהירות פעילויות ימיות חריגות או חשודות - ומתריעה עליהן בזמן אמת. בדרך זו מאפשרת המערכת להגיב במהירות לסיכונים אפשריים, ולהפעיל כוחות שיטור או משמר חופים. 

החברה הוקמה ב־1975, ועוסקת במערכות מבוססות תוכנה וספקית עולמית של שירותי טכנולוגיית מידע (IT) וסייבר. בינואר 2016 רכשו אותה פורמולה והתעשייה האווירית באופן שווה תמורת 50 מיליון דולר, ומאז רכישתה יו"ר החברה הוא מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי. בד בבד, המנכ"ל הוא אריק קילמן. בין לקוחותיה נמנים צה"ל, משטרת ישראל, חברות ביטחוניות, רשות שדות התעופה, וכפי שהומחש בעסקה החדשה - צבאות זרים.

טיל הנ"ט החדש של איראן

צבא איראן חשף את טיל הנ"ט החדש "שאפאק", שאותו ניתן לשגר מפלטפורמה אווירית, קרקעית וימית. לפי טענות טהרן, את הטיל עיצבו ופיתחו מומחים - והוא בעל טווח של 20 ק"מ.

הטיל מותאם למסוקים שמשמשים את צבא איראן, והוא בעל טכנולוגיית "שגר ושכח". כלומר, לאחר השיגור יכול הטיל לפעול באופן עצמאי. לפי האיראנים הוא בעל ראש נפץ משודרג ויכולת מעקב אינפרא־אדום שיציבה יותר במתארים שונים.

בד בבד, הציגו האיראנים אמצעי ראיית לילה מתוצרת מקומית בשם "יוסף", סימולטורי לחימה, מערכות הגנה מוטסות, טילי שיוט שונים שמשוגרים מפלטפורמות אוויריות, וטילי נ"ט. לצידם הוצגה מערכת הטילים "קאדר־29", חימושים משוטטים ומל"טים למשימות מודיעין, וכן מובילי טנקים.

נורמליזציית המל"טים הטורקית־מצרית

נשיא מצרים עבד אל־פתאח א־סיסי נתפס במשך העשור הראשון לכהונתו, שהחלה ב־2014, ליריב גדול של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן. זאת בעקבות הפלתו של איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי מהשלטון בקהיר. אולם, מאז מים רבים זרמו בנילוס - וכעת הצדדים הגיעו להסכם למכירת מל"טים מתוצרת טורקית למצרים.

בראיון לרשת A Haber, שר החוץ הטורקי הקאן פידאן סיפר כי אנקרה הסכימה למכור לקהיר מל"טים. תוך כדי שפידאן, אשר כיהן קודם לכן כראש סוכנות המודיעין (MİT), חזר על הביקורת השגרתית על ישראל - הוא סיפר כי זו דוגמה לאופן שמדינתו מעוניינת להדק את הקשר עם מצרים בתחומי הביטחון, המסחר והאנרגיה.

"הנורמליזציה ביחסים שלנו חשובה עבור מצרים כדי להשיג טכנולוגיות מסוימות", סיפר פידאן. "יש לנו הסכם לספק (למצרים) כלי טיס בלתי מאוישים וטכנולוגיות נוספות".

העסקה הזו ממחישה כיצד טורקיה מוכנה למכור את תוצרתה הצבאית לכל דורש, שהרי בין המשתמשות במל"טים מדגם בייראקטר TB2 נמנית אתיופיה, שנמצאת במתיחות רבה עם קהיר - בשל סכר הרנסנס שהקימה על הנילוס הכחול ועלול להשפיע קשות על זמינות המים של מצרים. 

פוטין שלח מהנדסי טילים היפרסוניים למעצר

לפחות 12 מדענים רוסים מתוכנית פיתוח הטילים ההיפרסוניים נעצרו, ככל הנראה בהוראת הנשיא ולדימיר פוטין, בחשד שהם הדליפו מידע סודי. עורך דינם של העצוריםסיפר ל־BBC כי המטרה של המעצרים "היא להציג את הטילים הרוסיים כהטובים ביותר, וכי יש מי שמנסים לגנוב אותם".

העצורים עבדו במכון המרכזי לחקר הנדסת מכונות והמכון המרכזי לאווירודינמיקה, שנמצאים במחוז מוסקבה, וכן במכון חריסטיאנוביץ' למכניקה בנובוסיבירסק. להגנתם, טוענים המדענים כי הם כלל לא היו מעורבים בפיתוח טילים, אלא אמונים על מגע עם שותפים זרים על סוגיות מדעיות בסיסיות שנוגעות לאמצעים.

בניגוד לטענות רוסיה, מיטב המומחים המערביים טוענים כי האיום ההיפרסוני הוא מעבר לפינה, אך לא כזה שנמצא בזמינות במלוא מובן המילה. טיל היפרסוני מהווה חיבור יכולות בין טיל בליסטי, שנודע בשל המהירות הגבוהה שלו אך אינו יודע לתמרן, לבין טיל שיוט - שנחשב איטי יותר, אך יכול לתמרן. אחת הדוגמאות הוא טיל "קינז'ל" שבו צבא רוסיה משתמש במלחמה באוקראינה, אך הוא כנראה טיל בליסטי עם יכולות תמרון קלות.

המלחמה באוקראינה תביא לצמיחה בכלכלת צפון קוריאה

מגפת הקורונה פגעה קשות בכלכלת צפון קוריאה. עם זאת, הקשרים המתהדקים בין פיונגיאנג לבין מוסקבה, במיוחד מאז ביקורו של המנהיג העליון קים ג'ונג־און, והתלות הגוברת של רוסיה בתוצרת הצבאית הצפון־קוריאנית - מביאה להערכות כי המלחמה באוקראינה תביא לצמיחה של הכלכלה הצפון קוריאנית. 

עד עתה, קים סיפק לפוטין, לפי הערכות, מיליוני פגזים וגם טילים. ההספקות הללו התבססו על מאגרים קיימים, חלקם ישנים מאוד, שלא תרמו לתוצר. אולם, הסבירות הגבוהה שלפיה המלחמה באוקראינה תימשך עוד תקופה, ממחישה כי גם הביקושים להמשך ההספקות הצבאיות יישארו בעינם. 

צפון קוריאה אינה מפרסמת בעצמה נתונים כלכליים מאז שנות ה־90, ועל כן העולם מתבסס על נתונים שמגיעים מהבנק המרכזי של דרום קוריאה. לפ נתוני סיאול, התוצר הצפון קוריאני הצטמצם ב־0.2% ב־2022, ב־0.1% ב־2021 וב־4.5% ב־2020 - הצניחה המשמעותית ביותר מאז 1997. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים