גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבלן שמזהיר: "המחסור בפועלים יביא לזינוק בתשומות הבנייה"

פיני יעקובי, יו"ר ובעלים משותף של קבוצת התשתיות האחים יעקובי (YSB), אומר כי המחסור בפועלים "עוצר פרויקטים, ועלות העבודה תושפע ותעלה משמעותית" ● על המלחמה הוא אומר: "ניקח את האסון הנורא שקרה, ונעשה בעוטף עזה פי 100 יותר טוב - לא שיקום, שדרוג"

פיני יעקובי / צילום: בני דויטש
פיני יעקובי / צילום: בני דויטש

"90% מהתוצאה מגיעים מהאמונה בתחילת הדרך. כך אני פועל במישור העסקי, וזאת התפיסה שמנחה אותי לאורך השנים. כך צריך לראות גם את מה שנדרש לבצע בעוטף עזה עכשיו. יש פה הזדמנות אדירה, אני ממש נרגש ממנה. אחרי הדבר הנורא שעברנו ב־7 באוקטובר, צריכים לבנות את האזור הזה נכון, וזה אפשרי". 

פיני יעקובי, יו"ר קבוצת אחים יעקובי (YSB) ובעלים משותף לצד אחיו אמיר, אינו מרבה להתראיין, בעיקר בשנים האחרונות. המאורעות הקשים בעוטף ב-7 באוקטובר, המלחמה שפרצה בעקבות כך וגם הסיטואציה המורכבת שאליה נקלע הענף מיד אחר כך, בשל איסור כניסת פועלים פלסטינים לישראל, הביאו את יעקובי לדבר כמי שעומד בראש חברת תשתיות גדולה המעורבת כמעט בכל פרויקט תשתית גדול בישראל, כולל הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב. 

למרות הטילים: ביקושים גבוהים לדירות חדשות בשלומי ובקריית שמונה. אלה המחירים
פרשנות | תוכנית הדיור החדשה: בשורה קטנה למילואימניקים ואכזבה למשקיעים
שוק היוקרה נחתך ב־2023: אלה העסקאות ששמרו על זוהרו

"הכוח שלנו כמדינה מתבטא בהשקעה גם בדרום וגם בצפון", הוא אומר. "המדינה לא מסתכמת בשטח שבין גדרה לחדרה. צריך להנגיש את הדרום ואת הצפון בצורה מלאה, מבחינה תשתיתית, בלי שבמשרד האוצר יעשו חישובים לגבי שאלת הכלכליות. הרעיונות והתכנונים, מצד תקומה וכל הגורמים המעורבים - אני מאמין שהם יביאו ליצירה יפה ולתוצאה טובה".

 

איך צריך להיראות השיקום של חבל הארץ הזה, בעיניך?
"אני פחות אוהב את השימוש במילה שיקום. שדרוג זו מילה נכונה יותר. בואו ניקח את הדבר הזה, ונעשה משהו פי 100 יותר טוב. צריך לנצל את הסיטואציה בצורה חיובית, לבנות את היישובים טוב יותר ובצורה חזקה וחכמה יותר, להביא הרבה תעשייה, תעסוקה, להקים עוד פארקים, ולתת לזוגות צעירים הזדמנות לאיכות חיים שונה דווקא שם, במחירים סבירים. המדינה צריכה לגרום לכך שאנשים ירצו לבוא לאזור, והם לא יבואו אם לא יהיה חינוך טוב, תעסוקה מתאימה, תחבורה טובה - ומעל לכול ביטחון ושקט".

קבוצת אחים יעקובי משלבת כיום בין תשתיות לטכנולוגיה, ובין היתר מקימה פרויקטים, מערכות אלקטרומכניות, מערכות שליטה ובקרה ומערכות בקרה והגנת סייבר.

היא פועלת גם בתחום הסביבה הירוקה, שבמסגרתו אף החלה לאחרונה בקמת פרויקט חדש בתחומי המועצה האזורית אשכול - הקמת אתר לטיפול בפסולת אורגנית באתר הפסולת דיה הסמוך לקיבוץ גבולות. עלות ההקמה של הפרויקט מוערכת על ידי החברה בכ־300 מיליון שקל - אם כי העבודות במקום נפסקו בשל מאורעות 7 באוקטובר.

"התחלנו בעבודות העפר רגע לפני המלחמה, וזה די נעצר כרגע", מספר יעקובי. "מדובר בפרויקט אדיר מבחינה סביבתית, שיאפשר הפקת חשמל מהפסולת האורגנית המצטברת באתר, וייצור של קומפוסט נקי ברמה גבוהה. זה פרויקט חשוב סביבתית ותעשייתית, ואני מקווה שיהיו עוד כאלו במדינה. ברגע שנוכל, נמשיך שם בעבודות".

 

המחסור בידיים עובדות: "התשומות יעלו בהתאם"

ענף התשתיות הוא אחד הנפגעים העיקריים מהמחסור בידיים עובדות שאיתו מתמודד ענף הנדל"ן והתשתיות מאז פרצה מלחמת "חרבות ברזל", שכן רבים מכ־100 אלף הפועלים הפלסטינים שהועסקו בישראל לפני פרוץ המלחמה, עבדו בעבודות תשתית.

"רואים את זה בכל הממשקים של עבודות התשתית", מספר יעקובי. "קבלני משנה לא מצליחים להביא עובדים, וגם עובדים של הקבוצה מיהודה ושומרון, שהיו עם אישורים, לא מגיעים יותר. זה עוצר פרויקטים, ועלות העבודה תושפע ותעלה משמעותית כשיגיעו עוד עובדים זרים. זה מצב חריג מאוד.

"בעבר, גם אם נעצרה כניסה של פועלים מהשטחים, זה היה לשבוע, לשבועיים ולא יותר. היום אף אחד לא יודע להגיד מתי זה ייגמר, וכולם צריכים להבין שהתשומות יעלו בהתאם".

יש התעניינות של ישראלים בעבודות בענף הבנייה?
"כן, בהחלט מרגישים את זה, אפילו מהחבר'ה של הבן שלי, שמשרת בסיירת גבעתי ועניינו אותם בעבודה אצלנו. לדעתי כל נושא העבודה בשטח, להרגיש את האדמה, לבנות, יהפוך למשהו הרבה יותר מבוקש מבעבר אצל החבר'ה הצעירים שלנו. אנחנו צריכים לבנות את הארץ, וצפויים לנו פרויקטים גדולים מאוד, לאומיים. כניסת ישראלים לענף שלנו הוא צורך לאומי, כדי שלא נצטרך יותר להסתמך על אחרים. רק כך נוכל לעשות את זה - בסיוע עובדים זרים, ואולי גם חלק מהפלסטינים, אם יחליטו להחזיר אותם בעתיד".

"המטרו דורש כמות אדירה של מהנדסים"

הפרויקט התשתיתי המדובר ביותר בשנים האחרונות בישראל, וככל הנראה הגדול ביותר בהיסטוריה של המדינה, הוא פרויקט מטרו גוש דן המתוכנן להימתח על פני 145 ק"מ ולעלות 150 מיליארד שקל לפחות.

ברקע נשמעות לאחרונה לא מעט אמרות על עיכוב הפרויקט ועל דחיית מועד הפעלתו - שהיה במקור שנת 2030, אך נראה שיידחה לכל הפחות בכמה שנים - וליעקובי זווית ראייה נוספת שעשויה להדאיג את הקברניטים: מחסור בעובדים מיומנים, ולאו דווקא פועלים.

"גם המטרו בגוש דן וגם המטרו בירושלים שהחלו לדבר עליו לאחרונה, הם פרויקטים חשובים מאוד", הוא אומר. "אבל אין פה מספיק מהנדסים לפרויקטים האלו - מבחינת התכנון, הניהול, הפיקוח ואחר כך גם הביצוע. מדובר בכמות אדירה של מהנדסים, ואני לא יודע איך יביאו אותם. אני מניח שגם כאן לא תהיה ברירה ויצטרכו לגייס תמיכה חיצונית של מהנדסים ממדינות זרות. בכל מקרה, זה עלול להשפיע מאוד על לוחות הזמנים של הפרויקטים הללו.

"בעיה נוספת היא הפוליטיקה והרגולציה. עם השנים גידלנו כאן מפלצת רגולציה, והיא יוצרת מצב שבו רוב העיכוב הוא בכלל לא בביצוע, אלא בדרך לשם. כמו שאנחנו רואים את 'הביחד' עכשיו סביב המלחמה, כך צריך להתגבש גם סביב הפרויקטים האלה, כי הם יביאו אותנו לדור הבא של חברה מערבית מפותחת עם תחבורה ציבורית זמינה. יש לנו כאן חברות שכבר צברו ניסיון, 'התגלחו' על התחום, ואם יתכננו וייבנו את זה נכון, יכול להיות כאן משהו מדהים. אנחנו רק צריכים לוודא שהרגולציה לא הורגת את התכנון בדרך".

זה גם יכול לתת לכם דחיפה.
"המטרו טומן בחובו פוטנציאל ענק לכל החברות שעוסקות בתחום, ולכל המדינה. תהיה מספיק עבודה לכולם, לא צריך לדאוג מהבחינה הזאת - רק צריך לדאוג שזה יקרה.

בהקשר שלנו, יש כאן עניין עצום מבחינת המערכות הטכנולוגיות שישמשו את הפרויקט, בעיקר בתחום ניהול התנועה. זה תחום מתפתח, שאנחנו רוצים לפרוץ איתו גם לחו"ל השנה". 

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם