גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביטקוין מתמסד גם בישראל: כמה יעלה לרכוש אותו ומי ישמור על הכסף שלכם

בית ההשקעות אי.בי.אי משיק שירות למסחר בביטקוין ועוד כמה מטבעות קריפטו, ויהפוך בכך לחבר הבורסה הראשון בישראל המאפשר מסחר למי שפתח אצלו חשבון ● כיצד זה יעבוד באי.בי.אי, ואילו עוד גופים מקומיים מציעים שירותי מסחר במטבעות דיגיטליים

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock, Roman Bodnarchuk
ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock, Roman Bodnarchuk

בשנת 2023 הפך הביטקוין לאחד מאפיקי ההשקעה הרווחיים ביותר, עם תשואה של 156%, כשבשיא העלייה שנרשם בתחילת החודש הנוכחי נסחר המטבע הדיגיטלי במחיר של 47 אלף דולר - שיא שממנו ירד בשבועיים האחרונים ב-14% (לכ-40 אלף דולר למטבע כיום).

עסקת הענק של מטא והמדד שהגיע לשיא היסטורי: האם שוק השבבים לקראת מפץ? 
מנכ"לית סיטיגרופ חשפה: הטיפ שקיבלתי מוורן באפט בארוחת צהריים 

חלק ניכר מהעניין המחודש בביטקוין עוררה הציפייה להשקת קרנות סל על המטבע, צעד שאמור להגדיל בצורה משמעותית את המסחר במטבע הדיגיטלי ולהביאו ל"מיינסטרים" של שוק ההשקעות האמריקאי. לאחרונה התממשה הציפייה כשרשות ניירות ערך בארה"ב התירה למספר בנקי השקעות גדולים להקים קרנות סל העוקבות אחר מחיר הביטקוין (אישור שלאחריו דווקא נסוג מחיר המטבע).

תעודות הסל על הביטקוין מאפשרות לציבור הרחב להשקיע בו ללא 'כאב הראש' הכרוך ברכישת מטבעות קריפטו - כולל שימוש בארנקים ייעודיים, תוכנות וסיכונים של הונאות שנקשרו בהחזקתו (ע"ע קריסת בורסת FTX של סם בנקמן פריד).

גם בישראל יש מי שפועלים למסד את המסחר במטבעות דיגיטליים. השבוע, כך נודע לגלובס, מושק שירות למסחר בביטקוין ומטבעות קריפטו נוספים באמצעות בית ההשקעות אי.בי.אי. בכך יהפוך אי.בי.אי לגוף המוכר הרביעי שמציע שירות כזה בשוק ההון המקומי, והראשון שהינו חבר בורסה בישראל המאפשר למי שפתח אצלו חשבון לקנות ולמכור מטבעות שכאלה.

כיצד מתבצע המסחר במטבעות דיגיטליים?

לקוחות שמנהלים חשבון מסחר בבית ההשקעות, יוכלו לקנות ולמכור מטבעות דיגיטליים באמצעות חברה חיצונית בשם HBH. לצורך המסחר ייפתח חשבון ייעודי ב-HBH במקביל לחשבון המסחר, כאשר הלקוחות יוכלו להעביר לחשבון המסחר (באי.בי.אי) את כספי המימוש ממכירת המטבעות הקריפטוגרפיים.

"הלקוח יחזיק בנכס הבסיס (ביטקוין למשל, ח"ש) והחיווי על העסקה שביצע בו יהיה מיידי", מסבירה לבנת מזרחי רינסקי, מנכ"לית חבר הבורסה של אי.בי.אי. "ברגע שתרצה למכור את הביטקוין שרכשת דרך HBH ולהחזיר את הכסף לחשבון המסחר שלך, זה יהיה בלחיצת כפתור".

רכישת המטבעות דרך אי.בי.אי נעשית בדולרים, כך שמבוצעת בחשבון המרת מטבע לפני העסקה. ניתן לרכוש (באמצעות HBH) ביטקוין, את'ריום ומטבע דיגיטלי נוסף בשם USDC המקובע לדולר האמריקאי.

מה חלקו של אי.בי.אי במסחר במטבעות?

מזרחי רינסקי: "אנחנו סוכן שמפנה (את הלקוח), כלומר לא מנהלים את המסחר. אנחנו גם לא ברוקר ולא משמורן. חבר הבורסה משמש כאן כפלטפורמה שמייצרת את הקשר בין חשבון המסחר ל-HBH".

HBH, שהקים גיורא רן, קיבלה בספטמבר 2022 רישיון מרשות שוק ההון למסחר במטבעות דיגיטליים. המערכת שפיתחה ניתנת להטמעה בגופים הפיננסיים השונים במודל "גן סגור" - כסף שנכנס מגוף מפוקח וחוזר אליו בחזרה, ללא חשש להלבנת הון או מימון טרור.

רינסקי מזרחי מציינת בהקשר זה כי "חברי בורסה לא רשאים לסחור במטבעות קריפטוגרפיים, ומשום של-HBH יש הרישיון בעולמות המסחר האלה, יצרנו קשר".

מה עלויות המסחר?

המינימום לפתיחת חשבון מסחר בחבר הבורסה עומד על 15 אלף שקל. מי שרוצה לנצל חלק מהסכום לרכישת מטבעות דיגיטליים אינו מוגבל למינימום מסוים, והמסחר אפשרי 24/7. לצד זאת המסחר בקריפטו כרוך בעמלה שלדברי מזרחי רינסקי "עומדת על 3.97% (מסכום הרכישה) והיא זולה משמעותית ביחס לחלופות אחרות לציבור בישראל". בנוסף נגבים מהלקוח דמי טיפול חודשיים בשיעור 0.05% משווי הנכסים הדיגיטליים שרכש. עלותם השנתית מוערכת ב-0.6%.

לבנת מזרחי רינסקי וגיורא רן / צילום: יח''צ

מי ישמור על המטבעות הדיגיטליים?

לאחר שקונים את הביטקוין צריך לאחסן אותו בארנק דיגיטלי הנשמר באופן מאובטח. ישנם ארנקים "חמים" שמחוברים לרשת האינטרנט וניתן להגיע אליהם מכל מקום, וארנקים "קרים" שלא מחוברים לרשת ובהם רמת האבטחה גבוהה יותר (כדוגמת דיסק און קי). עבור לקוחות אי.בי.אי, מי שישמור על המטבעות הדיגיטליים שרכשו דרך HBH הם מספר גופים מפוקחים בהם הבורסה בת"א. "התנינו את הפעילות מול HBH בכך שישמרו את המטבעות במקום בטוח", אומרת מזרחי רינסקי. "מספר גופים מפוקחים ידאגו לשמור חלק מהכסף בארנקים חמים וחלק בארנקים קרים".

לא רק השמירה על הביטקוין היא עניין סבוך. העסקאות במטבע נתקלות בבעיות רגולציה מיום שנוסד. "ברמה הישירה האפשרות לקנות את הביטקוין לא פשוטה בכלל", אומר עו"ד (רו"ח) אורי ציחור, שותף וראש תחום בלוקצ'יין במשרד פישר (FBC). "המכשול הגדול הוא בכלל להשיג את המטבע. בחו"ל יש בורסות עם רישיונות כמו קוינבייס בארה"ב ואחרות, שם בלחיצת כפתור אתה קונה מטבע וצד שלישי מחזיק בו עבורך".

מי הגופים המפוקחים בארץ שמאפשרים מסחר?

ציחור: "מעבר לשירות של HBH (שיוצע על ידי אי.בי.אי, ח"ש), יש עוד שלושה גופים עם רישיון: ביטס אוף גולד, Bit2C וחברת הוריזון ששייכת לאלטשולר שחם".

השירות של אלטשולר שחם אכן דומה לשירות החדש של אי.בי.אי, אך יש הבדלים: היות שאי.בי.אי הוא חבר בורסה, ניתן לפתוח שם חשבון ואז לסחור דרכו במטבעות הדיגיטליים. אלטשולר שחם מציע את השירות של הוריזון, שהוקמה ב-2018, באופן ישיר.

איך פועלת הוריזון?

אילן שטרק, מנכ"ל הוריזון: "אנחנו מאפשרים קנייה ומכירה של ארבעה מטבעות דיגיטליים: ביטקוין, את'ריום, לייטקוין ואוואלנש. הלקוח אצלנו מבצע את הרכישה ויכול לשמור את המטבעות בארנק הפרטי שלו. אנחנו מציעים גם שירותים דרך ביטגו מארה"ב, זו חברה שפועלת כנאמנות (Trust) ושומרת על המטבעות עבור הלקוחות".

העלות דרך הוריזון מתחילה ממינימום עמלה של 5% ברכישה של מטבע ויורדת בהתאם להיקף העסקה עד 3.5%. מי ששומר דרך המשמורן, ישלם עמלה שנתית של 0.25% מערך המטבע.

בנוסף לאי.בי.אי ואלטשולר שחם, הציבור יכול לקנות ולמכור מטבעות דיגיטליים דרך שני גופים מפוקחים נוספים: ביטס אוף גולד וביטוסי (Bit2c). שניהם מאפשרים את הפעולות במגוון דרכים, גם דרך עסקאות במזומן של ממש. מעבר להחזקה ישירה במטבע, יש שירותי שמירה על המטבעות, דרך כרטיס אשראי של מקס או בשירותי משמורן.

כיצד ישפיע הצעד של רשות ני"ע בארה"ב על התחום?

ציחור רואה במהלך פוטנציאל להתרחבות משמעותית של התחום. "אתה אמור לישון טוב יותר בלילה אם המשמורן שלך זה ענק השקעות כמו ג'יי. פי מורגן או גוף כמו בלקרוק", הוא אומר. "הודות לרמת הידע שלהם וכמובן הביטוח שיוכלו להעניק, ובמקרה שקנית קרן סל באמצעותם, אז היא של מוסד פיננסי גדול.

"ב-2009, כשתחום הקריפטו היה בראשיתו, חשבו שהוא אמור להחליף את הבנקים המסורתיים, והנה עכשיו אנחנו קצת חוזרים 'למקורות' - שוב מוסד פיננסי גדול שומר לך על הכסף. ועדיין יש לך היכולת להחזיק במטבעות דיגיטליים בעצמך".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים