גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדי להבין את הבעיה במערכת, מספיק להיחשף לדיוני הוועדה לבחירת שופטים

ישיבת הוועדה לבחירת שופטים שהתקיימה השבוע מלמדת על שורת פגמים מהותיים מהם סובלת המערכת כולה ● החל מההחלטה לא לפרסם את הפרוטוקול לציבור הרחב, דרך ביקורות והערות לא ענייניות מצד נציגי לשכת עורכי הדין ועד לדרישות בלתי הגיוניות שהציבו המשתתפים ● דעה

ממלא־מקום נשיא העליון, השופט עוזי פוגלמן; ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר; והשופט יצחק עמית / צילום: רפי קוץ, אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
ממלא־מקום נשיא העליון, השופט עוזי פוגלמן; ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר; והשופט יצחק עמית / צילום: רפי קוץ, אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

ישיבת הוועדה לבחירת שופטים שהתקיימה השבוע מלמדת על כל מה שפגום במערכת שלנו. נתחיל בכך שאין פרוטוקול לדיונים שהתקיימו. סליחה, יש פרוטוקול, אבל הוא פשוט לא מתפרסם. אומנם קלדנית נכחה בישיבה ותמללה במדויק את הדברים שנאמרו על־ידי המשתתפים, אבל במקום לפרסם אותו לציבור הרחב, הוא נקבר בתהומות הנשייה. אולי בעוד מספר חודשים יתפרסם המסמך; אולי פרוטוקול שלם, אולי פרוטוקול מצונזר. אבל למה לא לפרסם אותו מיד בתום הדיון? בינתיים, מכיוון שלא מתפרסם מסמך מסודר, אנחנו נאלצים להיחשף להדלפות בלבד, ולעתים אף לשברי הדלפות. 

עם הסכמה או בלעדיה, ללא מינוי אחר עד אוקטובר, השופט יצחק עמית יכהן כנשיא העליון
הנתונים מגלים: המסלול לבית המשפט העליון עובר דרך שתי אוניברסיטאות בלבד
כך השתלטו בוגרי האוניברסיטה העברית על בית המשפט העליון
נטע סרוסי, פרשנות | גיוון זה חשוב, אבל הוא לא משנה אם המערכת לא רואה אותך
מה הקריטריון למינוי שופטים לעליון? הוועדה דנה בנושא ולא הגיעה להסכמות

על כל פנים, ישיבת הוועדה עסקה במינוי שופטים עמיתים ובמינוי נשיא ושופטים לבית המשפט העליון. במשך קרוב לשעתיים עסקו במינוי שופטים עמיתים. חברת הוועדה, שרת ההתיישבות והמשימות הלאומיות אורית סטרוק, הגישה הסתייגויות על מספר מועמדים ששר המשפטים יריב לוין וממלא־מקום הנשיא עוזי פוגלמן ביקשו להאריך את כהונתם לאחר שהגיעו לגיל פרישה.

סטרוק עברה על התיק האישי של כל אחד מן המועמדים לתפקיד והגישה הסתייגויות על חלקם בעקבות תלונות והחלטות שליליות של נציבי הביקורת על שופטים. איך הגיב על כך ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, החבר בוועדה? "השרה התפנתה משוד הקופה הציבורית למשרדה המיותר ומאמירות נגד קציני צה"ל כדי לפגוע בציבור הישראלי המשווע לאיוש תקנים חסרים במערכת המשפט".

איך ראש לשכת עורכי הדין קשור למחלוקת על תקציב המדינה? מדובר בראש הגוף שתפקידו לדאוג לאינטרסים של עורכי הדין - או בטוקבקיסט? איך התגובה המשתלחת הזו קשורה לוועדה לבחירת שופטים? ובכלל, מה הקשר בין בכר לבין השאלה של סטרוק בישיבת הממשלה האם טייסים נמנעים מהפצצה בעזה משיקולים ערכיים?

משום מה התרגלנו למציאות בה לשכת עורכי הדין היא גוף פוליטי לחלוטין, והעומד בראשה יכול להתבטא בכובעו הציבורי באופן פוליטי ולא ממלכתי לחלוטין. זאת, תוך כדי שהוא מתעלם מכך שיש גם עורכי דין ימניים ודתיים לצערו הרב, וחלקם אפילו - רחמנא ליצלן - תומכים בשרה סטרוק.

כשהשופט משתתף בדיון לבחירתו

אבל נשים את כל זה בצד. סטרוק הגישה הסתייגויות רציניות על שופטים שהוחלט למנותם כשופטים עמיתים. היא לא התבססה על קונספירציות הפעם. היא התבססה על תלונות והחלטות של נציב הביקורת על שופטים. האם זה לא בדיוק התפקיד של חברת ועדה אחראית שמסרבת להיות חותמת גומי?

ראש לשכת עורכי הדין בכר הוסיף וכתב כי "אם השרה סטרוק הייתה מתעניינת בפרטים, היא הייתה מגלה ששניים מהשופטים שהיא פועלת לסיכול מינויים, חברים בהרכב שמטפל בתיק פשע חמור במחוז תל אביב. עיכוב מינויים הוא פגיעה חמורה ביכולת של מערכת שלטון החוק להתמודד עם הפשיעה ולהגן על הציבור".

אין טיעון מגוחך מכך. אם יש בעיה בתפקוד המועמדים, ואם התקבלו אודותיהם תלונות מוצדקות, אז איך זה רלוונטי שהם לוקחים חלק בתיק פשע חמור? לדברי בכיר בפרקליטות עמו שוחחתי, ההסתייגויות שהגישה סטרוק נגד חלק מהשופטים הן מוצדקות לחלוטין.

אבל לא כאן נגמרות עלילות הוועדה. במופע של חוסר מודעות עצמית קיצוני, חבר הוועדה, השופט יצחק עמית, נטל חלק בדיון שעסק במינוי נשיא לעליון. עמית, שעשוי להתמנות לתפקיד, הרגיש בנוח להיות נוכח בדיון על ההצבעה שעוסקת במינוי שלו.

במקום לצאת מן החדר בגלל ניגוד העניינים, הוא אמר במהלך הדיון, בהומור די מוזר: "אני כמו עציץ". לטענתו, הוא צריך לצאת מן הדיון רק כאשר מתקיימת ההצבעה בפועל. אבל במקום לשמש כ"עציץ", השופט עמית היה צריך לכבד את ניגוד העניינים בו הוא שרוי, ופשוט לצאת מן הדיון.

איפה ואיפה בהליך מינוי שופטים

במהלך הישיבה, שר המשפטים יריב לוין נשא את נאומו הקבוע על הרפורמה ועל בית המשפט העליון. חברת הוועדה מטעם לשכת עורכי הדין, אילנה סאקר, ביקשה להעלות לסדר יום הוועדה את מינוי הנשיא והשופטים לעליון במקום אסתר חיות וענת ברון שפרשו. לוין הסכים למינוי השופטים, אך סירב למינוי הנשיא, בטענה כי יש כעת ממלא־מקום בתפקיד, כך שלדבריו אין בהילות למנות מחליף קבוע.

נציגי בית המשפט העליון בוועדה סירבו לכך בתוקף. לדבריהם, קודם כל צריך למנות את הנשיא, כלומר את השופט עמית, ורק לאחר מכן לדון במינוי יתר השופטים. לטענתם, לא יעלה על הדעת שימנו שופטים לעליון מבלי שהנשיא יציג את עמדתו באשר למועמדים.

עו"ד מוחמד נעאמנה, נציג לשכת עורכי הדין בוועדה, טען בדיון כי אי־אפשר להשאיר את העליון ללא נשיא קבוע, כיוון שזה כמו להשאיר את צה"ל בלי רמטכ"ל. על כך השיב לוין: "אתם רוצים שאמנה כרמטכ"ל את הרס"ר עם הכי הרבה פז"ם".

לוין שאל את הנוכחים בדיון אם לטעמם מינוי נשיא הכרחי ליציבות המערכת, אז למה הם מסרבים להסכים למינוי נשיא לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, שלגביו נרשמה הסכמה בוועדת האיתור. להזכירכם, בניגוד לעליון, במחוז באר שבע אין אפילו ממלא־מקום לנשיא. פוגלמן הסביר כי המלצת ועדת האיתור לא הייתה פה־אחד, וניסה לצבוע את המועמד אבי לוי בצבעים פוליטיים וכך גם את השופט יוסף אלרון, שכיהן כיו"ר ועדת האיתור.

על כל פנים, ראו איזה פלא: על סדר יומה של הוועדה נמצא מינוי של שופטים למחוזי בבאר שבע. לחברי הוועדה מטעם בית המשפט העליון אין שום התנגדות שימנו שופטים למחוז הדרומי ללא התייעצות עם נשיא בית המשפט. האם חלילה ייתכן שההתנגדות של השופטים פוגלמן, עמית ודפנה ברק־ארז היא לא ממש עניינית? חלילה וחס.

מהרשות השופטת נמסר בתגובה כי "השופט עמית הוא אחד משלושת שופטי בית המשפט העליון החברים בוועדה לבחירת שופטים. בישיבת הוועדה שהתקיימה ב־16 בינואר התקיים דיון עקרוני־מקדמי בנושא בחירת נשיא ושופטים לבית המשפט העליון. לא התקיים בישיבה דיון בעניינו של מועמד זה או אחר.

"פרוטוקול דיון הוועדה יפורסם כנהוג בקרוב. מוטב היה להמתין לפרסומו ולהימנע מפרסום דברים הנסמכים על חצאי שמועות, כמו למשל הטענה חסרת השחר המייחסת לממלא־מקום הנשיא נסיון לצבוע גורמים שונים בצבעים פוליטיים".

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"