גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטראוס מעלה מחירים ברבע ממוצריה ומפטרת 150 עובדים

קבוצת שטראוס הודיעה על העלאת מחירים בשורה של מוצרים החל מ-1 בפברואר ● בין היתר, מחיר שמן הזית יעלה ב-25%, מחיר השוקולית והקקאו יקפוץ ב-10%, והקפה יתייקר בכ-12% ● ההחלטה, כך לפי החברה, מגיעה בעקבות עלייה של עשרות אחוזים במחירי חומרי הגלם בשנה האחרונה ● בנוסף הודיעה שטראוס על התייעלות ופיטורי עובדים בשכבות הניהוליות

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman
המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

גל ההתייקרויות במשק לא עוצר: קבוצת שטראוס  הודיעה על העלאת מחירים ברבע ממוצריה. כך, החל מ-1 בפברואר יעלה מחיר שמן הזית ב-25%, מחיר טבלאות השוקולד יעלה ב-12%-14%, מחיר חטיפי שוקולד יעלה בכ-4%-9%, מחיר השוקולית והקקאו יעלה ב-10%, הקפה יתייקר בכ-12%, מחיר החומוס יעלה ב-3%-6%, הטחינה תתייקר ב-5%; מחיר התפוצ'יפס, שגם הוא נכלל בהעלאות המחיר שבוצעו בשנה שעברה, יתייקר שוב בעד 6%; חטיפי הדוריטוס יתייקרו בעד 9.6%; הצ'יטוס יתייקר גם הוא בעד 9%.

מחירי הסחורות יורדים והשקל התחזק. אז למה ספקיות המזון מעלות מחירים?
יצרניות המזון בונות על המלחמה שתשאיר את הצרכנים שקטים
בדרך לגל התייקרויות? שסטוביץ מודיעה על העלאת מחירים של עד 15%

לפי הודעת שטראוס, ההחלטה על העלאת המחירים מגיעה בעקבות עלייה של עשרות אחוזים במחירי חומרי הגלם בשנה האחרונה. עוד פירטו בחברה כי מחירי חמאת ועיסת קקאו עלו בכ-88%, מחיר הטחינה עלה ב-30%, ומחירי הסוכר ושמן הזית עלו בכ-60%. עוד לדברי שטראוס, השפעת ההתייקרויות האלה עליה מוערכת ביותר מ-100 מיליון שקל. לדברי החברה, מדובר בהעלאת מחירים בשיעור ממוצע של 1.7%.

בשטראוס הדגישו כי מוצרי המחלבה, הקפה הטורקי, הקפסולות, הקפה הנמס, דבש יד מרדכי, מוצרי "טעם הטבע" וסלטי הירקות הטריים לא יתייקרו. 

 

תפטר עובדים מהשכבה הניהולית

עוד דיווחה שטראוס כי הדירקטוריון אישר מהלך התייעלות ארגונית בהמשך למספר מהלכי התייעלות שבוצעו בשנה האחרונה. "מטרת התוכנית היא המשך התייעלות וחיסכון תוך התאמת המבנה הארגוני של הפעילות בישראל לאסטרטגיה של הקבוצה ולסביבה המאקרו-כלכלית", צוין.

במסגרת אותה התייעלות יפוטרו כ-150 עובדים, בעיקר בשכבות הניהוליות. המהלך לא יכלול עובדים שפונו מבתיהם או כאלה המשרתים במילואים. להערכת החברה, יישום התוכנית צפוי להביא לחיסכון שנתי המוערך בכ-45 עד כ-55 מיליון שקל. 

העלאת מחיר רביעית

מדובר על העלאת מחיר רביעית של הקבוצה בשנה וחודש האחרונות. במאי האחרון העלתה שטראוס מחירים של חלק מהמוצרים אשר נכללים גם בהתייקרות הנוכחית, ביניהם חטיפים מתוקים, חטיפים מלוחים ושמן זית יד מרדכי. גם אז ציינה החברה כי הרקע להתייקרות נעשה על רקע עליות בחומרי הגלם, האריזות ותשומות לתעשייה. קודם לכן באותו החודש ייקרה שטראוס את מוצרי המחלבה בכ-2.33% בעקבות החלטת הממשלה לעדכן את תעריפי מוצרי החלב שבפיקוח, יחד עם תנובה, טרה ומחלבות גד.

בדצמבר 2022 הודיעה שטראוס על התייקרות של 2.9% בממוצע בחלק ממוצריה, כאשר אז היקף ההשפעה של העליות במחירי חומרי הגלם הוערך בכ-300 מיליון שקל.

נושא התשומות הוא מוטיב חוזר בהעלאות המחירים של כל הספקיות. בתקופה זו אפשר להצביע על השלכות המלחמה, ביניהן הפגיעה בתוצרת החקלאות בעוטף עזה ובגבול לבנון. כך למשל נפגע גידול תפוחי האדמה שמשמשים את שטראוס בין היתר בייצור חטיף התפוצ'יפס - מה שהוביל ליבוא מוגבר.

התייקרות שמן הזית בעשרות אחוזים בשנה האחרונה נתמכת בבצורת שהתחוללה בספרד. גם היבול הדל יחסית בישראל השנה הוביל לעליית המחיר הנוכחית, שתוחל בשיעור גבוה יחסית.

"אנחנו מודעים למצב המורכב, ולכן העלאות המחירים הן המינימליות ההכרחיות במציאות העסקית הנוכחית", מסר נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס, שי באב"ד. "מהלכי המיקוד וההתייעלות בתוך החברה יאפשרו לנו להביא להמשך השקעה בתשתיות ובצמיחה עתידית. בשנת 2023 השקענו מאות מיליוני שקלים, בכלל המפעלים ובשרשרת האספקה שלנו בכל רחבי הארץ, ונמשיך כך גם השנה, מתוך מחויבות לייצר ביטחון תזונתי ככלל ובזמן מלחמה בפרט". 

"אירוע דרמטי"

שטראוס אינה הראשונה שמודיעה על התייקרויות בתקופה זו, וסביר להניח שאינה האחרונה. בתחילת ינואר הודיעו כמה חברות על העלאות מחירים: שסטוביץ, שמייבאת מותגים כמו קולגייט ופסטה ברילה; סוגת, שמספקת אורז, סוכר וקמחים; יכין, שמייצרת קופסאות שימורים; ובית השיטה, גם היא באותו התחום. 

גל ההתייקרויות יסתכם בשיעורים של בין 5% ל־40%. שטראוס היא יצרנית המזון הגדולה הראשונה שהצטרפה לגל. אולם ברגע שספקית משמעותית מודיעה על העלאת מחירים, הדבר מהווה סנונית ראשונה לחברות אחרות שילכו בעקבותיה.

כל העלאות המחיר האלה מגיעות בתקופה קשה כלכלית ובזמן שהציבור מוטרד ועסוק בעיקר במצב הביטחוני.

גורם באחת מרשתות השיווק אמר לגלובס בתגובה להודעה כי "זה אירוע דרמטי. לא ציפינו משטראוס שתעלה מחירים באמצע מלחמה. מדובר במוצרים שנמצאים בכל בית ישראלי, ורשתות השיווק לא יוכלו לספוג את הכול".

עוד הוסיף הגורם: "נבחן את הנתונים של המתרחש בעולם, נבדוק אם יש היגיון בהתייקרויות ונשב למשא-ומתן, אבל הם יצטרכו להגיד מה הם כן יתנו לצרכנים שלנו. בלתי אפשרי גם לייקר וגם להוריד המון מבצעים. חלק יצטרך להיות מגולגל לציבור, שיצטרך להחליט אם הוא מוכן לשלם או לא. תמיד, ובכל מוצר, יש אלטרנטיבות במחירים זולים יותר, בין היתר בשוקולד ובטחינה, ויש כמעט לכולם גם מותגים פרטיים וספקים קטנים יותר. את המאבק הזה יצטרכו לנהל הממשלה והצרכנים ביחד".

בתחזית לא אופטימית לעתיד לבוא, הוא מנבא כי "אין ספק שאחרי היום, תנובה ואסם מעלים את רמת הכוננות". גם מאבק של הקמעונאיות נגד היצרניות והיבואניות שמעלות מחירים לא צפוי להיראות הפעם, מלקחי המאבק שהתחולל לפני שנה. אז התנהל קרב מתוקשר במסגרתו רשתות השיווק סירבו להעלאות המחירים, ולא קיבלו חלק מהמוצרים.

האחרונה להתנגד הייתה שופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בארץ, שנאלצה גם היא להיכנס למשא-ומתן ולהעלות חלק מהמחירים לאחר שמדפיה ומקרריה נותרו ריקים. 

לובי 99: לפרק את המגה-מונופולים 

"לצערנו אנו שוב עדים איך תאגיד ענק בוחר להעלות מחירים דווקא בשעת מלחמה כדי לנסות להקטין את הזעם הציבורי", נמסר מלובי 99. "ענקית המזון שטראוס-עלית הכריזה ש'אין מנוס' אלא להעלות מחירים באחוזים יפים כתוצאה מהתייקרות חומרי הגלם. מרגע ששסטוביץ יצאו ראשונים עם ההעלאה המתוכננת, ספרנו לאחור. בדיוק שבועיים. מה ששטראוס שכחו להודיע הוא שהמחירים של המוצרים שהם בחרו לא לייקר עלו לפני פחות משנה".

בלובי 99 עוקבים אחר מחירי חומרי הגלם וטוענים כי אין הצדקה להעלות מחירים לכל-כך הרבה מוצרים. "בניגוד לטענת החברה, מחיר הסוכר - הרכיב המרכזי ברוב מוצרי שטראוס - כלל לא עלה בשנה האחרונה. מחירי הקקאו אכן עלו, אבל לעומת זאת השקל התחזק, וכך גם מחירי השינוע נמצאו כבעלי השפעה זניחה על מחירי מוצרי מזון.

"אנחנו חיים בשוק המזון הריכוזי ביותר ב-OECD בו המחירים הולכים רק בכיוון אחד - למעלה. יש רק פתרון אחד, שיכול להביא להקלה ביוקר המחיה בשוק המזון והמצרכים - פירוק המגה-מונופולים. כל עוד חמש חברות מחזיקות פה את השוק, לעולם לא תהיה תחרות, ואנחנו נמשיך להיחנק מהעלאות מחירים אפילו בעת מלחמה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו