גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המניות ששבר שיא של 34 שנה ותפס את תשומת הלב של וורן באפט

בסוף השבוע נרשמה היסטוריה ביפן: מדד המניות המוביל תיקן סוף סוף את השפל שאפיין אותו מאז שנות ה־90 ● בדרך לשם הכלכלה השלישית בגודלה נאבקה במיתון מתמשך ושורה של מהפכות כלכליות ● מה הביא לתפנית ואיך אפשר להיחשף לשוק שבאפט מגדיל השקעה בו?

שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko
שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

בשבוע שעבר נשבר שיא חדש בשוק המניות באסיה: מדד ניקיי היפני, העוקב אחר ביצועי 225 החברות הגדולות ביפן, עלה ביותר מ-6.5% בתוך שבוע אחד, וחזר לרמות שלא נראו בבורסה של טוקיו מאז שנות ה-90.

המניה הביטחונית המאכזבת של קרן פימי פתחה מבערים בשנה האחרונה
עם הפסדים ושווי אפסי: בית ההשקעות שצפוי להיכנס לבורסה בדלת האחורית

זו הייתה תוצאה של עלייה עקבית במדד המוביל בארץ השמש העולה. ב-12 החודשים האחרונים הוא הציג תשואה מרשימה של כ-35%, שיעור דומה לזה של מדד נאסד"ק וגבוה משמעותית מהמדד האמריקאי המוביל S&P 500, שהניב "רק" 20% באותה תקופה.

מי שהבחין בפוטנציאל שטומן השוק היפני עוד לפני ששבר שיאים היסטוריים, הוא המשקיע האגדי וורן באפט. ברקשייר הת'אוויי, קונצרן ההשקעות בראשותו, הרחיב את ההשקעה ביפן בעקביות בשנים האחרונות, וביוני 2023 הגדיל את השקעתו בחמש חברות המסחר הגדולות ביפן ב-6 מיליארד דולר, ועשוי עוד להרחיב השקעה במניות הסחר הללו (Itochu ,Mrubeni ,Mitsubushi ,Mitsui ו-Sumitomo, חברות העוסקות בעיקר ביבוא של אנרגיה, מינרלים ומזון ליפן ואחראיות ליצוא מוצרים סופיים. רובן נסחרות במדד הניקיי).

בעקבות זאת, הפכה יפן למדינה השנייה בגודלה בתיק ההחזקות של באפט, אחרי ארה"ב.

מה הוביל את הניקיי לרמות שיא שטוקיו לא חוותה עשורים רבים, האם מסתתרות בשוק זה הזדמנויות גם עבור המשקיעים הישראלים, ומה כדאי לדעת לפני שנחשפים לכלכלה השלישית בגודלה בעולם - ננסה לענות בטור זה.

הפעם האחרונה שמדד הדגל של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם נסחר ברמות שראינו בשבועות האחרונים, הייתה אי שם בשנת 1990, קצת לאחר שמדד הניקיי החל לקרוס בעקבות משבר פיננסי-נדל"ני חמור ביותר שפקד את יפן. אותו משבר הוביל את המדינה למיתון של עשרות שנים, המכונה "העשור האבוד" של יפן.

 

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בחטיבת שווקים פיננסיים בדיסקונט, מסבירה כי "המשבר הזה מתחילת שנות ה-90 הוביל את יפן למאבק של שנים בדפלציה ובשיעורי צמיחה נמוכים שנבעו בין היתר מבעיות מבניות שלא טופלו כהלכה. בעקבות כך, הבנק המרכזי נקט בשלל צעדים מוניטריים בניסיון להרים את ראשה של כלכלת יפן מעל המים, אך ללא הצלחה".

מאיר מסבירה שאחת הסיבות המרכזיות לכך היא הזדקנות האוכולוסייה במדינה. "בעוד שתוחלת החיים ביפן היא מהגבוהות בעולם, שיעור הילודה הוא בין הנמוכים בעולם, והדבר הביא לגידול משמעותי בהוצאות הממשלה לצד צמצום כוח העבודה". סיבה נוספת למחסור בעובדים היא "ההסתייגות של יפן מהעסקה של עובדים זרים".

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רק ביפן ניסו לעודד אינפלציה

במשך עשרות שנים הבנק המרכזי ניסה לשקם את כלכלת המדינה על ידי הזרמת כספים רבים במטרה לעודד צריכה והשקעות. גם בימים אלה המאמץ נמשך כשהממשלה עובדת במרץ על שינוי תרבותי עמוק שיכלול רפורמות בתחום ההגירה, שילוב נשים בתעסוקה, וקידום ייצור מקומי בדגש על פיתוחים טכנולוגים בענף ההייטק.

ליפן יש עוד דרך ארוכה עד ליציאה מהמשבר המתמשך, אך מאיר מסבירה כי לאחרונה נשמעות תקוות בנוגע לכלכלת יפן. "אחרי מעט יותר מ-30 שנה נראים סימנים ראשונים להתאוששות במדינה. מאמצע שנת 2022 הצמיחה ביפן החלה להגביר קצב וברבעון השני של 2023 התמ"ג עמד על 3.6%". גם האינפלציה במדינה החלה לטפס בשנתיים האחרונות, ובחודש נובמבר האחרון עמדה על שיעור של 2.8%, לצד השכר הממוצע במדינה שהחל סוף סוף לעלות אחרי שנים של קיפאון.

הבנק המרכזי ביפן מתמודד עם מציאות מאקרו כלכלית לא פשוטה, אחרי שנים של שיעורי צמיחה ואינפלציה אפסיים. זו גרמה לו להוריד את הריבית במדינה לרמה שלילית של 0.1% בשנת 2016, תוך שהוא שולט בעקום תשואות האג"ח במדינה. גם לאחר שהאינפלציה החלה להרים ראש בשנתיים האחרונות, הבנק לא העלה ריבית.

מאיר מסבירה כי המדיניות המוניטרית יוצאת הדופן של הבנק המרכזי יצרה בסופו של דבר פערי ריביות מהותיים בין יפן לארה"ב ואירופה, כשבמדינות אלו "הספיקו לבצע שני מחזורי העלאות ריבית בזמן שהבנק ביפן שמר על מדיניות מרחיבה". זה יצר לדבריה "עיוותים בכלכלת יפן והוביל בין היתר להיחלשות חדה של ה-ין מול הדולר בכ-11% בשנת 2023".

הרפורמה שעשתה את ההבדל

היחלשות הין היפני תרמה רבות לזינוק המרשים של מדד הניקיי, לאור העובדה שיפן היא מדינה מוטת יצוא, כשהפיחות במטבע הגביר את הצפי לביצועים חזקים בקרב חברות יצואניות יפניות. לצד הסיפור של המטבע, אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון, מסבירה כי הסיפור הגדול מאחורי הזינוק בניקיי הוא רפורמת הממשל התאגידי בבורסת יפן. "רפורמת ה-TSE הוצגה בתחילת השנה הקודמת במטרה להתוות שינוי באלוקציה של ההון בקרב החברות". גימן מסבירה כי "למעשה, חלק ניכר מהחברות בבורסת יפן נסחרות במכפיל הון שנמוך מ-1, ומטרת הרפורמה הייתה לקדם מנגנונים שיעזרו להן לשפר את התשואה על ההון, על מנת להציף ערך למשקיעים". הרפורמה הזו מאלצת את הנהלות החברות לשפר את מכפילי ההון שלהן כתנאי להמשך היסחרות בבורסה.

ואכן, רפורמת ה-TSE החלה לתת את אותותיה והובילה לנהירה של משקיעים זרים אל יפן, שאחד מהם הוא כאמור באפט.

אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו''ל בלידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי

"יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית"

גם האנליסטים ב-Global X חיוביים לגבי יפן. סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת המחקר מסביר כי: "יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית והאוטומציה. אנו מאמינים בחשיבותה של טכנולוגיה זו וליפן יש מושב בשורה הראשונה בתחום. אוטומציה וחדשנות טכנולוגית היא קריטית לטיפול בדמוגרפיה המזדקנת בכלכלות מפותחות רבות. יפן מנווטת את האתגרים הללו ומשלבת טכנולוגיות חדשות בתעשיות הייצור והשירותים כבר שנים. זה עודד בהתחלה על ידי תעשיית הרכב, וכעת יפן נחשבת למובילה עולמית ברובוטיקה, ציוד חשמלי ומוליכים למחצה. בשנת 2022, 45% מהרובוטים התעשייתיים העולמיים יוצרו על ידי חברות יפניות. התעשייה היא המגזר הגדול ביותר ביפן המייצג 24% והמכירות צמחו ב-12% בשנה שעברה. טכנולוגיית המידע, שגם סיפקה צמיחה של 12% במכירות, היא המגזר השלישי בגודלו במדינה (13%). יפן יכולה למלא תפקיד גדול במערכות הייצור, הלוגיסטיקה ומערכות שירות. 

סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת מחקר Global X

מה כדאי לדעת לפני שנחשפים למדד

גימן מדגישה שגם בלידר מאוד אופטימיים לגבי ביצועי שוק המניות היפני בשנה הקרובה, אך "למרות הבעת האמון מצד המשקיעים הזרים, המשקיעים המקומיים עדיין סקפטיים לגביו, וחסכונות הציבור ביפן מוטים דווקא לשוק החוב במדינה". אם יצליחו צעדי הבורסה לשיפור הממשל התאגידי באופן שישכנע את המשקיעים המקומיים, ונראה שינוי באלוקציה מאג"ח למניות, הדבר צפוי להעניק רוח גבית נוספת לשוק המניות היפני. מנגד, תרחיש שבו הבנק המרכזי יעלה את הריבית ביפן בזמן שבארה"ב הריבית תתחיל לרדת, מצננת גימן, עלול להוביל להתחזקות הין מול הדולר, ולספק רוח נגדית לביצועי חברות היצוא במדינה.

גימן מזכירה גם את מדד הטופיקס היפני שהציג ביצועים מרשימים בשנת 2023, עם תשואה של כ-28%. ההבדל המהותי בינו לבין הניקיי הוא שהאחרון מוטה מניות צמיחה והוא מרוכז יותר, בהשוואה לטופיקס שהוא מפוזר יותר. בכל הנוגע לחשיפה לשוק המניות היפני היא אומרת כי משקיעים ישראלים רבים מעדיפים להיחשף ליפן דרך קרנות סל שעוקבות אחר המדדים, על פני חשיפה למניות ספציפיות, לאור העובדה שמדובר בשוק פחות מוכר. כן היא מחדדת כי משקיע שרוצה להיחשף ליפן חייב להביא בחשבון את החשיפה למטבע. "לנוכח תנודות המטבע", אומרת גימן, "אם קיים חשש מהיחלשות הין, עדיף להיחשף לקרנות סל מגודרות שמקבעות את תזוזות המטבע, כמו קרן הסל DXJ".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

אחרי העיכובים ארה"ב תשלח חבילת נשק גדולה לישראל. מה יש בה?

ממשל ביידן עדכן את הקונגרס כי בכוונתו לקדם אספקת נשק לישראל בעלות כוללת של יותר ממיליארד דולר ● חבילת הסיוע החדשה כוללת חימושי טנקים בסך כ־700 מיליון דולר, רכבים טקטיים בסך כ־500 מיליון דולר ופצצות מרגמה בסך כ־60 מיליון דולר

נמל צ'בהאר, על חוף הים הערבי / צילום: ויקיפדיה, Amohammadid

הודו בדרך לאיראן, ואומרת לארה"ב וכנראה גם לישראל: זה לא עניינכן

ההודים חתמו השבוע על הסכם להפעיל את נמל צ'בהאר בחוף האיראני של הים הערבי - שיהיה שער הכניסה לפרוזדור הודי אל מרכז אסיה ואל הקווקז ● איראן רואה בו הישג אסטרטגי מזהיר, הודו בולמת את סין - ודואגת בעיקר לעצמה ● בארה"ב הזכירו: "נמשיך לאכוף את הסנקציות"

חלה עלייה בסיכון האשראי בענפי הבינוי והנדל''ן, שמשתקפת גם במדדי איכות האשראי / צילום: Shutterstock

למרות עליית הסיכון: הבנקים הגדילו ב-14% את האשראי לענף הנדל"ן

דוח הפיקוח על הבנקים לשנת 2023 מגלה כי תיק האשראי של חמש קבוצות הבנקאות הגדולות עמד בסוף השנה על 293 מיליארד שקל ● בפיקוח מודעים לסיכוני הריבית הגבוהה ולהשפעות המלחמה ועוקבים מקרוב אחרי הצמיחה בתחום ● החדשות הטובות: הבנק המרכזי מעריך שליזמים רבים אפשרות לספוג את ההשפעות הללו

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

פרנק מלול, מנכ''ל ערוץ i24NEWS / צילום: גדעון מרקוביץ

מתקרבים להשקה: ערוץ i24NEWS בעברית ישקיע 4 מיליון שקל בפרסום

ערוץ החדשות החדש i24NEWS בעברית בחר במשרד הפרסום FCB TLV & atomi מקבוצת IPG להוביל את קמפיין העלייה לאוויר ● בשלב הראשון הקמפיין כולל שלטי חוצות ודיגיטל, ובהמשך יעלה פרסום גם בטלוויזיה - אם כי לא בערוצי הברודקאסט

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ

לשכת רה"מ: נתניהו החליט לקדם את חוק הגיוס שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת

הצעת "חוק שירות הביטחון (שילוב תלמידי ישיבות)", אושרה בכנסת ה-24 ברוב של 51 חברי כנסת בזמן ממשלת בנט-לפיד • במסגרת המתווה: גיל הפטור יירד מ-26 ל-21 למשך שנתיים, ויעדי הגיוס יגדלו במהלך השנים • גורמים במפלגות החרדיות טוענים: לא היינו חלק מהמהלך, המועצות יתכנסו ויחליטו • השר גנץ תקף: "ישראל זקוקה לחיילים ולא לתרגילים פוליטיים"

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: לני בן בשט

אולמי התצוגה והשירות של קרסו בת"א ייהרסו, ובמקומם ייבנו שלושה מגדלים

הוועדה המקומית לתכנון ובניה ת"א אישרה את תוכנית מתחם ריב"ל קרסו שמקדמת קרסו נדל"ן ● אושרה להפקדה תוכנית לבניית 5,800 דירות חדשות בעיר אופקים, בשכונת אפיקי נחל ● וגם: אחרי 30 שנים של המתנה, אושרה תוכנית לקרקע פרטית גדולה בצמוד לתל השומר ● חדשות הנדל"ן

מפגינים פרו-פלסטינים בהאג / צילום: Reuters, Charles M. Vella / SOPA Images/Sipa USA -

חרם אקדמי: האקדמיה ההולנדית המלכותית לאמנות מנתקת קשרים עם "בצלאל"

הצעד הוכרז לאחר חודשים של קמפיינים מצד גורמים פרו-פלסטינים במוסד ההולנדי, כולל עצומה וכן כינוס ועידה כללית שהצביעה בנושא והחליטה על החלת החרם על האקדמיה לאמנות ולעיצוב בצלאל ● שני המוסדות קיימו בשנים האחרונות שיתופי-פעולה מקיפים, כולל הרצאות אורח

בנייה חדשה. למרות שמספר הדירות הלא מכורות גבוה, המחירים ממשיכים לעלות / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

תסתכלו על תל אביב ותראו את הפרדוקס של שוק הדיור כולו

רוכשי הדירות רואים את המצב, ומוטרדים ממנו יותר, אבל מה שיותר משפיע עליהם הוא חוסר התיפקוד הממשלתי והפוליטי, ואפס המעשה בתחום הדיור ● וכך הגענו למצב שבפעם הראשונה מחירי הדירות עולים - גם בזמן מלחמה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

שינוי בצמרת אמזון: אדם סליפסקי, מנכ"ל שירותי הענן פורש מתפקידו

סליפסקי: "זהו זמן טוב עבורי לבלות זמן רב יותר עם משפחתי, להיטען מעט, וליצור לעצמי מרחב מנטלי כדי לשקף ולבחון את האפשרויות שלי" ● מאט גרמן, סגן נשיא למכירות ושיווק של שירותי האינטרנט של אמזון, יחליפו ● ברבעון האחרון, שירותי הענן יצרו לאמזון הכנסות של 25 מיליארד דולר, מעל ציפיות האנליסטים

ג'ייקוב לו, שגריר ארה''ב בישראל / צילום: אוריה תדמור

שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, מגיע מחר לראיון מיוחד בכנס גלובס

במסגרת כנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל של גלובס שייערך מחר (ה'), שגריר ארה"ב יעניק ראיון מיוחד ● עוד ידברו בכנס: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, לראשונה מאז שהודיע על סיום תפקידו, ומנכ"ל פרטנר אבי גבאי וכן שורה של גורמים מובילים בחברה הערבית והיהודית

דיון בוועדה לענייני בינה מלאכותית בוועדת המדע בראשות אורית פרקש הכהן / צילום: נעם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"יש להיערך לאבטלה הולכת וגוברת": ועדת ה-AI דנה בשוק העבודה

במסגרת דיון בוועדה לענייני בינה מלאכותית, הזהירה היו"ר, אורית פרקש־הכהן, מפני תרחיש בו האוכלוסייה העובדת תצטמצם עד כדי "אבטלה טכנולוגית" ● נציגות משרד העבודה ובנק ישראל ציינו כי "רמת המוכנות של המשק לאימוץ הבינה המלאכותית לא גבוהה מספיק"

לירן צביבל, מנכ''ל וממייסדי WEKA / צילום: WEKA

200 עובדים יתחלקו ב-40 מיליון דולר: הסטארט-אפ הישראלי שהופך לחד קרן

ווקה שמספקת פתרון תוכנה לניהול אחסון מידע עבור חברות ענק, הודיעה אתמול על גיוס של 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.6 מיליארד ● לפי ההערכה, כחצי מעובדי החברה יהנו מסיבוב מניות סקנדרי בהיקף של 40 מיליון דולר ● לירן צביבל, מנכ"ל החברה: "עידן הבינה המלאכותית רק בראשיתו"

צבי יוכמן / צילום: איל יצהר

מהפך: רשות המסים דרשה 1.5 מיליון שקל מאיש עסקים, ובסוף תשלם לו פיצוי של 95 אלף שקל

רו"ח צבי יוכמן, מייסד ושותף מנהל בקרן ההשקעות סקיי, רכש לפני כעשור דונם של קרקע בירושלים ב כ-25 מיליון שקל ● לאחר מכן רשות המסים דרשה ממנו תשלום מע"מ של כ-1.5 מיליון שקל ● אחרי תהליך משפטי ארוך, ביהמ"ש המחוזי בת"א פטר את יוכמן מהתשלום, וחייב את רשות המסים לשלם לו פיצוי בסך 95 אלף שקל

ג'רום פאוול, יו''ר הפד / צילום: ap, Susan Walsh

האינפלציה בארה"ב סיפקה זריקת אופטימיות למשקיעים. האם היא תישמר?

מדד המחירים לצרכן בארה"ב עמד בחודש אפריל בציפיות הכלכלנים עם קצב שנתי של 3.4% ● מדובר בהתמתנות קלה באינפלציה ששלחה את וול סטריט לעליות, אך רפי גוזלן מאי.בי.אי פחות אופטימי: "יהיה קשה למתן את רמות המחירים"

פעילי ארגון הטרור חמאס / צילום: Associated Press, John Minchillo

המעבר של חמאס לטקטיקות גרילה מרמז עבור ישראל על מלחמה ללא סוף

ארגון הטרור האיסלאמיסטי משתמש בטקטיקות פגע וברח ובקבוצות קטנות יותר של לוחמים כדי להראות שהוא יכול להמשיך להילחם "עוד חודשים, אם לא שנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

עשרות ק"מ מהגבול: כטב"ם חיזבאללה התפוצץ ליד צומת גולני

שעות אחרי המטח הכבד למירון שכלל כ-60 רקטות, חיזבאללה טען: ביצענו שיגורים לעבר בסיס בגליל התחתון • קצין צנחנים נפצע קשה ו-2 בינוני בלחימה ברצועת עזה • אלעד פינגרהוט הוא האזרח שנהרג אתמול במתקפה בגבול הצפון, נקבע מותו של לירון יצחק שנפצע אנושות מפצמ"ר שלשום בעזה • התרעה הופעלה בשדרות בפעם ה-3 היום  • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נתוני האינפלציה בארה"ב הקפיצו את וול סטריט: מדד S&P 500 ונאסד"ק בשיא כל הזמנים

נאסד"ק עלה ב-1.4% ● מניות המם - גיימסטופ ו-AMC ירדו בכ-20% ● מניות שריכזו עניין: דל, בואינג וניאו ●  ישראליות: מאנדיי זינקה ב-21%, ריסקיפייד עקפה את התחזיות לרבעון הראשון ● הכלכלה מתקררת: האינפלציה בארה"ב עלתה באפריל ב-0.3%, פחות מהצפי ● הביטקוין זינק ב-7%

הציוץ של קית' גיל שעורר את הסערה, והציוצים של עוקביו שהופצו ברחבי הרשת / צילום: מתוך טוויטר

מניות המם חזרו לשגע את וול סטריט. קרנות הגידור הפסידו שוב מיליארדי דולרים

תחושת דה ז'ה וו הכתה השבוע בוול סטריט ● ציוץ אחד, של חשבון בשם The Roaring Kitty, הוביל לזינוק של מאות אחוזים בשורת מניות מם, מניות שנעות בחדות בגלל הייפ ברשתות החברתיות וללא קשר למצבן הפיננסי או העסקי ● בפעם הקודמת הסיפור הזה נגמר בקריסה של קרנות גידור וסדרה בנטפליקס ● הפעם השורטיסטים כבר הפסידו כמעט 2.5 מיליארד דולר ביומיים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

גל מעצרים במשטרת אנקרה: "חשש של ארדואן לניסיון הפיכה"

לפי דיווח של סוכנות "פוליטיקיול", כוחות ביטחון הפנים של טורקיה עצרו מספר בכירים במשטרת אנקרה, בגין חשד לקשר שלהם עם גורמי פשע ● לפי דיווח אחר, אחת מהדמויות המרכזיות בחקירה, המוגדר בתור "עד סודי" בתיק, טען כי "משטרת אנקרה ניסתה לתכנן הפיכה"