גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בלי הצדקה כלכלית": בורסת ת"א חזרה למצב של ערב המלחמה

מדדי המניות והאג"ח בת"א חזרו לרמות בהן נסחרו טרם המלחמה, למרות שפרמיית הסיכון של ישראל נותרה גבוהה ● היקף האג"ח הקונצרניות שבסיכון ירד מ-35 מיליארד שקל לפחות מ-8 מיליארד ● מיטב: "קשה למצוא לזה הצדקה כלכלית"

הבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מי שהסתכל השבוע על מדדים מרכזיים של הבורסה בתל אביב, יכול היה לקבל את הרושם שדבר לא השתנה מאז ה-6 באוקטובר במצבה הכלכלי של מדינת ישראל, או של החברות הציבוריות הפועלות בה. לאחר ירידות חדות במהלך השבועות הראשונים למלחמה בעזה, עברו המניות ואיגרות החוב לעליות חדות, ומדדיהן מצויים היום ברובם ברמות גבוהות יותר מבתחילת הלחימה.

גם אג"ח, גם מניה: האם זה יהיה הלהיט של משקיעי החוב השנה? 
25 מיליון שקל: הבנקים בדרך לקבל סכום משמעותי ראשון מפשיטת הרגל של פישמן 

כך מדד ת"א 35, הכולל את מניות החברות הגדולות במונחי שווי בבורסה, שהתרסק במהלך אוקטובר בשיעור דו-ספרתי, נסחר כיום ברמה גבוהה יותר ב-1% מזו שבה עמד ערב פרוץ המלחמה (עלייה של 14% מהשפל). זאת למרות פתיחה הססנית לשנת 2024.

כך גם בתשואות הגלומות במדדי האג"ח השונים. מדד תל גוב-שקלי 10+, הכולל את איגרות החוב הארוכות ביותר לפדיון של ממשלת ישראל (ולכן גם "המסוכנות" ביותר), הציג תשואה של 4.5% ערב המלחמה, שזינקה ל-5.2% לקראת סוף אוקטובר, ואז חזרה לרמתה ב-6 באוקטובר.

 

"מדד הפחד" של הבורסה בתל אביב, שעמד על 13.5 נקודות ערב המלחמה, המריא לרמה כפולה של 26 נקודות לקראת סוף אוקטובר, וחזר כיום לרמה של 17.8 נקודות, המלמדת על רגיעה כמעט מוחלטת בקרב המשקיעים. זאת בזמן שהמלחמה בעזה אינה נראית קרובה לסיום, והאפשרות לפתיחת מערכה בצפון מול חיזבאללה עדיין קיימת.

ברקע, נזכיר, כלכלת ישראל עומדת בפני תקופה קשה וצמרת האוצר שוקדת בימים אלה על תוכניות לביצוע קיצוצים נדרשים בתקציב. בנק ישראל הקפיץ בסוף נובמבר את תחזית הגירעון שלו ל-5% בשנה הנוכחית, כשעל פי התחזית התוצר צפוי לצמוח בשיעור של 2% בלבד ב-2024, כשאת השפעת המלחמה מעריכים שם ב-200 מיליארד שקל בין השנים 2023-2025.

ייתכן שבגלל זה מדד אחד שלא חזר לרמתו לפני המלחמה (אולי בגלל שהוא נמדד לפי סנטימנט המשקיעים בחו"ל), הוא זה שמשקף את פרמיית הסיכון של מדינת ישראל, כפי שתופסים אותה המשקיעים מעבר לים.

פרמיה זו זינקה לאחר פרוץ המלחמה לשיא של כעשור בשל החששות מהאתגרים הכלכליים הניצבים בפני הממשלה לנוכח המלחמה. זאת לאחר שבשנה החולפת חלה עלייה הדרגתית בפרמיית הסיכון, על רקע קידום הרפורמה המשפטית ובעקבותיה הפילוג ששרר בעם ערב המלחמה.

פרמיית הסיכון נמדדת באמצעות CDS (Credit Default Swaps), וזו מעין פוליסת ביטוח שמאפשרת למחזיק באג"ח להגן על עצמו מפני חדלות פירעון של המנפיק. מרמה של 85 נקודות ערב המלחמה, הכפיל את עצמו מחיר ה-CDS של ישראל ל-10 שנים ל-169 נקודות בסוף אוקטובר. מאז הוא ירד ל-139 נקודות, עדיין רמה גבוהה שבה לא ביקר אינדקטור זה במשך עשור.

"אין התנפלות על מניות"

מאיפה מגיעה האופטימיות של המשקיעים המקומיים?

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי, תולה את המגמה החיובית בשוק ההון המקומי ב"התאוששות מהירה של הצריכה לאחר הצניחה באוקטובר (נתוני ההוצאות בכרטיסי אשראי חזרו לרמות טרום מלחמה, גם אם תוך שינוי בתמהיל, ח' ש') ובלימת ההרעה בשוק העבודה".

בפן הפיננסי, הוא מוסיף, קיבלה הבורסה "רוח גבית חזקה מהעולם, לפחות עד סוף שנת 2023, עם עלייה חדה במניות וירידת תשואות ומרווחים בשוק האג"ח. ולכך התווספה לאחרונה גם הפחתת ריבית בנק ישראל".

אז האם השוק חוגג מוקדם מדי, בוודאי לנוכח האתגרים הכלכליים הרבים שניצבים עדיין לפתחה של ישראל?

גוזלן חושש שכן: "השווקים הפיננסיים אופטימיים ביחס לציפיות להפחתות ריבית, האפשרות להתרחבות הלחימה והתנהלות הממשלה בכל הנוגע לתקציב. לכן הם פגיעים להחמרה בגורמים אלו ברמת התמחור הנוכחית".

אמיר איל, יו"ר ובעלים של בית ההשקעות אינפיניטי, טוען כי "אין התנפלות של הציבור על מניות בתל אביב ומי שפועלים בשוק הם בעיקר הגופים המוסדיים המקומיים שמשקיעים לטווח ארוך. זאת לאחר שהמשקיעים הזרים נעלמו עוד בימי הרפורמה המשפטית".

הוא מזכיר כי "מדד ת"א 35 רשם ביצועי חסר מול מדדי ארה"ב בשנה שעברה. המדד הזה גם השתנה מאוד מבחינת הרכב המניות הנכללות בו, וכיום יש בו הטיה לפעילות יצוא (מניות טבע, נייס וכד'). בסך-הכול, התיקון שנרשם בו לא דרמטי ביחס לביצועים שהניבו מדדי וול סטריט או הדאקס הגרמני".

שיא גיוסי חוב בדצמבר

מי שעוד עבר ממצב של היסטריה חריגה בתחילת המלחמה לכמעט אופוריה כיום, הוא שוק החוב הקונצרני בתל אביב - אג"ח שמנפיקות חברות, שהיקפו הנוכחי כ-440 מיליארד שקל.

בסוף חודש אוקטובר, כשהציבור התקשה עדיין לעכל את ממדי המלחמה ועוצמת האסון שנפל על ישראל, עמד שוק החוב הקונצרני בפני מצב משברי במיוחד, וחשש למחנק אשראי שיוביל להסדרי חוב רבים. באותה עת אחת מכל 5 סדרות אג"ח, כ-18% מכלל הסדרות הקונצרניות בבורסה, נסחרה בתשואה דו-ספרתית (מעל ל-130 סדרות אג"ח).

 

אג"ח הנסחרת בתשואה דו-ספרתית לפדיון, המכונה גם "אג"ח זבל", מלמדת על חשש המשקיעים מיכולת ההחזר של המנפיק. במצב כזה נחסמת כמעט לחלוטין היכולת של חברה לגייס חוב חדש, שבו תידרש לשלם ריבית גבוהה במיוחד, והיא עלולה להתקשות בפירעון החוב הישן.

היקף האג"ח הקונצרניות שנסחרות בתשואה דו-ספרתית עמד בשלהי אוקטובר על כ-35 מיליארד שקל, והיווה כ-8% מסך החוב הקונצרני בתל אביב.

קצת יותר מחודשיים לאחר אותה בדיקה, נסחרות בבורסה רק 36 סדרות אג"ח בתשואה דו-ספרתית (כ-5% ממספר הסדרות הנסחרות בתל אביב), ובמונחים כספיים - רק 2% מסך החוב הקונצרני, כ-8 מיליארד שקל בלבד.

הירידה החדה במספר האיגרות שנסחרות בתשואה דו-ספרתית, ובעיקר בהיקף החוב שנסחר בתשואת זבל, מלמדת על נפילה במפלס החששות של המשקיעים. עדות נוספת לכך היא העלייה המרשימה בגיוסי חוב חברות בתל אביב בדצמבר האחרון, לסכום שיא של כ-20 מיליארד שקל.

לדברי אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב, "המרווחים בהם נסחרות כיום אג"ח קונצרניות (ביחס לאג"ח ממשלתיות דומות, ח' ש') נמוכים יותר מאשר לפני המלחמה. למעשה, הם משקפים מצב שבו הסיכון של האג"ח ירד וקשה למצוא לזה הצדקה כלכלית".

ממה נובעת הירידה בתשואות?

זבז'ינסקי: "בעיקר בשל הגודל הקטן יחסית של השוק הקונצרני המקומי ביחס להיקף ההשקעות של הגופים המוסדיים וקרנות הנאמנות (השקעות הציבור קצרות הטווח, ח' ש'). המשקיעים מנסים 'לנעול' את התשואות הגבוהות יחסית באג"ח, בשל הורדת הריבית בישראל, והם מתעלמים מפרמיית הסיכון באג"ח".

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח