גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביום שאחרי ביוג'ן: המנכ"ל שמצטרף לחברת התרופות הישראלית

זו החברה הישראלית אליה מצטרף המנכ"ל הפורש מביוג'ן ● אחרי האקזיט, ספקטרום דיינמיקס חוזרת להיות עצמאית ומשיקה מוצר חדש ● ואופקו מגייסת 200 מיליון דולר באג"ח, למחזור חוב קיים ● השבוע בביומד 

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (בעיגול: מישל ווננטסוס. צילום:Zai Labs)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (בעיגול: מישל ווננטסוס. צילום:Zai Labs)

מישל ווננטסוס, שפרש מביוג'ן, מצטרף לחברה ישראלית

חברת התרופות קיוריס (Quris), אשר משכה לשורותיה כבר כמה שמות נוצצים מחברות תרופות בינלאומיות, הודיעה על הצטרפות של דמות מסקרנת נוספת לדירקטוריון שלה: מישל ווננטסוס, עד לאחרונה מנכ"ל ענקית התרופות ביוג'ן .

ווננטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן כשזו השיקה את התרופה לאלצהיימר אדוהלם, לאחר שקיבלה אישור שיווק שנוי במחלוקת מה-FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי. אף שרוב הביקורת על המהלך הייתה כלפי ה-FDA, וונסנטוס נחשב למי שהתעקש על ההשקה של אדוהלם למרות הסנטימנס השלילי של השוק כלפי התרופה. ההשקה נכשלה, וביוג'ן החליטה להחליף את המוצר בדור הבא של תרופות האלצהיימר שלה, לקמבי. על הדרך בחרה להחליף גם את המנכ"ל ולבצע שינויים מרחיקי לכת נוספים בחברה. 

אבל למרות הפרשיה הזו, וונסנטוס נחשב למנהל עתיר ניסיון בכמה מן החברות הבולטות ביותר בשוק התרופות העולמי. לביוג'ן הצטרף כסמנכ"ל סחר, ולאחר שמונה חודשים קיבל את תפקיד המנכ"ל, לאחר שהציע את עצמו באופן פרו-אקטיבי לתפקיד. הוא כיהן בתפקיד במשך שש שנים. כמה מהתרופות המובילות של ביוג'ן היום נרכשו או פותחו במשמרת שלו: לקמבי עצמה; Spinraza - התרופה הראשונה בעולם לטיפול במחלת ניוון השרירית הגנטית SMA, וגם תרופה Qalsody שאושרה לסוגים מסויימים של ALS ב-2023.

וונטסוס ביקר בישראל מספר פעמים. ב-2018 נתן ראיון ל"גלובס" שבו סיפר על התרשמותו מאקוסיסטם פיתוח התרופות הישראלי. ביוג'ן החלה אז גם בשיתוף פעולה עמוק עם מחלקת הנוירולוגיה בבית החולים איכילוב.

מאז פרישתו מביוג'ן הצטרף למספר חברות, בין היתר כדירקטור לחברת התרופות הסינית-אמריקאית Zai Labs, וכחבה הועדה המייעצת לחברת האבחון הנוירולוגי מבוסס הבינה המלאכותית LANGaware.

קיוריס מצידה, הודיעה לאחרונה על הצטרפותו של יוסי בן עמרם לתפקיד הנשיא. בן עמרם שימש כנשיא לתחום שוקי אירופה, רוסיה, אפריקה והמזרח התיכון בחברת מרק (MSD), וכן דירקטור-מנהל במרק ישראל. לפני כן שימש במספר תפקידים בכירים בטבע.

קיוריס פיתחה טכנולוגיה של "חולה על שבב", וכן כלי תוכנה שונים, כדי לחזות את הסיכוי של תרופה לעבור את הניסויים הקליניים ואת ההתאמה שלה לקבוצות חולים מסויימות. החברה נוסדה על ידי צחון בנטואיץ' ויוסי הרן, וגייסה עד היום 37 מיליון דולר. בין משקיעיה נמנים סופטבנק, וולטק ונצ'רס, איי-איינג'לס, גלנרוק, קובי ריכטר, מתיו ברונפמן, רמי אונגר ועוד.

כאמור, החברה כבר גייסה כאמור כמה שמות מרשימים, ביניהם מנכ"ל פייזר לשעבר ויו"ר סוכנות האשראי מודיס, האנק מקינל; פרופ' רוברט לנגר מ-MIT, מייסדם של מספר רב של סטארט אפים בתחום הרפואי, ביניהם חברת התרופות מודרנה; זוכה פרס נובל פרופ' אהרון צ'חנובר ועוד.

הבטחת האלצהיימר ועתיד התרופות נגד דיכאון: מנכ"ל החברה המדוברת בעולם בראיון

ספקטרום דיינמיקס שוב עצמאית, ומוכרת בעשרות מיליוני דולרים

ספקטרום דיינמיקס, אחת החברות המיתולוגיות מהפורטפוליו של קרן Medinvest של פרופ' שלמה בן חיים עברה לא מעט מאז שנמכרה ב-2013 לחברת Biosensors International הסינגפורית ב-51 מיליון דולר. החברה חזרה להיות עצמאית, מוכרת בעשרות מיליוני דולרים ומעסיקה קרוב למאה עובדים בישראל. לאחרונה התקינה מכשיר חדש מותאם לילדים בבית החולים שניידר.

ספקטרום פיתחה מערכת רפואה גרעינית להדמיה תלת ממדית של הלב, והיא נחשבת היום למובילה של שוק זה, המגלגל כ-120-150 מיליון דולר. בשנים האחרונות היא החלה להיכנס למגרש של הגדולים, עם מכשירי רפואה גרעינית לסקירה של כל הגוף, בתחרות ישירה עם הענקיות של התחום: GE, וסימנס. שוק זה כבר מגלגל כ-2 מיליארד דולר. בין ספקטרום ובין GE מתקיימת תביעה לגבי סודות מסחריים של ספקטרום בהם זו טוענת ש-GE משתמשת ללא רשות. המשפט בנושא צפוי להתרחש במחצית השניה של השנה.

החברה מנוהלת מאז 2019 על ידי גלעד יואלי, שמספר: "ספקטרום קמה ב-2,000 ורושמת הכנסות מ-2007. החברה נרכשה ב-2013 על ידי החברה ביוסנסורס. הם עסקו בתחום הסטנטים מצופי התרופה, וחשבו ששילוב של סטנטים כאלה עם הדמיה של הלב, יהיה בעל ערך, והשילוב אל כל כך המריא. קרן Citic Private Equity הסינית רכשה את ביוסנסורס מהבורסה וב-2017 החליטה להפריד בין החברות כחלק מהצפת הערך בחברה האם. הבעלים שלנו היום הם סיטיק וקבוצה של משקיעים שרכשו איתה את ביוסנסורס מהבורסה.

הנהלת ספקטרום יושבת היום בקיסריה, וגם הפיתוח והיצור מתקיימים בישראל, כאשר חלק מן הרכיבים נרכשים מקבלני משנה ישראלים גם הם.

יואלי: "המכשיר לכל הגוף כולל גם רפואה גרעינית וגם CT, מכשיר אחד שעושה גם הדמיה של תפקוד הרקמות וגם של המבנה שלהם".

כאמור, לאחרונה החברה התקינה את המוצר שלה לראשונה בבית חולים לילדים, בית החולים שניידר. "המוצר שלנו למבוגרים משמש בשגרה גם להדמיה של ילדים, אבל הפעם מיקדנו את המוצר בילדים. למשל, בנינו אותו באופן שמונע כניסה של אצבעות קטנות למקומות מסוכנים. הקטנו את כמות הקרינה שהילד נחשף אליה, וגם האצנו את מהירות המכשיר, כי בבדיקות הקיימות הילדים צריכים לפעמים להימנע מתזוזה במשך חצי שעה עד אפילו שעה וחצי, ואם הם מתחילים לזוז, הבדיקה יכולה להיפגע, ואנחנו גם רוצים שיהיה להם יותר נעים".

פרופ' צבי בר סבר, מנהל המכון לרפואה גרעינית, מסבר כי: "המצלמה הזו מקצרת את זמן הבדיקה תוך שהיא דווקא מעניקה תמונה טובה יותר, שזה חשוב במיוחד באיברים הקטנים של הילדים והתינוקות. שניידר שונה מרוב המכונים האחרים לילדים בכך שאנחנו עושים את בדיקות ההדמיה שלנו בדרך כלל בלי הרדמה, והקיצור של משך ההדמיה מאוד משמעותי לנו. כיוון שאנחנו המקום הראשון שבו הותקנה המצלמה הזו לשימוש ממוקד בילדים, אנחנו לומדים מהחברה והיא לומדת מאיתנו, וזה נחמד מאוד שכולנו ישראלים".

אופקו גייסה 200 מיליון דולר באג"ח להמרה כדי למחזר חוב

חברת הביומד הרב תחומית האמריקאית אופקו , בשליטתו של יו"ר טבע לשעבר ד"ר פיליפ פרוסט, הודיעה על גיוס של 200 מיליון דולר באג"ח להמרה לחמש שנים. הריבית על האג"ח היא 3.75% לשנה, בתשלומים חצי שנתיים. המטרה העיקרית של המהלך הוא מחזור חוב קיים.

מחיר ההמרה הוא 1.15 דולר, כלומר פרמיה של 26.8% על מחיר השוק בעת הסגירה, אך בעקבות ההנפקה ירד מחיר המניה ב-41%. החברה נסחרת בתל אביב ובנאסד"ק ושווי עומד על 686 מיליון דולר אחרי הירידות.

פרוסט נוהג לרכוש מעת לעת מניות של אופקו בסכומים גדולים, ולהנפקה זו מצטרפת הנפקה פרטית בהיקף של 71.1 מיליון דולר לפרוסט ומשקיעים שהם בעלי תפקידים בחברה המזוהים איתו. מדובר באג"ח מאותה סדרה אך יהיו מגבלות נוספות על המרתם.

אופקו התחייבה להשתמש בכ-50 מיליון דולר מן ההכנסות כדי לבצע רכישה עצמית של מניותיה בשוק. אחרי הירידות של המניות בשוק, המחיר שבו היא תוכל לעשות את זה הוא נמוך יותר.

עוד הודיעה החברה כי תשתמש ב-144 מיליון דולר מכספי ההנפקה כדי להחזיר חוב למחזיקי אג"ח להמרה שאמורות להגיע למימוש ב-2025, ונושאות ריבית שך 4.5%. החברה ציינה כי כבר נכנסה למו"מ עם מחזיקי האג"ח הללו לגבי המהלך. ייתכן שהיא תשתמש בסכומים נוספים מן ההנפקה כדי לרכוש או להחזיר את החוב על חלק נוסף מהאג"ח שאמורות לפקוע ב-2025, שהיקפן מגיע לכ-213 מיליון דולר, כולל הסכום לגביו כבר מתנהל המו"מ.

לחברה היו 138.6 מיליון דולר בקופת המזומנים שלה נכון לדו"חות הרבעון השלישי, לפני השלמת המהלך הנוכחי.

אופקו, המהווה חברת אחזקות רב תחומית של פעילויות ביומד רבות ביניהן רשת מעבדות, תרופות חדשניות, בדיקות אבחון ועוד, רשמה ברבעון השלישי של 2023 הכנסות של 178.6 מיליון דולר, סכום דומה לרבעון המקביל אשתקד. שירותי המעבדה אחראים על עיקר הסכום, כאשר חלק קטן מן ההכנסות של החברה מבוסס על מכירות התרופות שהיא משווקת ישירות. כאמור יש לחברה גם אחזקה בחברות, שהיא עשויה למכור מעת לעת כך שנתון ההכנסות הרבעוני משקף רק חלק מפעילות. ההפסד הנקי של החברה עמד על 84.5 מיליון דולר, גם כן בדומה לשנה שעבר. אופקו הייתה חברה רווחית בעבר, אך רק ברבעונים מעטים במהלך שנות פעילותה.

באוגוסט 2023 השיקה חברת פייזר את הורמון הגדילה בשחרור מושהה שפיתחה בשיתוף פעולה עם אופקו לאחר שאופקו רכשה את חברת פרולור הישראלית. ההכנסות ממוצר זה אמורות להשפיע על השורה התחתונה של החברה ברבעונים הבאים.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?