גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה שהבורסה בתל אביב תעדיף לשכוח

בזמן שהבורסות בוול סטריט שברו שיאים חדשים, תל אביב סוגרת את שנת 2023 עם תשואת חסר משמעותית, בריחה של משקיעים זרים, הנפקה בודדת אחת ושוק מניות שכמעט התייבש לחלוטין ● אבל בבורסה משוכנעים ששנת 2024 תהיה טובה יותר

השנה שבורסת תל אביב תעדיף לשכוח / אילוסטרציה: Shutterstock
השנה שבורסת תל אביב תעדיף לשכוח / אילוסטרציה: Shutterstock

זו הייתה שנה שבבורסה בתל אביב אולי יעדיפו לשכוח. המדדים המובילים הציגו תשואת חסר משמעותית מול מקביליהם בעולם, הייתה הנפקה בודדת אחת, ושוק המניות כמעט והתייבש. מנגד, המוסדיים הגדילו את החשיפה שלהם לישראל והמומחים מעריכים שהשוק המקומי בדרך למעלה. הנה 5 הערות על השנה בבורסה.

הכוכב של השנה: המדד שזינק ב-40% בבורסת ת"א
הצוללת | "היפוך שרוול": הבכיר שמסביר - זה התרחיש הכלכלי הכי מסוכן לישראל
מי פיספס עם מניה שצנחה ב-70%? חמישה מנהלי השקעות חושפים מה עשה התיק שלהם

1הרחק מאחור

המאפיין אולי הכי בולט השנה בבורסה הייתה ההתנתקות שלה מהמדדים המובילים בארה"ב. החקיקה המשפטית, המחאות נגדה וכעת גם המלחמה הובילו לשורה של טלטלות בשוק המקומי ובסופו של דבר לתשואת חסר משמעותית מול וול סטריט. כך, בזמן שמדד ת"א 35 סיכם את השנה בעלייה של כ־2.8%, בוול סטריט עלה מדד S&P 500 ב־24%, ומדד הנאסד"ק עלה במעל ל־44%.

החולשה בשוק המנייתי התבטאה גם בשוק ההנפקות. ב־2023 בוצעה הנפקה ראשונית אחת בלבד לציבור (IPO), של חברה בשם זפירוס הפועלת בתחום האנרגיה המתחדשת באירופה. באותה הנפקה גויס סך של 145 מיליון שקל במניות. שנה קודם לכן, ב־2022, בוצעו 13 הנפקות ראשוניות לציבור ובשיא של 2021, בוצעו 94 הנפקות, שהביאו לגיוס של 2.3 מיליארד שקל ו־10.5 מיליארד שקל בהתאמה.

הדשדוש של הבורסה המקומית בא לידי ביטוי גם במחזורי המסחר. המחזור היומי הממוצע בשוק המניות ובקרנות הסל עמד על 2 מיליארד שקל ביום, ירידה של 12% ביחס ל־2022.

2אם אין מניות, יש חוב

כשהמשקיעים בשוק לא רצו להיכנס בדלת הראשית ולקנות מניות, נפתח להם חלון גדול בדמות גיוסי החוב. שוב התברר שכאשר הסיכון עולה, אפשר להעלות את הריבית עד שההיצע פוגש את הביקוש.

גיוסי החוב של החברות (אג"ח קונצרניות) השנה הסתכמו בכ־74 מיליארד שקל. אמנם מדובר בירידה לעומת גיוסים של 88 מיליארד שקל ב־2022 ועדיין פי 9 מהיקף הגיוסים בשוק המניות, שהסתכמו ב־8.2 מיליארד שקל בלבד, לעומת 22 מיליארד שקל שנה קודם לכן. הירידה נבעה מירידה בגיוסי הבנקים וחברות הנדל"ן. מחזורי המסחר בשוק האג"ח הממשלתיות גדלו ב־20% ל־2.9 מיליארד שקל, הודות לגידול בגיוסי החוב הממשלתי. האג"ח הלא ממשלתיות שמרו על מחזור יומי מאוזן של כמיליארד שקל, ירידה צנועה של 4% ביחס לשנה הקודמת.

במבחן הביצועים, מי שהשקיע במדדי האג"ח השונים ב־2023 נהנה מתוצאות טובות למדי. מדד אג"ח קונצרניות צמודות מדד עלה ב־6.2% השנה, כאשר מדד תל־בונד תשואות צמודות זינק בשיעור חד של כמעט 12%. מדד התל-בונד השקלי עלה ב־5.2%, ומדד האג"ח צמודות המדד זינק ב־13.4%, בעיקר בשל התחזקות הדולר על פני השקל במרבית חודשי השנה (מגמה שהתהפכה בחודשיים האחרונים).

 

3הסקטור שכיכב השנה

הסקטור שכיכב השנה בבורסה היה האנרגיה. מדד ת"א נפט וגז רשם את התשואה החדה ביותר - 36.6%. בבורסה ציינו כי העליות במדד נבעו כתוצאה מעלייה בביקוש לגז הטבעי הישראלי. חלק גדול מהזינוק נבע מעסקה שעדיין מתגבשת למכירת חצי משותפות ניו־מד לבריטיש פטרוליום וחברת הנפט הלאומית של אבו־דאבי (ADNOC).

גם סקטור הטכנולוגיה, הודות לרוח גבית מוול סטריט (ודאי למניות שנסחרות גם פה וגם שם), יצר למשקיעים אפיק מוצלח יחסית בתל אביב. מדד ת"א טכנולוגיה עלה ב־15.3% בסיכום השנה.

מדד ת"א נדל"ן, שכולל את יזמיות הבנייה וחברות הנכסים המניבים, סיכם את השנה בעלייה של 7%, לאחר לא מעט טלטלות. בשל הריבית הגבוהה, שייקרה את המשכנתאות והגדילה את הוצאות המימון. הבנקים סיכמו שנה חיובית כשמדד חמשת הבנקים הגדולים (ת"א בנקים־5) עלה בכמעט 9.4%.

4הציבור מכר, ומי קנה?

בתשעת החודשים הראשונים של השנה, הגופים המוסדיים הישראלים, השחקנים לטווח ארוך, הגדילו חשיפה לשוק המניות הישראלי בכ־3.5 מיליארד שקל. מתחילת המלחמה האמונה שלהם בשוק המקומי גדלה ואיתה החשיפה לשוק המניות בעוד כ־4.5 מיליארד שקל, כלומר קנייה נטו של כ־8 מיליארד שקל מתחילת השנה.

במקביל, מציינים בבורסה, הציבור הישראלי היה מאלה ש"ברחו" מהבורסה, יחד עם משקיעי חוץ. הציבור הרחב צמצם את השקעותיו בבורסה בכ־11 מיליארד שקל, בין השאר לטובת השקעות בבורסות העולות מעבר לים, ומשקיעי החוץ בכ־1 מיליארד שקל. מאז שפרצה המלחמה הציבור מכר מניות בהיקף של כ־2.5 מיליארד שקל, והמשקיעים הזרים מכרו מניות ישראליות בהיקף של כ־3 מיליארד שקל.

5תחזית ורודה, עם כוכבית

כצפוי, בבורסה מאמינים שהמשקיעים יחזרו אליה בגדול בשנת 2024. "נקודת הפתיחה של השווקים בפתח שנת 2024 נוחה, הן בהיבט של תמחור שוק המניות והן בהיבט של תוואי הריבית העתידי", אומר יניב פגוט, סמנכ"ל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה לניירות ערך.

יחד עם זאת, הוא מודה, "שוק המניות המקומי זול, אולם סגירת הפערים אל מול העולם תלויה במציאות הביטחונית והפוליטית - לאור ביצועי החסר הגדולים של שוק המניות התל אביבי ביחס למקבילו האמריקני בשנת 2023, צמחו פערי התמחור בין השווקים. מרווחי הסיכון הצנועים יחסית בשוק הקונצרני תומכים אף הם בהגדלת החשיפה לשוק המניות הישראלי, ואולם המפתח להגדלת חשיפה שכזו, הוא התבהרות המציאות הביטחונית והתייצבות הזירה הפוליטית".

יניב פגוט, סמנכ''ל בורסת תל אביב / צילום: סיון פרג'

פגוט מציין גם כי גיוסי החוב הממשלתי צפויים לצמוח משמעותית בשנה הקרובה, כשהרוב צפוי להתבצע בשוק המקומי. "בהנחה שהגירעון במשק הישראלי יסתכם בשנה הבאה ב־5%־6%, אזי משרד האוצר יידרש לגייס בשנת 2024 כ־200 מיליארד שקל. מדובר בהיקף גיוס הגבוה בשני שלישים מהגיוס בכל שנת 2023 וגבוה פי ארבעה מהגיוס הממשלתי בשנת 2022", מציין פגוט.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה