גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתונים חדשים מגלים: קשרי המסחר של איראן הרבה יותר גדולים משחשבתם

עוד הרבה לפני המלחמה, איראן השתמשה במסחר כדי לחזק את מעמדה האזורי ● כעת, לאור המשבר הסחר הימי העולמי שנוצר בעקבות מתקפות החות'ים - שבהן היא כביכול "לא מעורבת" - היא מגדילה את המסחר עם שכנותיה ועם סין

מכלית נפט מול חופי איראן / צילום: Shutterstock, Amir Mardani
מכלית נפט מול חופי איראן / צילום: Shutterstock, Amir Mardani

העולם המערבי בכלל ואירופה בפרט מזדעזעים מכך שהמורדים החות'ים הצליחו להוביל למצב שבו ארבע ענקיות הספנות MSC, מארסק, CMA CGM והפג־לויד, שחולשות יחדיו על יותר ממחצית מהסחר הימי העולמי, החליטו להפסיק את השיט דרך תעלת סואץ. בעת שבאירופה חוששים מההשלכות הצפויות של התייקרויות שרשראות האספקה והתארכותן בכ־14-10 ימים, מי שמנסה להציג תדמית של בלתי מעורבת היא איראן, שבכיריה חוככים את ידיהם בסיפוק. 

אפילו ערב הסעודית נפגעת: האיום מחריף, האם ארה"ב תצא למלחמה? 
הפתרון לאיום החדש על ישראל יכול להגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו
בין איראן לחות'ים: כך הפכה סעודיה לאחת הנפגעות של המלחמה בישראל
החות'ים רוצים לפגוע בישראל, אך בדרך הם עלולים לרסק למצרים את הכלכלה

מדיניות השימוש בפרוקסי של איראן דרך החות'ים בתימן, חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה, חיזבאללה בלבנון והמיליציות השיעיות בסוריה ובעיראק - עובדת. בזמן שהעולם מזדעק, בצדק, מהמתרחש בים האדום - הכוחות האמריקאים בעיראק ובסוריה כבר ספגו כ־100 מתקפות מאז 17 באוקטובר. כלומר, כל המיליציות הללו מעוררות כאוס בינלאומי, ולכאורה איראן "לא מעורבת". לכולם ברור כי משטר האייתוללות מנצח על מקהלת הטרור, אבל בטהרן מרוצים, שהרי למעט הקפאה אמריקאית של 6 מיליארד דולר שנותרו בקטאר, הם לא נכוו כלכלית ממלחמת "חרבות ברזל".

עוד הרבה לפני המלחמה וכן לאחר שפרצה, איראן השתמשה במסחר כדי לחזק את מעמדה האזורי. מנתונים שפרסם מינהל המכס האיראני ביום שישי האחרון אודות שמונת החודשים הראשונים של השנה הפרסית (מרץ-נובמבר), עולה כי היקף היצוא נטול הנפט לשכנותיה של איראן עלה ב־9% ל־18.38 מיליארד דולר. מתוך זאת, יצוא הסחורות עמד על כ־16.9 מיליארד דולר. מנגד, היקף היבוא משכנותיה של איראן עלה ב־14% לכ־20 מיליארד דולר. 

 

הנתונים מתייחסים ל־15 מדינות שאיראן חולקת איתן גבולות יבשתיים, כמו פקיסטן, טורקיה ואזרבייג'ן, וגבולות ימיים כמו רוסיה, ערב הסעודית וקטאר. היצוא אל אותן מדינות מתחזק את סחר החוץ האיראני, כפי שניתן ללמוד מהנתונים הכוללים שמצביעים כי היצוא האיראני שאינו נפט הכולל בתקופה זו הסתכם בכ־32.2 מיליארד דולר, שמהווים עלייה של כ־1.6% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. 

 

שיתוף־פעולה עם רוסיה

אחת הסוגיות המעניינות בנוגע לאיראן וקשרי המסחר שלה הם יחסיה עם רוסיה, שפורחים מאז פלישתו של הנשיא ולדימיר פוטין לאוקראינה. בעת שבה טהרן מספקת למוסקבה מל"טים מתוצרתה, היא סיימה לפני כשלושה שבועות את ההכנות לקליטת מטוסי קרב רוסיים מדגם סוחוי 35, מסוקי קרב מדגם מי 28 ומטוסי אימון יאק 130.

שיתוף־הפעולה הזה מתבסס, בראש ובראשונה, על אינטרסים גאופוליטיים וביטחוניים מול המערב - ולאו דווקא כלכליים. זה בא לידי ביטוי בנתוני הסחר של רוסיה בשנת 2022, שמצביעים כי אומנם היקף יבוא ויצוא הסחורות עם איראן גדל ב־15% לכ־4.6 מיליארד דולר, אבל זה עם סין עלה ב־29% ל־190 מיליארד דולר, וזה עם טורקיה זינק ב־84% לכ־60 מיליארד דולר.

הסיבה שבגינה אנקרה נהנית מפריחה עצומה שכזו במסחר עם רוסיה היא המשחק הכפול שלה: כפי שהיא מייבאת מערכות הגנה אווירית מדגם 400-S מרוסיה ומקבלת סיוע של מומחים רוסים בהקמת תחנת כוח גרעינית בזמן שהיא חברה בברית נאט"ו, היא מנצלת את היעדר את הסנקציות המערביות עליה במטרה לעשות יצוא חוזר. קרי, לקבל סחורות ממדינות שמסרבות לנהל קשרי מסחר עם מוסקבה, ואז לייצא את אותן הסחורות לרוסיה. זו פריבלגיה מפוקפקת שממנה לא נהנית איראן, משום שהיא בעצמה נתונה לעיצומים בינלאומיים.

שיא ביבוא הנפט מאיראן לסין

מי שמצפצפת על הסנקציות הבינלאומיות על איראן מבלי להגיד זאת בפרהסיה זו יבואנית הנפט העיקרית ממנה - סין. באוגוסט, היקף יבוא הנפט מאיראן לסין הגיע לשיא של עשור - 1.5 מיליון חביות ביום - כך לפי נתוני חברת איסוף המודיעין הבינלאומית קפלר. בה־בעת, לפי נתוני חברת ניטור השיט וורטקסה, קצב יבוא הנפט הסיני מאיראן עמד בעשרת החודשים הראשונים של השנה עמד על ממוצע של כ־1.05 מיליון חביות ביום - 60% יותר מטרום ימי הסנקציות ב־2017.

ההכנסות הללו נובעות משני גורמים עיקריים: קצב ההפקה הגבוה ביותר של איראן מאז החלטת נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ לעזוב את הסכם הגרעין ב־2018 ולהשית עיצומים מחודשים על טהרן, מחיר נמוך יחסית של הנפט האיראני ביחס לבנצ'מרק ברנט וכן איכות גבוהה של הזהב השחור האיראני ביחס למקבילותיו בשוק.

כל אלה יחדיו מובילים לבחירתם של בתי הזיקוק הסיניים בנפט האיראני, תוך צפצוף על הסנקציות של המערב. בנתוני המכס של סין אי־אפשר למצוא את אותו יבוא מסיבי, בגלל שהוא מתבצע, בין השאר, באמצעות צי מכליות נסתרות שמכבות את משיב המיקום עם התקרבותן לנמלי איראן. כך נוצרים מצבים שאותה יבוא סיני נצבע כמדינות מקור כמו מלזיה.

בשורה התחתונה, לפי הערכות רויטרס, סין חסכה בעשרת החודשים הראשונים של השנה קרוב ל־10 מיליארד דולר באמצעות רכישת נפט משלוש מדינות שנתונות לסנקציות: רוסיה, איראן וונצואלה. זו לגמרי סיטואציה של Win-Win שממנה גם נהנית איראן, שהרי לפי הנתונים הרשמיים שלה - בשמונת החודשים הראשונים של השנה הפרסית הייתה סין יעד היצוא המרכזי עם כ־9.1 מיליארד דולר. לצורך ההשוואה, למקום השני הגיעה עיראק (כ־6 מיליארד דולר), ולשלישי איחוד האמירויות (כ־4.1 מיליארד דולר).

היותה של סין היעד לכ־91% מיצוא הנפט של איראן, כך לפי מכון וושינגטון, מהווה גם תלות עבור איראן ביצוא אליה. הירידה בביקושים לנפט באסיה עם תום הקיץ נותנת את אותותיה היטב על יצוא הנפט של טהרן. מנתוני TankerTrackers, שהתבססו על צילומי לוויין, עולה כי בחודש אוגוסט צנח יצוא הנפט של איראן ב־194 אלף חביות ביום ל־1.43 מיליון.

אותה תלות איראנית ביצוא הנפט לסין עשויה להועיל בסופו של דבר להפיכת בייג'ינג לגורם שירגיע את הרוחות בים האדום. הנשיא שי ג'ינפינג לא יקבל בהבנה סיטואציה שבה המורדים החות'ים יגרמו להתארכות והתייקרות שרשראות האספקה של מוצריו למערב, ולכן הוא עשוי להפוך לדמות שתורה למקבילו אברהים ראיסי להפעיל את סמכותו מול מנהיג המורדים החות'ים, עבד אל־מלכ אל־חות'י, כדי שהאחרון יפסיק את המצור על הים האדום שישפיע בוודאות על כלל הסחר העולמי.

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית