גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הולכתי שולל": נחום ביתן מנסה לכפות על האחים זלקינד לשלם 450 מיליון שקל

בתביעה שהגיש מייסד רשת יינות ביתן (כיום קרפור ישראל) נגד בעלת השליטה אלקטרה צריכה, הוא חושף מערכת יחסים עכורה ודורש מימוש אופציה שתניב לו סכומי עתק תמורת יתרת מניותיו ברשת ותשלומים נוספים ● אלקטרה צריכה: "טענות התביעה חסרות יסוד"

נחום ביתן והאחים זלקינד / צילום: שלומי יוסף, ישראל הדרי
נחום ביתן והאחים זלקינד / צילום: שלומי יוסף, ישראל הדרי

מערכת היחסים העכורה בין מייסד רשת יינות ביתן, נחום ביתן, לבעלת השליטה הנוכחית ברשת, חברת אלקטרה צריכה שבשליטת משפחת זלקינד, שוברת שיאים חדשים. השבוע הגישו נחום ונורית ביתן (אשתו) תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בדרישה שאלקטרה צריכה תרכוש מידם את חלקם ברשת (כיום קרפור ישראל) בתמורה ל־430.5 מיליון שקל (סכום המשקף שווי של כ־900 מיליון שקל לרשת, בהתאם להסכם האופציה שלא מומשה); או אפשרות נוספת שבית המשפט יורה על הנפקה או רישום למסחר של קרפור ישראל. בנוסף, בני הזוג תובעים 18.5 מיליון שקל מאלקטרה צריכה בגין אובדן רווחים ודמי שכירות שלא שולמו להם לטענתם.

ניתוח גלובס | קרפור מציגה: הלקח של נחום ביתן והטוויסט בעלילה של אלקטרה צריכה
אלקטרה צריכה נסוגה מההחלטה לתת הלוואה למנכ"ל שלה 
הרבעון השלישי מציג שיפור לקרפור ישראל, אבל הדרך עוד ארוכה

רכישת השליטה ברשת הסופרמרקטים המשפחתית, שרוב סניפיה הוסבו לאחרונה לזיכיון המותג האירופי קרפור, הפכה למשקולת עסקית כבדת־משקל על תוצאות אלקטרה צריכה, שבעבר ידעה לבצע מהלכי השבחה נאים בחברות שרכשה (רשת אייס אוטו דיפו וחברת התקשורת גולן טלקום). לראיה - מחיר מניית אלקטרה צריכה  נחתך ביותר מחצי מאז אותה רכישה במאי 2021, כשבדרך נדרשה להזרמת סכומי עתק ליינות ביתן.

 

בכתב התביעה מעלה משפחת ביתן באמצעות פרקליטיה, עו"ד בעז בן־צור ותומר שקרצי ממשרד בעז בן־צור קורב ושות', טענות קשות נגד אלקטרה צריכה והתנהלותה, ומגוללת בעיקר את התערערות מערכת היחסים בין הצדדים.

לפי הנטען, אלקטרה צריכה, הנסחרת כיום בשווי של 1.6 מיליארד שקל, השתלטה על יינות ביתן, מינתה את אנשיה ויצאה למסע יקר של הסבת סניפי קרפור בארץ שהצריך בהמשך הזרמות כספים מסיביות. ביתן יוצא נגד מה שלתפיסתו מהווה ניסיון לדלל את החזקותיו, ומבקש מבית המשפט למנוע זאת.

עוד הוא דורש כי בית המשפט יורה על מימוש האופציה שנתן לאלקטרה צריכה במועד השקעתה ברשת לרכישת החזקותיו, וזאת לאחר שבספטמבר השנה (המועד האחרון למימוש שנקבע בין הצדדים) הודיעה לו כי לא תממשה. מכתב התביעה עולה כי הצדדים ניהלו ביניהם משא־ומתן לאחר אותה הודעה, בה נידונה רכישת החזקות בני הזוג ביתן במחיר מופחת של 330 מיליון שקל.

כתב התביעה מלמד גם על התשלומים הנדיבים ששולמו למשפחת ביתן, בדרך של הסכם ניהול. "משפחת ביתן הבהירה כי היא מעריכה את הצורך השוטף שלה בכחצי מיליון שקל לחודש". בהתאם לכך, הצדדים חתמו על הסכם הניהול בסכום של 458.3 אלף שקל בחודש בתוספת מע"מ. דמי הניהול שולמו, אולם כפי שמתברר בכתב התביעה, ב־19 באוקטובר השנה הודיעה אלקטרה צריכה כי היא תפסיק לשלמם החל מתחילת 2024.

היחסים התערערו

ביתן, נכתב בכתב התביעה, הקים בשנות ה־80 את חנות יינות בעיר אשקלון שנשאה את שם המשפחה שלו - "יינות ביתן", ובמהלך שנות ה־90 הפך אותה בהדרגה לרשת סופרמרקטים הנושאת את אותו שם. באמצעות רכישת רשתות קמעונאיות נוספות (ביניהן "כמעט חינם" של האחים צים ורשת מגה), הוא המשיך והרחיב את עסקי הרשת.

כאמור, בחודש מאי 2021 רכשה אלקטרה צריכה, הפועלת בתחומי רשתות הקמעונאות ונמצאת בשליטת קבוצת אלקו של האחים מיכאל ודניאל זלקינד, את השליטה ביינות ביתן, לצד קבוצת הביטוח הפניקס, וזאת לפי שווי של כ־400 מיליון שקל לרשת, שהייתה נתונה באותה עת בקשיים תזרימיים.

נכון להיום מחזיקה אלקטרה צריכה ב־35% ממניות יינות ביתן, כשבידי בני הזוג ביתן, שמכרו באותה עסקה חלק מהחזקותיהם, נותרו כ־41%. ביתרת מניות יינות ביתן מחזיקים בעיקר הפניקס (כ־15%) והבנקים שמממנים את פעילות הרשת.

באותה עסקה הוענקה האופציה לאלקטרה צריכה לקנות את יתרת חלקם של בני הזוג ביתן לפי שווי של 900 מיליון שקל ליינות ביתן, כמו כן, נקבע כי אם אלקטרה צריכה לא תממש את האופציה, יינות ביתן תונפק או תרשום למסחר בבורסה, וכך בני המשפחה יוכלו לממש את החזקותיהם.

אלא שהיחסים בין הצדדים התערערו במהירות: "בדיעבד התברר כי אלקטרה צריכה הוליכה את התובעים (בני משפחת ביתן) שולל. היא קיבלה את הסכמתם להזרים כספים מצידם לחברה (יינות ביתן); ומנגד - לרגע קט לא התכוונה ולא רצתה לקיים את החובה להנפיק את החברה (ככל שלא תממש את האופציה) במועד שנקבע בהסכם. אלקטרה צריכה ביקשה לשנות מההסכם ולקבל ארכה של שנתיים. התובעים סירבו לכך, ואז החלה אלקטרה צריכה לנסות למלט עצמה מהחובה לקיום תשקיף בדרך נואלת ומפרה", נטען בכתב התביעה.

הכסף לא הספיק

המהלך המרכזי שקודם ברשת מאז העברת השליטה הוא השקת המותג קרפור באמצעות הסבת הסניפים של יינות ביתן, בהליך יקר למדי שגבה השקעות של מאות מיליוני שקלים והפסדי עתק בשנה החולפת. המהלך הצריך הזרמות כספיים משמעותיות, וכבר במהלך 2022 אלקטרה צריכה החלה לדרוש כי גם שותפיה ייקחו חלק בהזרמות הנדרשות.

בכתב התביעה שהגישו בני הזוג ביתן מתוארת ישיבת דירקטוריון גורלית בתחילת דצמבר אשתקד, אז התבקשו חברי הדירקטוריון לאשר את תוכנית שיפוץ הסניפים לצורך השקתם מחדש כסניפי קרפור. לפי התביעה, מנכ"ל קרפור ישראל דאז, אורי קילשטיין, דרש בישיבה קודמת בסוף אוקטובר השקעה בהיקף של 193 מיליון שקל לצורך מימוש המהלך. וכך בסוף לישיבת הדירקטוריון בדצמבר התבשרו בעלי המניות בצורך לגיוס סכום של 200 מיליון שקל, חציו באשראי מהבנקים והיתרה בהזרמה מבעלי המניות. הכסף, לפי מה שמוצג בדירקטוריון, אמור להספיק עד לסוף שנת 2024. לטענת משפחת ביתן, הזימון לאותה אסיפה לא היה חוקי ונגד את ההסכמים הקודמים בין הצדדים.

על־פי כתב התביעה, הצדדים הגיעו להסכם פשרה ב־3 בינואר השנה, לפיו משפחת ביתן תשתתף בדרישת מימון הרשת על־ידי בעלי המניות, ומכיוון שהסכום היה אמור להספיק עד סוף שנת 2024, היא סברה כי המימון יספיק עד ספטמבר 2023 מועד מימוש האופציה. אלא שכמה חודשים אל תוך השנה הנוכחית, התבשרו בעלי המניות על־ידי אלקטרה צריכה כי הכסף שגויס לא מספיק, וצריך "גיוס הון של 150 מיליון שקל נוספים".

לפי התביעה, בישיבת דירקטוריון נוספת ב־28 בספטמבר השנה אמר צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה צריכה ויו"ר יינות ביתן, כי יש להזרים "סך של 100 מיליון שקל לחברה כדי להימנע מהערת 'עסק חי' בדוחות הכספיים". אלקטרה צריכה לקחה על עצמה להזרים את הסכום, כאשר לטענת בני הזוג ביתן מהלך זה נעשה כדי לדלל את החזקותיהם בחברה.

אלקטרה צריכה מסרה בתגובה לתביעה כי רשת יינות ביתן "פועלת לצמצום עלויות והגדלת תזרים המזומנים שלה מפעילות שוטפת, זאת בין היתר לשם המשך השקעה בהסבות סניפים ולצורכי פעילותה העסקית. במקביל היא בוחנת גיוס הון ו/או חוב נוסף עבור פעילות הרשת".

לדברי אלקטרה צריכה, "במועד זה החברה לומדת את התביעה, ואולם עמדת החברה ויועציה המשפטיים היא שהתביעה כוללת טענות חסרות יסוד בדין, אשר נטענו על־ידי ביתן בעבר ונדחו על־ידי החברה".

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020