גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוח שמגלה מה מקור ההון של המיליארדרים החדשים

דוח של UBS מגלה כי בשנה החולפת, לראשונה, מיליארדרים חדשים השיגו יותר הון באמצעות ירושה מאשר ביזמות - מגמה שצפויה להתגבר ● כיצד משתנות תפיסות ההשקעה שלהם, ולאילו אפיקים הם מתכוונים להגדיל חשיפה ● מספר המיליארדרים הגדול במזרח התיכון: בישראל

תל אביב. רוב המיליארדרים במזרח התיכון נמצאים בישראל / צילום: Shutterstock
תל אביב. רוב המיליארדרים במזרח התיכון נמצאים בישראל / צילום: Shutterstock

בשנים האחרונות, מפרסם בנק ההשקעות UBS דוח שנתי ובו נתונים על היקף המיליארדרים ברחבי העולם, מהיכן מגיע ההון שלהם, במה הם משקיעים ומהן השאיפות שלהם. ב-2023, לראשונה מאז החל הבנק לפרסם את הדוח, חל שינוי מעניין: מיליארדרים חדשים השיגו יותר הון באמצעות ירושה של כסף מאשר באמצעות יזמות. לפי הנתונים, קרוב ל-151 מיליארד דולר עברו בירושה ל-53 מיליארדרים חדשים, ואילו 84 מיליארדרים חדשים אחרים, שעשו את הונם בעצמם, החזיקו בהון של כ-141 מיליארד דולר.

אילו הזדמנויות נוצרו בשל ביצועי החסר בשוק המקומי 
ניתוח | מחירי הזהב, הביטקוין והאורניום מזנקים. למה דווקא עכשיו? 

זו לא רק אנקדוטה. ב-UBS סבורים כי יש לכך משמעויות לעתיד: "זה רק קצה הקרחון", נכתב בדוח. "במהלך 20 עד 30 השנים הקרובות, מעל 1,000 מיליארדרים צפויים להעביר למעלה מ-5.2 טריליון דולר ליורשים שלהם". הערכה זו מבוססת על ההון המצרפי שמחזיקים כיום 1,023 מיליארדרים אשר גילם הוא 70 ומעלה.

"לדור הזה (של היורשים) יש השקפות רעננות בנוגע לעסקים, השקעות ופילנתרופיה. רבים מהם מסיטים סכומים גדולים של ההון הפרטי שלהם להזדמנויות עסקיות חדשות שנוצרות בתקופה זו. אחרים יוצאים מעסקי המשפחה ובוחרים קריירה שמתאימה יותר לשאיפות ולכישורים האישיים שלהם", נכתב בדוח. במקביל להעברת ההון הגדולה הצפויה הזו, ב-UBS מזכירים שכלכלת העולם עוברת תקופה של שינוי עמוק, על רקע עליית טכנולוגיות חדשות ושינויים בתעשיית האנרגיה.

 

סקר בין 79 מיליארדרים

בסקר שערך הבנק לאחרונה, השתתפו 79 לקוחות מיליארדרים של הבנק שענו על שאלות הנוגעות לשאיפותיהם. לשאלה מהי המורשת המרכזית שירצו להשיג, בקרב מי שירשו את ההון שלהם 68% השיבו שירצו להמשיך להגדיל את מה שהשיגו אבותיהם - בין שבנוגע לעסק, למותג או לנכסים. הם גם מאמינים בהמשכיות משפחתית, וכ-60% מהם מעוניינים לאפשר לדורות הבאים שלהם ליהנות מההון שלהם.

עם זאת, יש להם גם דעות ושאיפות משל עצמם, וישנו פער דורות שנראה, לפי UBS, גדול מהפערים בעבר. "חלק מזה משום שיש יורשים שהתחנכו בחו"ל וטיילו ברחבי העולם, אם כי זה גורם משמעותי פחות בארה"ב. יתרה מכך, הם הושפעו מתקופות קשות - המגפה, שינוי האקלים, סדר עולמי פחות יציב ומלחמות". לפי הדוח, משפחות המיליארדרים מודעות לפער הזה, ו-58% מהמיליארדרים שצפויים להוריש את כספיהם לדור הבא השיבו בסקר שאחד מהאתגרים הבולטים שלהם הוא להקנות לילדיהם את הערכים, החינוך והניסיון שנדרש להם.

המשתתפים בסקר נשאלו על הקצאת ההון שלהם לאפיקי השקעה שונים לשנה הקרובה, ומהתשובות שלהם עולה כי ההשקעות הישירות בנכסים פרטיים (פרייבט אקוויטי) צפויות לגדול בתקופה זו, כש-43% מהם מצפים להגדיל את ההשקעות שם, ו-45% להשאיר את החשיפה לאפיק זה ללא שינוי. 40% מצפים להגדיל את החשיפה לחוב פרטי, ו-35% יגדילו את החשיפה לאיגרות חוב בשווקים מפותחים. רק 11% מהמשתתפים בסקר מעריכים שבמהלך השנה הקרובה יגדילו את ההשקעות שלהם באומנות ובעתיקות, כש-80% ישאירו אותן ללא שינוי.

האפיקים שבהם ההשקעות צפויות לקטון בשנה הקרובה בקרב משתתפי הסקר הם השקעה בקרנות פרייבט אקוויטי (בניגוד להשקעה ישירה בנכסים פרטיים), שם 25% מהם מעריכים שיקטינו חשיפה, קרנות גידור, עם צפי להקטנת חשיפה אצל 21% מהנשאלים, והחזקה במזומן עם צפי להקטנת חשיפה בקרב 20%.

פערי דורות בדאגות

ממה מודאגים המיליארדרים שהשתתפו בסקר? בני הדור הראשון מודאגים בעיקר ממיתון בארה"ב (66%) וממתחים גיאופוליטיים (62%), בעוד שבני הדור השני חוששים מהשפעות האינפלציה (57%) ומזמינות ומחירים של חומרי גלם (52%), חשש שמטריד רק 28% מבני הדור הראשון.

לשאלה מהי ההזדמנות המסחרית הגדולה ביותר בשנה הקרובה, 65% מכלל הנסקרים ענו שמדובר ב-AI, בעוד ש-46% טענו שבאוטומציה וברובוטיקה, 44% באנליטיקה של ביג דאטה ו-33% בתחומי ההלת'טק והמדטק. רק 4% הצביעו על תחום המטאוורס שהיה לתקופה מסוימת לוהט אך נראה שירד מגדולתו.

הסיכון הטכנולוגי המרכזי שהם מזהים על עסקיהם הוא התקפות סייבר (58%) וכן טכנולוגיות חדשות שישבשו או יקלקלו את המודל העסקי שלהם (53%). לעומת זאת, רק 17% מודאגים מהשפעות שליליות פוטנציאליות של טכנולוגיות חדשות על הסביבה.

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בשאלת הפילנתרופיה יש שוני בין בני הדור הראשון לשני. 68% מבני הדור הראשון מציינים שזו אחרת ממטרות המורשת שלהם, ורק 32% מיורשיהם סבורים כך. "לפי הניסיון ב-UBS, דור היורשים מסרב במקרים רבים לתת במתנה כסף שלא הוא הרוויח, ובמקרים מסוימים, הם פשוט ממשיכים עם הקרן המשפחתית הקיימת", כותבים בבנק.

"יחד עם זאת, יש טרנד לכיוון השקעות אימפקט או ניהול העסקים באופן שמביא בחשבון נושאים סביבתיים וחברתיים, כמו גם מטרות אלטרואיסטיות".

הם מצטטים אחד מהנשאלים בסקר שאמר: "אבי היה בתחומי הנפט, הגז והכרייה, ואני מנסה להסיט את כל העסקים לכיוון תחומים שקשורים לטכנולוגיה שיש להם פחות השפעה על הסביבה. אולם אני לא מתכנן למכור את כל העסקים האלה ביום אחד. זה מסע".

הון של 12 טריליון דולר

הדוח כולל גם נתונים מספריים על המיליארדרים בעולם. בשנה שהסתיימה באפריל 2023, מספר המיליארדרים עלה ב-7% ל-2,544, וההון שלהם עלה ב-9% ל-12 טריליון דולר (אם כי עוד לא חזר לרמות השיא של 2021, גם לא במספר המיליארדרים).

בחלוקה גיאוגרפית, מדינות מערב אירופה כוללות 456 מיליארדרים עם הון של כ-2.3 טריליון דולר, במזרח התיכון יש 63 מיליארדרים עם הון של 279 מיליארד דולר, יבשת אמריקה כוללת 867 מיליארדרים שמחזיקים ב-5.1 טריליון דולר ובאסיה-פסיפיק, 1,019 מיליארדרים מחזיקים ב-3.7 טריליון דולר.

איל עופר / צילום: Anne-Sophie Heist

ספציפית בישראל ישנם 26 מיליארדרים בדולרים, עלייה לעומת 22 ב-2022, וההון המצרפי שלהם מגיע ל-72.5 מיליארד דולר, עלייה של 26.3% ביחס לשנה קודמת. למעשה, בישראל מרוכז מספר המיליארדרים הגדול ביותר באזור המזרח התיכון. באיחוד האמירויות יש 17, אך ההון המצרפי של האמירתים גבוה יותר משל הישראלים, ומגיע ל-99.4 מיליארד דולר.

ב-UBS לא מפרטים את שמות המיליארדרים מישראל, אך לפי נתוני פורבס ניתן לציין בין היתר את איל הספנות, הנדל"ן והבנקאות איל עופר, שהונו נאמד לפי פורבס ב-20.2 מיליארד דולר; אחיו עידן עופר (החברה לישראל, צים) עם 13.8 מיליארד דולר, סטף ורטהיימר (לשעבר בעלי חברת התעשייה ישקר), עם 6.3 מיליארד דולר, טדי שגיא (נדל"ן וטכנולוגיה) עם 5.6 מיליארד דולר, שרי אריסון (לשעבר בעלת השליטה בבנק הפועלים ובשיכון ובינוי), 4.4 מיליארד דולר, גיל שויד (צ'ק פוינט) עם 3.9 מיליארד דולר ודנה עזריאלי (קבוצת הנדל"ן עזריאלי) - 1.2 מיליארד דולר.

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30