גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החופשה בגואה תחכה: כך השפיעה המלחמה על המבצעים של סוכני הביטוח

בחברות הביטוח פתחו לפני המלחמה במבצעי מכירות שהבטיחו לסוכנים חופשות מיפן והודו ועד קובה ● אולם הירידה במכירות, מצב הרוח הלאומי הירוד וסוכנים רבים שגויסו למילואים שמו את המבצעים הללו בצד, למרות שרובם לא בוטלו לחלוטין

נתב''ג. הירידה במכירות, מצב הרוח הלאומי הירוד וסוכנים רבים שגויסו למילואים דחו את התוכניות / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
נתב''ג. הירידה במכירות, מצב הרוח הלאומי הירוד וסוכנים רבים שגויסו למילואים דחו את התוכניות / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

החודשים האחרונים של השנה מהווים בדרך־כלל את שיא עונת המכירות מצד סוכני הביטוח, המתוגמלים היטב מצד חברות הביטוח וחלק מבתי ההשקעות. עבור תיעדוף חברות מסוימות, או מה שמוגדר בענף כ"עמידה ביעדים", סוכנים שימכרו פוליסות מעבר לסך שנקבע מראש יזכו בפרסים, שמתבטאים על־פי רוב בטיסות ליעדים נחשקים בעולם. 

המומחה שמעריך: בנק ישראל מכין הפתעה לשווקים
רשות התחרות נגד בנק ישראל: "נתן יתרון לבנקים במתן אשראי ופגע בעסקים"

גם הפעם, טרם פרוץ מלחמת 7 באוקטובר, יצאו חברות הביטוח הגדולות במבצעים מפתים. כך למשל, במנורה מבטחים תכננו השנה להציע לסוכנים חופשה ליחיד או חופשה זוגית בגואה שבהודו, או לחלופין חופשה משפחתית באגן הים התיכון. זאת למשל, עבור סוכן שיצרף לקוחות במוצרי פיננסים (כגון קרנות השתלמות וקופות גמל להשקעה) בהיקף צבירה של 8 מיליון שקל לכרטיס יחיד לגואה - או 12.5 מיליון שקל לכרטיס זוגי. 

בהפניקס היעד השנה היה אמור להיות קייפטאון שבדרום אפריקה, כשיעדי המכירות דומים מאוד לאלה שמזכים בטיסה במנורה מבטחים. במגדל הציעו לסוכנים טיסה למדריד או לקובה, כשכל יעד מותנה בהיקף מכירות אחר. לדוגמה, 400 אלף שקל בפוליסות ביטוח כללי כמו רכב או דירה יזכו בטיסה זוגית לקובה, בעוד שמכירות בהיקף של 225 אלף שקל יזכו בטיסה זוגית למדריד. נוסף על כך, ניתן לזכות גם בחבילה לאליפות אירופה בכדורגל שתיערך בקיץ הקרוב בגרמניה. 

פרסומת של הפניקס לגבי חופשה בדרום אפריקה, לפני המלחמה

בכלל ביטוח היעדים נעו בין יפן, סיציליה וטורקיה. בהראל ויתרו השנה על מבצעי סוף השנה הרשמיים, אך הציעו מבצעים אישיים לסוכנויות, הכוללים תוספת היקף שנעה סביב 1,000 שקל לכל מיליון שקל שמועברים אליה.

מעט מאוד סוכנים יוכלו לעמוד ביעדים

ואולם מלחמת חרבות ברזל שפרצה בתחילת אוקטובר, לאחר שהמבצעים יצאו לדרכם, שינתה את התמונה. סוכנים רבים גויסו בצו 8 למילואים, ולכן היקף המכירות - הן שלהם באופן אישי והן של הסוכנים שאצלם חלקם מועסקים - ירדו באופן משמעותי.

במקביל, בענף הביטוח מדווחים על ירידה במכירות, עד כדי קיפאון בחלק מהסקטורים, בעיקר בחודש אוקטובר, עם התאוששות קלה בשבועיים האחרונים. זאת לאחר שמעסיקים הוציאו עובדים לחל"ת ולא קולטים עובדים חדשים, רבבות המגויסים למילואים לא עוסקים ברכישת ביטוחים בתקופה הזו, ואפילו בביטוחי החיים (ריסק) - שם היה צפי לגידול במכירות בשל רצון של לקוחות להגן על עצמם - לא נרשם גידול במכירות.

המשמעות היא שבענף מעריכים כי מעט מאוד סוכנים, אם בכלל, יוחלו לעמוד ביעדים שהציבו חברות הביטוח. עם זאת, המבצעים ממשיכים ברקע המלחמה, ובחברות הביטוח נמצאים עם יד על הדופק ובודקים אילו שינויים והתאמות צריך לעשות בשל המצב.

"בינתיים הכול נדחה. המבצעים לא נעצרו, אבל הסיכוי של הסוכנים לעמוד ביעדים נמוך מאוד", אמר גורם בענף הביטוח. "אם החברות לא היו מוציאות את המבצעים לפני פרוץ המלחמה, כנראה שהן בכלל לא היו מוציאות מבצעי סוף שנה. נוסף על כך, עצם כך שאף חברה לא שינתה את כללי המבצעים תוך כדי הלחימה, כדי להקל על הסוכנים לעמוד ביעדים, מעידה על כך שהענף לא 'מיינדד' על האירוע".

גורם אחר ציין כי המבצעים האלה לא ישימים. "באוקטובר בקושי היו מכירות, ורק בנובמבר החלו המכירות לחזור", הוא אומר. "בימים כתיקונם הרבה מבצעים יוצאים בנובמבר, אבל מבצעי חו"ל חדשים - אין כרגע באוויר", מציין אדם אחר המכיר את המתרחש בענף.

מנגד, יש גם מי שטוען כי העובדה שהחברות לא הודיעו באופן רשמי על ביטול המבצעים, והם עדיין מתנהלים, גורמת לתיעדוף מצד הסוכנים למכור מוצרים הנכללים במבצעים. לדבריו, "המבצעים האלה מפורסמים במקביל לעמלות ההיקף הגבוהות יותר שמשלמות חברות הביטוח ביחס למה שמציעים בתי ההשקעות. זאת, נוסף על תשלום מראש שהן מציעות בגין עמידה ביעדים לסוף שנה, כך שאם הסוכן עומד ביעד, הכסף נשאר אצלו, אבל אם הוא לא עומד ביעד, מקזזים לו חלק מהכסף.

"לכן, כשסוכן ביטוח מקבל פי שניים מחברת ביטוח מאשר מבתי ההשקעות, אין לו סיבה למכור את המוצרים של בתי ההשקעות", הוא אומר.

עם זאת, גורם באחד מבתי ההשקעות טוען כי למרות הפערים הללו בתגמול, כפי שפורסם כבר בגלובס בחודש ספטמבר, אין תעדופים מצד הסוכנים בין בתי ההשקעות לחברות הביטוח.

הפרטים הטכניים של היעדר טיסות מישראל ובחזרה אינם רלוונטיים, כי בחברות הביטוח תמיד יוכלו להציע אותן במועד מאוחר יותר. אולם האווירה הכללית, ומשפחות שנשארות בעורף, יחד עם הסיכויים הקלושים שסוכנים יעמדו ביעדים, אילצו כאמור את חברות הביטוח להתאים עצמן למצב.

כך, נשקלים פתרונות כמו הארכת התקופה הנמדדת, ביטול מבצעים ופתיחתם מחדש לאחר סיום הלחימה או המרת הפרסים לסכומים כספיים.

עוד לפני המלחמה: ירידה במכירות ביטוחי הבריאות

המלחמה והשלכותיה הן כמובן המקור העיקרי לכך שסוכני הביטוח לא יעמדו ביעדים שקבעו להם החברות, אך ישנו סקטור אחד שנפגע עוד לפני כן. מדובר בביטוחי הבריאות, שם המכירות של פוליסות חדשות נכנסו לקיפאון כמעט מוחלט בחודשים האחרונים, בעקבות שתי רפורמות מהותיות שמתרחשות במקביל.

הראשונה היא רפורמה שמוביל משרד האוצר (צמצום כפל ביטוח), שלפיה ביוני 2024 חברות הביטוח יידרשו להעביר את כל המבוטחים הקיימים המחזיקים בפוליסות ניתוחים מהשקל הראשון, שנרכשו משנת 2016 ואילך, לפוליסות משלים שב"ן לניתוחים.

הרפורמה השנייה היא של רשות שוק ההון, ולפיה על חברות הביטוח לשווק פוליסה בסיסית שעליה הן יכולות למכור כיסויים נוספים. ברשות שוק ההון נאלצו להתאים את הרפורמה שלהם לזו של האוצר, ולכן נוצר פרק זמן לא קצר שבמסגרתו השוק נותר ללא פוליסות מאושרות (AIG הקטנה הייתה הראשונה שקיבלה אישור).

במשך שנים ארוכות, טרום הרפורמות, פוליסות הבריאות היו רווחיות ביותר עבור החברות. בעוד שדמי הניהול בקרנות הפנסיה הוזלו בשנים האחרונות, ביטוחי הרכב סבלו ממכת גניבות ומהתייקרות החלפים; בביטוחי הבריאות הפוליסות התייקרו, אך שיעור ה-loss ratio, כלומר ההחזר למבוטחים, נותר נמוך. כך, חברות הביטוח מחזירות למבוטחים בממוצע בתביעות הבריאות 48 אגורות בלבד על כל שקל שהן מקבלות.

ברבעון השלישי של השנה דיווחו חברות הביטוח על המשך עלייה בפרמיות בביטוחי הבריאות. הראל, החברה הגדולה בענף, רשמה ברבעון השלישי פרמיות בסך 1.7 מיליארד שקל, גידול של כ-9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עם זאת, הרווח הכולל שלהן בענף ירד בצורה דרסטית מ-2.9 מיליארד שקל בתשעת החודשים של שנת 2022 לפחות מ-300 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית. עיקר הירידה מגיע כתוצאה משחרור עתודות מהותי שהתבצע אשתקד בשל עליית הריבית, אך במקביל, ולמרות שהציבור לא מממש כאמור את מלוא הזכאות המגיעה לו בפוליסה, שיעור התביעות בביטוחי בריאות עלה משמעותית, במיוחד בתחום הסיעוד, והדבר מסב לחברות עלויות גדולות.

בחברות הביטוח ציינו כי הרפורמות, בעיקר זו של האוצר, שתחייב אותן לשאת בעלויות ניתוחים שיבוצעו דרך קופות־החולים ולא דרכן (פוליסות משלים שב"ן), עלולה לייקר את הביטוחים הפרטיים, ובכך להפוך אותם לפחות אטרקטיביים ולפגוע במכירות, פגיעה שכמובן תשתרשר לסוכני הביטוח. 

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק