גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יירוט טילי החות'ים וסיוע למצרים: במלחמת ישראל־חמאס הסעודים עברו למעשים

לצד המדינות התומכות בישראל ניצבת גם ערב הסעודית, שפועלת באינטרסים דומים לאלו של ירושלים, בין היתר בשל רצונה להכחיד את הכוחות הפרו־איראנים ● "יש סנטימנט לפלסטינים בציבור, אבל האינטרס שונה", אומרים מומחים ● שלוש הערות על ההתנהלות הסעודית

שר החוץ הסעודי ואנשיו בפגישה עם מזכיר המדינה האמריקאי ושרי חוץ נוספים בנובמבר, על המלחמה של ישראל בעזה / צילום: ap, Jonathan Ernst
שר החוץ הסעודי ואנשיו בפגישה עם מזכיר המדינה האמריקאי ושרי חוץ נוספים בנובמבר, על המלחמה של ישראל בעזה / צילום: ap, Jonathan Ernst

מלחמת "חרבות ברזל" הנכיחה את התמיכה האמריקאית בישראל, כשארה"ב עומדת במיטב כוחותיה מאחורי כוחות צה"ל הנלחמים בחמאס. אולם, היא לא היחידה שעושה זאת. מנהיגת העולם הסוני, ערב הסעודית, פועלת בכמה דרכים עם ישראל, או לכל הפחות באינטרסים דומים לאלו של ירושלים. ואולם, ההתנהלות של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן היא אמביוולנטית כתמיד בכלל הזירות. להלן שלוש הערות על ההתנהלות הסעודית במלחמה: פעילותה הצבאית והדיפלומטית, שאיפתה ליציבות, וסוגיית הנורמליזציה עם ישראל.

WSJ | יכריעו את המנהרות? ארה"ב שלחה לישראל פצצות חודרות בונקר במשקל טון
ההצעה הסעודית לאיראן: נבצע השקעות במדינה אם לא תתערבו במלחמה בישראל
ניתוח | אל תטעו, סעודיה רוצה שישראל תנצח את חמאס. אלה הסיבות

1 יירוט טילים בליסטיים, תוך מניעת מלחמה אזורית

בפן הצבאי, לפי וול סטריט ג'ורנל וכלי תקשורת נוספים, מערך ההגנה האווירית הסעודי יירט טילים בליסטיים חות'יים ששוגרו לישראל. בה בעת, ביום חמישי האחרון הותקף מחסן טילים בליסטיים ומל"טים בבירת תימן, צנעא, כאשר רשת "אל־ערבייה" הסעודית אמנם ייחסה את התקיפה לישראל, אולם קיימת סבירות גבוהה שתקיפה כזו הגיעה מערב הסעודית.

בפן הדיפלומטי, בריאד שואפים למנוע את הפיכת המלחמה למערכה כלל־אזורית. לפי בלומברג, ערב הסעודית פנתה לאיראן בהצעה למתן סיוע כלכלי והשקעות למדינה שנתונה לסנקציות רבות, בתמורה להתחייבות מצידה שתדאג כי המלחמה לא תתרחב.

למעשה, לסעודיה ואף לכלל חברות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (GCC) - מלבד קטר - יש אינטרס מובהק שחמאס יובס, והשלטון ברצועה יושב לרשות הפלסטינית. מדינות מובילות במפרץ, בהן גם איחוד האמירויות, לא רוצות לראות תמונת ניצחון של חמאס. סיטואציה שכזו תשרת את קטר וטורקיה, ותבעבע את פעילות האחים המוסלמים במדינות הסוניות המתונות.

מעבר לזווית העזתית, הסעודים אוהבים את השקט היחסי שהיה לאחרונה בתימן ואינם מעוניינים לשוב לסיטואציה של "טפטופי" טילים בליסטיים ומל"טים לשטחם. "גם במלחמה עם חמאס, אנחנו רק הרצים על לוח השחמט. זה לא באמת מתמקד בנו", מסביר בשיחה עם גלובס סא"ל (מיל') אייל פינקו, חוקר במרכז בס"א לאסטרטגיה באוניברסיטת בר אילן.

"יש פה אירוע רב־ממדי ורב־שכבתי. מהלך איראני־סיני־רוסי מול ארה"ב ושותפותיה, כמו ישראל וטייוואן. מהצד השני, יש פה מאבק ארוך שנים בין שיעה לסונה, והברית הזו של בחריין, איחוד האמירויות, ערב הסעודית ומצרים כגוש סוני מול איראן. יש פה מאבק אסלאמי דו־גושי סביב הנושא הדתי", הוא מוסיף.

2 יציבות כלכלית־אזורית וסחר ימי חופשי

שלוש אוניות בעלות קשר ישראלי הותקפו לאחרונה באזור תימן, ובקרבת ערב הסעודית. התקיפות התרחשו בסביבת מיצר שבקצה הים האדום, באב אל־מנדב, שבו עובר כ־14% מהסחר הימי העולמי - כ־30 אלף ספינות בשנה שלא יכולות להתחמק מהחות'ים. בד בבד, במיצר עוברים יותר מ־50 מיליון טונות תבואה ביום, וכ־6.2 מיליון חביות נפט ביום (כלל ההפקה העולמית עומדת על כ־80 מיליון חביות ביום). כלומר, התרחבות אפשרית של המתקפות באזור עלולה לפגוע בסחר בנפט ובערב הסעודית.

מדינה נוספת שצפויה להיפגע במישרין מסגירת באב אל־מנדב ואף מתקיפות חות'יות באזור היא ידידתה הטובה של הסעודים והבעלים של תעלת סואץ, מצרים. בזמן שבאב אל־מנדב הוא שער הכניסה הדרומי לים האדום, תעלת סואץ היא השער הצפוני שדרכו עוברים כ־12% מכלל הסחר העולמי, 5% מהנפט הגולמי, 10% ממוצרי הנפט ו־8% מה־LNG, גז טבעי מונזל שהיצוא שלו מהווה מקור הכנסה חשוב בפני עצמו לקהיר.

 

נשיא מצרים עבדל פתאח א־סיסי הוא מקורבו של מוחמד בן סלמאן, שעלה לשלטון על חשבון איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי. שני הצדדים מבינים כי פגיעה כלכלית משמעותית בקהיר תפגע בעוצמת שלטונו של א־סיסי, ואם הוא ייפול מהשלטון - עלול לעלות, שוב, איש האחים המוסלמים.

"קיימת ברית אסטרטגית חשובה בין סעודיה למצרים, שתי מדינות שנלחמות מ־2011 בטרור השיעי", מציין ד"ר סא"ל (מיל') פינקו. "זה כולל את לוב, דאע"ש בסיני ובעיקר המורדים החות'ים בתימן. אלו שתי מדינות סוניות משמעותית שרואות עצמן כמובילות הגוש הסוני".

3 חידוש הנורמליזציה הסעודית־ישראלית

לדעת רבים, איראן שלחה את חמאס למלחמת "חרבות ברזל" במטרה לסכל את הנורמליזציה בין סעודיה לישראל, שהתקדמה בחודשים האחרונים. הסיבה שבגינה חמאס, עוד מבלי שום קשר לאינטרס שלו מול איראן, מתנגד בתוקף לנורמליזציה סעודית־ישראלית היא הידיעה כי ריאד רואים ברשות הפלסטינית כשותפה מצד ההנהגה הפלסטינית לקידום מהלך שכזה.

העימות הישיר בין תנועת האחים המוסלמים, וחמאס בתוכה, לבין הציר הסוני המתון בהובלת ערב הסעודית, מביא להבנה כי הבסת חמאס ברצועת עזה והחזרת השלטון במקום לרשות הפלסטינית עשוי להפוך לקטליזטור לנורמליזציה, במקום להפסקת התהליך.

"הסעודים מאוד לא אוהבים את המלחמה הנוכחית מכיוון שהיא עלולה לזלוג למלחמה אזורית שתפגע גם בהם", אומר לגלובס ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב, שריכז את הטיפול בנושא איראן והמפרץ במטה לביטחון לאומי.

"החשש הגדול ביותר שלהם היא מלחמה אזורית שגם אם לא תזלוג לשטחם, הם ייפגעו ממנה בעקיפין מחוסר יציבות אזורית. למשל, בעצירת השקעות ובעליית מחירי ביטוח. מעבר לכך, התקיפה בצנעא עלולה להתגלגל גם למלחמה בשטחם. הסעודים מאוד חוששים כי איראן שמפעילה את כל שלוחות הציר נגד ישראל, אומנם בעצימות נמוכה, תזכה בהגמוניה באזור. מנגד, תבוסה של חמאס מהווה מכה לאסלאם הפוליטי, קרי האחים המוסלמים, ולאיראן".

ד"ר גוז'נסקי מציין סוגיה מעניינת, ואומר כי "יש ספקות גדולים אצל הסעודים ומדינות נוספות כמו איחוד האמירויות, שלישראל יש הנחישות הפוליטית והמדינית ללכת עד הסוף נגד חמאס, שהרי את היכולת הצבאית יש לה".

הספקות הללו נובעים לדבריו, בין השאר, בשל הלחץ האמריקאי הכבד. "הסעודים אומרים בשקט לישראל לפגוע בחמאס, אבל מבקרים בפומבי את ישראל על פגיעה בחמאס ובפלסטינים. זה מסך עשן מודע משום שהציבור שלהם אוהד פלסטינים. יש סנטימנט, אבל האינטרס שונה מהסנטימנט. האינטרס הסעודי הוא שהם יכו חזק. אולם, אם שואלים את הסעודים מה עדיף - שחמאס יושמד או שתתפתח מלחמה אזורית שבה גם הם ייפגעו - הם יעדיפו שלא תתפתח מלחמה אזורית".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי