גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת ידידי חמאס בביידן היא שחזור של מחאת 1968, בה הופל נשיא דמוקרטי

המחאה הפרו־פלסטינית בארה"ב נושאת השראה מהמאבק נגד מלחמת וייטנאם ● כמו אז, גם היום, תורמים למעשה הצעירים מהשמאל להעלאתו של רפובליקן ● וגם: ראש ממשלת אירלנד חשב שאמילי האנד, ששוחררה מהשבי, נישאה על ידי סופת ציקלון לארץ עוץ וחמאס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Doug Mills
נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Doug Mills

נסיבות שחרורם של ילדים ושל קשישים משבי חמאס הזכירו לפחות לחלקים של כדור הארץ מה מוטל על כפות המאזניים. על שערים ראשונים של עיתונים, במיוחד דווקא באמריקה הלטינית, נראה צילומו של ילד ישראלי מוקף באנשי חמאס רעולי־פנים; עיתון במקסיקו פרסם בראש עמודו הראשון תמונה של סבתא ישראלית מבוהלת נגררת בידי איש חמאס. אחר־כך נודע שהיא חששה כי עומדים לעשות בה לינץ', לאחר שעזתים יידו אבנים ברכב שהסיע אותה אל מעבר רפיח.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בילה את סוף השבוע של חג ההודיה באי נאנטאקט, סמוך למדינת מסצ'וסטס, בצפון מזרח ארה"ב, מקום הנופש המועדף של עשירי אמריקה. הוא התארח בטירתו של איש פיננסים מפורסם, דייוויד רובינסטין. הנשיא היה שם היה עם משפחתו המורחבת. באשר הלך, הוא נתקל במשמרות מחאה פרו־פלסטיניות, שהטיחו בו קריאות גנאי. הוא חזר ושמע את החרוז החדש של תנועת מן־הנהר־אל־הים, "אינך יכול להתחבא (hide), אתה מביא ג'נוסייד". הוא שמע גם את הקריאה "רוצח של כורסת משרד" וצפה בכרזה הדורשת "הפסקת אש 4Eva", זאת אומרת "לתמיד". 

אין קושי להבחין במקורות ההשראה ההיסטוריים של המחאה הזו, סגנונה, קריאותיה ושיטות הגרילה שלה. היא אינה אלא רפליקה של התנועה נגד מלחמת וייטנאם. מוחי 1967-1968 היו קוראים את ראשי־התיבות של שם הנשיא דאז, LBJ, וחורזים, "כמה נערים הרגת היום?". כמו המוחים ההם, גם מוחי 2023־2024 אינם מבחינים שמלחמת להבאיש את ריחו של הנשיא הדמוקרטי תורמת להריסת נשיאותו ולהעלאתו של רפובליקן שמפניו הם סולדים: ריצ'רד ניקסון ב־1968, דונלד טראמפ ב־2024.

צעירים מהשמאל מפגינים נגד נשיא ארה''ב ברומא, בעת שהוא נפגש עם האפיפיור בעיר, ב־1967 / צילום: ap

קשה לדעת איך תנועת המחאה הזו משפיעה על מצבו הנפשי של הנשיא. אנחנו יודעים שהיא השפיעה במידה בלתי רגילה על לינדון ג'ונסון לפני 55 שנה, כאשר החליט במפתיע שלא לחזור ולהתמודד על הנשיאות. ספק אם ביידן מתכנן משהו מעין זה, אבל אם הוא שוקל שלא להתמודד, התנכרותו של השמאל הרדיקלי עשויה להטות אותו.

"אבדה, נמצאה והוחזרה"

זו תהיה תוצאה דרמטית ולא צפויה מעיקרה של 7 באוקטובר. אפשר שזו לא תהיה הזירה היחידה שבה מאורעות המזרח התיכון משפיעים על הפוליטיקה הפנימית. הגידול בכוח הימין האנטי־מוסלמי בהולנד בבחירות של השבוע שעבר היא תוצאה אפשרית נוספת; אפילו מהומות הרחוב נגד מהגרים בדבלין בירת אירלנד בסוף השבוע שעבר.

אירלנד היא אומנם זירה מעניינת. ניצולת חמאס, אמילי האנד בת התשע, מחזיקה באזרחות אירית. ראש ממשלת אירלנד, ליאו ואראדקאר, הואיל לשים לב לשחרורה. הוא צייץ את קורת־רוחו, אבל לא מְלָאוֹ לבו אפילו לרמוז על נסיבות שבייתה. "ילדה חפה מפשע, שאבדה, ועכשיו נמצאה והוחזרה, ואנחנו נושמים לרווחה. תפילותינו נענו", כתב ה"טישוֹק" (מנהיג באירית, תוארו הרשמי של ראש הממשלה). 

אמילי של ה"טישוק" היא ילדה מטאפיזית, החיה במציאות אקסטרה־טריטוריאלית. מה חבל שהיא יצאה מביתה יום אחד מבלי לבקש רשות, ועקבותיה אבדו. אולי סופת ציקלון גדולה היא שנשאה אותה אל ארץ עוץ וחמאס.

ה"טישוק" ידע היטב מה הוא עושה. אירלנד היא כנראה הארץ האנטי־ישראלית ביותר באירופה. היא נעשתה כזאת הרבה לפני 7 באוקטובר. מפלגתו של ה"טישוק" מפגרת הרחק מאחור בסקרי דעת הקהל. המובילה, בהפרש ניכר, היא "שין פיין", מפלגת שמאל רדיקלית, אנטי־מערבית קיצונית ואנטי־ישראלית לתיאבון. היא קראה לניתוק היחסים עם ישראל עוד ב־2021. מנהיגת המפלגה נאמה לפני שבוע בעצרת פרו־פלסטינית בדבלין. נאומה היה זרוע במלים "אפרטהייד" ו"טיהור אתני". אם היא, מרי לו מקדונלד, תעמוד בראש הממשלה הבאה, אין זה כלל מן הנמנע שאירלנד תהיה המדינה האירופית הראשונה מאז 1967 שתנתק את היחסים עם ישראל.

אין מאגר של רצון טוב

אירלנד היא דוגמה קיצונית באירופה, אבל אינה קיצונית בחלקים אחרים של העולם. לפני עשרה ימים גורש הסגל הדיפלומטי של ישראל מדרום אפריקה. ימים אחדים קודם, קולומביה וצ'ילה החזירו את שגריריהן מישראל. עוד קודם, בוליביה ניתקה את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל בפעם השנייה בתוך 14 שנה.

אין מנוס מלהכיר שזו רק ההתחלה. ככל שתתארך מלחמת המגן של ישראל בעזה, וככל שיתרבו המראות של פלסטינים מתים, כך יגבר בידודה הבינלאומי של ישראל. הוא יגבר במיוחד בארצות שבהן אין מאגר ניכר של רצון טוב כלפי ישראל, או בארצות שבהן שמאל רדיקלי משתתף בשלטון. 

רצונו של השמאל הרדיקלי העניק השראה למפולת הדיפלומטית באמריקה הלטינית. שם אפשר למצוא עקבות של אובססיה אנטי־ישראלית, שלא לומר פתולוגיה.

אובססיה ופתולוגיה אפשר למצוא גם בשמאל הרדיקלי באירופה, למשל אצל Sumar, השותפת הקואליציונית של ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס. ממשלתו, שעתה זה הושבעה, תלויה לעצם קיומה בשותפותיה השמאליות הקטנות, אנטי־ישראליות לתיאבון.

שרה אחת קראה עוד באמצע אוקטובר להעמיד את ראש הממשלה בנימין נתניהו לדין על פשעי מלחמה. היא ייחסה לישראל "תוכנית לג'נוסייד", וחתמה ציוץ במילים "חירות לפלסטין". שרה אחרת צייצה בהסכמה כי "יש להעניש פשעי מלחמה". שלישי מיהר לצייץ שמעשי ישראל הם "ברבריות צרופה". והוא הוסיף כי מעשים כאלה "אפשר לקבל עוד פחות מארץ המכנה את עצמה דמוקרטית וכובשת את פלסטין במשך עשרות שנים מבלי להיענש". 

לא בדיוק מתחבר, כי לא ברור אם אין "לקבל" את זה מפני שהיא מעמידה פנים שהיא דמוקרטית, או מפני שהיא כובשת. אבל תפארת המליצה והציוץ מצדיקה הכול. ליתר ביטחון, האיש, אלברטו גארסון, השר לענייני צרכנות (כנראה גם בספרד צריך להמציא משרדים לצרכים קואליציוניים), גם ריטווט נאום של עיתונאי ישראלי ששמו גדעון לוי, הכולל לגלוג על הישראלים המשוכנעים תמיד שהם קורבנות. מר לוי דיבר במועדון העיתונות בוושינגטון על רקע כרזות, שהוקיעו את השדולה הפרו־ישראלית בארה"ב. הוא משמש עכשיו אליבי לכל אנטי־ציוני, הרוצה להוכיח שהוא מחבב לפחות ישראלי אחד.

ראש ממשלת ספרד - או "נשיא הממשלה", כפי שהספרדים קוראים לו - ביקר בישראל ובמצרים בשבוע שעבר, יחד עם ראש ממשלת בלגיה. הם קראו לישראל לחדול להרוג נשים וילדים.

גינויי סאנצ'ס לישראל מתיישבים יפה עם צרכיו הקואליציוניים. הוא לוליין פוליטי מוכשר, החוזר ומפגין יכולת לרכוש את לבם של אלה היכולים להעניק לו רוב פרלמנטרי דחוק. החודש הוא העניק חנינה לפוליטיקאים בדלניים מקטלוניה, הרוצים לפרק את ספרד. אם הוא מוכן לשלם מחיר כזה, ברור בהחלט כי פניית עורף לישראל היא מחיר קטנטן.

ישראל הגיבה בתוקף רב על הכרזות סאנצ'ס והאשימה אותו בסיוע לטרור. ספרד מיהרה לדחות בתוקף את התוקף הישראלי. לא ברור אם יש טעם להרים כל כפפה שמשליך כל לוליין ואופורטוניסט. האומנם צריך להיקלע לריב, בייחוד כאשר צעקות אינן עוזרות, ובייחוד כאשר החיכוכים עם ארצות זרות עומדים לגבור בשבועות הבאים. אולי מוטב להגיב באנחה מנומסת או במנוד ראש ספקני. ספק אם כעס לשם כעס מועיל במערכת יחסים כלשהי, בין־אישית או בינלאומית. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פלסטינים עוזבים את מזרח רפיח לאחר קריאות צה''ל להתפנות מהאזור / צילום: Reuters, Hatem Khaled

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת"

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים