גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוללת טילים אמריקאית במיליארד דולר בדרך למזרח התיכון

היום נפתחה בדובאי אחת מתערוכות הנשק המתקדמות בעולם, בה הייתה אמורה להיות מוצגת לראווה מערכת ההגנה המתקדמת של צבא ארה"ב – הפטריוט ● בשל הלחץ הגובר על האמריקאים, ברגע האחרון הוחלט להעביר את המערכת מהתערוכה לטובת פעילות מבצעית ● הביקוש למערכת ושינוי פריסת הכוחות מעידים: פני ארה"ב למזרח התיכון

סוללת פטריוט בבסיס חיל האוויר האמריקאי באל־ח'רג', ערב הסעודית / צילום: ap, Andrew Caballero-Reynolds
סוללת פטריוט בבסיס חיל האוויר האמריקאי באל־ח'רג', ערב הסעודית / צילום: ap, Andrew Caballero-Reynolds

הצבא האמריקאי היה אמור להציג את אחת ממערכות ההגנה האווירית פטריוט בתערוכה האווירית Dubai Airshow שנפתחה היום (ב') בדובאי, כחלק מהתצוגה האמריקאית באחד מירידי הנשק הגדולים ביותר בעולם. אלא שתוכניות לחוד ומציאות לחוד.

סוללת הטילים של צבא ארה"ב, ששוויה כמיליארד דולר, נאלצה להתפנות מאולמות התצוגה, הועמסה על משאיות צבאיות ומצאה עצמה כנחוצה בהגנה על כוחות אמריקאים המבוססים ברחבי המזרח התיכון.

עיקר העבודה של סוללת פטריוט התמקדה בהתקפות מצד ארגוני מיליציה בגיבוי איראן שהתגברו מאז ה־7 באוקטובר. בעקבות כל אלה, בפנטגון זנחו את התוכניות לתערוכה והתמקדו בפעילות מבצעית של ממש. 

צפו: מערכת ההגנה המתקדמת ביותר של ישראל בדרך ליירוט טילים מתימן 
מלונדון עד טורונטו: "מלחמת המזרח התיכון חודרת אל שכונותינו" 
200 טילים ו־150 חיילים: מה עומד מאחורי החלטת ביידן לשלוח צוללת גרעינית לאזור

שינוי המגמה של צבא ארה"ב

במשך שנים מנהיגים צבאיים מזהירים כי אין בידי הצבא האמריקאי מספיק מערכות הגנה כאלה היורות טילים כדי ליירט מטוסים, טילים ורחפנים בשביל לספק את כל אתגרי הביטחון הלאומי של ארה"ב בעקבות התחרות האסטרטגית מצד סין, המלחמה באוקראינה והלחימה במזרח התיכון.

חלק מהמחוקקים האמריקאים הדהדו בעבר הלא רחוק חששות בנוגע לסוגיות אספקת מערכת הפטריוט. "אני מוטרד לגבי יכולתנו לספק הגנה אווירית במקומות אחרים", אמר חבר בית הנבחרים דאג למבורן (רפובליקאי מקולורדו), יו"ר תת־הוועדה של בית הנבחרים על הכוחות החמושים, האחראית גם על מערכות הגנה אווירית. למבורן טען כי האיומים נגד כוחות אמריקאים במזרח התיכון מצדיקים את השימוש במערכת במקומות אליהם נשלחה, אבל הוא רוצה מימון נוסף על־מנת להרחיב את מערך סוללות הפטריוט. 

באביב האחרון, הפנטגון שלח מערכת אחת לאוקראינה כדי לעזור לכוחות קייב להדוף טילי שיוט רוסיים. כעת, לאחר סדרת התקפות טילים ורחפנים נגד כוחות אמריקאים בסוריה ובעיראק, שהפנטגון מאשים באחריות להן מיליציות בגיבוי איראן, הפנטגון הכפיל את כמות סוללות הפטריוט ל⁻12 לפחות, על־פי אנשים הבקיאים בפריסת הכוחות.

העברת מערכות הפטריוט, שתתבצע בשבועיים הקרובים, מהווה היפוך כיוון מהמגמה בשנים האחרונות, שבה ארה"ב העבירה ציוד צבאי וחיילים מהמזרח התיכון לאוקיינוס השקט כדי להרתיע את סין מכל סיכוי להרפתקה צבאית. ההעברה הנוכחית מאיימת להותיר אזורים אחרים בעולם יותר חשופים לטילי שיוט וטילים בליסטיים ואיומים אחרים, בייחוד באוקיינוס השקט.

הצלחת המערכת הגבירה את הביקוש בעולם

הפטריוט הוכנס לשימוש ב⁻1980 במטרה להגן מפני מטוסים. לאחר מכן התווסף לו יעוד אחר - הוא פעל נגד טילי שיוט מתוצרת ברית־המועצות לשעבר. בעיות בניסיונות השיגור המוקדמים ובעיות תקציביות כמעט והביאו לביטול הפרויקט, אך הפטריוט התפתח לחלק מרכזי במערך ההגנה נגד איום הטילים, איום שהלך והתפתח במהירות.

ההצלחה של הפטריוט בהגנה על כוחות אמריקאים במזרח התיכון ב⁻20 השנה האחרונות עזרה לתדלק את הביקוש אצל קונים כולל ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות. פולין, שבדיה ולאחרונה גם שווייץ הן בין המדינות באירופה הקונות את המערכות, בעקבות תפישה הולכת וגוברת שרוסיה מהווה איום עליהן.

חברת RTX, המייצרת את מערכת הפטריוט, שהייתה ידועה בעבר בשם Raytheon Technologies, מכניסה לפי הערכות של אנליסטים כ⁻3.5 מיליארד דולר כל שנה מבניית המערכות וממכירתן.

התערוכה החצי⁻שנתית Dubai Airshow, שכאמור נפתחה ביום שני, כוללת תצוגות של כלי טיס צבאיים וציוד ומושכת חברות ביטחון גדולות כמו RTX, לוקהיד מרטין ובואינג, וכן קניינים ממשלתיים ממדינות ברחבי העולם.

מטוסים, טילים, רחפנים וציוד אחר יוצבו על האספלט ובדוכנים בנמל התעופה אל מקטום, והתערוכה תכלול כלי נשק מתוצרת רוסיה וסין וכן ארה"ב ובנות-בריתה וכן יצואניות חדשות וצומחות במהירות כמו דרום קוריאה וטורקיה.

הפנטגון היה אמור להציג את הסוללה, הכוללת משגר, משאית רדאר וקרון פיקוד. ב⁻25 באוקטובר הפנטגון הכריז על תוכניות לשלוח עוד משאבי הגנה אווירית למזרח התיכון.

בימים הבאים, צבא ארה"ב הטיס שש סוללות פטריוט מארה"ב לאזור, והן הצטרפו לשש שכבר היו פרוסות, כך אמרו אנשים שתודרכו לגבי ההעברות. פוסטרים לגייס לצבא טכנאי פטריוט בעלי הכשרה רומזים שהמשגרים נמצאים בבחריין, כוויית וערב הסעודית, שם מתחזקת ארה"ב נוכחות ביותר מעשרה מתקנים צבאיים.

סוללות פטריוט עושות גם סיורים באירופה, כולל הצבה בגרמניה, וסוללת נוספת אמורה להיות מוצבת בגואם ואחת בהוואי, על־פי תוכניות של הפנטגון לפני ההסלמה האחרונה במזרח התיכון.

הצבא האמריקאי סירב להגיב כמה סוללות כבר היו באזור והיכן הוצבו הסוללות החדשות, אבל אמר כי "התוכניות והמחויבות להגנת המולדת לא השתנו".

קצב הייצור גבר, אך ייקח זמן עד שהמלאי יתמלא

ארה"ב מחזיקה ב־60 סוללות פטריוט, בעוד ש⁻17 המדינות האחרות קנו או הזמינו מערכות כאלה. ב ⁻RTX לא חושפים את קצב הייצור, אך מתארים שהוא גבר לאחרונה. בתוך כך, בחברה אומרים שייקח להם יותר משנתיים למלא את על ההזמנות החדשות.

מנהלים בתעשייה מעריכים כי החברה מייצרת כתריסר מערכות פטריוט בשנה, שינוי קטן לעומת לפני 30 שנה.

סוללה אחת נותרה בדרום קוריאה וכמה אחרות מוחזקות לצורכי אימונים, תיקונים ושדרוגים בארה"ב, על־פי הפנטגון ובכירים בתעשייה. אוקראינה והפרישות המוגדלות במזרח התיכון השאירו פחות מחצי מהמלאי האמריקאי זמין להגנה על כוחותיה של ארה"ב בשאר העולם.

הפנטגון מחזיק גם שש סוללות של מערכת LTAMDS המשודרגת, שמיוצרת גם היא על־ידי RTX, לאחר שניצחה תחרות מצד לוקהיד מרטין ונורתרופ גרומן לפיתוח רדאר חדש.

המערכות האלה נמצאות בניסויים ולא יהיו מבצעיות לפני 2025, כך נמסר מהחברה. ההבדל הגדול ביותר מהמערכת הקודמת הוא רדאר בעל יכולת סריקה ב⁻360 מעלות, לעומת יכולת הכוון⁻וירה של הרדאר הנוכחי.

"אם אתה משווה את המצב הנוכחי לייעוד מערכת הפטריוט כפי שפותח בשנות ה⁻80, אז אפשר לומר שבעבר ידענו מאיפה מגיע האיום", אמר ווס קריימר, מנהל מחלקת הביטחון ב ⁻RTX, ביום משקיעים. "אבל היום, אנחנו לא יודעים מאיפה יגיע האיום".

מייקל ר' גורדון השתתף בהכנת הכתבה 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני