גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוסר ודאות קיצוני בענף הרכב: שני תרחישים לשנת המכירות 2024

שוק הרכב הישראלי נכנס לתקופה של אי־ודאות חסרת תקדים ● בתרחיש האופטימי, ההשפעות הפסיכולוגיות לצד הנזק שנגרם לאלפי כלי רכב במלחמה יתרמו לעלייה בביקוש לניידות אישית ● אולם בתרחיש הפסימי, 2024 עשויה להיות משברית לענף

מגרש מכירת כלי רכב / צילום: Shutterstock
מגרש מכירת כלי רכב / צילום: Shutterstock

בענף הרכב הישראלי, נובמבר הוא לרוב חודש שבו מסכמים את השנה החולפת ומשרטטים תחזיות לשנה הבאה. אבל בנקודת הזמן הנוכחית, מכירות הרכב ב־2023 נראות כמו היסטוריה לא רלוונטית, ואילו חיזוי מדויק לעתיד - אפילו רק לרבעון הראשון שבו מתרכזות כ־30%־40% ממסירות הרכב השנתיות - הוא כמעט בלתי אפשרי לנוכח הנסיבות.

ניתוח גלובס | אלפי מכוניות חדשות מגיעות לישראל גם בתקופת המלחמה, וזה המרוויח הגדול 
צה"ל "גייס" אלפי כלי רכב אזרחיים מתחילת המלחמה. כך זה עובד
המספר הסופי של תביעות נזקי מלחמה לרכבים עשוי להיות גבוה מעשרת אלפים  

לפיכך, נאמץ כאן את השיטה שמקובלת בקרב אנליסטים בחברות מחקר כאשר הם נדרשים לנתח שוק שנמצא באי־ודאות קיצונית, ונשרטט שני תרחישים אפשריים ושונים מאד לשנת המכירות 2024. שניהם תלויים כמובן בהתפתחויות הכלכליות והביטחוניות.

התרחיש האופטימי: הביקוש יעלה במהירות

בתרחיש האופטימי אפשר לצפות להתאוששות מהירה של הביקוש לרכב לאחר תום המלחמה. זאת בין השאר בשל האכזבה מתפקוד התחבורה הציבורית ותנודות האוכלוסייה מיישובי הספר למרכז בעת המלחמה, שהדגישו את הצורך בניידות אישית. בישראל גם לא ישכחו מהר, שהרכב הפרטי היה אמצעי התובלה של מאות אלפי אנשי מילואים לשטחי הכינוס.

בתרחיש הזה, ההשפעות הפסיכולוגיות לצד הנזק שנגרם לאלפי כלי רכב במלחמה, יתרמו לעלייה בביקוש לניידות אישית כאשר המצב הביטחוני יתייצב בחודשים הבאים - אולי עוד לפני התייצבות המשק. הביקוש יגיע גם מלקוחות חדשים, שלא נמנו עד כה על מעגל בעלי הרכב, וגם ממשפחות שכבר יש להן רכב אחד או שניים.

סביר להניח שחלק גדול מהרכישות, במיוחד של "מצטרפים חדשים", יהיו באמצעות אשראי, ולכן קצב הביקוש יהיה תלוי בזמינות של אשראי בנקאי וחוץ בנקאי לרכישת רכב, גובה הריבית, חזרה לתעסוקה מלאה ויכולת ההחזר של משקי הבית אחרי המלחמה. בתרחיש האופטימי, בנק ישראל ימשיך את המדיניות המקלה לייצוב המשק ויגדיל את זמינות האשראי, בדומה לצעדים שנקט לייצוב המשק במהלך משבר הקורונה.

בתרחיש האופטימי גם שערי מטבעות יבוא הרכב, ובראשם הדולר והאירו, יחזרו די מהר לרמה מתונה ויעניקו למחירי הרכב דחיפה כלפי מטה. לפחות למחירים "הלא רשמיים" שמגולמים בהנחות ובמבצעים של היבואנים, ובערוצי "אפס קילומטר".

לתרחיש של ההתאוששות המהירה עשויה לתרום גם העלאת מס הקנייה על מכוניות חשמליות בינואר. זו תייצר ביקוש לעשרות אלפי כלי רכב חשמליים, שכבר שוחררו מהמכס ב־2023 ויימכרו במחצית הראשונה של השנה במחירים טרום־עליית־המס. במקביל אפשר לצפות ל"מלחמה שיווקית", בעיקר בפלח הרכב החשמלי, שבו ייכנסו לתחרות בתחילת 2024 עוד שישה־שבעה מותגים חדשים, שהשקתם בישראל נדחתה בגלל המלחמה.

אמנם, ייתכן שינואר, ואולי גם פברואר, יהיו חודשי מכירות חלשים יחסית לנורמה, אבל בתרחיש האופטימי שוק הרכב ישמור ב־2024 על נתוני מכירות סולידיים שנתיים בטווח של ה־250־270 אלף מכירות.

התרחיש הפסימי: קריסת הר האשראי לרכב

הבסיס לתרחיש הפסימי הוא התחזית הקודרת של סוכנות הדירוג הבינלאומית מודי'ס, שפורסמה בשלהי אוקטובר. נזכיר, שהסוכנות הורידה את תחזית הצמיחה של ישראל לשנת 2024 וצופה כי התוצר השנתי יתכווץ בכ־1.4%, להבדיל מצמיחה חד־ספרתית, שאותה חוזה בנק ישראל. בנוסף הסוכנות צופה כי בעקבות המלחמה תזנק האינפלציה בישראל לרמה של 6.8% - פי שניים וחצי מהתחזית של בנק ישראל. התוצאה תהיה מצב של סטגפלציה - אינפלציה גבוהה שמלווה במיתון ואבטלה. זאת לצד המשך פיחות מואץ של השקל.

בשוק הרכב התוצאה המיידית תהיה ירידה מהירה ומתמשכת בביקוש לרכב חדש של לקוחות פרטיים ושל חברות, שיצטרכו לצמצם את רכישות רכבי הליסינג עקב "התאמות בכוח אדם והידוק חגורה". אבל החשש הגדול ביותר לא נובע רק מירידת הביקוש לרכב חדש, אלא גם מהצפה בכלי רכב שיחזרו למשווקים ולחברות הליסינג כתוצאה מהתערערות "הר" האשראי לרכב בישראל, שנאמד ב־20־22 מיליארד שקל.

כבר השנה, כאשר האינפלציה הייתה נמוכה משמעותית מזו שחוזה מודי'ס, הורגשה האטה בקצב נטילת המימון לרכב ועלייה בשיעורי חדלות הפירעון - כלומר עלייה במספר הלקוחות שלא הצליחו לעמוד בתשלומים החודשיים על ההלוואות לרכב.

אם התופעה הזו תעמיק בשל נתוני מאקרו שליליים מאוד כפי שחוזה מודי'ס, ומעבר של המשק למיתון או סטגפלציה, עשוי שוק הרכב לעמוד בפני מצב חסר תקדים: החזרה המונית של כלי רכב, שמשמשים כבטוחה כנגד הלוואות שנטלו לקוחות מגופים בנקאיים, חברות אשראי וגופים חוץ בנקאיים. תסריט כזה יעורר תגובת שרשרת, שתביא להכחדת ערך בשוק המשומשות מצד אחד, ולמחיקות משמעותיות אצל המלווים מצד שני.

נזכיר שעל פי נתוני בנק ישראל, היקף האשראי לרכישת רכב של הבנקים וחברות האשראי כנגד הלוואה תוך שימוש ברכב כבטוחה (שיעבוד הרכב), נע סביב 11 מיליארד שקל. לאלה אפשר להוסיף עוד סכום המוערך בכ־7־8 מיליארד שקל שהעניקו יבואני הרכב וחברות חוץ בנקאיות כנגד שיעבוד רכב, ואג"חים של חברות ליסינג, שכלי הרכב הם הבטוחות העיקריות שלהם. כלי הרכב "החוזרים" הללו יתווספו אל יותר מ־100 אלף כלי רכב שנמצאים כיום במלאי של היבואנים וייצרו נטל משמעותי.

המשמעות: "הישרדות החזקים"

אם התרחיש הפסימי יתממש, תוצאת לוואי אחת עשויה להיות התכנסות עסקית של השוק סביב קבוצות יבוא הרכב והליסינג החזקות ביותר, שיש להן די רזרבות לשרוד משברים כאלה לאורך זמן. משהו בנוסח "הישרדות החזקים". המשמעות: קבוצות עסקיות רבות בתחום היבוא העקיף, הליסינג ואפילו היבוא הישיר, שבעבר התייחסו לענף הרכב בתור "בית דפוס להדפסת כסף" ונשענו על מינוף גבוה והון עצמי נמוך, ייאלצו לצמצם משמעותית את פעילותם או שייבלעו על ידי קבוצות גדולות יותר. סימנים מעידים ראשונים כבר אפשר לראות בנמלים בדמות תופעה של "נטישת כלי רכב" מייבוא עקיף, אם כי כרגע זו תופעה שולית.

כך או כך, סביר להניח שגם התרחיש השלילי, אם יתרחש, יהיה בסופו של דבר זמני. התאוששות של שוק הרכב תגיע, אם כי ההמתנה עשויה להיות ממושכת. נזכיר שבעת המשבר העולמי בשוק ההון ב־2008 לקח לענף כמעט שנתיים להתאושש, אבל בסוף הוא רשם קפיצה של 25% וחזר לשבור שיאי מכירות רכב. כעת הסיבות למשבר הרבה יותר קרובות אלינו אבל רכב הוא עדיין מוצר חיוני בישראל. כך שהכל פתוח.

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל