גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקאי הוותיק, ההייטקיסט או אשת שוק ההון: המרוץ לתפקיד הנחשק יוכרע היום

דירקטוריון דיסקונט, אולי הבנק עם האתגרים הגדולים במערכת, בוחר מחליף לשאול קוברינסקי ● המועמדים: אריק פינטו, דני ימין ואיריס אבנר ● אלון גלזר, לידר, התומך בפינטו: "כשיש מועמד שהוא בנקאי מיומן, זו כיום בחירה יותר נכונה ממישהו שמגיע מבחוץ"

איריס אבנר, אריק פינטו ודני ימין. מי מהם ימונה ליו"ר דיסקונט? / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, תמר מצפי
איריס אבנר, אריק פינטו ודני ימין. מי מהם ימונה ליו"ר דיסקונט? / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, תמר מצפי

המרוץ לראשות דירקטוריון בנק דיסקונט  יגיע היום (ב') לישורת האחרונה, כאשר מספר מורחב של דירקטורים יבחר מי יחליף או תחליף את היו"ר הפורש, שאול קוברינסקי, שמסיים בימים אלה תשע שנים בדירקטוריון, פרק הזמן המרבי המותר על־פי חוק.

שלושה דירקטורים הגישו מועמדות לתפקיד: מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, אריק פינטו, שהצטרף לדירקטוריון דיסקונט רק בחודש אוגוסט האחרון; דני ימין, לשעבר יו"ר הוועד המנהל של הטכניון ומנכ"ל מיקרוסופט ישראל, שמכהן כדירקטור בבנק מאז חודש פברואר; ואיריס אבנר, לשעבר מנכ"לית מזרחי טפחות שוקי הון, שזו לה קדנציה אחרונה בדירקטוריון דיסקונט. 

מרוץ צמוד, "דילים" וניצחון הוותק והיציבות: מאחורי בחירת יו"ר לאומי 
דיסקונט יפטור את תושבי העוטף מחצי שנה של תשלומי משכנתה

כפי שהיה בבחירות לתפקיד יו"ר בנק לאומי בשבוע שעבר, שהסתיימו בניצחון של שמואל (מולי) בן צבי על חודו של קול, גם בדיסקונט צפוי מאבק צמוד. ככל הידוע, קוברינסקי יחד עם דירקטור או שניים נוספים התגבשו סביב תמיכה בימין. פינטו, שנבחר לדירקטוריון על תקן מועמד ליו"ר, כבר הצליח לגבש קבוצת תומכים משלו, כשבמקביל יש לו גם כמה מתנגדים החוששים כי מאחר שהוא מגיע מבחוץ ולא חלק מהדי.אן.איי של דיסקונט, ובשל היותו דומיננטי, מינויו עשוי לגרום לעזיבת בעלי תפקידים בשדרה הניהולית של הבנק. באשר לאבנר, ככל הנראה היא לא הייתה רצה אילו הייתה מניחה שאין לה סיכוי להיבחר.

גם בדיסקונט, כפי שהתרחש בלאומי, היו לא מעט אירועים שליוו את המרוץ, כשהמרכזי שבהם הוא החלטת בנק ישראל לאפשר גם לדירקטורים שמסיימים את הקדנציה שלהם בסמוך לבחירות, להשתתף בהצבעה, כשהדירקטורים החדשים הצטרפו לדירקטוריון עוד טרם הבחירות. כך, במקום דירקטוריון של תשעה חברים הוא מונה כיום 13, כשבנטרול שלושת המועמדים, 10 צפויים להצביע. אם לא יושג רוב מוחלט, ייערך סיבוב הצבעה נוסף בין שני המתמודדים שזכו למירב הקולות.

"אחריות גדולה בבנקים ללא גרעין שליטה"

מי שמחזיק בעמדה ברורה מה תהיה הבחירה הנכונה עבור הבנק ועבור בעלי המניות שלו, בתקופה הזו של מלחמה ואי־ודאות כלכלית גלובלית, הוא אלון גלזר, סמנכ"ל ואנליסט בנקים בלידר שוקי הון.

"בימי שגרה יש היגיון לבחור מועמד חיצוני שמבין בטכנולוגיה. אולם אנחנו לא בימים 'רגילים', וקיים סיכון לכך שהמערכת הבנקאית תידרש לכל היכולות וההבנה שלה, בין שזה בפעילות בתחום האשראי, בפעילות הקשורה לכאל או בין שמול הרגולטור בניו יורק. בתקופה כזו כשיש מישהו שהוא בנקאי מיומן, שהיה בכל החטיבות וניהל בנק, זו בחירה הרבה יותר נכונה ממישהו שמגיע מבחוץ ולא מבין בבנקאות", אומר גלזר, שסבור כי פינטו צריך להיבחר לתפקיד.

ואכן, לדיסקונט יש שורה של אתגרים ייחודיים המתווספים בימים אלה לאתגרים של המערכת הבנקאית כולה - הריבית הגבוהה ששוררת בעולם והמלחמה שפרצה לפני חודש בעזה, ועלולה להתפתח לגזרות נוספות. נזכיר כי דיסקונט, בדומה ליתר הבנקים, יצא בהטבות גדולות לתושבי הדרום ואף העניק פטור מלא לתושבי העוטף מהחזר משכנתה לתקופה של חצי שנה, הטבה שלבדה מוערכת במיליוני שקלים.

עוד אתגרים שייחודיים לדיסקונט הם בין היתר היפרדות מחברת כרטיסי האשראי כאל (מחזיק כיום ב־72% ממנה) בתוך 3־4 שנים, חברה־בת שמכניסה לו עשרות מיליוני שקלים בכל רבעון; סוגיית עתידו של דיסקונט ניו יורק, שבו הוא התחייב להמשיך לבצע שיפורים והתאמות במדיניות, בהתאם לצו שעלול להגביל את יכולת אי.די.בי ניו יורק באישורים לפעילויות עסקיות חדשות; וכן המשך שיפור תיק האשראי שלו, שנחשב לאיכותי פחות ביחס ליתר הבנקים הגדולים.

זאת, כשבדיסקונט מונה לאחרונה מנכ"ל חדש - אבי לוי, שהיה בתפקידו האחרון מנהל החטיבה הבנקאית. הגם שהוא מכיר את הבנק היטב, יש מן ההיגיון כי יזדקק לתמיכת יו"ר שמגיע מהתחום.

"נשאלת השאלה האם מי שייצג את בעלי המניות בתקופה הזו בא מתחום הטכנולוגיה (רומז בכך לדני ימין, ר' ו'), עם ניסיון בנקאי כמעט אפסי, או מישהו שניהל בנק ופעל מול הרשויות האמריקאיות כשאותו בנק היה עם בעיות הון. לכן הבחירה היא קלה ונכון יהיה לבחור את פינטו", מסביר גלזר, תוך שהוא מתייחס לכך שפינטו הוביל את ההסדר של בנק הפועלים למול רשויות החוק בארה"ב בעקבות פרשת העלמות המס (פינטו לא היה מעורב בפרשה עצמה, אלא התמנה לאחר האירועים שסיבכו גם את לאומי ומזרחי טפחות). פינטו, אגב הוביל את הפרדת ישראכרט מבנק הפועלים, כך שהוא מכיר גם את הגזרה הזו.

"בדיסקונט וגם בלאומי הדברים נכונים עוד יותר, כי הם בנקים ללא גרעין שליטה", מחדד גלזר. "במזרחי טפחות או בבנק הבינלאומי, כשיש בעל מניות חזק שדואג גם לאינטרסים שלו, זה אפשרי לבחור על־פי פרמטרים אחרים (לדוגמה חדשנות או טכנולוגיה, ר"ו). אבל אנחנו בעולם שהתפקיד של יו"ר הוא לשמור על האינטרסים של בעלי המניות, שהם בעצם הציבור הרחב, ובחירה במישהו שהוא פחות מבין בבנקאות, או שנותרו לו רק תשעה חודשים לכהן (כפי שנותרו לבן צבי כיו"ר לאומי, ר' ו') - היא לוקסוס גדול מדי".

מינוי יו"ר לאומי ל־9 חודשים בלבד: "לא הגיוני"

בכל הנוגע למינויו של שמואל בן צבי לתפקיד יו"ר לאומי, טרם התקבל האישור הרשמי מבנק ישראל. גורמים המעורים בנעשה בדירקטוריון, אמרו לגלובס כי להערכתם בנק ישראל יתקשה לפסול את המינוי, למרות הביקורת על כך שלבן צבי נותרו תשעה חודשים בלבד (ברוטו) לכהונה בדירקטוריון, בה ישלים את התקופה המותרת של 9 שנים בתפקיד.

"אין בהליך הבחירה והמינוי שום דבר לא תקני מבחינה רגולטורית. אפשר היה לשאול מראש על עצם קבלת ההחלטה לאשר מינוי שמלכתחילה הוא לתקופה קצרה", הסבירו הגורמים, "אבל בנק ישראל ידע בדיוק מי המועמדים עוד לפני ההצבעה, ואם רצה לפסול מי מהם הוא היה צריך לומר מראש שזו לא אופציה מבחינתו".

בינתיים, בן צבי כבר נכנס לתפקיד, בעיקר משום שהיו"ר היוצא סאמר חאג' יחיא כבר פרש מהדירקטוריון, מאחר שהבחירות נעשו בימיו האחרונים בבנק, ובן צבי מקבל סיוע מיתר חברי הדירקטוריון.

גלזר לעומת זאת חושב כי מדובר במינוי "לא הגיוני". זאת מאחר ש"יו"ר צריך לייצג את בעלי המניות ולקבל החלטות קשות ומשמעותיות. אני לא בטוח כיצד יפעל יו"ר שנכנס לתפקיד ל־9 חודשים - האם הוא ירצה לקבל החלטות קשות או להעביר את התקופה בשקט. צריך לזכור שהתפקיד של יו"ר דירקטוריון הוא אחד מהאיזונים והבלמים למול ההנהלה, ואם לא מדובר במישהו שיודע לשאול את השאלות ולקבל החלטות, אנחנו בבעיה.

"הדבר הזה נכון גם ללאומי וגם לדיסקונט. התקופה היא כזו שמחייבת את בנק ישראל לחשוב היטב אם זה המינוי המתאים לבנק לאומי", מדגיש גלזר.

מבנק ישראל נמסר בסוגיה כי "איננו מתייחסים לתהליכים פרטניים בין מפקח ומפוקח".

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס: מסכימים לעסקה ולהפסקת אש; השקל מזנק אחרי ההודעה

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית