גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיוע העתק של האמריקאים לישראל עשוי להיתקע. אלה הסיבות

כאוס בבית הנבחרים וחוב מעמיק הובילו את ארה"ב למשבר פוליטי ולשיתוק בקונגרס שמאיימים לפגוע בחימוש הישראלי, אבל לא רק ● תקציב שנת 2024 לא יעסוק בשינוי איזוטרי בכספי משרד החינוך בלבד, אלא גם בנשמת אפה של אמריקה ובעתיד העולם החופשי

נשיא ארה''ב ביידן לצד ראש הממשלה נתניהו, הסיוע עלול להתעכב / צילום: Reuters, Debbie Hill
נשיא ארה''ב ביידן לצד ראש הממשלה נתניהו, הסיוע עלול להתעכב / צילום: Reuters, Debbie Hill

שעה שנשיא ארה"ב ושריו הבכירים ממהרים למזה"ת בנסיון להציל את ישראל מידי ממשלתה החצי מתפקדת ונכסים צבאיים בעלי עוצמה מועברים לקירבתה בכדי לנסות ולמנוע מערכה צבאית כלל איזורית נרחבת, אשר את תוצאותיה הסופיות קשה להעריך, בינתיים אין לאמריקה בית נבחרים מתפקד.

יואב קרני, פרשנות | בלייבור רבים בשל התמיכה בישראל והקונגרס מנסה לצאת מהשיתוק
איך תשואה של 5% על האג"ח, יכולה לצנן את כלכלת ארה"ב הלוהטת

לפני כשלושה שבועות, ובפעם הראשונה בהיסטוריה של ארה"ב הדיחה מפלגת הרוב, המפלגה הרפובליקנית האוחזת ברוב זעום של 3 מושבים מעל קו ב־218 הנדרשים, את יו"ר הבית מטעמה קווין מקארת'י. ההדחה נעשתה בקולות של 8 חברים בלבד, מהאגף הטראמפיסטי הקיצוני ביותר של המפלגה. אך לא רק תקדים היסטורי זה נשבר החודש.

רק השבוע, בחלוף שלושה שבועות ומועמד שכשל כמה פעמים בהצבעה במליאה, הצליחה המפלגה לבחור במועמד חדש למישרת היו"ר, שהוא התפקיד השלישי בחשיבותו באמריקה לאחר הנשיא וסגנו. היו"ר הנבחר, חבר קונגרס חדש וחסר ניסיון, בשם מייק ג'ונסון, גם תמך באופן מלא ונחרץ בטענה כי בחירות 2020 נגנבו.

יו''ר בית הנבחרים הנכנס מייק ג'ונסון, מונה לאחר שלושה שבועות / צילום: ap, Alex Brandon

כל זה יכל היה להיות פרסה, זיקוקי דינור מרהיבים, שעה שהמפלגה של רונאלד רייגן, לינקולן, וגורג' בוש, הולכת ומתפרקת תחת הקיצוניות והפופליזם הטראמפיסטי. אך אליה וקוץ בה. בספטמבר נגמרה שנת הכספים ומהראשון באוקטובר החלה שנת הכספים החדשה של הממשלה הפדרלית. עם שנת הכספים החדשה הממשלה הפדרלית זקוקה לתקציב ובהעדרו שום פעולה תקציבית שהיא לרבות הפעלת הצבא, סיוע לישראל ולאוקראינה, או תשלומי הביטוח הלאומי, אינם אפשריים.

בתחילת אוקטובר סיכם היו"ר הרפובליקני המודח, קווין מקארת'י, על העברת תקציב זמני ל־45 יום, שיותיר את הממשלה הפדרלית בתפקוד, עד שהצדדים, הנשיא והקונגרס, יוכלו להעביר תקציב מוסכם לכל השנה. אך מה שהיה מאז ומתמיד שיגרתי למדי באמריקה, הפך בטירלול הטראמפיסטי שעובר על המפלגה הרפובליקנית מאז ינואר 2021, לאירוע שהביא שמונה חברי קונגרס רפובליקנים להדיח את יו"ר בית הנבחרים ממפלגתם על כי "העז לשתף פעולה" עם הדמוקרטים.

בין הדרישות של האגף הטראמפיסטי מהתקציב החדש ניתן למנות את ביטול התקציב למשרד המטפל בתביעות המשפטיות הפדרליות כנגד טראמפ, ביטול הסיוע הצבאי לאוקראינה, ומיני קיצוצים חדים בתוכניות חברתיות כמו למשל קיצוץ של 80% התקציב המיועד לבתי ספר שבאיזורים בהם גרה אוכלוסיה חלשה (סכום מגוכח שלא עולה על 14.7 מיליארד), וכדומה. לתוכניות הקיצוץ נלוות רטוריקה לוהטת על כך שהמטרה להביא את אמריקה לאיזון תקציבי בתוך עשור.

המציאות אפורה כשק

הדרמה הפוליטית בשיאה, אך המציאות פשוטה ואפורה. איזון תקציבי אינו באמת אפשרי ללא הפיכה רבתי, או אם ארה"ב מתכוננת לסגור את כל הממשלה הפדרלית, כולל לפרק את הצבא. ניקח למשל את 2023, בה אגב הגרעון הצטמצם ב־1.43 טריליון דולר לעומת 2021. באותה שנה סך הוצאות הממשלה על התוכניות הקבועות בחוק ושאינן ניתנות לשינוי בחוק התקציב, המכונות גם non discretionary, והכוללות את הביטוח הלאומי, מדיקר, ביטוח רפואי לתושבים מעל גיל 65, ובתוספת תשלומי הריבית על החוב, עמדו על 4.35 טריליון דולר. סך תקבולי הממשלה ממיסים למינהם עמד על כ־4.65 טריליון. יתרת התקציב ללא גרעון עמד איפוא על כ־300 מיליארד דולר, אפילו לא מחצית מתקציב הבטחון לבדו. ל־2024 עם עליית הריבית המספרים גרועים עוד יותר.

במילים פשוטות, גובה הגרעון שווה פחות או יותר לגובה התקציב הזמין לכל הפעילות הממשלתית, בטחון, משפטים, חינוך, תשתיות, חוץ וכו' (החלק המכונה discretionary). כך אפילו יקוצץ זה, כולל הבטחון המהווה יותר ממחצית ממנו, בהיקף דרמטי של נניח 20% עדיין יעמוד הגרעון על 1.5 טריליון דולר, ובהתאמה יצטרך לגדול החוב, אשר בתחילת החודש עבר את הקו הסימלי של 33 טריליון דולר.

הביקוש הממשלתי לכסף גדל

בינתיים עם עליית הריבית עלות מימון החוב הולך וגדל. בתקציב הנשיא ל־2024 סך עלות הריבית על החוב עומדת על כמעט 800 מיליארד דולר, כמעט הכפלה של העלות מתקציב 2022. אך גם מספר אסטרונומי זה הינו אופטימי משהו. זאת הואיל ואת הריבית על חובותיה לא קובעת הממשלה אלא השווקים והפדרל רזרב. בשנים עברו, חלק ממשי מהחוב הממשלתי נרכש על ידי הפד (בכסף שהודפס מהאוויר) דרך מנגנון ההרחבה הכמותית, סך של כ־3.6 טריליון בין סוף 2019 למחצית 2022. רוכשים נוספים היו ממשלות ומשקיעים זרים, אשר בסוף 2014 החזיקו במצורף כ־48% מהחוב המוחזק בידי הציבור.

בנוסף לרכישת החוב קיבע הפד את הריבית הבסיסית במשך עשור וחצי על כמעט אפס. כך, בגין רכישת החוב על ידי הפד ומשטר הריבית האפסית, הממשלה היתה יכולה לשלם על הלוואותיה קצרות הטווח ריבית נמוכה. ב־2018 למשל שילמה הממשלה על אג"ח לשנה ריבית בשיעור 1.3% ועל האג"ח לשנתיים סך 1.5%. אף פחות משיעור האינפלציה. זאת לעומת 2.25% על האג"ח ל־10 שנים ו־2.75% על האג"ח ל־30 שנה. הואיל ומחיר האשראי לטווח קצר היה כה זול, הרבתה הממשלה לגייס חוב שכזה ועתה מגיע שלב הפרעון.

לבסוף האוצר הודיע כי ברבעון הרביעי יצטרך לגייס כמעט טריליון דולר,כ־25% יותר ממה שהעריך אך לפני כמה חודשים. על פי הערכת הכלכלן הראשי של חברת אפולו בשנת התקציב 2024 כולה, יגיעו לפרעון וחידוש סכום של 7.6 טריליון דולר של חוב ממשלתי ישן.

בשעה שביקוש הממשלה לכסף גדל, דווקא רוכשי החוב המסורתיים הפכו את טעמם והחלו מקטינים את רמת אחזקתם בחוב הממשלתי. כך צימצמה סין בכמעט 300 מיליארד דולר את אחזקותיה בחוב מאז 2018, והפדרל רזרב הקטין את אחזקתו בחוב הממשלתי ביותר מ 800 מיליארד דולר מאז השיא במחצית 2022, ואף מבטיח להמשיך להקטינו בכ 70 מיליארד נוספים לחודש.

החוב הממשלתי והריבית

בהעדר קונים לחוב הממשלתי בשעה שהביקוש שלה לאשראי גדל, הממשלה נאלצת להעלות את המחיר (הריבית) שהיא מוכנה לשלם למלווים. העלייה בריבית שהממשלה נאלצת לשלם למלווים, מעלה את כל הריביות במשק. סיבה אחת היא משום שהאגח הממשלתי נחשב לבסיס הריבית, בהיותו "נכס חסר הסיכון" המהווה את ריבית המינימום. אך ישנה גם סיבה נוספת לא פחות חשובה. בעידן של נזילות מתכווצת אם הממשלה שואבת סכומים גדולים והולכים מהשוק, לא נשאר מספיק לאחרים. תופעה זו מכונה crowding out והיא בהכרח מביאה לכך שמחיר הכסף לכל הלווים האחרים יזנק.

לפד תוכנית שהיא מדד לנזילות במשק. התוכנית מכונה "רוורס ריפו" ומאפשרת למוסדות פיננסיים להחנות ללילה בפד כסף נזיל ולקבל עבורו ריבית יומית. ריבית זו עומדת כיום על כ־5.30% לשנה, זאת לעומת 0.05% אך לפני שנה וחצי. תוכנית זו גם מתחרה בממשלה על המלווים לטווח הקצר. ומשכה את הריבית שהממשלה נאלצת לשלם על החוב ל־30 יום לכדי 5.58%, לעומת 0.03% בפברואר 2022. עליה של פי 180. בינתיים היתרות בתוכנית הרוורס־ריפו של הפד צנחו מ־2.55 טריליון בסוף השנה שעברה, לכ־1.138 טריליון בתחילת השבוע. כ־1.11 טריליון דולר של נזילות שנעלמו, רובו כנראה נזל למימון חובות הממשלה קצרות הטווח.

במידה והמגמה תמשך, והיתרות ברוורס־ריפו יגיעו פחות או יותר לאפס, יש לצפות שהריבית במשק כולו תזנק בחדות.

טראמפ יעשה הכל כדי שהתקציב לא יעבור

כולם בוושינגטון מכירים את המספרים ומבינים שאין דרך מעשית להמנע מאישור תקציב עם גרעון ענק, ובהמשך גם להגדיל את תקרת החוב. אלא שהפעם בחירות 2024 באופק ומעל הקונגרס בעל הרוב הרפובליקני הזעיר מרחפת גם רוחו ההרסנית־פופוליסטית של המועמד טראמפ. יש לציין כי בתקופת כהונתו שלו, גדל החוב בכ־25% או בכ־7.8 טריליון דולר. טראמפ אשר שלח את נאמניו הקיצוניים להדיח את היו"ר הרפובליקני ולזרוע כאוס מוחלט במפלגה, יעשה ככל יכולתו לוודא כי תקציב לא יעבור והכאוס הכללי במדינה ימשך.

כך תקועה ישראל וצרכיה הדחופים בהריסות הקונגרס והשיתוק בוושינגטון. קשה לדעת איך ומתי יסתיים קרב התקציב בכלל והאם היו"ר החדש, טראמפיסט קיצוני וחסר ניסיון של ממש בהליכי הממשל וקרבות התקציב, יוביל את הממשלה הפדרלית לשיתוק. תסריט שאינו דמיוני כלל ועיקר. אם כך יקרה עלולה ישראל להפגע גם היא. אבל אפילו יעבור הסיוע לישראל, ואולי אף התקציב כולו, הלחצים על הנזילות במשק האמריקאי צפויים רק לגדול. במקביל עלול חוסר השקט הפוליטי לפגוע בתחושת הבטחון והאמון בממשל כלווה בטוח ואמין. כל אחד מאלו, ילחצו מעלה את הריביות לסוגהן, בארה"ב ובעולם כולו.

מלחמות התקציב מבטאות את הפינה בה תקועה ארה"ב פוליטית, חברתית וכלכלית. שעה שהאגף הטראמפיסטי של מפלגתו של רייגן מנצח המלחמה הקרה, הפך לתומך פוטין ורוסיה. בעוד ההצגות הפוליטיות והשיתוק הפנימי נמשכים, עננים מקדירים את שמי הגאו־פוליטיקה העולמית. אירועים אלה, והמערכה סביב התמיכה הכספית בבעלות בריתה של ארה"ב, מבטיחים כי תקציב 2024 לא יהיה רק על שינוי איזוטרי בתקציב משרד החינוך, אלא על נשמת אמריקה ועתיד העולם החופשי. הסיוע לישראל, אוקראינה וטיוואן ילמד האם ארה"ב עדיין מנהיגת העולם החופשי, והאם יש בוושינגטון מנהיגות שאפשר לסמוך בטוקיו, ירושלים, טייפה, קייב, ריאד, מנילה וברלין.

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום, אתמול / צילום: N12

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת" • הסלמה בצפון: חשד לחדירת כטב"ם במטולה • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?