גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקפיים הוורודים של בנק ישראל: בשוק מתקשים לקבל את התחזית האופטימית

בנק ישראל פרסם השבוע את התחזית הראשונה שלו לכלכלה תחת מלחמה, שמשקפת פגיעה מינורית יחסית בנתוני המאקרו ● אלא שהציפיות מבוססות על שינוי בתקציב המדינה, והכלכלנים פחות אופטימיים: "הגירעון יגדל בשיעור חד מהתחזית"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

השבוע פרסם בנק ישראל את התחזית הכלכלית הראשונה למשק תחת הלחימה. תמונת המצב העולה מהתחזית של חטיבת המחקר אמנם מסמנת על פגיעה מסוימת בנתוני המאקרו של ישראל, אך לא בשינוי מאז'ורי. הגירעון צפוי לעלות, אך לא באופן חריג; הצמיחה תתמתן, אך תישאר חיובית בשנתיים הבאות; ותחזית האבטלה אפילו השתפרה מאז הצפי הקודם שפרסם הבנק. 

החברה שנסחרת כבר בתשואת "זבל" של 33% והעסקה שעשויה להתבטל
מודי'ס מעבירה את דירוג הבנקים למעקב "שלילי"

ולא רק המספרים שידרו אופטימיות. גם הנגיד עצמו חזר לכל אורך מסיבת העיתונאים שקיים לאחר הודעת הריבית על המסר: "הכלכלה הישראלית איתנה ויציבה". לדבריו, גם בתרחישי הקיצון שנבדקו, "המערכת הבנקאית בישראל נותרת יציבה וחסונה".

אבל לא כל המדדים נבחנו בתרחישי קיצון. בכל הנוגע לשאר המדדים המאקרו כלכליים של המשק, הנחות היסוד של בנק ישראל להמשך הלחימה היו אופטימיות יחסית. כך למשל, בדברי ההסבר לתחזית של חטיבת המחקר בבנק, נכתב: "התחזית הבסיסית שהצגנו אומדת עלויות למלחמה בהנחה שחלקה הארי יהיה בחזית אחת מול ארגוני הטרור בעזה ויתרכז ברבעון הנוכחי - הרבעון הרביעי של 2023. לשינוי במשך, בהיקף ובעצימות המלחמה תהיה כמובן השפעה מהותית על ההתפתחויות הכלכליות בפועל". כלומר, התחזית נשענת על כך שהמלחמה תסתיים עד סוף השנה, ותתמקד בזירה אחת בלבד - עזה.

 

סומכים על הממשלה שתשנה את התקציב 

הנחות יסוד אופטימיות אף יותר ניצבות מצד המימון של המלחמה. מאיפה יגיע הכסף? תרחיש הבסיס של הבנק המרכזי מסתמך על כך שהממשלה תקטין את הוצאותיה האחרות, ושעיקר הוצאות הביטחון ב־2023 יכוסו על ידי הקצאות בתוך התקציב הקיים - וסיוע ארה"ב. או כפי שאמר זאת הנגיד במילים אחרות: שהממשלה תשנה את תקציב המדינה. 

מאז פרוץ המלחמה שורה של כלכלנים קראו לממשלה לגנוז את התקציב לשנת 2024, אבל בינתיים, לא נשמעה תגובה ולא ידוע על צעדים בכיוון. השבוע הנגיד קרא לממשלה "לשנות את סדרי העדיפויות בתקציב, לעשות מאמץ ולייצר את המקורות התקציביים הנדרשים באמצעות שינוי סדרי עדיפויות תחת המסגרת התקציבית הקיימת. זאת, לרבות סדרי העדיפויות המשתקפים בהסכמים הקואליציוניים". עם זאת, עד כה שום גורם רשמי בממשלה לא אותת על שינוי בתקציב המדינה או בהסכמים הקואליציוניים.

"כל חודש מילואים שווה ל־1% מהתוצר"

התרחיש האופטימי מתבטא בעיקר בתחזית הגירעון. לפי תחזית בנק ישראל, הגירעון הממשלתי יסתכם השנה ב־2.3% תוצר, עלייה משמעותית מול התחזית הקודמת, מחודש יולי, שחזתה גירעון של 1.3% תוצר. אך לא מדובר במספר גבוה באופן חריג. לשם ההשוואה, עוד לפני הלחימה במשרד האוצר העריכו שהגירעון יצמח ל־2% תוצר.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מעריך כי גם לפני ה־7 באוקטובר תחזיות הגירעון של הבנק המרכזי היו אופטימיות. "התרחיש הבסיסי שעליו התבסס הבנק (טרום המלחמה) היה אופטימי לעומת התחזיות הקודמות אצלנו, כך שגם הגירעון שאנו צופים עכשיו גבוה יותר מהערכות בנק ישראל".

לדבריו, "לא בטוח שהממשלה אכן תרסן את הוצאותיה ותשנה את מסגרת תקציבה הנוכחי באופן דרמטי. הוצאות המדינה יגברו, מגמת הירידה בהכנסות ממסים תחריף, ולהערכתנו הגירעון יגדל בשיעור חד מהתחזית של בנק ישראל". 

גם יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות בבנק מזרחי טפחות, סובר שהגירעון צפוי לגדול משמעותית. "אם ניקח לדוגמא את הגירעון המוערך באחוזי תוצר, כל חודש של מילואים בכמות האנשים הנתונה מוערך בפגיעה של 1% בצמיחה. כך שגם לפי התחזית של מלחמה שתסתיים עד לסוף השנה (הצפי של בנק ישראל) הגירעון יהיה עמוק יותר".

עם זאת, לדבריו, התחזית הרלוונטית ביותר לעניין, היא זו של משרד האוצר. "בסופו של דבר הוא זה שיהיה חתום על הוצאות כספים והגדלת התקציב", הוא אומר.

בינתיים, חלק מבתי ההשקעות פרסמו הערכות שונות. כך למשל, בבית ההשקעות מיטב צופים כי ההוצאות של נזקי המלחמה יסתכמו ב־25 מיליארד שקל - יותר מכפול מהעלות של מלחמת לבנון השנייה, שיתבטא באובדן תוצר של 1.5%. במיטב העריכו שהגירעון בשנת 2023 יסתכם ב־3%, לעומת התחזית לגירעון לפני המלחמה של כ־2% וגירעון צפוי של 2.3% בתחזית בנק ישראל. גם תרחיש הבסיס של מיטב מתמקד בחודשיים של לחימה, אבל בשנה הבאה הם צופים שהגירעון יאמיר ל־4% תוצר, לעומת 3.5% בצפי של הבנק המרכזי. אלכס זבז'ינסקי כלכלן ראשי במיטב, מדגיש כי בכל מקרה ניתן יהיה להעריך יותר את נתוני הצמיחה בשנת 2023 רק אחרי שיתפרסמו נתוני הצמיחה לרבעון השלישי, ערב המלחמה.

עם זאת, לא כל הוצאות המלחמה יגיעו מתקציב המדינה. "הנחנו שהאוצר ישתמש בכ־10 מיליארד שקל מהיתרות בקופה", אומר זבז'ינסקי. "סביר שהאוצר ינסה להקטין את היקף הגיוסים ע"י קיצוץ הוצאות, כגון הקפאת כספים קואליציוניים, אך הוא עדיין יזדקק לגייס כ־37 מיליארד שקל בחודשיים. יהיה קשה לשוק 'לעכל' סכומים כה גבוהים. לכן, כנראה שהאוצר יגייס סכומים נמוכים יותר, והיתרה תגולגל לגיוסים בשנה הבאה". כך או כך, הוא מדגיש, "העלייה החזויה על ידי בנק ישראל עצמו בנוגע לחוב בשנת 2014 נראית גבוהה מדי לעומת התחזית שלהם לגירעון".

איך תחזיות האבטלה דווקא השתפרו?

בכל הנוגע לתחזיות האבטלה, נראה שבבנק ישראל לא צופים הידרדרות של שוק העבודה, ואולי אפילו להפך. בהשוואה לתחזית הקודמת, בנק ישראל צופה אבטלה נמוכה יותר - 3.2% בשנת 2023 לעומת 3.7% בתחזית הקודמת ו־3.6% בשנה הבאה לעומת 4.1% בצפי הקודם. למרות ההוצאה לחל"ת בימים האחרונים של אלפי עובדים במשק ברשתות האופנה למשל, ולמרות חששות שהועלו בשוק מכך שהמגמה תתרחב, בבנק ישראל צופים דווקא שיפור בהשתתפות של בני 25־64 בשוק העבודה.

הכלכלנים עימם שוחחנו תמימי דעים לגבי ההנחה שבנק ישראל מעריך בחסר גם את שיעור האבטלה הצפוי. שפריר מדגיש כי "ההכנסות ממיסים ירדו בשנה האחרונה בחדות והמגמה עוד תחריף, גם כתוצאה מעליית האבטלה. בנוסף, משרד האוצר לא יפצה באופן מלא את כל מי שנפגע מהמלחמה, והדבר יתבטא ביכולת הצריכה של הפרטים". למרות זאת, הוא מעריך שלא נחזור לרמות האבטלה הגבוהות מימי הקורונה, אז חלק נרחב מהמשק הישראלי נכנס לסגר.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית