גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם שמבטיח לפתור את בעיית האמון בקריפטו: "זה יהיה המיינסטרים"

על התשתית המאובטחת של פיירבלוקס הישראלית בוצעו עד כה עסקאות קריפטו בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר ● בראיון עם המייסד מיכאל שאולוב, הוא מסביר איך נפתרת בעיית הביטחון במסחר המבוזר, מעריך שהמטבע של פייפאל ישנה את המשחק ומשוכנע שיהיו מנצחים בתחרות בין המטבעות הרבים

מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli
מיכאל שאולוב, ''אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון'' / צילום: Luke Amorelli

עולם הקריפטו כולל בתוכו מגוון אלמנטים שעלולים להיות מבלבלים מעט, או אפילו הרבה, לאדם מן השורה. אחת מן הבעיות הגדולות בשוק, המרתיעה רבים להיכנס אליו ולמעשה מותירה אותו מחוץ למיינסטרים הפיננסי, היא חוסר הפרטיות שנגזרת מהמסחר המבוזר. את הבעיה הזאת תוקפת, פיירבלוקס (Fireblocks), חלוצה בתחום אבטחת נכסים דיגיטליים בישראל, ואחד היוניקורנים הגדולים בהייטק המקומי. מיכאל שאולוב, אחד ממייסדי החברה, ישב לשיחה על הבעיות שאפיינו את השוק כאשר החברה הוקמה ועל השאלה מה מייחד את המטבעות השונים, שצצים כמו פטריות אחרי הגשם.

טבע בשיתף פעולה ענק עם סאנופי; המניה ירדה במסחר בת"א
אחרי מובילאיי: זו החטיבה החדשה שמתפצלת מאינטל
מההשפלה באקדמיה ועד לזכייה בנובל לרפואה: החוקרים שמאחורי חיסוני הקורונה

פיירבלוקס מספקת את התשתית לשחקנים ולארגונים שעובדים עם טכנולוגיית הבלוקצ'יין (בורסות, בנקים, קרנות גידור, גופי אשראי חוץ־בנקאי וכו'), באמצעות אבטחת ניהול הנכסים הדיגטליים. היא הוקמה בשנת 2018 ע"י שלושה יזמי הייטק סדרתיים, מנכ"ל החברה שאולוב הוא יזם אבטחת סייבר וגם משקיע אנג'ל. ההתפתחות המהירה של החברה, שעל גבי הפלטפורמה שלה בוצעו העברות נכסים בשווי של יותר מארבעה טריליון דולר, מראה עד כמה שוק ההשקעות במטבעות קריפטו התפתח.

איך אתם פוגשים את החששות מהעולם המבוזר?
"אנחנו מספקים לשוק המון ביטחון. אנחנו אלה שנותנים את הוודאות ללקוחות המעוניינים לבצע פעולות בשוק הקריפטו יבצעו פעולה שתהיה מאובטחת ועל ידי חברה בדוקה". מסביר שאולוב את היכולת של פיירבלוקס לספק צורך אמיתי בשוק שבסופו של דבר, הוא מדגיש, לא קיימת בו רגולציה ממשלתית.

מאות מיליוני יוזרים על תשתית משנות ה־70

איך פרצתם לשוק?
"כשהקמנו את החברה זה היה אחד מהזמנים הכי פחות טובים להיכנס לשוק המבוזר. הביטקוין היה בשיא הצמיחה שלו עד אז ונסחר סביב 40 אלף דולר למטבע, חצי שנה אחרי זה הוא פחת בכמעט חצי משוויו, מה שגרם לרבים לברוח ולא להתעניין בהשקעות בקריפטו, אבל הצלחנו להתפתח משם באמצעות הכלי שהיה לנו".

אחד הכלים שמספקת פיירבלוקס הוא תשתית מאובטחת לארנקים דיגיטליים. "הארנקים הדיגטליים הם כמובן מוצרים מאובטחים שמספקים ביטחון בעולם הדיגיטלי של היום, אבל יש רכיב חשוב מעבר לכך שלפעמים לא שמים לב אליו והוא מהירות האופרציות".

שאולוב מסביר שבעבר היו ארנקים 'קרים', כלומר, הארנק לא היה מחובר למחשב כל הזמן, אלא היה מעין דיסק און־קי או שימוש בשרתים פיזיים שיצרו סירבול רב. "כל פעם שיוזר היה רוצה לבצע פעולה זה היה לוקח המון זמן וכל טרנזקציה הייתה מאוד איטית ולא יעילה".

 

המערכת הפיננסית עצמה הייתה איטית?
"לגמרי, למעשה כשהתחלנו להיכנס לשוק, הבנו את הטכנולוגיה מצד אחד אך לא הכרנו את עולם הפיננסים, היינו צריכים ללמוד את העולם הזה בכדי להבין את הצורך של המערכת. וכשהתחלנו לקרוא ולדבר עם מומחי פיננסים הבנו שהתשתית שנבנתה עבור המערכת הפיננסית היא אינה חדשנית בשום צורה, התשתית נבנתה בשנות ה־60 או ה־70 לפני עידן האינטרנט שאנחנו מכירים כיום ולא השתנתה הרבה מאז. הפער בין הטכנולוגיות שהבאנו לבין הבסיס שהיה קיים במערכת הפיננסית העדכנית ביותר היה עצום".

הרבה חברות לא מאפשרות פעולות עם כל מטבע מטעמי זהירות, מה קורה אצלכם?
שאולוב אומר שהם לא בוחרים צד בין המטבעות השונים והחברה מאפשרת הפשטה של המטבעות כך שאבטחת הארנק מתבצעת ללא קשר לסוג המטבע שאיתו פועלים היוזרים.

כפי שיעיד כל משקיע חובב בשוק הקריפטו, מטבעות חדשים צצים מדי יום ולא תמיד ברור מה ההבדל בין המטבעות השונים. יתרה מכך, עולה השאלה האם זה לא לא עניין של זמן עד שמטבעות מבוזרים מאובטחים ייתרו את הצורך בחברות אבטחת המידע.

"אין כרגע איזו טכנולוגיה שנראית כמאתגרת אותנו", מדגיש שאולוב, וקובע כי "מירוץ החימוש בין המטבעות המרכזיים הוא בפן אחר לגמרי - המהירות והסקייל שבו הוא יכול לפעול".

כלומר?
"בביטקויין זמן הפעולה הוא ארוך עד לאישור פעולה, 15 דקות, במטבע כמו פוליגון או סולנה הוא פחות משנייה. זה נשמע מהצד אולי מירוץ מיותר, למה שזה ישנה? אך אם נחשוב על כך במונחים של רכישה, האם אני רוצה שיקח 15 שניות לכרטיס האשראי שמצוי לי בטלפון לעבור כאשר אני קונה קפה כל יום, או שאני רוצה שזה יקרה תוך שנייה?".

האופן השני הוא כאמור, הסקייל, כלומר כמה פעולות ניתן לבצע ברשת הבלוקצ'יין בו זמנית. שאולוב מצביע על כך שחברת ויזה מבצעת מיליוני פעולות בו זמנית והטכנולוגיות השונות בתחום מנסות להגיע לשם.

לאחרונה הושקו שני מטבעות מעניינים ביותר, האחד הוא WLD, המטבע של חברה בבעלותו של סאם אלטמן, מנכ"ל ChatGPT, השני הוא מטבע מבוזר של חברת פייאפל. המטבעות הללו יכולים לשנות את השוק?
"המטבעות החדשים עדיין יצטרכו להתחרות בשוק. עם זאת, המטבע של פייפאל יכול לשנות את המשחק, הם עבדו שנים על הנפקת המטבע ונראה שהוא בא לפתור גם בעיה אמיתית הקיימת בשוק, שכן בסליקה בינלאומית יש פער שהמטבע שלהם יכול לפתור ולבצע במהירות". שאולוב אומר שמטבעות מסוג זה יכולים לפתוח את השוק לחלוטין ולשנות את האקו־סיסטם העולמי.

אתה חושב שנראה מספר קטן יותר של מטבעות בעתיד?
"אני חושב שבוודאות יהיו פחות רשתות ממה שיש היום, כי יהיו מנצחים בתחרות הזאת. אני חושב שהתשובה לשאלה הזאת היא יותר דומה למלחמות מערכות ההפעלה, זאת אומרת יהיו לך כנראה מערכות שיהיו מאוד אפקטיביות לישומים פיננסיים, מסיבות כאלה ואחרות, ואולי יהיו לך מערכות שהן הרבה יותר מתאימות לישומים של גיימינג, כי יש להם תכונות המתאימות לכך. בסופו של דבר יהיו מערכות הנמצאות במיינסטרים ומערכות נישתיות".

הוא מסכם, "אנו נראה עתיד שבו הבלוקצ'יין נכנס למיינסטרים הפיננסי והמטבעות השונים נותנים פיתרונות ייעודים לבעיות קיימות".

"המאבק הרגולטורי בארה"ב הוא פוליטי"

בעת הנוכחית, המצב בשוק בארה"ב מורכב ביותר, נראה כי הרשויות הרגולטוריות השונות הכריזו מלחמה על שוק הקריפטו, כאשר הרשות לניירות ערך מנהלת מאבק משפטי נגד מספר בורסות הפועלות בארה"ב ומעכבת מתן אישורים לפעולות פיננסיות שיכניסו את השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי, כגון מתן היתר להנפקת תעודת סל מבוססת ביטקוין.

הקרב האחרון הסתיים דווקא לטובת השוק המבוזר, כאשר בית המשפט לערעורים בארה"ב דחה את תשובת הרשות לאי מתן היתר לחברת גרייסקייל להנפקת תעודת סל מסוג זה. כעת, מספר חברות מרכזיות מחכות לאישור הנפקה דומה.

"המאבק של הרשויות הרגולטוריות בשוק הקריפטו הוא פוליטי בעיקרו" מסביר שאולוב, "הדמוקרטים השולטים כרגע בבית הלבן ובסנאט, הם פרו רגולציה פיננסית, כיוון שהם מחזיקים בבנקים ויכולים לגרום ללחץ במערכת הכלכלית בארה"ב". בנוסף, מסביר שאולוב, סאם בנקמן־פריד (מייסד בורסת FTX שקרסה בנובמבר אשתקד) תרם הרבה כסף לדמוקרטים, כך שיש להם צורך להוכיח שהם לא קשורים אליו. שאולוב מוסיף שגם ראש הרשות לניירות ערך, גארי גנסלר, הוא מינוי דמוקרטי ולעומתי, שמשפיע על ההתנגדות של הרשות להכנסת השוק המבוזר למיינסטרים הפיננסי.

יש הסוברים שאלו חבלי לידה שיביאו להסדר של השוק.
"לדעתי ככה לא נראית אסדרה של השוק. במקומות אחרים בעולם, כמו דובאי, שכשהם מנסים להכניס רגולציה לשוק הם קוראים למספר גופים, כמונו, יוצרים סיעור מוחות ומנסים לבדוק באיזו דרך ניתן לאפשר לשוק להתנהל".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם