גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה במכרז אשכול: ביהמ"ש דחה את העתירה של OPC-קרן נוי

החלטת חברת החשמל לבטל את המכרז על תחנת הכוח אשכול צפויה להוביל לכך שדליה אנרגיה, הזוכה במכרז שנסוגה מהצעתה המקורית בסך כ-12.4 מיליארד שקל, תהיה החברה היחידה שתיגש להתמחרות המחודשת ● בעתירה טענה קבוצת OPC-קרן נוי כי "ההחלטה חסרת התקדים על ביטול המכרז ועריכת התמחרות מנוגדת לדין ולכללי היסוד המכרזיים"

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל

השופט קובי ורדי מבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב החליט היום (ה') לדחות את העתירה של קבוצת OPC-קרן נוי. העתירה הוגשה נגד החלטת ועדת המכרזים של חברת החשמל לבטל את המכרז למכירת תחנת הכוח אשכול ולקיים התמחרות לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל. ההחלטה הזו צפויה להוביל לכך שדליה אנרגיה, הזוכה במכרז שנסוגה מהצעתה המקורית בסך כ-12.4 מיליארד שקל, תהיה החברה היחידה שתיגש להתמחרות המחודשת.

לגלובס נודע כי קבוצת OPC-קרן נוי צפויה לעתור לבית המשפט העליון. בעקבות העתירה הצפויה לעליון, כרגע עדיין לא ברור כלל סדר הזמנים העתידי של המכרז, שמועד הסגירה הפיננסית בו - במקור וגם כעת - עומד על 3 בדצמבר 2023.

שוברי השוויון של תע"א ואלביט בזירת המל"טים
ועדת החקירה לרכש הצוללות חשפה היום: גם נתניהו מסר עדות

העתירה של קבוצת OPC-קרן נוי הוגשה ב-10 באוגוסט, עשרה ימים לפני שההתמחרות המחודשת הייתה אמורה להסתיים. בעתירה טענה הקבוצה כי "ההחלטה חסרת התקדים על ביטול המכרז ועריכת התמחרות מנוגדת לדין ולכללי היסוד המכרזיים, היא מהלך מלאכותי שנועד להכשיר את הצעת דליה הפסולה, תוך רמיסת עקרונות ההגינות והשוויון והתעלמות מוחלטת מהנזק הכלכלי ארוך-הטווח למשק בכללותו".

השופט ורדי פסק כי החלטת ועדת המכרזים לבטל את המכרז ולקיים התמחרות מחודשת לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל, היא "סבירה". לדבריו, המכרז המחיש כי "המציאות עולה על כל דמיון". בד-בבד, השופט ורדי הוסיף כי "יש לבחון כל מקרה וכל מכרז לגופו, על רקע נסיבותיו, מורכבותו, הוראותיו, התנהלות ותום-לב הצדדים, הדין ורצוי גם קמצוץ של שכל ישר".

עמדת השופט: שווי תחנת הכוח הוא ללפחות 9 מיליארד שקל

השופט קיבל את עמדת חברת החשמל כי היו די אינדיקציות לכך ששווי תחנת הכוח אשכול הוא לפחות 9 מיליארד שקל, ועל כן ההצעה של קבוצת OPC -קרן נוי, שנמוכה בכ-2 מיליארד שקל, לא משקפת את המחיר הראוי. דבר נוסף ששכנע אותו, לדבריו, הוא שעמדת בנק הפועלים, ששימשה כגורם אובייקטיבי, היתה שמחיר של 7 מיליארד שקל לא משקף את מחיר התחנה הראוי.

בנוגע להצעתה הראשונה של דליה אנרגיה, השופט השתכנע כי לא מדובר "בהצעה תכסיסנית או רשלנית, אלא בהצעה אמיתית וכנה, ושהסיבה היחידה לנסיגת דליה וחזרתה ממנה היא היעדר היכולת לממנה, שנולד כתוצאה מהפער של יותר מ-5 מיליארד שקל מהצעתה של OPC -קרן נוי". 

ביקורת על חברת החשמל ועל OPC-קרן נוי

השופט לא נמנע גם ממתיחת ביקורת על חברת החשמל. "אומנם ניתן היה לטעמי לצפות מחברת החשמל שתפיק את הלקחים מהמכרזים הקודמים ואולי תעדכן במכרז דנן את מודל הצל והערכת חברת החשמל כלפי מעלה", כתב, "אך העובדה שלא עשתה כן ופעלה באותה שיטה שהייתה ידועה למציעות במכרז, לא צריכה להביא לתוצאה אחרת מזו שהתקבלה".

עם זאת, הביקורת החריפה יותר הייתה נגד קבוצת OPC-קרן נוי. "לא ניתן להתעלם מההתנהלות הלא ראויה לכאורה של העותרת לגבי תיאור מערכת הלחצים שהופעלה על הגורמים המממנים, שבאה לידי ביטוי בדברי מנהל קרן נוי, מר רן שלח, שאמר את הדברים שיצוטטו על-ידי מיד בפרוטוקול הדיון שנרשם על-ידי עו"ד ליאור מימון, הבקי מאוד בדיני מכרזים ובנבכי חברת החשמל, כאשר חזקה שהפרוטוקול שרשם עו"ד מימון משקף את הדברים שנאמרו, והדבר לא נסתר על-ידי העותרת, שמנסה להתנער ולגמד את האמור, ולהתנער מהדברים החמורים שנאמרו שלשיטת דליה אף מהווים 'אקדח מעשן', ואכן נראה שמדובר לכאורה בדברים לא ראויים חמורים ובהתנהלות לא ראויה שיש לה גם משמעות והשלכה על העתירה".

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "פסק הדין של בית המשפט לעניינים מינהליים נתן גושפנקה מהדהדת לכך שהחלטת וועדת המכרזים של חברת החשמל מעוגנת היטב בהוראות הדין, ולא הייתה נכונה ממנה. הוועדה בעת קבלת החלטותיה ראתה לנגד עיניה את האינטרס הציבורי והכלכלי של אזרחי המדינה, ולחץ תקשורתי מאסיבי לא הניא את חברי הוועדה מלקבל את ההחלטה התומכת באינטרס זה, אשר אותה אישר כבוד השופט ד"ר קובי ורדי".

חברת החשמל יוצגה על-ידי עורכי הדין שוקי חורש, ליאור מימון ועתליה שטרית ממשרד ש.הורוביץ ושות'.

עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב גרוס זליגמן, שייצג את דליה אנרגיה בעתירה, מסר לאחר הפסיקה: "קיבלנו בסיפוק רב את פסק דינו המקיף והיסודי של בית המשפט. בית המשפט קיבל את טענותיה של דליה כי היא פעלה באופן תחרותי, מקצועי ובתום-לב, ואישרר את החלטת ועדת המכרזים שנתקבלה בהסתמך על חוות-דעת מומחים ולאחר שביצעה תהליך מקצועי וסדור. החלטת בית המשפט פותחת פתח למיקסום התמורה בעבור מכרז אשכול, לטובת הציבור הישראלי כולו".

כמה חשובה תחנת הכוח אשכול?

תחנת הכוח אשכול, שמופעלת באמצעות גז טבעי, היא בעלת יכולת מותקנת של כ-1,693 מגה-וואט. באתר פועלים שני מחז"מים חדישים (תחנות מחזור משולב) וכן ארבע יחידות ישנות שצפויות להיסגר בתוך כמה שנים.

מעבר לכך, ישנה התחייבות רגולטורית להקמת תחנת כוח חדישה ויעילה, אשכול 2, עם הספק של 850 מגה-וואט - בתעריף זמינות מובטח למשך 20 שנה, וכן את האתר כולו שכולל קרקע פרטית של כ-440 דונם, בה ניתן גם להציב, למשל, מתקני אגירה בהיקף משמעותי, בהתאם למדיניות הממשלה ומינהל התכנון למקם מתקני אגירה גדולים ליד מתקני הייצור.

את הפוטנציאל של שטח תחנת הכוח אשכול ניתן להבין מהעובדה שתחנת הכוח דליה מייצרת כיום 912 מגה-וואט על 64 דונם - כשביעית משטח אתר אשכול. הן סוגיית אשכול 2 והן היקף הקרקע הפרטית נתנו את אותותיהן על ההצעות במכרז. טרם המכרז, אומדן פנימי של חברת החשמל העריך את שווי תחנת הכוח אשכול ב-6.2-5.8 מיליארד שקל. לאחר מכן, מרבית ההצעות עמדו בטווח האומדן הפנימי (קבוצת ג'נריישן-מבטח שמיר-אשטרום עם הצעה בסך כ-6 מיליארד שקל), ויותר מכך - OPC-קרן נוי עם כ-7 מיליארד ודליה אנרגיה ותעבורה שהגישו הצעה של 12.4 מיליארד שקל. נזכיר כי זמן קצר לאחר פתיחת המעטפות, חברת תעבורה, שהיוותה 25% מהקבוצה, החליטה לעזוב.

כיום, ההספק הכולל של תחנות הכוח בישראל עומד על 17,700 מגה-וואט. כלומר, תחנת אשכול לבדה מהווה כ-9.5% מהייצור. תחנת הכוח אשכול היא הרביעית שחברת החשמל מוכרת במסגרת הרפורמה במשק החשמל אחרי אלון תבור, שנמכרה לקבוצת MRC תמורת 1.9 מיליארד שקל; ואחרי רמת חובב, שנמכרה לקבוצת שיכון ובינוי ואדלטק תמורת 4.3 מיליארד שקל ב-2020. קבוצת שיכון ובינוי ואדלטק רכשה גם את חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל.

מתוך אותם הסכומים, רשות החשמל העבירה את העודף ממכירת התחנות - לאחר מימון הוצאות חברת החשמל, עלות הנכסים והקרקע. מנתוני הרשות עולה כי מתוך 1.9 מיליארד שקל ממכירת אלון תבור, מיליארד שקל חזרו לצרכנים; מתוך 4.3 מיליארד שקל ממכירת רמת חובב, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל ב-2021 ועוד 1.2 מיליארד שקל ב-2022; וממכירת חגית מזרח תמורת 1.6 מיליארד שקל, שבו לצרכנים 1.2 מיליארד שקל.

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור