גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה: המהלך שנוגס בדמי הניהול המנופחים של קרנות הריט בת"א

המאבק על גובה דמי הניהול בקרן הנדל"ן מגוריט הסתיים בהסכמות עם המשקיעים המוסדיים שניהלו מולה מאבק עיקש ● מודל קרנות הריט, שמזרים עשרות מיליוני שקלים בשנה למנהליהן, זוכה לביקורת רבה בשוק ההון

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר
יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

מניית קרן הריט מגוריט זינקה היום בכ-7% בבורסה על רקע דיווח לפיו הגיעו מנהלי הקרן, המתמחה בהשקעות בדיור להשכרה, לסיכום עם גופים מוסדיים המחזיקים במניותיה על הפחתה משמעותית בדמי הניהול שהם מושכים  מדי שנה. המוסדיים, בראשות קבוצת הביטומ הפניקס ובית ההשקעות מור, התנגדו באופן נמרץ למנגנון דמי הניהול הנהוג במגוריט וניהלו מאבק מול חברת הניהול שאף הגיע לביהמ"ש. כעת הם השיגו את מטרתם.

מנכ"ל צמח המרמן: "אנחנו קרובים ליום כיפור של ענף הבנייה, חלק גדול מהחברות לא יעמדו בזה" 

אשתקד זכתה חברת הניהול של מגוריט  לדמי ניהול בהיקף של 25 מיליון שקל, בזמן שמניית הקרן סיפקה הפסדים ניכרים למשקיעים (ירדה במעל 40% מתחילת 2022). גם לאחר הזינוק היום נסחרת מגוריט בשווי שוק של כ-650 מיליון שקל בלבד - פחות ממחצית ההון העצמי שלה (1.48 מיליארד שקל).

חברת הניהול של מגוריט, בהובלת היו"ר ארז רוזנבוך, שותפו חיים וייספיש ומנכ"ל הקרן מתי דב, דיווחה כי סיכמה עם בעלי המניות שלה  - בראשות  קבוצת הביטוח הפניקס וקרן ברוש  - על הפחתה משמעותית של דמי הניהול, שינויים במנגנוני התגמול וסוגיות בממשל התאגידי.

הטריגר למאבק בין הצדדים 

על-פי ההסכמות בין הצדדים, דמי הניהול שתגבה חברת הניהול של מגוריט יקוצצו כמעט בחצי,  מ-0.85% משווי  נכסי הקרן בשנה (לפני מע"מ)  ל-0.45%, והם יהיו לטענת החברה על השיעור הנמוך ביותר בקרב קרנות הריט הנסחרות בבורסה בת"א. נכון לסוף יוני עמד שווי נכסיה של מגוריט על 2.45 מיליארד שקל, וככל שיעלה היקף נכסי הקרן לשווי של 6 עד 8 מיליארד שקל, יגבו דמי ניהול של 0.3% על הנכסים שיתווספו.

הסכם הניהול החדש, ככל שיאושר על-ידי מוסדות מגוריט, יהיה בתוקף עד לסוף ספטמבר 2030, קרי לעוד 7 שנים. ההסכם כולל עוד תיקונים, לרבות ביטול הבונוס השנתי לחברת הניהול ועובדיה. פיצוי לחברת הניהול על הויתור בדמי הניהול יגיע באמצעות זכאות להקצאת מניות של מגוריט בשיעור של 0.06% מסך שווי נכסיה בכל שנה. נראה כי הצדדים סבורים שזוהי דרך לתגמל את חברת הניהול באופן שיתמרץ אותה למקסם את ערך המניות.

בנוסף לכך, מעל למחצית מהדירקטוריון, 4 מתוך 7 חבריו, יכלול דירקטורים בלתי תלויים ודירקטורים חיצוניים, שלא קשורים לחברת הניהול. התקנון גם יקבע מעתה כי כל הסכם ניהול יובא לאישור האסיפה הכללית, מה שהיה אחד מסלעי המחלוקת בין מגוריט למוסדיים.

הטריגר למאבק בין הצדדים במגוריט, שנמשך כבר כשנה וחצי, היה אישור דירקטוריון מגוריט את הסכם עם חברת הניהול של הקרן לתקופה של שבע שנים נוספות, ללא כינוס אסיפת בעלי המניות. כאשר בנוסף לכך זעמו המוסדיים על גובה דמי הניהול שגבתה מגוריט (קרוב ל־1% מנכסיה כולל מע"מ).

הפניקס ובית ההשקעות מור פנו לביהמ"ש, ובצעד חריג ביקשו לכנס אסיפה מיוחדת של בעלי המניות, שמטרתה היתה שינוי מבנה הדירקטוריון ותקנון החברה. בכך הם רצו להחליש את כוחה של חברת הניהול. למרות שהמוסדיים לא הצליחו בכך, בסופו של דבר הושגו כאמור הסכמות בין הצדדים לשביעות רצונם, מהלך שבתיווכו לקח חלק אמיר אפרתי, שותף מנהל בקרן הגידור ברוש.

המודל בו פועלות הקרנות זכה לביקורת המוסדיים 

מודל קרנות הריט הנסחרות בבורסה בת"א, נתפר לכאורה למידותיהם של הגופים המוסדיים המעוניינים בהשקעה סולידית לזמן ארוך בתחומי הנדל"ן המניב והתשתיות. הקרנות מאפשרות למשקיעים להשתתף באמצעות השקעה בהן, ברכישה ובהחזקה של הנכסים הללו, תוך פיזור סיכונים וניצול הטבות מס ייחודיות. כמו כן, הקרנות מחויבות לחלק את הרווחים השוטפים שלהן כדיבידנדים לבעלי המניות.

אלא שבפועל, הוביל המודל בו פועלות הקרנות לביקורת רבה בקרב המשקיעים המוסדיים. זו מתמקדת בגובה דמי הניהול שמושכים מנהלי הקרנות, עשרות מיליוני שקלים בשנה, אשר נגזרים מהיקף הנכסים המנוהלים ולא מהביצועים העסקיים. כך, בזמן שהתגמול למנהלי קרנות הריט הולך ומתנפח כפועל יוצא של גידול בהיקף הנכסים הנרכשים על-ידיהן, המשקיעים שמימנו את הרכישות סופגים הפסדים.

בדיקה שערך גלובס ביולי האחרון, לימדה כי ב־2022 זינקו דמי הניהול שגבו 8 קרנות ריט הנסחרות בבורסה ב־23% ביחס לשנה שקדמה לה ועמדו על 218 מיליון שקל. זאת בזמן שאותן קרנות הסבו למשקיעים במניותיהן הפסד שנתי ממוצע של 30%.

בשוק מרבים לבקר את חברות הניהול של הקרנות, על כך שהן פועלות להגדיל את היקף הנכסים שבניהולן ואף נכונות לרכוש אותם במחירים גבוהים. שכן דמי הניהול שלהם נגזרים מכך. בהקשר זה ניתן לציין את קרן הריט קיסטון, המשקיעה בענף התשתיות.

הקרן שאותה הקימו גיל דויטש ורנוי בירם, לצד המנכ"ל נבות בר, רכשה אשתקד את השליטה בחברת התחבורה אגד, מה שהגדיל את היקף נכסיה בסוף 2022 ל־2.7 מיליארד שקל. עלייה של יותר מ־80% לעומת 2021. כפועל יוצא, זינקו דמי הניהול של מנהלי הקרן (1% מנכסיה) בשיעור דומה לכ־23 מיליון שקל אשתקד.

דמי הניהול הגבוהים ביותר אשתקד, בסך של כ־49 מיליון שקל, נגבו על-ידי חברת הניהול של קרן הריט ג'נריישן קפיטל, הפועלת אף היא בתחום התשתיות, אותה מובילים יוסי זינגר וארז בלשה. זאת בעוד שבשל השקעה כושלת בתחום האנרגיה המתחדשת (סולגרין), מניית ג'נריישן ירדה בשנה האחרונה בכמעט 50%.

 


ירידה של 36% ברווח הנקי 

מגוריט שהונפקה בבורסה בספטמבר 2016 פועלת בשוק הדיור למגורים. החברה עוסקת ברכישת דירות והשכרתן לטווחים ארוכים. נכון לתום המחצית הראשונה של השנה, התקשרה מגוריט לרכישת 1,970 דירות ב־38 פרויקטים שונים ברחבי הארץ. מתוכן היא משכירה בפועל 793 דירות, כשהיתר נמצאות בשלבי ייזום, הקמה או שיפוץ.

את המחצית הראשונה סיימה הקרן עם הכנסות של 26 מיליון שקל, עלייה של 31% ביחס למחצית המקבילה. זאת הודות לדירות שהתקבלו במשך השנה שחלפה ושאותן החלה החברה להשכיר. בשורה התחתונה עמד הרווח הנקי ל־71 מיליון שקל, ירידה של 36%, בעיקר בשל קיטון בגובה ההתאמות לשווי הוגן בנכסי הקרן - 127 מיליון שקל למול 196 מיליון שקל במחצית המקבילה ב־2022.

ארז רוזנבוך, יו"ר דירקטוריון מגוריט מסר בעקבות ההסכם להפחת דמי הניהול כי "לאחר שהצלחנו להגיע להסכמות בשורה רחבה של נושאים, אנו מאמינים כי יחדיו, נצא כעת לדרך חדשה לטובת כלל מחזיקי העניין, והכול במטרה להוביל את תחום הדיור להשכרה ארוכת טווח בישראל מחד ולהשיא את התשואה לבעלי המניות בחברה מאידך".

חגי שרייבר, משנה למנכ"ל הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי שלה, הוסיף כי ״פעלנו ללא ליאות לצד גופים מוסדיים נוספים ובראשם מור בית השקעות במטרה להיטיב את מצבם של בעלי המניות במגוריט ואנו שמחים על הגעתנו להסכמות שמיטיבות עם כלל בעלי המניות ומשפרות באופן ניכר את הממשל התאגידי במגוריט".

בנוסף, אמיר אפרתי, שותף מנהל בקרן ברוש, ציין כי בקרן מאמינים ש"המתווה החדש יאפשר לחברה להציף ערך לבעלי מניותיה".  

ריט 1: אין להתייחס לחברות הריט בישראל כחבילה אחת

מחברת ריט 1 נמסר בתגובה: "אנו סבורים כי זו טעות להתייחס לחברות הריט בישראל כחבילה אחת, וכך גם סבורים המשקיעים בכל הנוגע לריט 1 ובכלל. השקעה בקרן ריט מתאימה לרבים ומאפשרת למשקיעים לקבל תשואה ברמת סיכון נמוכה עם יתרונות של חשיפה לפרוטפוליו נכסים מגוון, נזילות, שקיפות ופיזור סיכונים.". 

לדברי ריט 1, "קרנות הריט נפוצות מאוד בארה"ב, והן נסחרות בבורסה החל משנות ה-60 של המאה הקודמת. הצלחת המודל הובילה למצב בו מרבית חברות הנדל"ן הציבוריות בארה"ב הן ריטים. בהקשר של תשואת המניה ראוי לציין כי מדד חברות הנדל"ן בישראל בשנה האחרונה ספג ירידה של כ-20% (ירידה גבוהה יותר מאשר בריט 1)". 

עוד נמסר כי "הסכמי הניהול בריט 1 עלו פעמיים להצבעה באספות כלליות ב-3 השנים האחרונות ואושרו על-ידי רוב מוחץ של בעלי המניות. נשמח להפנות את קוראי גלובס לשתי עבודות עומק שנכתבו על-ידי חברות ייעוץ מובילות, המראות שעלות הניהול הכוללת של ריט 1 היא נמוכה מממוצע עלות הניהול וההנהלה וכלליות בחברות הנדל"ן הישראליות עם היקף נכסים דומה". 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר