גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקדים של שטראוס: האם התיק יסתיים בכתב אישום והרשעה?

בצעד חריג ותקדימי, רשות התחרות החליטה להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע על תיאום מחירים נגד שטראוס, בשל התבטאויות לפיהן היא בוחנת העלאת מחירים ● מומחים לתחרות מסבירים על המתח בין חובת הדיווח של חברה ציבורית לדיני התחרות ומהם הקשיים בדרך להרשעה

מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס
מפעל השוקולד של שטראוס-עלית בנוף הגליל / צילום: יח''צ שטראוס

רשות התחרות החליטה בצעד חריג ותקדימי לערוך שימוע לפני הגשת כתב אישום לשטראוס ולבכיריה לשעבר בחשד לעבירה של ניסיון הסדר כובל. זאת בשל התבטאויות פומביות של החברה בדוח כספי, בהודעה לתקשורת ובמסרים נוספים, לפיהן היא בוחנת העלאת מחירים. לפי הרשות, שטראוס השתמשה במסרים הפומביים כ"בלון ניסוי" שמטרתו איתות למתחרותיה ספקיות המזון על רצונה להגיע להסדר על העלאת מחירים.

בכפוף לשימוע: כתב אישום תקדימי נגד בכירי שטראוס על ניסיון תיאום מחירים דרך הדוחות
שטראוס מציגה: עלייה של 65% ברווח התפעולי מהרבעון המקביל 
כרוניקה של תיאום מחירים צפוי מראש: האם ניתן היה למנוע את חקירת רשתות המזון?

בכתב החשדות נטען כי החברה ובכיריה היו מודעים לכך שההתבטאויות עשויות לפגוע בחברה ציבורית ותחרותית. בשטראוס מבהירים כי לעמדתם, החברה ונושאי המשרה פעלו כראוי ובליווי משפטי צמוד, והם בטוחים שלאחר השימוע התיק ייסגר. לדברי גורם בחברה, התקיים דיון מעמיק לפני הפרסומים, הדוח הכספי עבר אישורים, וב־12 השנים שבהן לא העלתה החברה מחירים, ואף ציינה בדוחותיה הכספיים כי בלימת מחירים היא מטרה מוצהרת שלה, והייתה הסכמה כי יש לעדכן את הציבור בשינוי הקו המסתמן לנוכח התייקרות הסחורות בעולם.

עבירה של הסדר כובל היא אחת העבירות המרכזיות והחמורות בתחום דיני התחרות ומוכרת גם בשם "קרטל". המשמעות היא כי שני צדדים או יותר סיכמו ביניהם על סוגיית המחיר באופן הפוגע בתחרות. רשות התחרות העמידה בעבר לדין חברות ובכירים על עריכת הסדרים כובלים, אך מעולם לא הוגש כתב אישום כמו בסיטואציה הנוכחית שבה הניסיון לתאם נעשה בהתבטאויות פומביות.

איך מוכיחים תיאום מחירים?

"התבטאות יכולה להיות שוות־ערך לתיאום בחדר סגור על העלאת מחירים", מסביר עו"ד אבי גרוסמן, בכיר לשעבר ברשות התחרות וכיום יועץ בתחום. לדבריו, "ההגדרה של הסדר כובל היא מאוד רחבה, ויש לה המון פנים וגוונים. עצם האמירה הפומבית שמעלים מחירים לא מספיקה בשביל להביא להעמדה לדין, אבל כשנלווה לה מערך של התבטאויות פומביות שעוברים דרכם מסרים - זה הופך להסדר כובל. המעבר מאוד עדין. לא סתם אין תיקים כאלה בארץ".

עו"ד גיל רוזנברג, מנהל מחלקת דיני תחרות במשרד שבלת, מוסיף כי המונח "הסדר" פורש בחוק ובפסיקה באופן רחב וכולל גם הסכמה בעל־פה, בשתיקה או בקריצה. "במקרה של שטראוס, רכיב ההסדר הוא בעייתי, כיוון שאין מפגש או התכתבות בין מתחרים. הקושי להוכיח הסדר במקרה הזה הוא ראייתי. קשה להראות שהחברה, באמצעות נושאי המשרה שלה, התכוונה לתיאום מחירים".

עו"ד גולן קנטי, ראש מחלקת תחרות במשרד נשיץ ברנדס אמיר, אומר כי "כשמפרסמים בעיתון, רמת הוודאות שאשיג מהמתחרה שונה מרמת הוודאות שאני מקבל בחדר החשוך, אבל עדיין בשני המקרים יכולה להיות הסכמה קרטליסטית. אני עדיין יכול להקטין את החשש שעליית המחיר שלי לא תיענה בעליית מחיר השוק".

המתח והקונפליקט בין הדינים

עורכי הדין מצביעים גם על המתח בין החובה המוטלת על חברה ציבורית לדווח על מידע שיש חובה לגלותו, לבין החובה שלא לפגוע בתחרות. שטראוס צפויה לטעון כי מדובר במידע שהיה עליה לגלותו כחלק מההתמודדות עם עליית מחירי התשומות.

לדברי עו"ד רוזנברג, "כיוון ששטראוס היא חברה ציבורית, יש לה מחויבות לתת בדוחות הכספיים שלה גילוי נאות למשקיעים, לרבות בקשר להעלאות מחירים צפויות. כלומר, נוצר מתח פוטנציאלי בין דיני התחרות לבין דיני ניירות ערך". יש לציין כי רשות ניירות ערך פרסמה עמדה לאחר ההתבטאויות בשנת 2022 כי חברות נדרשות לגלות איך יתמודדו עם עליית האינפלציה, בין היתר על צפי להעלאת מחירים.

גם עו"ד צחי יגור, ראש מחלקת דיני תחרות במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, אומר כי "קיים מתח וקונפליקט בין האיסור מכוח דיני התחרות לשתף מתחרים במידע רגיש מבחינה תחרותית, לבין חובתה של חברה נסחרת מכוח דיני ניירות ערך לדווח על כל אירוע מהותי למשקיעים. סביר להניח ששטראוס תטען כי חובתה הייתה לחשוף את המידע, כיוון שהוא בעל ערך למשקיעים".

"עצם ההודעה ללקוחות על העלאת מחיר היא לרוב צעד פרו־צרכני ותחרותי", אומר עו"ד קנטי. "היא מאפשרת לצרכן להיערך, לעשות סקר שוק ולראות אם 'להעניש' את הספק שהחליט להעלות מחירים. במובן זה פרסום אינו פסול. השאלה היא מה טיבן של ההודעות שפורסמו ומה הן מבקשות להשיג. ככל שההודעה אינה מבקשת להודיע על עליית מחירים קונקרטית ואינה מבקשת לקדם את הוודאות עבור הלקוחות - כך עולה החשש שמטרותיה אחרות".

במקרה של שטראוס, שלא הודיעה על העלאת מחירים אלא על כך שהיא שוקלת זאת, השאלה היא האם מידע זה היה נדרש לציבור המשקיעים, והאם מידע שכזה יכול להגיע כדי תיאום. 

האם התיק יבשיל לכתב אישום?

מאחר שמדובר בפעם הראשונה שרשות התחרות מעמידה לדין על התבטאויות, לרשות יהיה אתגר להוכיח את התזה המשפטית - מתי תיחשב אמירה לניסיון תיאום, ואיפה עובר הקו בין אמירה לגיטימית לעבירה פלילית, שהרף הנדרש בה הוא מעל לכל ספק סביר.

עו"ד גרוסמן, שעבד ברשות התחרות 14 שנים, אומר כי יש סיכוי טוב שהתיק יבשיל לכתב אישום. "הרשות לא הולכת לשימוע אם אין לה תזה משפטית מבוססת", הוא אומר. יחד עם זאת, הוא מוסיף כי "כאן כן יש סיכוי לשטראוס לגרום לכך שלא יוגש כתב אישום, כי מדובר בשדה לא חרוש".

עו"ד יגור מפנה אף לכך שעבירת ניסיון להסדר כובל היא יחסית נדירה בתחום התחרות. לדבריו, לרוב כשמעמידים לדין על עבירה זו לא מדובר בניסיון לתאם מחירים, אלא בעבירה שבוצעה במלואה.

עו"ד אסף שובינסקי, ראש מחלקת דיני תחרות במשרד מטרי מאירי וכט ושות', נחרץ יותר: "מדובר בשיא חדש ותמוה של רשות התחרות למתוח באופן קיצוני את גבולות החוק ולתת לו פרשנות מרחיקת לכת. דיווח של חברה ציבורית, שמחויבת לתת למשקיעים שלה תחזית עסקית, שרשות התחרות מפרשת כ'איתות' וניסיון תיאום, הוא צעד חסר תקדים, ואני בספק גדול אם הרשות תעמיד אותו למבחן בבית המשפט. יש לי תחושה שמדובר בניסיון של הרשות לאותת לשוק לצמצם פרסומי מחירים, ולא באמת בתיק פלילי מבוסס".

ב־2014 פרסם הממונה על התחרות דאז, פרופ' דיויד גילה, טיוטת גילוי דעת שהתייחסה להתבטאויות הפומביות המאותתות למתחרים ופוגעות בתחרות. השורה התחתונה הייתה שהעובדה שהמידע הועבר באופן פומבי, כשלעצמה, אינה מונעת את תחולתו של חוק התחרות. "אור השמש אינו מטהר התבטאויות אשר בחינה מהותית שלהן מלמדת כי אינן עולות בקנה אחד עם חוק ההגבלים העסקיים (בשמו הקודם, נ"ש)", כתב גילה. הטיוטה לא הפכה לגילוי דעת מחייב, אך ממילא החוק ופרשנותו הם אלה המחייבים את החברות.

למה נקטה הרשות צעד החריג?

רשות התחרות זוכה לביקורת על כך שהיא לא פועלת מספיק למנוע פגיעה בתחרות. המזון הוא אחד התחומים הבוערים בסוגיית יוקר המחיה בישראל, וחברות מסחריות לא תמיד מורתעות מקנסות. נראה כי יש רצון להחמיר את המדיניות וההרתעה. ברקע הצעד ניצבות טענות שר הכלכלה ניר ברקת כי רשות התחרות לא עושה מספיק, אך יש לזכור כי החקירה נגד שטראוס נפתחה ב־2021, טרום תקופתו של ברקת.

עו"ד גרוסמן מסביר כי אם הרשות מצאה שקיימות ראיות, "לאור זהות השחקנים, העוצמה שלהם ומעמדם בשוק, כמו גם הבעיות התחרותיות שקיימות בשוק המזון, נראה כי הגשת כתב האישום מחויבת המציאות. ברמת ההרתעה, ברור שהגשת כתב אישום תגביר את ההרתעה".

לדבריו, "ייתכן גם כי הרשות רצתה להמחיש לחברות עסקיות שהפרקטיקה של שימוש בהתבטאויות פומביות כאיתות להעלאת מחירים אינה מקובלת עליה ולשיטתה מפרה את הוראות החוק".

*** חזקת חפות: החשודים בפרשה לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד