גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגרמניה מודאגים מנתוני הצמיחה: "הפכנו לאיש החולה של אירופה"

חודשים של צמיחה שלילית הביאו את הכלכלה הגדולה באיחוד למיתון מתמשך, ולפי התחזיות האחרונות מצבה צפוי להחמיר ● האם "נס כלכלי" יציל אותה הפעם?

קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
קנצלר גרמניה, אולף שולץ / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

אווירת נכאים כלכלית השתלטה על גרמניה בחודשים האחרונים. "כולם צומחים, רק אנחנו לא", הכריזה בתחילת השבוע כותרת העיתון הגרמני הפופולרי "בילד". "גרמניה מרגישה כיום כמו מדינה על סף שחיקה", כתב העיתון הכלכלי "הנדלסבלאט".

"הכלכלנים משולים לרופאים מודאגים, כאשר כל יום הם מוסיפים מדד חדש לרשימה המשרטטת כיוון אחד בלבד: למטה", הוסיף. ההאטה הכלכלית מורגשת היטב גם בהשפעות המקטבות על הזירה הפוליטית, וגם בתקשורת המקומית והאירופית. גרמניה, שנחשבה במשך עשורים לקטר הכלכלי של האיחוד, זוכה כעת שוב לכינוי המעליב שבו כונתה בתחילת שנות ה־90: "האיש החולה של אירופה".

רשות שוק ההון מצמצמת את החשיפה של חוסכים למדדי חו"ל | בלעדי
הנתון המדאיג שמסתתר מאחורי התקררות האינפלציה בגוש האירו | ניתוח
2 טריליון אירו בסכנה: החום הקיצוני מאיים על התיירות באירופה 

מבט בנתונים מראה כי הפסימיות הגרמנית מעוגנת במציאות. עם 6.1% בחודש שעבר, האינפלציה במדינה עדיין גבוהה פי שלושה מהיעד של הבנק האירופי המרכזי. עליות מחירים במגזר השירותים מצביעות על "דביקות" הולכת וגוברת שלה. מחירי הדיור נמצאים בירידה ומחירי השכירות בעלייה, ומספר התחלות הבנייה נמצא בשפל. האבטלה עולה, קונצרנים עסקיים גדולים מעתיקים פעילות עתירת־אנרגיה למדינות אחרות, ותעשיית הרכב הגרמנית עומדת בפני איום קיומי בדמות המעבר הגלובלי למכוניות חשמליות והמכירות הפוחתות בסין.

אומנם האזהרות החריפות לפני החורף האחרון בנוגע למשבר אנרגיה שיביא לקריסת התעשייה לא התממשו במלואן, אבל עצם השינוי המהותי - גרמניה הסתמכה עד כה על גז רוסי זול שהיא מחליפה כעת בגז אמריקאי יקר - מביא את התעשייה שלה "להצביע ברגליים". יצרנית הכימיקלים BASF העתיקה פעילות לאסיה, ו"פולקסווגן" וחברות אחרות שוקלת להעביר פעילות לארה"ב. צריכת האנרגיה הגרמנית במחצית הראשונה של 2023 הייתה נמוכה ביותר מ־7% מהתקופה המקבילה בשנה שעברה. חלק אולי נובע מחיסכון, אבל חלק פשוט משיתוק פעילות תעשייתית: מפעלים העבירו ייצור, אחרים סגרו קווים, ייצור דשנים במדינה הופסק כמעט לחלוטין.

התוצאה היא שגרמניה נמצאת דה־פקטו במיתון מתמשך. אחרי שני רבעונים רצופים של התכווצות כלכלית עד לאפריל השנה, נתוני הרבעון השני של 2023 מעריכים צמיחה של 0%. למעשה, מתוך כל שבעת הרבעונים האחרונים, רק בשניים מהם צמחה הכלכלה הגרמנית בשיעור כלשהו. הבטחותיו הנחרצות של הקנצלר אולף שולץ בתחילת השנה בדאבוס, לפיהן "גרמניה לא תהיה במיתון", מתנפצות כרגע על קרקע המציאות הכלכלית. קרן המטבע הבינלאומית העריכה בדוח אחרון כי גרמניה תתכווץ השנה ב־0.3% ותהיה הכלכלה בעלת הביצועים הגרועים ביותר מבין מדינות ה־G7.

 

מה הכניס את גרמניה למצב הנוכחי?

הסיבות לדשדוש הכלכלי הן רבות, אך חוסר היציבות האנרגטי משחק תפקיד משמעותי. לארה"ב, למשל, יש רזרבות אדירות של גז טבעי ונכונות לנצל אותן. גרמניה, לעומת זאת, תהיה תלויה בשנים הקרובות במחיר הגז המונזל (LNG), אחרי שהאספקה הרוסית הופסקה, אחרי שהיא סגרה את תחנות הכוח הגרעיניות שלה, ואחרי שהיא גם התחייבה לסגור את כל תחנות הכוח הפחמיות עד 2030. קצב התקנת טורבינות רוח ופאנלים סולאריים - שאמורים להחליף את מקורות האנרגיה הישנים - נמוך במחצית מהקצב הנדרש כדי לפצות באופן תיאורטי על דרישות האנרגיה הקיימות, שלא לדבר על צמיחה אפשרית.

תעריפי החשמל, האנרגיה והגז הטבעי בגרמניה הם בין היקרים ביותר בעולם, במיוחד בהשוואה לארה"ב, שגם השיקה בשנה האחרונה את ה־IRA, חוק למאבק באינפלציה שלמעשה מסבסד תעשייה ירוקה וכלי רכב חשמליים, ומושך אליו חברות בינלאומיות. גרמניה היא הכלכלה התעשייתית הגדולה "האחרונה באירופה", עם עשרות אלפי חברות פרטיות בגודל בינוני ב"מיטלשטנד" שלה שתומכות ותלויות בענקיות ייצור כמו "סימנס", "פולקסווגן", ואחרות. האי־ודאות האנרגטית תורמת למגמה של דה־תיעוש.

בנוסף, קשה לראות מנועי צמיחה משמעותיים. תעשיית הרכב הגרמנית המפוארת ניצבת במשבר עם גסיסתו של מנוע הבעירה הפנימי. העובדה כי סין נמצאת בקשיים כלכליים, וכי אסיה כולה אינה צומחת כפי שחזו בעבר, היא בעלת השלכות מטלטלות על הכלכלה הגרמנית.

הריביות הגבוהות במשק האירופי, שחונקות פעילות כלכלית, גם הן לא תורמות לשגשוג. "העלאות הריבית הגלובליות גובות מחיר כבר, במיוחד משום שהעסקים הגרמנים כבר מתקשים לפעול בגלל השחיקה ביתרון הגיאוגרפי שהיה להם בעבר", כתב הכלכלן הראשי קומרצבנק.

מה מתכננת הממשלה לעשות בתגובה?

הממשלה הגרמנית הנוכחית, שעד כה לא הפגינה יעילות רבה או חזון פורץ דרך, ומתרכזת בשלל ויכוחים פנימיים בין המפלגות המרכיבות אותה, מנסה לשדר אופטימיות, אבל התחזיות הן שליליות. מדד הסביבה העסקית של מכון IfO נמצא בירידה כבר שלושה חודשים ברציפות, ומדד ההזמנות התעשייתיות צנח עד למאי במשך שבעה חודשים רצופים.

בימים האחרונים הכריזו גורמים שונים בממשלה על תוכניות "להחיות" את העסקים ולעודד את הצמיחה. מנהיגת מפלגת הירוקים, ריקרדה לאנג, אמרה כי ההתמודדות עם ההאטה הכלכלית תהיה "בעדיפות העליונה" אחרי שהממשלה תחזור לפעילות בתום חופשת הקיץ. "הירוקים" דורשים השקעות בתשתיות דיגיטליות וירוקות כדי לעודד צמיחה, כמו גם השקעה ברכבות ובגנים כדי לאפשר השתתפות גדולה יותר של נשים בכוח העבודה.

מנהיגת מפלגת הסוציאל־דמוקרטים, ססקיה אסקן, כבר הציעה לקבוע "מחיר גג" ידידותי יותר לעסקים בתחום האנרגיה עד 2030, כדי להמריץ את הכלכלה. למרות זאת, מפעלים המתוכננים לעבוד עשרות שנים אינם מתפעלים מהפתרון הזה לטווח הקצר. שר האוצר כריסטיאן לינדנר, העומד בראש החברה השלישית בקואליציה (המפלגה הליברלית), הציע להשיק תוכנית סיוע למשק הכוללת הפחתת מסים. האופוזיציה, מנגד, דורשת להפחית את המיסוי על מחירי האנרגיה כדי לגרום להוזלה מיידית, וצעדים אחרים שיתמקדו בסיוע לתעשייה הגרמנית. "הכלכלה מחוץ לגרמניה צומחת, אבל גרמניה מידרדרת יותר ויותר", אמר ראש מפלגת ה־CSU השמרנית מרקוס זדר, "כך שהבעיות שלנו הן פנימיות".

האתגרים של גרמניה גדולים. ארגון ה־OECD פסק בניתוח כלכלי אחרון כי "שום מדינה מתועשת גדולה מעולם לא עמדה בפני האתגרים האדירים לחוסן הכלכלי שלה ולתחרויות שלה על ידי גורמים חברתיים, סביבתיים ורגולטוריים (כמו גרמניה, א"א)". בנק ING ההולנדי אמר כי הכלכלה הגרמנית "נמצאת כעת באזור הדמדומים שבין מיתון לקיפאון כלכלי". בעבר הוכיחה המדינה את יכולתה לייצר "נסים כלכליים", השאלה כעת היא אם הממשלה הנוכחית תצליח בכך, ואם הנסיבות הגלובליות יאפשרו זאת.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית