גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח של צרפת והונג קונג: מה קורה לדירוג אשראי של מדינות שהמונים מוחים ברחובותיהן

שתי הדוגמאות האחרונות מתורגמות בקלות לעברית: צרפת והונג קונג ● הממשלות שם ניסו לשכנע את המדרגים שהבסיס הכלכלי שלהן הוא למופת, אבל הסוכנויות התעניינו ב"התפוררות פוליטית רבת-ימים וקיטוב פוליטי" - והענישו את המתפוררות

מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE
מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE

לישראל אין על מה להתלונן. סוכנויות הדירוג החמירו בשנים האחרונות עם גדולות כקטנות. בדרך-כלל הסיבות הן כלכליות ופיננסיות, אבל אי-שקט פוליטי מזיק למעמדן של ארצות או של אזורים שהיו לפנים מבורכים ביציבות. 

מודי'ס: קיים סיכון משמעותי להשלכות שליליות על כלכלת ישראל 
סיטי בהתייחסות למצב בישראל: "נהיה מסוכן יותר ומסובך יותר" 
צונאמי של אזהרות כלכליות: מורגן סטנלי בתחזית עגומה לישראל 
קשה להיות מופתעים מצונאמי האזהרות הכלכליות למצב בארץ | פרשנות

קחו למשל את צרפת, שהתקוממות אזרחית שטפה את רחובותיה במשך חודשים; בעצם במשך שנים, עם הפסקה-צורך-קורונה. הצרפתים מחו בהמוניהם נגד נשיא לא פופולרי, נגד מדיניותו הכלכלית, נגד אישיותו ולבסוף נגד רפורמה צנועה שניסה להכניס בתוכניות הפנסיה שלהם (להעלות את גיל הפרישה בשנתיים, שומו שמיים).

מהומות רחוב בצרפת תמיד מעוררות אסוציאציות מהפכניות, אבל המהומות האלה, שכללו התנגשויות עם המשטרה (השנואה על השמאל, אבל די פופולרית בימין), עוררו את הרושם של מדינה היוצאת מכלל שליטה.

סוכנות פיץ' (Fitch) הנמיכה את הדירוג שלה לצרפת עוד בסוף השנה שעברה, וחזרה והנמיכה (ל AA-) בחודש אפריל.

סוכנות S&P הזהירה כי היא תשקול הורדת דירוג, אם חלקו של החוב הציבורי בתוצר המקומי הגולמי לא יפחת (מ-111%) ב-18 החודשים הבאים. ההזהרה הזו דרבנה את ראש הממשלה ואת שר האוצר למהר ולהיפגש את נציגי הסוכנות ולדבר על לבם, או על מוחם. 

''סוכנות S&P מדליקה אור אדום לצרפת''. ''פיגארו'', 20 ביוני / צילום: צילום מסך

"אי-שקט סוציו-פוליטי"

סוכנות Scope, המדרגת מדינות וארגונים באירופה, התלבטה בקול רם. מצד אחד היא הזכירה את בעיותיה הפיננסיות של הממשלה לצד בעיותיה הפוליטיות: בהיעדר רוב פרלמנטרי (ממשלת מיעוט התלויה ברצונה הטוב, ובדרך-כלל הלא-כל-כך טוב, של סיעת אופוזיציה קטנה), היא מתקשה להוציא אל הפועל את הרפורמות העומדות במרכז מצעה. אבל מצד שני איך אפשר להתעלם מ"כלכלה מגוונת… פרופיל חוב חיובי וגישה מצוינת לשוק ההון".

הסוכנות השאירה אפוא על כנו את דירוג ה AA, אבל הודיעה כי תפקח עין מחמירה על צרפת בשנה וחצי הבאות. 

המעוניינים יוכלו למצוא באתר הרשת של Scope את רשימת הנסיבות אשר ישנו את דעתה על צרפת (scoperatings.com). ישראלים יתעניינו במקום הבולט שהיא נותנת ל"אי-שקט סוציו-פוליטי". הצירוף "סוציו-פוליטי" חוזר ונשנה בדוח של Scope. זה נשמע טוב בצרפתית, וכנראה גם בעברית בת-זמננו.

יש עוד צלילים מוכרים. הדוח על צרפת, אשר פורסם ב-26 במאי, הטעים את ההשפעה השלילית על המדיניות הכלכלית, הנובעת מצד "התפוררות פוליטית רבת-ימים וקיטוב פוליטי".

הבדל חשוב בין צרפת לישראל הוא כמובן מעמדו של הנשיא הביצועי. לנשיא הביצועי אומנם אין צורך ברוב פרלמנטרי כדי לכהן, אבל נחוץ לו רוב כזה כדי לחוקק. כשאין לו רוב, כמעט כל חקיקה מצריכה תמרונים מסובכים. לפחות פעם אחת הוטל ספק בלגיטימיות החוקתית של התמרונים האלה, אבל המקביל הצרפתי של בג"ץ התיר אותם.

מסקנת Scope היא אפוא הערכה "ניטרלית" על "פקטורים של משילות". זו לשון מנומסת להגיד שאיכות המשילות מוטלת בספק גובר, והיא תשפיע על הפיננסים של צרפת וממילא על דעתן של סוכנויות הדירוג. 

''צרפת בסכנה של הפחתת דירוג''. ''פיגארו'', 20 ביוני / צילום: צילום מסך

האופוזיציה מילאה את הרחובות

דוגמה בולטת אחרת לקשר שבין מהומות רחוב מתארכות להפחתת דירוג ניתנה בהונג קונג בשלהי 2019 ובתחילת 2020, בימים האחרונים שלפני הקורונה.

עיר-המדינה בחופי סין נהנתה בימים ההם מדרגה ניכרת של אוטונומיה. לרוע המזל, מתנגדי המשטר עשו שימוש נמהר באוטונומיה הזו, שהיה מנותק לחלוטין מן המציאות הפוליטית, ועלה להם ביוקר בלתי רגיל.

בדרישה מוצדקת בהחלט ליתר דמוקרטיה, כפי שהמשטר הקומוניסטי התחייב להרשות כאשר קיבל לידיו את הונג קונג מבריטניה ב-1997, האופוזיציה מילאה את הרחובות במשך שבעה חודשים. מיליונים הפגינו נגד המשטר ולטובת החירות. בהדרגה, חלקים קטנים אך בולטים של האופוזיציה פנו לאלימות ולוונדליזם.

תמונות מוכרות מן הימים ההם הראו את הקיצונים מתנגשים עם המשטרה, מציתים בתי עסק, כלי רכב, אפילו בנקומטים. פעם אחת הם פרצו אל מליאת הפרלמנט של הונג קונג והבריחו את חבריו.

זו הייתה קריאת תיגר מובהקת על המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג. הוא ניצל את הפסקת המחאות שכפתה הקורונה כדי לשים קץ לכל רמז של חירות פוליטית בהונג קונג. מארגני ההפגנות הושלכו לכלא לשנים רבות, או נמלטו בסירות אגוז אל הים הפתוח. ממשלת סין דורשת את הסגרתם מן המדינות שהעניקו להם מקלט.

"היחלשות גדולה של המשילות"

בספטמבר 2019, סוכנות פיץ' הפחיתה את הדירוג ההיסטורי המעולה של הונג קונג מ-AA+ ל-AA, עדיין מעורר קנאה, אבל גם רמז אפשרי לבאות. פיץ' הסבירה כי היא מודאגת מן הסכנה שהונג קונג תאבד את כל סממניה האוטונומיים ותתמזג מיזוג מלא עם סין. או-אז היא ממילא לא תהיה ראויה לדירוג גבוה מזה של סין עצמה.

ההיגיון הזה, יצוק בברזל, התנגש עם ההיגיון של המשטר הקומוניסטי. הוא ראה בהונג קונג פרה חולבת, דלת נוחה אל שוקי הכספים של המערב. הונג קונג זהה לסין תחדל להיות נחוצה.

ממשלת הונג קונג מחתה על החלטת פיץ'. היא טענה בכל התוקף, אשר יישמע מוכר לישראלים, כי "התקריות החברתיות של החודשים האחרונים לא השפיעו על תחרותיותה של הונג קונג".

בתחילת ינואר 2020 סוכנות מודי'ס (Moody’s) הלכה בדרכה של פיץ' והורידה את דירוגה של הונג קונג מ-Aa2 ל-Aa3.

ההסבר שנתנה מודי'ס היה מצריך תרגום פשוט לעברית, אילו מודי'ס הייתה רוצה להסביר עכשיו, או בקרוב, החלטה על הורדת דירוג בישראל:

"היעדר היענות אפקטיבית מצד (הממשלה) לדאגות שתרמו לגל המחאות הנמשך, והאינרציה המאפיינת את הרשות המבצעת ואת הרשות המחוקקת, מעידים על היחלשות גדולה יותר של המוסדות ושל המשילות ממה שמודי'ס העריכה תחילה".

מה פתאום, השיבה הונג קונג, אנחנו חולקים על מודי'ס בתוקף, הבסיס של כלכלת הונג קונג מוסיף להיות יציב.

אבל הממשלה המקומית לא הבינה, או העמידה פנים שאינה מבינה. מודי'ס לא דיברה רק על פיננסים, אלא עוד יותר מזה על חברה ועל פוליטיקה. היא תיארה את הסיבות העומדות ביסוד המחאות כ"עמוקות-שורשים וקשות לפתרון". בקצרה, היא הביעה אי-אמון ביכולתה של ממשלת הונג קונג ליישב אותן.

היא כמובן צדקה. בשנתיים הבאות בייג'ינג הקימה מדינת משטרה לכל דבר בהונג קונג, העתק מושלם של מדינת המשטרה ביבשת.

המפטי-דמפטי

המרחק בין כלכלה לפוליטיקה כידוע אינו גדול. אבל לא לעתים קרובות אנחנו רואים סוכנויות דירוג פוסעות אל תוך הפוליטיקה, ומדרגות בעצם לא את הפיננסים, לא את האשראי, לא את החוב - אלא את החברה ואת התרבות הפוליטית.

כל הבנקאים וכל פקידי האוצר המבריקים ביותר לא יועילו להתמודד עם סוג כזה של התבוננות ושל הערכה. או - כפי שאמר המשורר - "כל אנשי המלך וכל פרשיו / חובשים עכשיו את שבריו / אך לשווא" (המפטי-דמפטי, בתרגום יורם שובל). 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"