גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסודות שטום הנקס חושף בספרו החדש על תעשיית הסרטים של הוליווד

אחרי 45 שנות קריירה כשחקן, מפיק ובמאי, טום הנקס מוציא לאור רומן ביכורים ראשון ● הספר עוסק בהיסטוריה של שוברי קופות הוליוודיים, שראשיתה בשנות ה־40 ואחריתה כבידור להמונים בימינו ● הספר מחולק לשבעה חלקים, מסיפור הרקע ועד הפוסט פרודקשן, ועוסק במה שהנקס מכיר הכי טוב: תעשיית הקולנוע

טום הנקס, 2023 / צילום: Reuters
טום הנקס, 2023 / צילום: Reuters

1

אחרי 45 שנות קריירה כשחקן, מפיק ובמאי, הכוללת יותר ממאה סרטים וסדרות שהכניסו כ־10 מיליארד דולר, עבודה עם גדולי הבמאים דוגמת סטיבן ספילברג, קלינט איסטווד, בוב זמקיס, סם מנדס, באז לורמן, רון האוורד, האחים כהן ואחרים, ושני פרסי אוסקר, מתקבל על הדעת שטום הנקס, 67, למד משהו על יצירות מופת קולנועיות.

ב־2017 הנקס פירסם אוסף סיפורים קצרים, וכעת רואה אור רומן הביכורים שלו "איך לעשות עוד סרט מופת", שעם צאתו נכלל ברשימת רבי המכר של "הניו יורק טיימס" וזכה לשבחי המבקרים.

הספר עוסק בהיסטוריה של שוברי קופות הוליוודיים, שראשיתה בשנות ה־40 ואחריתה כבידור להמונים בימינו. זהו לא ממואר, אלא ספר פרוזה עם עלילה ודמויות בדיוניות לחלוטין. בראיונות עמו הנקס מודה שרובו מבוסס על ההתרשמויות והחוויות האישיות שלו.

2

שמו של הסרט הפיקטיבי שאת סיפור הפקתו מגולל הנקס בספר, הוא "צל־אביר: עיצובו של גיבור אש" (Knightshade: The Lathe of Firefall). זהו סרט גיבורי על מבוסס קומיקס, עתיר תקציב וכוכבים, שבמאי מהולל מוביל אותו. כיאה לשחקן שהבין לעומק את הדמויות שגילם, גם כסופר הנקס מתעניין בביוגרפיות של גיבוריו. הוא מביא לא רק את סיפור הרקע של מפעיל הלהביור במלחמת העולם השנייה, אלא גם את הסיפור של אחיינו, ששלושים שנה אחרי יצר קומיקס בהשראתו, ואף את סיפורו של הבמאי, שאחרי שלושים שנים נוספות גילה את הקומיקס והחליט להפוך אותו לסרט.

3

הספר מחולק לשבעה חלקים, מסיפור הרקע ועד הפוסט פרודקשן (גמר ההפקה). למרות שסיפורי הרקע אינם קצרים במיוחד, חלק גדול מהרומן עוסק במה שהנקס מכיר הכי טוב: תעשיית הקולנוע. ביקום הספרותי של הנקס אין טובים ורעים, אין גדולים וקטנים. לשיטתו, הצלחת הסרט תלויה בשיתוף פעולה של כל המעורבים, לא משנה אם מדובר בסופרסטאר אקסצנטרי שמלא בעצמו, במאי מיוסר, נהג, מאפרת, מעצב תלבושות או עוזרת הפקה. כולם אבנים בפירמידה. לכל אחד מהם יש השפעה על החזון היצירתי ועל ועל התוצאה הסופית.

4

הספר יוצא בזמן נפיץ מאוד בהוליווד. בראשית מאי פרצה שביתת התסריטאים של הוליווד ומאז היא נמשכת. מקורה בתביעת הכותבים להעלות את שכרם ולהגן עליהם מפני השלכות השימוש בבינה מלאכותית. עם תביעות דומות הצטרף אליהם בשבוע שעבר גם איגוד השחקנים ההוליוודי.

משמעות ההשבתה של הפקות הסרטים וסדרות הטלוויזיה היא לא רק פגיעה בצופים. לפני הכול זו מהלומה לכוח האדם העצום שמניע את גלגלי התעשייה: ניצבים, עורכים, מעצבי תלבושות, תאורנים, מאפרים, ספקי ציוד ואוכל, נהגים ועוד.

"הרומן של הנקס", כתבו ב"הניו יורק טיימס", "הוא מחווה אוהבת לאותם עובדים, יצירת פנים תעשייתית אמיתית נוסח הסרט 'השחקן' של רוברט אלטמן ו'היו זמנים בהוליווד' של קוונטין טרנטינו".

5

בין השורות הנקס חושף שיום הצילומים הראשון של סרט יהיה תמיד ביום רביעי, כך שיהיה ניתן לפטר עובדים בסופשבוע. לטענתו, יוצרי קולנוע אינם עסוקים רק בבימוי, אלא בעיקר במענה לשאלות של כל מי שסביבם. התובנה המעניינת מכולן היא שבניגוד להפקות אומנותיות אחרות, כמו הצגות, מחזות זמר, אלבומים וכיוצא באלו, כמות האנשים הגדולה המעורבת בהפקת סרט חתומה על תוצר שהוא סך כל התאונות והשיבושים הבלתי צפויים בצירוף הפעמים בהן דברים קרו כמתוכנן.

6

אין הרבה ספרי פרוזה שעוסקים במעשה הקולנועי, ולפיכך נקודת המבט של הנקס, "אצולה הוליוודית" עתירת הישגים, אהדה ציבורית, קשרים וממון, ובנוסף גם מיוחסת במיוחד (הוא קרוב רחוק של אברהם לינקולן), אמינה ומרתקת במיוחד.

לאורך 448 עמודי הספר ניכר שהנקס מונע קודם כל מאהבת קולנוע אמיתית וכנה. אין בו טיפת ציניות, לא כלפי המקצוע ולא כלפי הדמויות אותן גילם לאורך השנים. "אין דבר כזה לשנוא סרט", אומרת אחת הדמויות בתחילת הספר. "יותר מדי זמן ומאמץ מושקעים בעשיית סרטים מכדי שאפשר יהיה לשנוא אותם".

7

בספר אומר הסוכן לבמאי "בסרט שלך יש יותר מדי סצנות, יותר מדי דמויות ואין מספיק דרמה", ולא לגמרי ברור אם זה רגע יפה של מודעות עצמית של הנקס, או דווקא העדרה המוחלט.

מי שמתעניין בצדדים השונים והמשונים של תעשיית הסרטים ורוצה הצצה לא נטולת הומור, זה הספר בשבילו. הוא מספק קריאה מהנה ומספקת, השווה בערכה לסמסטר של לימודי קולנוע. הוא מלמד מה נדרש כדי להפיק שובר קופות מוצלח ומדוע אין נוסחה שמבטיחה שהסרט יצא כפי שתוכנן מראש.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה