גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דווקא המיליארדר שלא הכרתם מוביל במרוץ לירח

בעוד שנתיים יהיה לו חדר פרטי בתחנת החלל הבינלאומית, צעד ראשון בדרך לעיר "עם מקומות עבודה, בתי ספר ומפעלים להדפסת רקמות אדם" ● ראיון בלעדי עם היזם האיראני-אמריקאי קאם ג'פריאן, ששורת הישגים והסכמים שחתם עם נאס"א עשויים להביא אותו לירח לפני בזוס או מאסק

תחנת החלל של אקסיום, הדמיה. מתעתדת לשכן אסטרונאוטים לפרקי זמן ארוכים / צילום: Cmedia group
תחנת החלל של אקסיום, הדמיה. מתעתדת לשכן אסטרונאוטים לפרקי זמן ארוכים / צילום: Cmedia group

 

בשנה שעברה, בדיווחים שליוו את המסע של איש העסקים איתן סטיבה לתחנת החלל הבינלאומית, מדי פעם נזרק לאוויר השם אקסיום, החברה ששכרה את החללית ואת שירותי השיגור מ־SpaceX של אילון מאסק והטיסה אותו תמורת כ־50 מיליון דולר, כפי שטענו השמועות. אבל במרוץ המיליארדרים לחלל, אקסיום של קאם ג'פריאן האיראני־אמריקאי היא הצלע הפחות מוכרת לישראלים. ג'פריאן רוצה לשנות זאת. אחרי הכול, הוא לא הקים את אקסיום כחברת צ'ארטר של טיסות לחלל. התוכניות שלו שאפתניות בהרבה.

המחיר הפוליטי והכלכלי של מכת החולדות בבני ברק
כך שבויות חברות אמריקאיות בגחמות של טיקטוק | WSJ
"אתה אוהב את הילד שלך, אבל הוא פשוט לא מתאים לתפקיד ניהולי"

החזון שלו הוא לבנות לא פחות מעיר בחלל. "בעיר הזאת יהיו מקומות עבודה וקניונים, יגורו בה משפחות ויקומו בה בתי ספר", הוא אומר לגלובס. "בחלק מהעיר יהיה כוח כבידה מלאכותי והחיים ירגישו כמעט כמו בכדור הארץ, אבל בספירה הפנימית שלה תישמר המיקרו-כבידה של החלל ותתבצע הפעילות הכלכלית שתצדיק את קיומה של העיר. יקומו בה מעבדות מחקר ומפעלי ייצור שתנאי חוסר הכבידה המקומיים נותנים להם יתרון, כמו הדפסת רקמות־אדם מלאכותיות, מוליכים למחצה וסיבים אופטיים ומחקר של תרופות ומוצרי אנטי־אייג'ינג. וכל אלה הם רק ההתחלה".

 

מה הוא יודע שאנחנו לא יודעים

ג'פריאן שטח לראשונה את חזונו ב־2017, זמן קצר אחרי הקמת אקסיום וכשהתעשייה הפרטית של מסעות לחלל הייתה רק בחיתוליה. באתר חדשות החלל Planetary.com נכתב עליו אז: "ג'פריאן נשמע כל כך בטוח בחזון שלו, שאי אפשר שלא לתהות - האם הוא יודע משהו שאנחנו לא יודעים?".

קאם ג'פריאן / צילום: SAYING

וכן, הוא ידע כמה דברים שאפשרו לו ולשותפיו להתברג בדיוק במקום הנכון בזמן הנכון. הוא ידע שנאס"א עומדת להעביר לגורמים פרטיים יותר אחריות על מסעות מאוישים לחלל. הוא ידע שהחוק בארה"ב השתנה והפך נוח יותר לחברות פרטיות, הן מבחינת מה שמותר להן לעשות כדי להגיע לחלל והן מבחינת הזכאות שלהן להשתמש במשאבים שהן מוצאות או מפתחות שם. הוא גם ידע שחברה קודמת שהקים הייתה קבלנית משנה לבניית תחנת החלל הבינלאומית, כך שלמעשה הוא מבין בזה לא פחות מנאס"א.

חזון העיר החללית נשמע כמו חלום, אבל בעיני ג'פריאן הדרך להגשמתו ברורה מאוד. היא מתחילה בפרויקט שכבר החל לקרום עור וגידים: בניית תחנת החלל הפרטית הראשונה.

 

אקסיום כבר עובדת על בניית החלק הראשון של התחנה, שאמור להיות מוכן ב־2025, אם כי כמקובל בתחום, זה לא הלו"ז הסופי. "אקסיום תחבר את החלק הראשון של התחנה שלה לתחנת החלל הבינלאומית, במסגרת חוזה שכבר חתמה עם נאס"א, ובשנים הבאות יצטרפו אליו חלקים נוספים. לבסוף, כשתחנת החלל הבינלאומית תושבת, החלקים של אקסיום יחברו יחד לכדי תחנת החלל הפרטית הראשונה, הבסיס לעיר החלל הראשונה. זה אמור להתרחש לקראת 2030".

המיזם השאפתני הזה אינו היחיד. לג'פריאן יש חברה נוספת שהיעד שלה הוא הקמת עיר על הירח, ועוד שתי חברות בתחום הלוויינים ובתחום האנרגיה הגרעינית.

מילד באיראן למיליארדר חלל

מה משך אותך דווקא לחלל?
"נולדתי באיספהאן, איראן. כשהייתי בן 11, צפיתי בשידור הנחיתה האמריקאית על הירח. זה היה מעורר השראה, והחלטתי שאני רוצה להיות חלק מזה. הייתי ישן בחוץ כילד ומביט בכוכבים, מנסה לדמיין איך זה להיות שם, כל כך רחוק, אולי יש שם עוד מישהו. כל זה תמיד הפעים אותי, ואחרי הנחיתה על הירח ידעתי שזה גם אפשרי. הרגשתי שכל דבר אחר שאעשה הוא רק ליד, או בדרך לשם. כך כיוונתי את כל חיי".

באיזה אופן כיוונת את עצמך לתחום?
"כשסיימתי את לימודיי בתיכון, לוויתי 2,000 דולר ונסעתי ללמוד בארה"ב. החוגים לאווירונאוטיקה וחלל לא היו פתוחים בפניי, אז התחלתי הכי קרוב שאפשר, בחוג להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטה הקתולית האמריקאית בוושינגטון די.סי. במקביל, כל הזמן סרקתי מודעות דרושים בחברות חלל. עבדתי בחברות ההנדסה והאווירונאוטיקה Loral ו-Ford Aerospace ואפילו התקדמתי למשרות ניהוליות. יום אחד ראיתי מודעה של חברת התעופה לוקהיד מרטין, במסגרת חוזה שהיה להם מול נאס"א. למזלי, התקבלתי".

בין השנים 1981-1994 עבד בחברות גדולות בתחום ההנדסה לתעשיית החלל, ולבסוף החליט להקים את החברה הראשונה שלו, Stinger Gahffarian Technologies, שהתפתחה כקבלנית משנה לתעשיית החלל. ב-2018 ג'פריאן החליט למכור אותה, תמורת 355 מיליון דולר. מאז הקים שורה של חברות. המשמעותיות שבהן בתחום החלל הן Intuitive Machines ואקסיום.

מאז המסע שסטיבה השתתף בו, אקסיום כבר ערכה מסע מאויש נוסף ועומדת לצאת למסע שלישי בנובמבר השנה. המודל העסקי שלה בנוי כך שחלק גדול מההכנסות מגיע מתיירות חלל: מהאסטרונאוטים שמשלמים על הטיסה מכיסם וממדינות או גורמים אקדמיים ששולחים אותם. החברה גם מקבלת תשלום על ביצוע ניסויים עבור חברות חיצוניות, ויש לה ניסויים משלה, שמטרתם להיערך לימים שבהם תוכל לשכן אסטרונאוטים לפרקי זמן ארוכים בתחנת החלל ובעיר החלל העתידית. חליפת החלל שהחברה החלה לתכנן לצוות שלה נבחרה גם כחליפת החלל הבאה של נאס"א.

"אנחנו כמו מעין קניון של שירותי חלל, שגורמים אחרים גרים בו, גם אקדמיה, גם ממשלות, גם חברות אחרות למטרות רווח. במסע השלישי שלנו ישתתפו בעיקר נציגי ממשלות", אומר ג'פריאן.

אז מתי נראה אנשים חיים ב"עיר החלל" באופן קבוע?
"אני מאמין שזה יקרה בתוך שניים־שלושה עשורים".

על אילו חסמים צריך להתגבר כדי שזה יקרה?
"בעיקר עלויות השינוע".

 

עד שנת 2023 נגיע לירח?

ג'פריאן רוצה ליישם את המודל העסקי של אקסיום גם בחברת Intuitive Machines שמכוונת לירח. בניגוד לאקסיום, החברה הזאת נסחרת בנאסד"ק. שווייה עומד כיום על כ-145 מיליון דולר, וזאת אחרי שהתמזגה בפברואר האחרון ל-SPAC (חברה המוקמת בבורסה במטרה לרכוש חברה פרטית).

"אנחנו פותחים נתיב גישה לירח למען הקידמה", נכתב באתר החברה, שיש בו גם הבטחה: "אנחנו נחזיר את ארה"ב לירח כבר ב-2023". זאת הבטחה עם הסתייגות: לא מדובר במשימה מאוישת.

מסעות מאוישים לירח התרחשו רק בין 1969 ל-1972, כולם בהובלת נאס"א, בחסות ממשלת ארה"ב. מאז, למשך כמה עשורים, נטשה ארה"ב את המסעות לירח. בעשור האחרון, השתנתה הגישה של נאס"א מן הקצה אל הקצה, וכעת היא עובדת לצד סוכנויות חלל ממשלתיות אחרות על משימת ארטמיס השאפתנית, שמטרתה להחזיר את בני האדם לירח, הפעם באופן קבוע.

היעד הוא לבנות תחנת חלל שתקיף את הירח בקביעות, ומעת לעת ייצאו ממנה מסעות מאוישים אל הירח עצמו. בעתיד הרחוק יותר, תקום על הירח גם תחנת מחקר קבועה.

כאן נכנסת אינטואיטיב לתמונה. כמו אקסיום, היא משתמשת במקפצה של נאס"א כדי לפתח את היכולות הפרטיות שלה. עד כה החברה זכתה בשלושה חוזים עם סוכנות החלל, שבמסגרתם היא תספק לה שירותים תומכים במשימת ארטמיס.

מהן המשימות הראשונות המתוכננות?
"המשימה הראשונה אמורה לצאת לדרך עוד השנה: אינטואיטיב צפויה לבצע את הנחיתה הראשונה של ארה"ב על הירח מאז שנות ה-70, ולהביא אליו ציוד שיחכה שם לצוות האנושי כשיגיע".

המשלוח הראשון כולל בעיקר ציוד תקשורת שנועד לסייע לרכבי חלל עתידיים לנחות ולהמריא חזרה בדיוק רב יותר ובבטיחות גדולה יותר, תוך שימוש בכמות דלק קטנה יותר. מערכת הניווט הזאת תעזור גם לכלי רכב אוטונומיים לנווט על פני אדמת הירח.

"המשימה השנייה, גם היא השנה, תהיה להנחית בקוטב הדרומי של הירח מקדחה שתחקור את הקרקע ותנתח אילו משאבים קיימים בו ויוכלו לסייע למגורים בו. גולת הכותרת היא החיפוש אחרי מים. כיום מעריכים שיש בירח קרח מתחת לפני הקרקע, אבל אף אחד לא יודע זאת בוודאות".

שאלת המים, אומרים בנאס"א, תהיה גורם מכריע בתכנון מסעות ההמשך לירח ומשם למאדים. מים חיוניים להישרדות, כמובן, וגם ניתן לנצלם לייצור דלק. התקווה היא למצוא גם משאבים שאפשר להשתמש בהם כדי להצדיק כלכלית מסעות עתידיים לחלל. ב־2015 שונה החוק בארה"ב כך שחברות יוכלו להשתמש במשאבים שהן מוצאות למטרות רווח. זה נושא רגיש שאין עליו הסכמה בינלאומית ואפילו לא לאומית, אבל אינטואיטיב תהיה בעמדה הנכונה לנצל את מה שיהיה מותר.

לפי לוחות זמנים אופטימיים למדי, כבר בתחילת העשור הבא תחל נאס"א להפעיל את תחנת המחקר שלה בקוטב הדרומי של הירח, בתנאי שאכן יימצאו שם מים.

אילון מאסק / צילום: Associated Press

איך ייראו החיים שם?
"החוקרים יגורו במעין קפסולות לא גדולות, שמהן הם ייצאו למסעות בכלי רכב מיוחד - תחילה למסעות קצרים ובהמשך למסעות ארוכים יותר. בתוך הקפסולות עצמן צפויים האסטרונאוטים להתגורר פרק זמן של עד חודשיים ולבחון טכנולוגיות שאמורות לשמש גם לטיסות ההמשך למאדים".

התחנה הזאת אמורה לשמש עשורים קדימה והתוכנית היא לפתוח אותה לממשלות אחרות ולחברות מסחריות. אינטואיטיב מעוניינת להיות חלק מכל המיזמים הללו.

המשימה השלישית של אינטואיטיב, במסגרת החוזים עם נאס"א, היא הבאת כלי מחקר מגוונים לצד הקרוב של הירח. זה אמור לקרות ב-2024.

 

​מה ההבדל בין חברות שמנוהלות בידי דמויות צבעוניות כמו מאסק, בזוס וברנסון שעשו את הונם במקום אחר ואז נכנסו לתחום, לבין חברות כמו שלך שצמחו מתוך תעשיית החלל?
"אנחנו זקוקים לאנשים רבים בעלי תשוקה ונחישות כדי למתוח את הגבולות ולקדם את הפוטנציאל האנושי בכדור הארץ ומחוצה לו. החברות שלי ואני גאים לשתף פעולה עם אנשים כמו אילון מאסק, ג'ף בזוס וריצ'רד ברנסון והחברות שלהם, שללא ספק תרמו תרומות משמעותיות ומילאו תפקיד מרכזי בקידום חקר החלל וטכנולוגיות חלל. חייבים לזכור שתעשיית החלל היא מאמץ קולקטיבי".

ריצ'רד ברנסון / צילום: Associated Press

המספרים שנחתו לקרקע

אינטואיטיב אינה החברה היחידה שחתמה על הסכמים מהסוג הזה עם נאס"א. שלוש חברות נוספות (Firefly, Draper ו-Astrobotic) סבורות שהן יוכלו לנחות על הירח בשלוש השנים הקרובות עם מטענים של נאס"א, אבל אינטואיטיב אמורה להיות הראשונה.

ג'פריאן הוגדר בעבר כמי ש"רוצה להגיע לירח לפני הסינים". ואכן, הם הגורם הממשלתי העיקרי שנושף בעורפה של אמריקה בתחרות הזאת על יוקרה ומשאבים. גם הם מתכננים סדרה של משימות מחקר לא מאוישות בעשור הנוכחי ובהמשך להקים תחנת מחקר משלהם. מדינות נוספות שמעוניינות להנחית משימות לא מאוישות על הירח בשנים הקרובות הן יפן, הודו, רוסיה, דרום קוריאה ואיחוד האמירויות.

בינתיים, מחוץ לירח, אינטואיטיב נחתה השנה על קרקע המציאות. כשהפכה לחברה נאסד"קית, התחילו לדבר איתה לא רק על חזון אלא גם על כסף, ובתחום הזה המספרים די ארציים. ברבעון הראשון של 2023 היא רשמה הכנסות של 18.2 מיליון דולר, בדומה לרבעון המקביל ב-2022, והפסד תפעולי של 14 מיליון דולר.

ברוח התקופה, רוב משקיעי ה-SPAC שעמו התמזגה לא נשארו כדי ללוות את העסקה, והחברה נותרה עם גיוס פרטי של 55 מיליון דולר. בסוף הרבעון הראשון של 2023 היו לה בקופה 47 מיליון דולר. לא בדיוק סכום אסטרונומי.

היתרון של החברה הוא שהכנסותיה הן מהסכמים עם גורמים אחרים, כלומר, היא עדיין לא מנסה בעצמה לעשות כסף מהירח. רוב הכנסות החברה נובעות היום מהשתתפותה בפרויקט הירח של נאס"א, אך אינטואיטיב גם מספקת שירותי תקשורת בחלל, שירותי הנדסה לתחנות של נאס"א על הקרקע, ושירותים נוספים בתחום החלל והתעופה. עבור שנת 2023 כולה היא חוזה הכנסות של 174-268 מיליון דולר.

כל מה שהגשמת היה חלק מהתוכנית הגדולה שלך או הפתעה גמורה מבחינתך?
"רציתי להיות אולי אסטרונאוט, ופרקטית מהנדס שנותן שירות לנאס"א. כל היתר היה מעל ומעבר לציפיות. שאני אקים תחנת חלל? אף אחד לא יכול היה לדמיין זאת. אבל ארה"ב היא באמת מדינת ההזדמנויות".

ומה לגבי איראן? אתה עדיין בקשר עם המדינה שעזבת?
"אני מאוד גאה בכך שנולדתי באיראן ושאני חלק מהתרבות שלה, אבל החברות האמריקאיות שלי לא יכולות לעשות עסקים עם איראן, המגבלה ברורה וחד משמעית מאוד".

הקשר הישראלי

ג'פריאן ביקר לאחרונה בישראל כאורח של קרן ההשקעות הישראלית AnD, אחת המשקיעות באקסיום. בקרן מצפים ששיתוף הפעולה עם היזם יוביל להשקעות ולשיתופי פעולה נוספים. "אנחנו מאמינים ששיתוף הפעולה עם החברה ועם ג'פריאן יסייעו להתפתחות האקוסיסטם המקומי בישראל ולחברות רבות בישראל שיפרצו לחלל", אומרת לגלובס לי מוזר, שותפה בקרן.

כשג'פריאן נשאל על כך, הוא אומר: "כל החברות שלי נמצאות בקשר עם אקוסיסטם החלל של ישראל, וזה קשר שהייתי רוצה להעמיק".

בארה"ב הוא הקים את Limitless Space Institute, מיזם שנועד לתת לבני נוער השראה להשתתף היום ובעתיד בחקר החלל ובמסעות בין-כוכביים. "הייתי רוצה להקים חברה כזו גם בישראל", הוא אומר. "בביקורי בארץ שוחחתי על כך עם הנשיא".

הגשמת את חלומך לטוס לחלל או שאתה מתכוון להגשים אותו?
לא, עדיין לא הייתי. האם אני מתכנן לעשות זאת? אני לא יכול כרגע לספר לך".

עוד כתבות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות