גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד 80 אלף מכוניות ברבעון אחד: צפי לגל היסטורי ביבוא לקראת עליית המס בינואר

ברבעון האחרון של השנה עתידים לנחות בישראל בין 70 ל־80 אלף כלי רכב, במטרה להקדים את עליית המס הצפויה ● יבואנית מותג הרכב WEY משיקה דגם שני וקומפקטי לסדרת רכבי הקרוס־אובר שלה ● שני מותגי פרימיום סיניים מגיעים לארץ ועוד חדשות מענף הרכב

חדשות ענף הרכב / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
חדשות ענף הרכב / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענפי הרכב והנמלים בישראל נערכים לגל ייבוא מהגדולים בהיסטוריה בשוק.

על פי הערכות עדכניות, ברבעון האחרון של השנה עתידים לנחות בישראל בין 70 ל־80 אלף כלי רכב, רובם עם הנעה חשמלית והנעת פלאג־אין. זאת, במטרה להקדים את עליית מס הקנייה על רכב חשמלי ועל רכבי פלאג־אין, שצפויה להיכנס לתוקף בינואר הקרוב.

מלחמת המחירים בסין הגיעה לסופה: האם דגמי טסלה שוב יתייקרו ומי המרוויחות? | ניתוח
הקו האדום של הרכבת הקלה יוצא לדרך, אבל התחנות נשארו מאחור
סובארו קרוס־טרק 2023: לוקחת ברצינות את השם "פנאי־שטח" | מבחן דרכים

במסגרת העלאת המס, יעלה המיסוי על כלי רכב חשמליים מ־20% כיום ל־35%, ואילו המיסוי על רכבי פלאג־אין יעלה מ־55% ל־83% - תקרת מס הקנייה של רכבי בנזין.

גל היבוא העיקרי צפוי בחודש דצמבר, ובענף מעריכים כי הוא עשוי לשבור את השיא שנרשם בדצמבר אשתקד, טרם עליית המס של ינואר 2023, שהייתה יותר מתונה מהנוכחית. בדצמבר 2022 יובאו לישראל כ־63 אלף כלי רכב חדשים, פי שניים וחצי מהממוצע לחודש זה.

אחת הסיבות להגדלת היבוא היא הערכה בענף כי ב־2024 יימשך הביקוש הער לכלי רכב חשמליים. בנוסף, בחודשים האחרונים נרשם שיפור משמעותי בהיקפי הייצור ובמלאים של היצרנים בהשוואה ל־2022.

במשרד האוצר ירשמו הכנסה של יותר מ־3 מיליארד שקלים

היקפי יבוא כלי הרכב החריגים צפויים להטיל עומס כבד על קיבולת הפריקה והאחסון בנמלי ישראל, ובמיוחד בנמל אילת, שכבר היום מתמודד עם "צווארי בקבוק" ועיכובים בפריקת רכב. בנוסף, הביקוש לספינות ייעודיות להובלת כלי רכב צפוי להתגבר, במיוחד בקווים מסין ומקוריאה לישראל.

מקורות בענף מוסרים כי כמעט כל קיבולת הספינות מהמזרח לישראל מוזמנת כבר מראש על ידי יבואני הרכב ברבעון האחרון. לפיכך, לקו התובלה סין־ישראל צפויים להיכנס שחקנים נוספים כגון COSCO וצ'יינה מרצ'נטס, ובין השאר צפויה התרחבות של הובלת כלי רכב באמצעות מכולות, שהחלה בשנה שעברה בצורה נקודתית.

במקביל, פריקה ואחסון של כלי רכב שמגיעים מהמזרח צפויים להתרחב בנמלי אשדוד וחיפה, כולל נמל המפרץ החדש.

בתוך כך נערכים הנמלים והיבואנים כיום למציאת פתרון לבעיית אחסון כלי הרכב שייפרקו, שמספרם צפוי לעלות משמעותית על קיבולת האחסון הנוכחית בתוך שטח הנמלים. בנמל אילת קיימת אופציה לאחסון כלי רכב באזור רמון, אולם בנמלי מישור החוף הבעיה קשה יותר.

מנמל אשדוד נמסר בתגובה: "אנחנו בקשר שוטף עם היבואנים ונערכים להמשך הגעת אוניות ורכבים מהמזרח, הן בגיוון מותגים והן בהרחבת חברות הגלנוע הפוקדות את הנמל... קיבולת הנמל היא כ־25 אלף כלי רכב ביממה, כמו כן אנחנו בוחנים שיתוף פעולה עם היבואנים למינוף שטחים מחוץ לנמל".

יש לציין כי המרוויח הגדול מגל היבוא המתקרב הוא משרד האוצר. זאת, מכיוון שהשחרור המאסיבי של כלי הרכב מהמכס בחודש האחרון של השנה צפוי להכניס לקופתו יותר מ־3 מיליארד שקלים, מעבר להכנסות המתוכננות השנה.

חברת סמלת משיקה קרוס־אובר פלאג־אין קומפקטי חדש

השבוע השיקה חברת סמלת, יבואנית מותג הרכב WEY מקבוצת גרייט־וול הסיני, דגם שני וקומפקטי יותר בסדרת רכבי הקרוס־אובר פלאג־אין שלה. הדגם, "קופי 02", נמתח לאורך 4.67 מ', לרוחב 1.89 מ' ולגובה 1.73 מ'. תא הנוסעים שלו כולל מערך פיקוד דיגיטלי עם מסך מרכזי בגודל 14.2 אינץ', ושני מסכי מידע ושליטה נוספים. הוא מגיע עם רמת אבזור גבוהה שכוללת בכל הדגמים חישוקים גדולים, מושב נהג חשמלי, מערכת בטיחות אקטיבית מתקדמת ועוד.

להנעה אחראי שילוב בין מנוע 2 ליטר טורבו, מנוע חשמלי וסוללה נטענת גדולה של כ־34 קילוואט. ההספק הכולל הוא 362 כ"ס וטווח הנסיעה על חשמל בלבד הוא עד כ־124 ק"מ בתקן WLTP. המחירים נעים בין 240 ל־270 אלף שקל, לא כולל חלון גג שמהווה תוספת.

קופי 02 / צילום: יח''צ

רשמית: שני מותגי הפרימיום הסיניים יגיעו בסוף השנה

מותגי הפרימיום הסיניים החשמליים XPENG ו־ZEEKR הודיעו השבוע רשמית על כניסתם לישראל ברבעון האחרון של השנה. כפי שנחשף לראשונה בגלובס, קרסו מוטורס תבייא את XPENG, ואילו את ZEEKR תייבא קבוצת יוניון מוטורס.

שני המותגים יתמקדו תחילה בדגמים מפוארים. XPENG יביא לארץ את מכונית המנהלים החשמלית P7. בנוסף, יגיע הקרוס־אובר הגדול G9 בגרסה חד מנועית ובגרסה דו מנועית.

בשנה הבאה צפויים להגיע גם דגמים שמיועדים לפלח רחב יותר של השוק, כמו הקרוס־אובר החשמלי החדש G6, שמתחרה בטסלה Y, אולם זול ממנה (בסין) בכ־20%.

ZEEKR תיכנס לישראל עם קרוס־אובר חשמלי קומפקטי ועם מכונית "פאסטבק" חזקה ומפוארת. אולם היא תשיק בסין ברבעון האחרון גם סדאן חשמלית קומפקטית, שמיועדת להתחרות בטסלה מודל 3, ומחירה בסין צפוי להתחיל בכ־28 אלף דולר (זול מטסלה 3 לאחר הורדת המחיר). הדגם הזה צפוי לנחות באירופה ובישראל בשנה הבאה.

SAP הישראלית נערכת להסבת רכבי העובדים לצי חשמלי

השבוע קיימה חברת התוכנה SAP בישראל אירוע בתחום החדשנות הטכנולוגית בתחום הרכב, ובמהלכו הוצגו לעובדים כלי רכב חשמליים של רוב היבואנים בישראל. האירוע הוא חלק מהמהלך של החברה להעביר את כל צי רכבי העובדים שלה, שכולל מאות כלי רכב, לרכב חשמלי עד סוף 2025. ככל הידוע זהו צי הרכב הגדול ביותר בישראל, שהודיע עד כה על מעבר מוחלט מבנזין לחשמל.

הצעד הוא חלק ממהלך רחב יותר של חברת האם באירופה, עליו היא הודיעה ב־2022. החברה צפויה להסב את הצי הגלובלי שלה, שמונה כ־25 אלף כלי רכב, לכלי רכב ללא פליטה, כחלק מאסטרטגיית הקיימות שלה. SAP מתכוונת לאפשר לעובדיה בארץ לבחור רכב חשמלי מכל הקטגוריות.

יש לציין כי SAP גם מפתחת בין השאר פתרונות תוכנה מתקדמים לניהול ציי כלי רכב חשמליים וטעינה חכמה. מהחברה נמסר כי "SAP הגלובלית מאיצה את מעבר צי הרכבים הגלובלי שלה לכזה שלא יכלול פליטות מזהמים, ומכפילה את מאמצי הקיימות שלה בכל העולם כחלק מאסטרטגיית קיימות נרחבת של החברה".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל