גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה שמעידה על דעיכתו של מותג הקנאביס הישראלי המפורסם ביותר

מיזוג פעילותה התעשייתית של סינרג'י כבלים לחברת הקנאביס תיקון עולם, משקף שווי זניח לחברה שהוערכה בעבר ב־100 מיליון דולר, וכיום נושאת הערת "עסק חי" בדוחות ● בכירי החברה, יפעת קריב ואיתן בן אליהו, יפנו את מקומם לטובת נציגי הבעלים החדש, רונן אלעד

רונן אלעד, בעלי סינרג'י כבלים ופלסטופיל / צילום: יח''צ
רונן אלעד, בעלי סינרג'י כבלים ופלסטופיל / צילום: יח''צ

בשבוע שעבר פרסמה חברת קנביט־תיקון עולם  דיווח המבשר על סיום דרכה כחברת קנאביס "טהורה", ואולי גם על קץ דרכו בישראל של מה הנחשב עד לא מזמן כמותג הקנאביס המוביל והפופולרי במדינה. החברה, הנמצאת כיום בשליטת משפחתו של יזם הנדל"ן ברק רוזן (ישראל קנדה), הודיעה על חתימת הסכם שצפוי למזג לתוכה מספר פעילויות בתחומי התעשייה המסורתית שבהן שולט איש העסקים רונן אלעד, כנגד הקצאת 60% ממניותיה.

HSBC חשף את הצוות הישראלי ששכר מהבנק הקורס
●  חברת הרחפנים הישראלית הצליחה איפה שהרבה נכשלו. איך זה קרה?  

הפעילות המועברת - הכוללת בעיקר את החזקותיו של אלעד בחברות סינרג'י כבלים ופלסטופיל, תפעל לאחר השלמת המיזוג לצד פעילותה הדועכת של קנביט־תיקון עולם בתחום הקנאביס ("לאחר שינוי מבנה פעילות זו"), ואלעד יהפוך להיות בעל השליטה בחברה הממוזגת. בנוסף, תסתיים כהונתם של כל נושאי המשרה המכהנים כיום בתיקון עולם (כולל המנכ"לית יפעת קריב והיו"ר איתן בן אליהו), ותחל כהונתם של נושאי המשרה שימונו מטעם בעל השליטה החדש.

כיום, כשהיא נסחרת בבורסה בשווי זניח של כ־25 מיליון שקל (כ־7 מיליון דולר), קשה להאמין שרק לפני פחות מארבע שנים הוצעה תיקון עולם למכירה תמורת 100 מיליון דולר. אלא שמאז חלו שינויים דרמטיים לרעה בחברה עצמה, ובשוק הקנאביס הרפואי כולו. סיפורה של תיקון עולם מהווה דוגמה נוספת לכאוס השורר בשוק שמעולם לא הצליח להתפתח, כפי שחזו לו בימי השיא של הענף בשנת 2019.

תיקון עולם הייתה חלוצת תחום הקנאביס הרפואי בישראל כשהחלה לפעול ב־2005, כשהדבר נחשב עדיין לפעילות מפוקפקת, הצמחים גדלו באדניות והלקוחות קיבלו את הטיפול בביתו של בעלי החברה דאז, צחי כהן. בהמשך החברה צמחה במהירות, פיתחה זני קנאביס שזכו להערכה ברחבי העולם, ערכה ניסויים קליניים חלוציים, ומכרה את הזכויות לחלק מן הזנים שלה לחברה הקנדית MedRelief, בעסקה שהניבה הכנסות משמעותיות לבעליה.

 

החברה המשיכה להתפתח גם בארה"ב, אירופה ואוסטרליה. אלא שבעקבות טענות של המשטרה כי הבעלים כהן היה בקשר עם גורמים בעייתיים (טענות שהספיקו, גם בלי הוכחה בביהמ"ש, כדי לשלול את רישיונו להחזקה בחברת קנאביס), הוא חויב למכור את פעילות הקנאביס שלה בישראל. כאמור, כהן העמיד את תיקון עולם למכירה לפי שווי של 100 מיליון דולר, ששיקף את ההייפ סביב מניות הקנאביס באותה תקופה, אך נאלץ להסכים בסופו של דבר לתמורה מופחתת בהרבה.

נרכשה על ידי קנביט בכחצי מהסכום שהוצע

מי שזכתה במכרז שקיים כהן על רכישת תיקון עולם הייתה חברת הקנאביס הצעירה קנביט, כאמור בהובלת ברק רוזן (שמניותיו בחברה מוחזקות באמצעות בנו). לאחר שהציעה בספטמבר 2019 תמורה של 42 מיליון דולר (ותשלומים נוספים מותנים), נרכשה לבסוף הפעילות תמורת סכום של 23 מיליון דולר בלבד (ועוד 18 מיליון בתמורה מותנית, שלא שולמה בסופו של דבר).

באותה עת נוצר מחסור חמור בקנאביס רפואי בשוק המקומי, בין היתר בשל סגירת חוות הגידול של תיקון עולם בצפון הארץ (בשל טענות לבעיות איכות), ומשרד הבריאות החליט לפתוח אותו ליבוא. מהלך זה הוביל להצפת השוק המקומי בקנאביס מיובא, באופן שבסופו של דבר הקריס גם את פעילות קנביט־תיקון עולם, ולא אפשר לה למצות את הפוטנציאל מהמותג שלה. השינויים במבנה השוק, יחד עם המכה התדמיתית שספגה תיקון עולם, בשל סגירת חוות הגידול וכניסתה המאוחרת לפעילות לפי אסדרת הקנאביס החדשה, הובילו לירידה חדה בפעילותה ולצניחה של יותר מ־95% במניית החברה מהשיא ב־2019.

בדוחות 2022 אמנם רשמה החברה, בניהולה של הח"כית לשעבר קריב, הכנסות של 49 מיליון שקל, גידול של 32% משנה קודמת, אבל גם הפסד כבד של כ־48 מיליון שקל (בסך הכול הפסידה תיקון עולם כ־110 מיליון שקל בשלוש השנים האחרונות).

רואי החשבון של תיקון עולם ציינו כי לחברה הפסדים חוזרים מפעילות כמו גם תזרימי מזומנים שליליים מפעילות שוטפת, המעוררים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה כ"עסק חי". בין היתר הודיעה החברה לאחרונה על סגירת שתי חוות גידול קנאביס שהפעילה ופיטרה עשרות עובדים, כך שנותרה עם מפעל (באזור התעשייה ציפורית), בית מרקחת ומותגי קנאביס ייחודיים. מיזוג שניסתה לבצע עם חברת קנאביס מקרטעת נוספת, BOL, לא צלח.

המיזוג המתוכנן כעת מותנה בין היתר באישור משרד הבריאות להפיכת רונן אלעד לבעלי חברה הפועלת בתחום הקנאביס, אך פעילות זו תהפוך לזניחה ביחס לפעילויות שתקלוט תיקון עולם במסגרת המיזוג, המרוכזות ברובן בחברת מגוון טכנולוגיות שבשליטת אלעד (בעלי 65% מהמניות).

עסקי כדורגל, אופנה, פלסטיק וכבלי חשמל

אלעד התפרסם בעבר כבעלי מועדון הכדורגל של הפועל פ"ת וכמי שרכש בשנת 2018 את חברת מוצרי התינוקות שילב מידי מייסדיה, ובעסקה מהירה העביר את השליטה בחברה לידי קבוצת פוקס. בשנת 2021 הוא רכש מידי קרן ההשקעות פורטיסימו את הבעלות בחברת התעשייה הוותיקה סינרג'י כבלים, בתמורה להקצאה של 12.5% ממניות מגוון, וזאת כשש שנים לאחר שפורטיסימו השתלטה על סינרג'י כבלים במסגרת הסדר חוב בשנת 2015, לאחר שהחברה נקלעה לקשיים.

תחום פעילותה של סינרג'י הינו ייצור ושיווק כבלי כוח (חשמל) למתחים שונים, והיא מהווה יצרנית כבלי הכוח הגדולה בישראל. כבלי הכוח מיוצרים במפעלה בשדרות ומשווקים בארץ ובחו"ל. שוקי היצוא העיקריים של החברה הינם ארה"ב, קנדה ואירופה. בישראל, סינרג'י פועלת ישירות מול יזמים, קבלנים ומפיצים, ומוצריה משרתים תעשיות בתחום השירות הציבורי, תשתיות, אנרגיה מתחדשת ותעשייה. סינרג'י הינה ספק מהותי לחברת החשמל.

על פי הדיווח של תיקון עולם־קנביט, רשמה סינרג'י ב־2022 הכנסות של 434 מיליון שקל, גידול של 34% לעומת 2021 - השנה שבה נרכשה החברה. הרווח הנקי היה 38 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 71 מיליון ב־2021 - רובו ככולו חשבונאי וחד פעמי. הרווח התפעולי של סינרג'י כבלים אשתקד עמד על 51 מיליון שקל וה־EBITDA על 59 מיליון שקל, לעומת 18 מיליון שקל ב־2021.

מלבדה תקלוט תיקון עולם בעסקת המיזוג גם את החזקותיה של מגוון בחברות וויסבורד הספקה ורונן וולף תעשיות, העוסקות באספקה והפצה של מגוון אביזרים ורכיבי חשמל ותאורה, וכן את החזקתו הישירה של אלעד בכ־18.6% ממניות חברת פלסטופיל הזורע, המייצרת יריעות פלסטיק גמישות לאריזת מזון מצונן, ששווי השוק שלהן הוא כ־15 מיליון שקל (אלעד הוא חלק מגרעין השליטה בחברה לצד קיבוץ הזורע).

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד