גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה הפקירה את החברה הערבית, וארגוני הפשיעה שולטים

אם מישהו חושב שהבעיה היא רק של הערבים, הוא טועה ● אם המדינה לא תכריז מלחמה על ארגוני הפשיעה, הבעיה תפגוש כל אזרח

טייבה / צילום: שלומי יוסף
טייבה / צילום: שלומי יוסף

הכותב הוא ראש העיר טייבה

מאז שנות האלפיים החברה הערבית הלכה והידרדרה, והאלימות החלה לפגוע בכל רבדי החיים - הן פיזית והן כלכלית. הביטחון האישי של התושבים הלך והתערער. מאז ועד היום לא הוכיחה המדינה כמעט כל רצינות בטיפול בפשיעה, מאז ועד היום לא ראינו שהמדינה השקיעה משאבים או הראתה רצינות בלוחמה בפשיעה.

לכן ארגוני הפשיעה, בצורה הדרגתית ועקבית, החלו להשתלט על מקורות כספיים, לרבות בסקטור הציבורי. דבר זה הוליד מלחמות בתוך עולם הפשע והביא לשליטת ארגוני הפשיעה על השוק האפור, שוק ההלוואות - ועל הכלכלה של החברה הערבית כולה. 

הצ'יינג'ים, הבנקים והאבטלה: הנתונים הכלכליים שמאחורי הפשיעה בחברה הערבית | ניתוח

למדינה יש חלק בזה, כי נושא המשכנתאות לא שווק בצורה נכונה. מאחר שמבנה שוק המשכנתאות חסם רבים בחברה הערבית מלקבל משכנתאות. הבנקים הציבו תנאים לא הגיוניים, וזה חייב המון זרחים ערבים לפנות לשוק הפרטי, דהיינו להסתבך בשוק האפור.

בתחילת התהליך הדברים היו יחסית מינוריים, אבל עם היעדר המשילות, היעדר הלוחמה של רשויות החוק והשתלטות על השוק הכלכלי הפרטי של ארגוני הפשיעה, הדבר תפח וגדל מיום ליום, ואנו רואים כעת את התוצאה של מלחמת הכנופיות ברחובותינו.

לא נקפה אצבע

לצערנו, המדינה לא נקפה אצבע, ויש דעה רווחת מזה שנים בחברה הערבית שאומרת שהמדינה איננה מעוניינת לטפל בפשיעה והאלימות, ובמקום זאת רוצה פשוט לתת לערבים לרצוח אחד את השני. הפופולריות של תזה זו מתעצמת מיום ליום, כי אין שום היגיון בכך שמדינה ריבונית לא תצליח למגר את תופעת הפשיעה של ארגוני הפשיעה בחברה הערבית. מי שמגיע לטהרן יכול להגיע לרוצחים בטורעאן, מי שמגיע לאיראן ולכור הגרעיני האירני יכול להגיע לסוחרי הנשק ולמקורות הפשיעה.

הדעה הזו כאמור הולכת ומתעצמת בחברה הערבית, ובמיוחד כאשר אנחנו לא רואים שהמדינה עושה דבר במלחמה בארגוני הפשיעה. תוסיפו על זה את כמות הנשק הבלתי נתפס הנמצא בחברה הערבית, נשק שיכול להספיק לעשרות גדודים בצה"ל בעת מלחמה, והמדינה, גם כאן, נכשלה כישלון צורב שמאפשר לסחר בנשק ללכת ולגדול. 

יותר מ-100 נרצחים בחצי שנה: מאיפה מגיע הנשק לחברה הערבית? 

אם מישהו חושב שהבעיה של החברה הערבית היא רק של הערבים - הוא טועה. הבעיה הזו היא בעיה של כל המדינה: ערבים ויהודים כאחד.

התפקיד הבסיסי של כל מדינה, ובמיוחד מדינה דמוקרטית, הוא לדאוג לביטחונם האישי של אזרחיה. המדינה נכשלה בכך. אם בעבר היינו אומרים "וואו" כאשר נרצח מישהו אחד בחודש, היום אנו קמים כל יום בבוקר לצרור של נרצחים, וכאילו הפך הדבר לאירוע שבשגרה.

השאלה הנשאלת היא לאן פניה של המדינה - האם היא רוצה להטיל משילות וסדר בחברה הערבית או לתת לאנדרלמוסיה להמשיך? מאז שנבחרה הממשלה, מספר הנרצחים טיפס למספרים בלתי נתפסים, הגענו ליותר מ-100 קורבנות במחצית השנה, והדברים לא ייעצרו כל עוד המדינה לא תתעשת, תילחם ותיקח את העניין כפרויקט לאומי ממדרגה ראשונה. קברניטי המדינה צריכים להילחם בפשיעה ברמה של לוחמה בעניינים לאומניים. כל עוד המדינה לא לוקחת החלטה כזו, ארגוני הפשיעה ימשיכו להטיל אימה וטרור על כולנו.

הממשלה הקודמת

חשוב לציין כי בממשלת לפיד־בנט אחוזי הפשיעה בחברה הערבית ירדו בצורה משמעותית, מאחר שהייתה אז תקווה לחברה הערבית שתהיה אוזן קשבת, ושיש גורם שהולך לטפל בזה. השר עמר בר־לב עשה ואפילו התאמץ לקדם את עניין הלוחמה בפשיעה בחברה הערבית.

מאידך, בממשלה הנוכחית העניין רק עולה לכותרות, ואיש לא מטפל בזה. כניסת השב"כ ולא כניסת השב"כ - המדינה לא צריכה את האישור של נבחרי הציבור הערבי, לא ראשי רשויות ולא חברי הכנסת, כדי להכניס את השב"כ לסיפור. איש לא צריך להמתין לאישור שלנו כדי להכניס את השב"כ, ושיכניסו כל גורם - רק לעצור את הטבח שקורה בכל יום בחברה הערבית.

הממשלה והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מתעסקים רק בפופוליזם, בראיונות לתקשורת ובאפס מעשים - והתוצאות בשטח מדברות בעד עצמן. התוצאה והציון של הממשלה הנוכחית ביחס ללוחמה בפשיעה בחברה הערבית הציון הוא אפס.

אין לנו כבר דרך חזרה כל עוד המדינה לא לקחה את הפיקוד והטילה משילות. 

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם