גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איזו חברת ביטוח מובילה בשירות ומי מצטיינת בפנסיה ובגמל?

רשות שוק ההון מפרסמת את מדד השירות לשנת 2022 בתחומי הביטוח והחיסכון הפנסיוני ● מי משלמת תביעות הכי מהר, והיכן הסיכוי שהתביעה שלכם תדחה גדול יותר? היכן יענו לכם בזמן הקצר ביותר, ונגד מי התלוננתם הכי הרבה?

חיסכון פנסיוני / אילוסטרציה: shutterstock
חיסכון פנסיוני / אילוסטרציה: shutterstock

את חברות הביטוח, קופות הגמל וקרנות הפנסיה שלנו רובנו פוגשים פעם אחת - בעת רכישת הביטוח או הצטרפות למוצר החיסכון שלנו, ומקווים שלא נצטרך לפגוש שוב בעת תביעה. אבל מה קורה כשאירע מקרה או תאונה בגינם הצרכנים נאלצים לתבוע את חברת הביטוח או כשהגיע הזמן לצאת לפנסיה?

כמדי שנה, רשות שוק ההון פרסמה היום (ב') את מדד השירות של חברות הביטוח והחברות המנהלות, המהווה כלי חשוב בידי הלקוחות בבואם לבחור גוף מוסדי ממנו ירכשו מוצר ביטוח, פנסיה או חיסכון. מטרת מדד השירות היא הגברת השקיפות לציבור החוסכים והמבוטחים לצד הגברת התחרות בתחום השירות.

אחרי זינוק של עשרות אחוזים: האם זה הצעד שיוזיל את ביטוחי הרכב?

את מירב התביעות מגישים הישראלים בשני מוצרים שנמצאים בתקופה האחרונה במוקד תשומת הלב - ביטוחי הרכב וביטוחי הבריאות. ביטוחי הרכב זכו להתייחסות תקשורתית אנפה בשל ההתייקרות המשמעותית שנרשמה בתחום, כשרוב הביטוחים (בעיקר ביטוחי רכב רכוש - מקיף וצד ג') התייקרו ביותר מ-30% ובחלק מהדגמים מדובר כבר על התייקרות של 40% בתוך שנה בלבד. עיקר ההתייקרות נובעת מעלייה במחירי החלפים, מזינוק במספר גנבות הרכב ומעלייה בשכיחות התאונות.

החברות שהציגו את הביצועים הטובים בתחום ביטוח רכב חובה היו השנה ביטוח חקלאי, שומרה, הפניקס ואילו בתחום ביטוח רכב רכוש היו אלה ליברה, ביטוח חקלאי ומגדל. נציין כי לחברות הקטנות יתרון כי מספר המבוטחים שלהם קטן יותר, לכן קל להן לתת שירות יותר מאשר לחברות הגדולות, ובאופן מסורתי הן מובילות את הדירוגים. בהיבט של שיעור תשלום התביעות ליברה היא מובילה ברכב חובה (ציון 99) לפני הפניקס והראל (98 כל אחת). מגדל היא החברה שזכתה לציון הגבוה ביותר במהירות הטיפול בתביעות (84) וביטוח חקלאי בזמן המענה הטלפוני (ציון 90). מי שנמצאות בתחתית הרשימה הם ביטוח ישיר (76) והפול שמעניק בעיקר ביטוחים לאופנועים (73) ושלמה (73). מנורה מבטחים שהצטיינה בשנה שעברה איבדה 7 נקודות השנה והתדרדרה למרכז הטבלה. הממוצע בענף רכב חובה עמד על 81, ירידה של שתי נקודות לעומת שנת 2021.

בביטוח רכב רכוש AIG וליברה מובילות בשיעור תשלום התביעות (95 ו-94 בהתאמה) והן גם המובילות במהירות הטיפול בתביעה עם ציון זהה של 90. גם כאן שלמה סוגרת את הטבלה עם ציון של 69 בלבד, ומעליה ווישור (76) ומנורה מבטחים והכשרה עם 77 כל אחת.

 

ברשות שוק ההון פרסמו יחד עם הציונים גם את היקפי התביעות בכל התחומים המפוקחים וכן את הסכומים ששילמו חברות הביטוח למבוטחים בגין אותן תביעות. בסך הכל הסתיים אשתקד הטיפול ב-790 אלף תביעות ביטוח, מתוכן 503 אלף בביטוח כללי, 274 אלף בביטוחי בריאות ו-13 אלף בביטוח חיים.

ביטוח רכב רכוש הוא הענף הנתבע ביותר, עם כ-430 אלף תביעות שהטיפול בהן הסתיים, עלייה של 24% לעומת שנת 2021, בגינן שילמו חברות הביטוח כ-8 מיליארד שקל בשנה שעברה, זינוק של 31% לעומת סך התשלום בסקטור זה בשנה שקדמה לה. פערים אלו מסבירים את הפסדי העתק שרושמות החברות בתחום מזה מספר רבעונים, ואת הצד שלהן בהתייקרות ביטוחי הרכב. במקביל, נרשם קיטון של 1% בתשלומים בגין ביטוח רכב חובה ואלה התסכמו אשתקד ב-4.65 מיליארד שקל. סך התשלומים בכל תחומי הפעילות עמד על כמעט 23 מיליארד שקל, לעומת כמעט 20 מיליארד שקל בשנת 2021, עלייה של כ-15%.

הקטנות מובילות בביטוחי בריאות

בתחום ביטוחי הבריאות, עיקר תשומת הלב נוגע לרפורמה שתיכנס לתוקפה לקראת סוף השנה ותעמיד במבחן רציני את הרווחיות של החברות מהתחום שהיה עד לאחרונה אולי הרווחי ביותר עבורן. בחוק ההסדרים נקבע כי חברות הביטוח ישלמו לקופות החולים בגין ניתוחים של לקוחות המבוטחים גם בביטוחי השב"ן (שירותי בריאות נוספים) של הקופות וגם בביטוח פרטי (למי שמחזיק בביטוח משלים שב"ן). הרפורמה הזו כל-כך משמעותית, עד שהיא הביאה לדחייה של רפורמה שהובילה רשות שוק ההון ועליה אבדו ברשות במשך יותר משנתיים.

גם כאן, מי שהובילו את הדירוג היו החברות הקטנות בתחום: AIG, ביטוח ישיר, איילון, שכל אחת מהן מחזיקה בפחות מ-5% מנתח השוק בעולם ביטוחי הבריאות, נתח שוק שמאפשר להן הקלות לדוגמה באפשרות להציע מבחר גדול של יותר רופאים. זאת במטרה להגביר את התחרות בתחום בו חברה אחת, הראל, שולטת על כ-40% מהשוק. בעוד הראל זכתה לציון משוקלל של 80, AIG קיבלה ציון של 84, בעיקר הודות להצטיינות בתחום הטיפול בתביעות (מהירות ושיעור תשלום). בתחום ביטוחי הבריאות את הציון הנמוך קיבלו במגדל לאחר שהחברה איבדה 5 נקודות לעומת השנה שעברה ומנורה מבטחים שאיבדה שלוש נקודות. כאן מדובר בציון ממוצע של 81, נקודה פחות מאשר ב-2021. 

תחום נוסף שכדאי לשים אליו לב לקראת חופשת הקיץ הממשמשת ובאה הוא זה של ביטוחי הנסיעות לחו"ל. כאן החברה המצטיינת היא דיויד שילד, המחזיקה במותג ביטוחי הנסיעות לחו"ל פספורטקארד, שנכון לשנת 2021 שלטה על 41% מביטוחים אלו. החברה זכתה לציון של 92 כשאחריה הפניקס (91) ו-AIG (89). דיויד שילד ו-AIG קיבלו ציון של 99 בתחום התביעות אך כשלו בזמני ההמתנה במוקד הטלפוני, בעוד הפניקס דווקא רשמה ציונים גבוהים בכל התחומים שמעבר לתביעות, למרות שגם בתביעות השיגה ציון של 95 שהינו גבוה מאוד.

מדד השירות בחברות הביטוח מורכב מחמישה רכיבים. תשלום תביעות (40% מהציון); שביעות רצון והמלצת לקוחות (30% מהציון) שמתבסס על סקרים שערכה הרשות בטלפון ובהודעות SMS; תלונות ציבור (15% מהציון), כלומר כמות הפניות שנפתחו נגד חברת הביטוח וכמות הפניות שבגינן ניתן סעד לפונה; זמני מענה במוקדי השירות (10% מהציון) וכן כלים דיגיטליים (5% מהציון) - האפשרות לבצע פעולות בצורה דיגיטלית ומידת שביעות הרצון מהשירותים הדיגיטליים.

מנורה מצטיינת בפנסיה, ילין לפידות בגמל

במקביל לבדיקת חברות הביטוח, רשות שוק ההון ערכה בדיקה דומה גם בחברות המנהלות קרנות פנסיה וקופות גמל (לרבות כמובן קרנות השתלמות). כאן התבסס הציון על שביעות רצון והמלצת לקוחות (65%); תלונות ציבור (20%); זמני מענה טלפוני (10%) ושביעות רצון משימוש דיגיטלי (5%).

הגופים שהציגו את הביצועים הטובים לפי המוצרים השונים הם - בתחום הפנסיה: מנורה מבטחים פנסיה וגמל והפניקס, עם ציונים של 81 ו-80. מנורה מבטחים היא קרן הפנסיה הגדולה בישראל והיא קיבלה את הציון הטוב ביותר ברוב הקטגוריות שנבדקו על ידי רשות שוק ההון. היא גם עשתה את השיפור הטוב ביותר - 5 נקודות לעומת המדד של שנת 2021, ויחד איתה רשמה שיפור גם חברת הפנסיה של אלטשולר שחם שעלתה בשלוש נקודות.

בתחום קופות הגמל המצטיין הוא ילין לפידות עם ציון של 90. עבור בית ההשקעות זו השנה התשיעית ברציפות שהוא זוכה במקום הראשון במדד קופות הגמל. נציין כי ילין לפידות זכה גם במקום הראשון במדד הפנדינג (יכולת קליטת כספי החוסכים) של רשות שוק ההון שפורסם לפני כחודשיים. גם מנורה מבטחים הצטיינה במדד זה, הן בפנסיה והן בגמל.

ברשות שוק ההון ציינו כי על אף הירידות בשוק ההון בשנת 2022, רמת השירות של קרנות הפנסיה שמרה על יציבות ואילו רמת השירות בקופות הגמל אף עלתה לעומת 2021. (ירידה של נקודה אחת לציון ממוצע של 77) ואילו רמת השירות בקופות הגמל אף עלתה לעומת 2021, מ-75 ל-78.

עמית גל, הממונה (בפועל) על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, אמר עם פרסום המדד כי "רשות שוק ההון מציבה את המבוטח במרכז ומקדמת בכלים שונים התנהלות הוגנת מצד חברות הביטוח והגופים המוסדיים שתאפשר למבוטח קבלת החלטות מושכלות ומימוש זכויות ברמה גבוהה. מדד השירות מהווה תמריץ אפקטיבי לשיפור השירות והגברת התחרות לטובת הצרכן ואנחנו רואים את זה בא לידי ביטוי בשנים האחרונות. הרשות ממשיכה לפעול במטרה לשפר את רמת השירות הניתן על ידי חברות הביטוח והגופים המוסדיים".

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?