גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר בתיק ההשקעות של הישראלי הממוצע?

הרכב התיקים המנוהלים וכמות הכסף שמגלגלת התעשייה נחשפים ● דוח חדש מגלה כי קרנות נאמנות מהוות עד 68% מהרכב התיק המנוהל, וכי את דמי הניהול הגבוהים ביותר משלמים בעלי תיקי השקעות של כמיליון שקל ● וגם: אילו שינויים היה כדאי לעשות בתיק השנה

תיק השקעות / איור: Shutterstock
תיק השקעות / איור: Shutterstock

קרנות הפנסיה וקופות הגמל מחויבות לדווח מדי חודש על התשואה וסך הנכסים שלהן, והנתונים מפורסמים על ידי רשות שוק ההון לציבור הרחב. כך גם בכל הקשור לקרנות נאמנות - המכשיר הפופולרי שבאמצעותו נחשף הציבור הרחב להשקעות בבורסה.

האירועים שהכניסו את שוק המט"ח לסחרור והגופים הספקולטיביים שחוגגים 
ההייטקיסטים מעבירים את הפנסיה שלהם למעקב אחר מדדי וול סטריט ומרוויחים 
הראלי בוול סטריט מבוסס כולו על כמה מניות כוכבות - ואת חלק מהמשקיעים זה מדאיג 
בורסות הקריפטו על המוקד, אז למה משקיעי הביטקוין אדישים? 

לעומתן, בתחום ניהול תיקי ההשקעות, בעלי התיקים לבדם חשופים לנתונים, לרווחים וגם להפסדים שהציגו החברות המנהלות עבורם את ההשקעות. השבוע פרסמה רשות ני"ע מידע על תעשיית ניהול התיקים בישראל - על העדפות ההשקעה של הציבור ושל מי שבוחר עבורו היכן כדאי לשים את הכסף, וכן חשפה את היקף ההכנסות של מנהלי התיקים, שעמדו אשתקד על כ-1.1 מיליארד שקל.

נכון לסוף שנת 2022, עולה מדוח הרשות, חלשו חברות ניהול תיקים על השקעות בשווי כולל של כ-314 מיליארד שקל (ירידה של כ-11% תוך שנה) עבור כ-91.5 אלף לקוחות, ביניהם לקוחות פרטיים, תאגידים, עמותות, מוסדות אקדמיים ועוד. 80% מהכספים הללו מנוהלים בידי 20 חברות מובילות.

 

מתוך סכום זה, 192 מיליארד שקל (61%) שייכים ללקוחות פרטיים ולחברות, והיתר מנוהלים עבור הגופים המוסדיים הפועלים בשוק ההון. המשמעות היא שגודלו הממוצע של תיק ההשקעות של הישראלים שאינם גופים מוסדיים עומד על 2.2 מיליון שקל.

הנתונים של רשות ני"ע נותנים גם מושג כיצד נראה תיק ההשקעות של הישראלים בשנה שעברה. בתיקים הקטנים, שבהם מנוהלים עד חצי מיליון שקל, מעל שני שלישים מהפעילות (68%) נעשים דרך קרנות נאמנות הנסחרות בבורסה בישראל. לעומת זאת, ככל שהתיק גדול יותר, מנהלי התיקים מפנים את הלקוחות למוצרים אחרים, דוגמת איגרות חוב קונצרניות (34% מפעילויות הקנייה והמכירה בתיקים) ואלה של ממשלת ישראל (35% מהפעילות), וכן למניות ולקרנות סל מנייתיות מחוץ לבורסה בתל אביב. כך שחלקן של קרנות הנאמנות הנסחרות בישראל יורד בהדרגה, עד ל-22% בתיקים שגודלם עולה על 5 מיליון שקל.

 

כאשר פורטים את תיק ההשקעות של הישראלים למוצרי השקעה ספציפיים, מתגלה שמדובר בתיק סולידי מאוד. 73% מבין 50 המוצרים שהיו המועדפים לרכישה בתיקים המנוהלים בשנה שעברה מגיעים מ-26 סדרות אג"ח של ממשלת ישראל, בהיקף כולל של כ-45 מיליארד שקל.

יחד עם ארבע סדרות מק"מים (מלווה קצר מועד) של ממשלת ישראל, בהיקף של 3 מיליארד שקל, מדובר על יותר משלושה רבעים מהתיק שמושקעים במוצרים ממשלתיים מתוך התיק המבוקש, לעומת פחות מ-20% המושקעים בחברות ציבוריות - אג"ח קונצרניות ומניות בישראל, ו-4% בלבד שהושקעו אשתקד במניות ובאג"ח בחו"ל.

ברשות מציינים כי 4.5 מיליארד שקל הושקעו בשש מניות בלבד, אך לא ניתן לפרט באילו מניות, כדי שלא לעבור על חוק הייעוץ. נוסף על כך, בשלוש קרנות כספיות, שהפכו ללהיט של השנה האחרונה מכיוון שהן נזילות ומציעות ריבית גבוהה במקצת מריבית בנק ישראל, נרכשו נכסים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל. אותם 50 מוצרים היוו אגב יותר מ-36% מהפעילות החדשה בשנה שעברה, למרות שסך המוצרים שמכילים התיקים עמד על יותר מ-5,800.

ההעדפה של הישראלים לפנות לאפיק האג"ח הממשלתיות תואמת כמובן את התשואות שעלו בשנה החולפת בעקבות העלאת הריבית, לאחר שנים ארוכות שבהן איגרות החוב הניבו תשואה אפסית. ככל שהריבית עלתה, עלו הריביות הן באג"ח הממשלתיות והן באג"ח הקונצרניות, ובשוק צופים כי עוד לא מאוחר לקפוץ על העגלה, וכי סביבת הריבית שעתידה להישאר גבוהה גם ברבעונים הקרובים מאפשרת להשיג תשואות שנתיות של 5%-7% גם לארבע השנים הקרובות ואולי אף מעבר לכך.

כמובן שמאז חלפו יותר מחמישה חודשים, שהצריכו כמה שינויים בתיק המנוהל. כך למשל, בבית ההשקעות מיטב ציינו כי במיטב ניהול תיקים ההתאמות שנעשו מתחילת השנה כללו הגדלת חשיפה למניות בחו"ל על חשבון שוק המניות בישראל, וכן הגדלת החזקה באג"ח בחו"ל על חשבון קרנות אג"ח בישראל.

הסיבה לכך היא ביצועי החסר של הבורסה בתל אביב אל מול בורסות מקבילות בעולם והתחזקות הדולר מול השקל, בעקבות ההפיכה שמובילה הממשלה בחקיקה המשפטית. כך, בעוד שמדד S&P 500 למשל זינק ביותר מ-11% מתחילת השנה, מדד ת"א-125 רשם עד עתה תשואה שלילית מינורית ב-2023, למרות פתיחת חודש חיובית ביוני. הדולר התחזק במקביל ביותר מ-4% מתחילת השנה.

74% מהלקוחות עם תיק של עד 1.5 מיליון שקל

הדוח של הרשות מצא כי 74% מהלקוחות הם בעלי תיק ששוויו עד 1.5 מיליון שקל. מדובר בעלייה לעומת שיעור של 71.6% בשנת 2021. "שוק מנהלי התיקים מאופיין ביציבות, הן במספר החברות המנהלות והן בשווי הנכסים המנוהל על ידיהן. בשנים האחרונות חלה עלייה במספר הלקוחות הפונים לקבלת שירות זה", מסבירה ענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות ני"ע, שעומדת מאחורי הדוח.

מגמה מעניינת שעולה מהנתונים שפרסמה רשות ני"ע היא כי בשנת 2022 חל גידול של 15% במספר התיקים המשתייכים לקטגוריית התיקים הקטנים (כאמור עד 0.5 מיליון שקל), ומספרם עמד על 32.2 אלף. מנגד חל קיטון של 856 תיקים (13%) במספר התיקים הגדולים (מעל 5 מיליון שקל).

בהחלט ייתכן כי הגידול במספר התיקים הקטנים נובע מרצון של עוד ועוד ישראלים שהצליחו לחסוך מאות אלפי שקלים להימנע משחיקת הכסף בשל האינפלציה הגבוהה, ובשוק מאתגר כמו זה שאפיין את מרבית 2022 הם מעדיפים ניהול מקצועי של התיק. ברשות ני"ע מסבירים עוד כי למעבר בין הקטגוריות יכולות להיות סיבות מגוונות. זאת בין היתר בעקבות פדיונות מתיקים גדולים והשקעת הכספים בהשקעות אלטרנטיביות למשל.

"מעמד הביניים" משלם יותר דמי ניהול

ומהי העלות של ניהול התיקים? סך ההכנסות שגבו הגופים המנהלים בדמי ניהול ישירים עמד אשתקד על כ-752 מיליון שקל, אשר היוו יותר מ-65% מהכנסות החברות לניהול תיקים. גם כאן, כמו בכל העולם הפיננסי, באופן כללי הגודל קובע, וככל שהתיק גדול יותר דמי הניהול יורדים. עם זאת, מי שמשלמים את דמי הניהול הגבוהים יותר הם "מעמד הביניים" של התיק, כלומר אלו שמנהלים בין חצי מיליון שקל ל-1.5 מיליון שקל, והם משלמים 0.65% מהתיק לשנה.

הלקוחות הקטנים (פחות מחצי מיליון שקל) כמו גם אלו המנהלים בין 1.5 ל־5 מיליון שקל משלמים דמי ניהול של 0.58% בממוצע, ואילו הלקוחות הגדולים (מעל 5 מיליון שקל) משלמים 0.36% בממוצע מהתיק לשנה, כלומר כמעט 40% פחות מאשר הלקוחות עם התיקים הקטנים.

29% הנוספים מההכנסות שגובות החברות המנהלות מלקוחותיהן (כ-400 מיליון שקל ב-2022) הן הכנסות לתאגיד הקשור, כלומר עוברות לתאגיד הקשור לחברה בשל עמלות קנייה ומכירה בגין פעולות שמנהל התיקים ביצע בתיק הלקוח, ואינן מגיעות למנהל התיקים. מי שנהנים מחלק גדול מהעמלות שמשלם הציבור בגין ניהול התיק הם הבנקים, מאחר שהציבור ממשיך להעדיף לנהל את ניירות הערך שלו אצלם. 92% מהתיקים המנוהלים נשמרים בבנקים, המשמשים כמשמורנים (Custodians) לניירות הערך.

עוד כתבות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין