גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות בקריפטו והריבית העולה מוכיחות: לביטקוין אין עתיד, השוק צריך חזון חדש

אירועי קריסות הבורסות וההפסדים ללקוחות בשוק הקריפטו מתרבים ● במקביל, הריביות העולות וחזרת ערך הכסף מנפצות את החזון להחליף את המטבעות המסורתיים ● מה המשמעות לעתיד הביטקוין ובורסות הקריפטו, ולמה הגופים המוסדיים הם אלה שיכולים לשקמו?

לביטקוין אין עתיד / צילום: Shutterstock
לביטקוין אין עתיד / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

כמעט 15 שנים לאחר השקת הביטקוין, וכשנתיים וחצי לאחר שהמטבע נגע בשיא של 69 אלף דולר כמעט, שוק המטבעות הדיגיטליים נמצא בפרשת דרכים.

אחרי שנים של עליות בחסות ריבית אפסית, שעודדה ספוקלציות, שנת 2022 הייתה קשה במיוחד. זאת, לא רק בשל ירידות המחירים החדות במטבעות הקריפטו המובילים, אלא בעיקר בשל שורת התמוטטויות מהדהדות של גופים מובילים בשוק. אלה הובילו להפסדים כבדים ללקוחות, וחשפו פרקטיקות בעייתיות ביותר בטיפול בכספיהם ותרמיות.

בורסת הקריפטו הגדולה בעולם מסתבכת בארה"ב. מה המשמעות לשוק? | שאלות ותשובות
אחרי שהשווי קפץ: אינטל מוכרת מניות מובילאיי ב-1.4 מיליארד דולר 

בראש אלה עמדה קריסת בורסת FTX בנובמבר 2022, תוך חשיפת היעדר הפרדה בסיסית בין כספי הבורסה לכספי הלקוחות, ושימוש אסור בכספי הלקוחות למימון השקעות מסוכנות ותמיכה בצורכי המסחר של הבורסה וקרן אלמידה הקשורה אליה. גם קריסות פלטפורמות המסחר וההלוואות Celsius ו-Voyager הסבו ללקוחותיהן הפסדים כבדים.

אירוע משמעותי נוסף התרחש ביום ב' השבוע, כאשר רשות ני"ע האמריקאית (ה-SEC) הגישה תביעה כנגד בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בייננס (Binance), הכוללת האשמות חמורות בדבר הפרת החוק האמריקאי ושימוש אסור בכספי הלקוחות לצרכיה. אירועים אלה מונעים מהשוק להמשיך לצמוח במתכונתו הנוכחית.

צורך בהסדרת תשתיות

הלקח המרכזי מקריסת בורסת FTX הוא הצורך הבסיסי בהפרדה בין פלטפורמות המסחר ובין גוף המשמורת (קסטודי) על נכסי הלקוחות.

לכן, תנאי בסיסי להמשך פיתוח השוק וכניסת גופים מוסדיים לפעילות במטבעות דיגיטליים הוא הסדרת התשתיות הבסיסיות של השוק, כך שיפעלו בהתאם לסנטדרטים בינלאומיים מקובלים ועל ידי גופים מסורתיים, יציבים ומפוקחים.

ואכן, תהליכים אלה מתחילים להתרחש. לדוגמה, הבנקים Standard Chartered, נומורה ו-BNY Mellon מקימים בימים אלה בורסות וגופי משמורת נפרדים לנכסים דיגיטליים. גם בורסת נאסד"ק ממתינה בימים אלה לאישורים רגולטוריים להשקת קסטודי לנכסי קריפטו.

במקביל, פלטפורמת המסחר EDX Markets, שמקימים הברוקרים סיטאדל סקיוריטיז, צ'ארלס שוואב ו-Virtu Financial, מצהירה על כוונתה לפעול בשוק הקריפטו "באמצעות שיטות העבודה המיטביות משווקים פיננסיים מסורתיים".

גופים חדשים אלה צפויים להתחרות חזיתית בבורסות הקיימות בשוק הקריפטו, שכאמור אינן מקיימות סטנדרטים בסיסיים של שקיפות כלפי לקוחותיהן.

 

Binance, שחלשה על כ-60% מהשוק בשיאה, כבר איבדה כרבע מנתח השוק, על רקע הטענות הרגולטוריות החמורות כלפיה בחודשים האחרונים, שהבשילו השבוע כאמור לתביעה שצפויה להחריף את המגמה. גם בורסת קוינבייס (Coinbase), השנייה בגודלה, חוותה ירידה של יותר מ-50% בנפחי המסחר בשנה האחרונה, עקב ירידה בהיקף הלקוחות, ש-95% מהם קמעונאים.

צורך בחזון חדש וריאלי

במקביל להסדרת התשתיות, לטעמנו שוק המטבעות הדיגיטליים יידרש לוותר על חלק ניכר מהחזון המקורי שלו, ולהחליפו בייעוד ריאלי ושימושי בתוך שוקי הפיננסים והבנקאות.

השאיפה להחליף את מטבעות הפיאט המסורתיים (הכסף "האמיתי" שבו אנו משתמשים ביום-יום) במטבעות קריפטו לא מגובים, כאמצעי תשלום מקובלים בכלכלות, אינה ריאלית בעליל. לא היה בכך היגיון מלכתחילה, אך כעת הניסיון הנצבר מוכיח זאת באופן נחרץ.

התנודתיות הגבוהה בערכי מטבעות הקריפטו מוכיחה שאינם מתאימים לשמש כאמצעי תשלום יציב שמתמחר מוצרים ונכסים. במקביל, לא ניתן ליצור ערך מוחשי למטבעות בהיעדר גורם מרכזי שמנהל ומאמץ אותם כאמצעי לתשלום בכלכלה, החל מתשלום מסים ועד לצריכה. ראוי להכיר בכך שאין סיכוי שמדינות יאפשרו למטבע פרטי שאינו נשלט על ידיהן להפוך להילך תשלום חוקי.

במקביל, חזרת הריבית והצמצום בהיצע הכסף בעולם על רקע המאבק באינפלציה, מרחיקים מאוד תרחישים אפוקליפטיים הזויים בדבר "אובדן ערך הכסף" ו"קריסת המוסדות הפיננסיים המסורתיים", שבמקומם יעלו מטבעות קריפטו, שממילא ממשלות או בנקים מרכזיים לא היו מאפשרים להם להתרחש.

לטעמנו, האמור גם פוגע חזיתית בעצם הרעיון שמטבעות קריפטו הם "נכסי השקעה" שערכם יעלה בחדות, על חשבון מטבעות פיאט. ממילא התפיסה של מטבע כנכס שערכו יעלה בחדות לאורך זמן, על מנת שישמש כאמצעי תשלום בכלכלה, חסרת היגיון, בגלל הצורך בערך יציב, ואם תתרחש כזו, היא תגרום דפלציה מתמשכת וחמורה.

לכן, לדעתנו, למטבעות הקריפטו הקיימים, ובראשם הביטקוין, אין ערך אמיתי או עתיד. השווי שייוותר בהם בעתיד ינבע אך ורק מ"כסף כלוא", שנכנס לשם מלכתחילה לצרכים פסולים כמו הלבנת הון, ולא תהיה לו דרך אפקטיבית חוקית לצאת חזרה למטבעות פיאט.

שלושה נדבכים לעתיד

מנגד, עתיד התפתחות המטבעות הדיגיטליים צריך להישען על שלושה נדבכים מרכזיים.

הראשון הוא טכנולוגיית הבלוקצ'יין, ויכולתה לספק סליקה מהירה של עסקאות פיננסיות ומעבר בין מטבעות פיאט ודיגיטליים, שתהווה קפיצת מדרגה משמעותית לעולם הפיננסי המסורתי.

העובדה שהעברת מט"ח בעולם עדיין כרוכה בעלויות כבדות, מסורבלת ואורכת מספר ימים, יוצרת צורך עצום באימוץ הבלוקצ'יין, המאפשר סליקה מיידית ושקיפות מלאה בתהליך. ראוי לאמצו תוך שימור גורמים אחראיים להשלמת הסליקה, בעיקר מסלקות ובנקים, בניגוד לחזון הבלוקצ'יין המקורי לביזור מלא, שאינו ישים.

הנדבך השני הוא שימוש במטבעות יציבים, המגובים במטבעות פיאט באופן מלא, כאמצעים יעילים לביצוע תשלומים על גבי הבלוקצ'יין. בשנים האחרונות, שוק המטבעות היציבים צמח בחדות, והוא מוערך כיום בכ-130 מיליארד דולר. הגדולים מביניהם הם USDT של Tether ו-USDC של Circle.

בעוד שכיום מטבעות יציבים משמשים בעיקר כגשר להמרת מטבעות פיאט להשקעות קריפטו וחזרה, לטעמנו ייעודם העיקרי צריך להיות סליקה מהירה ויעילה של כספי פיאט ואחסונם באופן דיגיטלי. בקצה התהליך, המובילים מהם צריכים להפוך למערכות תשלומים מבוקרות רגולטורית, לצד, או כחלק, ממערכות התשלומים הקיימת.

ייעוד זה יוכל לשרת את הנדבך השלישי לעתיד המטבעות הדיגיטליים: הנפקת טוקנים על ידי חברות שונות, לצורך תשלום עבור שירותים או מוצרים, באמצעות המרה מהירה ויעילה שלהם למטבעות פיאט או לטוקנים אחרים, באמצעות הגשר שיספקו המטבעות היציבים.

הנקודות יתחברו כאשר טוקנים אלה יונפקו על ידי גופים פיננסיים מסורתיים, יוקנה להם ערך פנימי ברור - הנובע מזכאות לתמורה עבורם - בכסף או בשירותים, והם ייסחרו בבורסות מוסדרות, שיופעלו על ידי גופים פיננסיים מפוקחים רגולטורית ויוחזקו במשמורת על ידי גופים נפרדים, תחת פיקוח רגולטורי הדוק.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו