גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניה נופלת ומנכ"לים מתחלפים: מה הוביל לסגירת המפעל הוותיק של אבן קיסר

המשבר המתמשך בעסקיה וקריסת המניה הובילו את יצרנית משטחי העבודה, תחת מנכ"ל חדש־ישן, להכריז על סגירת מפעלה בשדות ים ופיטורי עובדיו ● בין הסיבות לקשיי אבן קיסר: הכבדת הרגולציה בישראל ובאוסטרליה ● המפסידה הגדולה במניה - קרן טנא שבעבר רשמה אקזיט מרשים

יוס שירן, מנכ''ל אבן קיסר / צילום: יונתן בלום
יוס שירן, מנכ''ל אבן קיסר / צילום: יונתן בלום

בשנה שעברה, למרות המצב המאקרו כלכלי העולמי וקשיי שרשרת האספקה, היה נראה שיצרנית משטחי העבודה לבית, אבן קיסר מקיבוץ שדות ים, נמצאת סוף סוף בדרך הנכונה, אחרי כמה שנים קשות בעסקיה. החברה, שבשנת 2018 חוותה טלטלה קשה שכללה הפחתת תחזיות פיננסיות, שינויים תכופים בהנהלה ואובדן אמון מצד המשקיעים בשוק ההון, החלה להרחיב את פעילותה בתחום הייצור ושיווק משטחים לשימוש במטבחים, חדרי אמבטיה ושירותים גם לחומרי גלם נוספים מלבד קוורץ, ביצעה רכישות ואף החלה לדבר על הגעה להכנסות שנתיות של מיליארד דולר ב־2025.

יורשים, גרסת קוקה קולה: אימפריית המיליארדים של האחים ורטהיים שוב תוסס
מנדל"ן ועד סייבר: 150 החברות האמינות בישראל

אולם בחודש מרץ השנה הפתיעה אבן קיסר כשהודיעה על שינוי כמעט מיידי בעמדת המנכ"ל: יובל דגים, שניהל את החברה מאוגוסט 2018, הוחלף על ידי יוס (יוסף) שירן, שזהו לו סיבוב שני בניהול אבן קיסר, לאחר שהוביל אותה בין השנים 2009־2016, כולל בתקופת ההנפקה הראשונית שלה בנאסד"ק ב־2012. המנכ"ל הקודם דגים כיהן בתפקיד במשך ארבע וחצי שנים, אחרי שהחליף את המנכ"ל הזמני יעיר אורבוך, שמונה לתפקיד לאחר שקודמו, רענן זילברמן, פרש במפתיע מהתפקיד לאחר כשנה בלבד.

שירן לא חיכה הרבה, ובשבוע שעבר, לצד פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של השנה, הודיע על תוכנית רה־ארגון גלובלית, שכוללת בראש ובראשונה את סגירת המפעל הוותיק של אבן קיסר בקיבוץ שדות ים - המפעל שממנו החלה פעילותה לפני כ־30 שנה. המהלך כולל גם פיטורים של כ־150 עובדים, וזאת לאחר שבסוף השנה שעברה אבן קיסר נפרדה מ־200 עובדים בהליך התייעלות קודם. זהו צעד ראשון בהתייעלות וייתכן שאחריו יגיעו עוד. בסוף 2022 העסיקה אבן קיסר 2,100 עובדים, מהם 655 מישראל. בחברה מדגישים כי סגירת המפעל לא תפגע בייצור שלה, שיעבור בחלקו לאתר בצפון הארץ, ובחלקו הקטן יותר לארה"ב ואולי למזרח אסיה.

שירן הסביר כי תוכנית הרה־ארגון "תאפשר לנו להתמודד בצורה הטובה ביותר עם האתגרים התפעוליים שמולם החברה ניצבת. בראש ובראשונה אנו מתמקדים בשיפור תזרים המזומנים". הוא הוסיף שסגירת המפעל היא החלטה לא קלה עבור החברה, אך "אנו מאמינים שזהו צעד הכרחי לייעול הייצור של אבן קיסר והפיכתו לגמיש יותר, ולצמצום ההוצאות שלנו. המפעל הוותיק מציב שורה של אתגרים לשם עמידה בדרישות הרגולציה המקומית".

אבן קיסר הייתה יכולה לשדרג את שני קווי הייצור של המפעל הקיים, בהוצאה שמוערכת בעשרות רבות של מיליוני דולרים. אולם הכבדה של הרגולציה בישראל הפכה את השדרוג הזה ללא משתלם. תקן מחמיר הנוגע לפליטות של סטירן (חומר כימי מסוכן שנפלט בייצור המשטחים של החברה), שנכנס לתוקף לפני כעשור, כבר הוביל להשקעות גדולות של אבן קיסר ברגולציה, עלויות שהכבידו על החברה. בפברואר 2022, למרות מאבק שניהלה החברה, התקן הוחמר. על רקע הרצון לשפר את התוצאות הפיננסיות, ולמרות הקושי הנלווה, בחברה הוחלט לסגור את המפעל.

בשיחת הוועידה שערכה החברה עם אנליסטים לאחר פרסום הדוחות אמר שירן כי "ברור שאבן קיסר נמצאת מאחור בכל הקשור ליכולתה להציג רווחיות וערך לבעלי המניות, ואנו נחושים לשפר זאת". להערכתו, תוכנית הרה־ארגון תעזור לחברה לחזור לרווחיות ולתפיסת נתחי שוק, כמו גם לשיפור התזרים - שבו היא כבר מזהה שיפור, עם תזרים חיובי מפעילות בסך 7.9 מיליון דולר ברבעון הראשון.

ההכנסות ברבעון הסתכמו ב־151 מיליון דולר, ירידה של 11.6% ביחס לרבעון המקביל, והחברה עברה להפסד נקי של 3.8 מיליון דולר, לעומת רווח ברבעון המקביל. על בסיס Non-GAAP היא הפסידה 6 מיליון דולר, פי כמה מתחזיות האנליסטים, וה־EBITDA התכווץ ביותר מ־95% ל־0.5 מיליון דולר. החברה אף השעתה את התחזית השנתית.

 

חזית מאיימת בפעילות באוסטרליה

אחד הגורמים שסללו כנראה את דרכו של שירן חזרה לכס המנכ"ל, הוא מצבה של החברה באוסטרליה, אחד השווקים המרכזיים של אבן קיסר, עם 16.8% מהמכירות (כולל ניו זילנד) בשנת 2022. שווקים גדולים אחרים שלה הם ארה"ב (49.5% מהמכירות) וקנדה (13.5%).

ברבעון הראשון של השנה המכירות באוסטרליה נותרו ללא שינוי מהרבעון המקביל, כשבמונחי מטבע מקומי נרשמה עלייה, אולם המגמה הכללית שם פחות חיובית. בתחילת השנה עלה לכותרות באוסטרליה הנושא של מחלת סיליקוזיס - מחלת ריאות חשוכת מרפא שמאפיינת את העובדים החשופים לאבק שנוצר בעת עיבוד המשטחים שמייצרת החברה.

בעבר, תביעת ענק ייצוגית נגד החברה בישראל מצד עובד שחלה הסתיימה בפשרה. כעת לאחר פרסומים בתקשורת המקומית, הממשלה האוסטרלית בוחנת את הרגולציה בתחום, ואיגוד עובדים השיק קמפיין שבו קרא לממשלה לאסור שימוש באבן מהונדסת מ־2024 - עמדה שזוכה לתמיכה מצד שרים באוסטרליה.

כבר עתה יש במחוזות שונים באוסטרליה שינויים שמגבילים את השימוש בחומר זה או מציבים דרישות בטיחותיות הנוגעות לו. בדוח המורחב של אבן קיסר ל־2022 היא מציינת כי יוזמות רגולטוריות במדינות שונות נחוצות לשמירה על הבריאות והבטיחות, אך שינויים כאלה עלולים לשבש את השוק או להטיל עומס על יצרנים ומפיצים, כך שיעברו לשימוש בחומרים אחרים, מה שעלול לפגוע בעסקי החברה.

כמו כן לדבריה, שינויים נוספים ברגולציה עלולים לפגוע מהותית בעסקיה. אבן קיסר מעסיקה 124 עובדים באוסטרליה. כך שנראה שלמצב המעורער שם היה קשר לשינוי בעמדת המנכ"ל וייתכן שגם לצורך ברה־ארגון. במקביל, גם המצב בארה"ב לא מזהיר: בשיחת הוועידה נשאל שירן על אסטרטגיית הצמיחה שם, והשיב כי לחברה יש תשתית וצוות חזקים, ובכוונתה לנקוט צעדים לשיפור התוצאות.

הפסדים מלוא הטנא (על הנייר)

מניית אבן קיסר  הונפקה בנאסד"ק ב־2012 ושלוש שנים לאחר מכן נסחרה במחיר שיא ששיקף לחברה שווי של כ־2.5 מיליארד דולר. מאותו שיא צנחה המניה בכ־93%. המפסידים הגדולים "על הנייר" מהמצב הנוכחי הם בעלי המניות הגדולים בחברה - קרן ההשקעות טנא בראשותו של ד"ר אריאל הלפרין וקיבוץ שדות ים, שמחזיקים יחד בכ־40% מהמניות (מעל 20 מהמפוטרים הם חברי קיבוץ).

קרן טנא המתמקדת בעיקר בחברות מהתעשייה קיבוציות השקיעה באבן קיסר ב־2006, ושבע שנים מאוחר יותר ביצעה אקזיט בתשואה של פי 5 על ההשקעה, כשמכרה מניות ב־186 מיליון דולר. ב־2016 הקרן חזרה לסיבוב השקעה נוסף כשרכשה מניות ב־43.5 מיליון דולר. בהמשך, לאחר נפילה במניה, רכשה הקרן מניות נוספות תמורת כ־30 מיליון דולר. כיום, כשמחיר המניה משקף שווי חברה של 160 מיליון דולר בלבד, מופסדת טנא, על הנייר, עשרות מיליוני דולרים על הסיבוב השני שלה באבן קיסר. בעלי המניות בחברה ודאי מקווים שהסיבוב השני של שירן יהיה טוב יותר מזה של קרן טנא, לפחות כפי שהוא עד כה. 

עוד כתבות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לישראל יש הזדמנות להכריע את איראן, ולא בעזרת הצבא

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

המבקר לרה"מ: משרדך לא משתף פעולה בביקורת על המלחמה

רה"מ נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקני בלינקן והבהיר בפניו: "נפעל ברפיח" • זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • צה"ל תקף בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאויש של החות'ים בתימן • עדכונים שוטפים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר