גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקת קרפור בישראל: 50 סניפים חדשים בבת אחת, ואיך ישפיעו חסמי היבוא על המחירים

ביום שלישי הקרוב יושקו ברחבי הארץ 50 סניפים של ענקית המזון הבינלאומית קרפור ● האם היא עומדת לחולל מהפכת מחירים, כיצד היא תתמודד עם חסמי היבוא, וממה צריכות המתחרות לחשוש? ● 3 נקודות לקראת ההשקה הגדולה ביותר בענף קמעונאות המזון בשנים האחרונות

סניף של קרפור ברמת אביב ג' / צילום: גלית חתן
סניף של קרפור ברמת אביב ג' / צילום: גלית חתן

כבר למעלה משנה עומלים באלקטרה צריכה על אירוע הפתיחה של רשת הקמעונאות הבינלאומית קרפור, שמגיעה השבוע לישראל. בנוסף להכנות הפיזיות והלוגיסטיות, מדובר בשורה של מהלכים שיווקיים - כולל חלוקת שקיות רב־פעמיות בדלתות הבתים, עמוד פייסבוק שהציע פעילויות נושאות פרסים והצעות למתנות השקה. 

איך מגיעים למבול התייקרויות? מרחיבים את המנגנון הכלכלי הכושל במדינה | טור סופ"ש
גל אדיר של עליות מחירים שוטף את המשק, ואין מי שיעצור אותו | ניתוח
הבורסה יודעת יותר טוב מכולם: האם קרפור תזעזע את שוק המזון?

סניפי יינות ביתן, מגה ו־SUPER נסגרו בימים ראשון ושני, וייפתחו מחדש בשעה 12:00 בצהריים בשלישי הקרוב - אז יושקו בבת־אחת 50 סניפים ברחבי הארץ. באותו יום גם יעלה קמפיין פרסום בטלוויזיה ובדיגיטל - ברשת החליטו שלא לבחור בפרזנטור. במקביל להשקת הסניפים, ייפתח גם אתר אונליין.

האם קרפור תחולל מהפכת מחירים, כפי שהבטיח המנכ"ל הישראלי אורי קילשטיין? כיצד היא מתכננת לתת פייט לשופרסל ולשחקניות חזקות אחרות בשוק כמו ויקטורי, רמי לוי, אושר עד ויוחננוף? ואיך היא מתכננת לעשות זאת כשבישראל קיימים חסמי יבוא ייחודיים? 3 נקודות לקראת ההשקה הגדולה ביותר בענף קמעונאות המזון בשנים האחרונות.

 

1

פריסת הסניפים

קרפור מחזיקה בכ־14 אלף סניפים ב־49 מדינות באירופה, במזרח התיכון, במזרח אסיה, באפריקה ובדרום אמריקה, ומחזור המכירות השנתי שלה עומד על כ־81 מיליארד אירו.

מדובר גם באחת מיצרניות המזון והצריכה הגדולות בעולם: החברה מייצרת במאות מפעלים 14 אלף מוצרי מזון ולא־מזון תחת 20 מותגים שבבעלותה. ביום שלישי תהפוך ישראל להיות המדינה ה־50, וזו הסיבה שבקרפור העולמית דחפו לפתיחה של 50 חנויות בפריסה ארצית בו־זמנית, במהלך שיווקי מתוכנן היטב ובהשקעה של 250 מיליון שקל.

באלקטרה צריכה מתכננים להקים 80 עד 100 סניפים עד סוף השנה, כשבכל אחד מהם יהיו יותר מאלף מוצרי קרפור בכ־80 קטגוריות, ביניהם כ־400 מוצרי מזון ומוצרים אורגניים וכ־600 מוצרי נון־פוד, כולל מוצרי טואלטיקה וניקיון.

הסניפים ייפתחו תחת שלושה פורמטים, כנהוג ברשת: Carrefour City (החנויות השכונתיות), Carrefour Market (סניפים בינוניים) ו־Carrefour Hyper (חנויות הדיסקאונט).

הסניפים תוכננו על־ידי קרפור העולמית והוקמו לפי הקונספט של הרשת, ו־20 בעלי מקצוע הגיעו לארץ בחודשים האחרונים על־מנת להכשיר את הצוותים הישראלים. בשנתיים הקרובות יוצב אחד מבכירי הרשת בישראל ויעבוד בשיתוף עם הנהלת אלקטרה וקילשטיין.

בשלב הראשון ייפתחו שלושה סניפי היפרמרקט ברעננה, בנתניה ובבית שמש, שגודלם יתפרס על פני 2,500־4,000 מ"ר, לעומת 1,200 מ"ר של סניפי המרקט. סניפי סיטי ומרקט ייפתחו במיקומים שונים ברחבי הארץ.

בדוחות לשנת 2022 ניתן לראות שהוצאות הרה ארגון ברשת יינות ביתן־קרפור גרמו לצניחה ברווח הנקי של אלקטרה מוצרי צריכה ב־37% לכ־103 מיליון שקל, למרות זינוק של 34% בהכנסות החברה.

יינות ביתן רשמה הפסד של 109 מיליון שקל בשנה החולפת, על הכנסות של 2.84 מיליארד שקל. המכירות בחנויות זהות קטנו בשיעור של 4.3% לעומת 2021, לפי אלקטרה בשל סגירת סניפים לצורך שיפוץ והסבה למותג קרפור.

2

אתגר חסמי היבוא

אחד הנושאים עליהם שקדו באלקטרה מיום ההכרזה על הגעת קרפור - נושא שמטריד גם את המתחרה שופרסל, שמביאה לארץ את ענקית הקמעונאות ההולנדית ספאר בשיתוף עם עמית זאב - הוא ההתמודדות עם חסמי היבוא. איך יכולים בקרפור להבטיח תחרות במחירים בהתחשב בעלויות השילוח, הרגולציה וייצור מוצרים כשרים לשוק הייחודי הנמצא בישראל? 

● הולנד נגד צרפת: שתי רשתות מזון בדרך לארץ. מי תקרוץ יותר לישראלים? | ניתוח

קילשטיין אמר לגלובס עוד ביוני שעבר כי רפורמת היבוא ורפורמת התמרוקים צפויות להקל על העניין. "יש עדיין חסמים רגולטוריים שמייקרים את המוצרים וחוסמים תחרות, ואני מקווה שהממשלה תפעל להסירם כדי שתיווצר בשוק תחרות אמיתית", ייחל קילשטיין. "לדוגמה, תקינה מיוחדת שאוסרת על יבוא אבקות כביסה או דרישות רגולטוריות שחוסמות יבוא חיתולים".

בינתיים הספיק משרד הכלכלה והתעשייה להשיק נוהל חדש, שנכנס לתוקף לפני חודש, ושמאפשר את כניסתם לישראל של מאות מוצרים ללא בדיקות - תוך קיצור הליך היבוא וחיסכון בעלויות - לרשתות קמעונאיות בינלאומיות שיפתחו סניפים בישראל.

על־פי המתווה, רשתות זרות שייכנסו לארץ או מתכננות לעשות כן יתחייבו שהמוצרים המיובאים נמכרים בחנויותיהן במדינות מפותחות אחרות ועומדים בדרישות התקינה והרגולציה. המוצרים ייכנסו לשוק על בסיס התחייבויות היבואנים, והפיקוח עליהם יתבצע לאחר כניסתם, בחנויות.

הפיילוט למתווה יופעל במשך שלוש שנים, שבמהלכן ייבחנו מדדים שונים לקביעת התועלת שהפיק הציבור כתוצאה מההקלות, בהן הגדלת מגוון המוצרים הקיים בשוק ורמת התחרות במחירים בין הרשתות.

במהלך נוסף שאמור לעודד תחרות בשוק, בשבוע שעבר אישרה הממונה על התחרות מיזם משותף של אלקטרה קמעונאות, בנק הפועלים וכאל, להקמה וניהול של מועדון לקוחות מבוסס כרטיס אשראי חוץ־בנקאי.

המיזם המשותף מאחד בין מועדון הלקוחות "ביט כארד" (של בנק הפועלים וכאל) עם מועדון הלקוחות של אלקטרה, וצפוי לסייע בהשקת קרפור וביסוסה וכן להגביר את התחרות בתחום זה.

3

מלחמת המחירים

מוצרי קרפור נכנסו לארץ מאז הקיץ. ראשית הגיע השוקולד, במענה למחסור שנוצר על המדפים בעקבות הריקול בשטראוס. לאחר מכן הגיעו דגני בוקר, שמן זית ובירות, חלקם זולים בעשרות אחוזים מהמתחרים.

בנובמבר אמר קילשטיין לגלובס כי בקטגוריית קפסולות הקפה, המותג קרפור היה השחקן הגדול באותו שבוע עם נתח של 47%, ועבר אפילו את הקפסולות של עלית. "הקטגוריה כולה צמחה משמעותית, גם במכירות וגם ברווח", ציין. "אנחנו רואים שחקנים בשוק מורידים את המחירים של הקפסולות שלהם, וזה משמח, כי זה מעיד על השפעה רוחבית מול השוק".

נקודת החוזק של קרפור היא במוצרי המזון היבשים ובמוצרי הנון־פוד, אולם ברור שהמחירים לא יהיו זהים למחירים בצרפת בשל העלויות הנלוות להבאתם לישראל. לעומת זאת, אתגר משמעותי מצפה לרשת במוצרי הבשר, העוף, החלב והגבינות.

כעת נותרות כמה שאלות פתוחות: האם המחירים של קרפור יישארו ברמתם הנוכחית גם חצי שנה לאחר הפתיחה? האם שאר השחקניות יישארו ברמת המחירים הנוכחית למרות גל עליות המחירים? והאם הצרכן הישראלי יישאר נאמן למותגים המוכרים, או ייתן למחיר לדבר? 

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר