גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"או שתפסידו פי 3 על ההשקעה או שתרוויחו פי 1,000": הטכנולוגיה שהפכה ללהיט של עמק הסיליקון

ההיתוך הגרעיני הפך לדבר החם בעמק הסיליקון בחסות המרוץ למלאי אנרגיה נקי מזיהום וכמעט בלתי מוגבל ● אבל כדי להיות הראשונים ליהנות מטכנולוגיה עתידנית שעדיין לא מוכנה לשימוש, חסר למשקיעי הענק שמהמרים על חברות ההיתוך הגרעיני דבר אחד מרכזי - מסלול לרווחיות

ביל גייטס, ג'ף בזוס, סם אלטמן. רודפים אחרי חברות ההיתוך הגרעיני / צילום: רויטרס, AP. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ביל גייטס, ג'ף בזוס, סם אלטמן. רודפים אחרי חברות ההיתוך הגרעיני / צילום: רויטרס, AP. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סם אלטמן הפך לסנסציית טכנולוגיה השנה בתפקידו כמנכ"ל OpenAI, סטארט-אפ הבינה המלאכותית שנראה כאילו הוצא מספר מדע בדיוני. אבל אלטמן, בין המשקיעים הבולטים בעמק הסיליקון כבר יותר מעשור, עשה את אחד מההימורים הגדולים בקריירה שלו על חברה שעשויה להיות עתידנית אפילו יותר: סטארט-אפ ההיתוך הגרעיני Helion Energy Inc. 

כך תצלחו את השוק הדובי: משקיעים מנוסים חושפים אסטרטגיות 
"יכולה הייתה להיות קטסטרופה": מה חושב וורן באפט על משבר הבנקים 

אלטמן הוא אחד מכמה מייסדי חברות טכנולוגיה ומיליארדרים שמקווים לרתום את התהליך שנותן לשמש ולכוכבים את כוחם כדי לספק אנרגיה בכמות כמעט בלתי מוגבלת. ג'ף בזוס, פיטר ת'יל, ביל גייטס ומארק בניוף הם בין האנשים שמהמרים שהיעד הוותיק של בניית כורי היתוך נמצא כעת מרחק שנים ספורות מהתגשמות.

בניוף, מנכ"ל חברת התוכנה סיילספורס, מגדיר את ההיתוך הגרעיני בתור "חלום אדיר". "זה הגביע הקדוש (Holy Grail). זה חד הקרן מהמיתולוגיה", אמר בניוף, שהשקיע ביחידת משנה של MIT ששמה Commonwealth Fusion Systems, ושואפת ליצור תחנות כוח קומפקטיות. גם ביל גייטס משקיע שם.

 

פריצת הדרך שהפריחה תקווה במשקיעים

ההיתוך הגרעיני נראה זה זמן רב כמו חלופת אנרגיה ירוקה לשריפת דלקים מאובנים ופליטות גזי חממה. טכנולוגיות ויישומים אחרים שנמצאים בפיתוח במרוץ לאנרגיה מהיתוך גרעיני כוללים מגנטים חזקים, לייזרים משוכללים או טיפול בקרינה לחקר מחלת הסרטן. להיתוך, הוסיף בניוף, "אין גבולות אם יצליחו לגרום לו לפעול".

מפתחים שרובם בארה"ב, קנדה ואירופה רוכבים על המומנטום מאז אוגוסט 2021, אז מדענים במעבדה הלאומית ע"ש לורנס ליברמור התקרבו לייצור של יותר אנרגיה מריאקציית היתוך לעומת כמות האנרגיה שהושקעה בקרני הלייזר שעשו את ההיתוך - מה שמכונה רווח נטו. אחר כך, רבים החלו להאמין שפריצת הדרך קרובה יותר מתמיד. והיא אכן הגיעה בדצמבר, אז השיגה המעבדה רווח נטו בפעם הראשונה.

היתוך גרעיני מתרחש כששני גרעיני אטום קלים מתמזגים ליצירת גרעין אחד כבד יותר. התהליך הזה משחרר כמויות עצומות של אנרגיה, אין לו פליטות פחמן והקרינה הרדיואקטיבית שלו מוגבלת. אבל כדי להחליף את האנרגיה המזהמת, חברות יצטרכו ללמוד איך לשמר את תגובות ההיתוך ולמצוא דרך להמיר את האנרגיה לחשמל נטו.

האימרה הנושנה על היתוך גרעיני היא שמדובר בחזון שרחוק מאיתנו שנים רבות וכך תמיד יהיה. מדובר בהימור עם סיכויי הצלחה נמוכים אפילו בעולם עתיר הסיכונים של השקעות הון סיכון. בניוף אמר שמי ששכנע אותו היה ווינוד קוסלה, מייסד שותף של סאן מיקרוסיסטמס (Sun Microsystems, שנמכרה ב־2010 לאורקל) שהיה משקיע מוקדם בהיתוך פרטי, תחום שבאופן היסטורי עסקו בו מעבדות לאומיות ואקדמאים.

העניין של קוסלה היה תלוי ביכולת לבנות אלקטרומגנט גדול בעל מוליכות־על שיפעל בטמפרטורות גבוהות. לפני שהשקיע במוצר הוא הקדיש 15 חודשים לבדיקות נאותות והעסיק שלושה צוותים שיבחנו אותו. הגישה שלו היא בחינת כמה דגמים של היתוך והוא משקיע בחברה נוספת בתחום, Realta Fusion, חברה־בת של אוניברסיטת וויסקונסין־מדיסון. "אפילו אם רק אחת מהן תעבוד, לכדור הארץ זה יהיה הרבה יותר טוב, כך אני רואה את זה", אמר. כמשקיע, קוסלה מסתכל על היתוך גרעיני כך: "מבחינה פיננסית, או שאתם מפסידים פי שלושה מההשקעה או שתרוויחו פי 1,000. זו המתמטיקה של ההיתוך".

חברות תעשייה, חברות נפט גדולות וקרנות עושר של מדינות תומכות במאמצי המחקר לצד משרד הביטחון האמריקאי, המחפש לבנות תחנת כוח בגודל של טוסטר אובן שתספק אנרגיה ללוויינים. "יש סבירות לא רעה שלפחות חברה אחת ואולי שתיים יציגו יכולות היתוך בעשור הנוכחי", אמר ארנסט מוניז, מנכ"ל קבוצת המחקר ללא כוונות רווח Energy Futures Initiative ולשעבר שר האנרגיה של ארה"ב. מוניז, שהוא גם פיזיקאי, אמר ששיפורים בלמידת מכונה בקנה מידה גדול האיצו ניסויים ועזרו לכמה חברות להגיע או להתקרב לטמפרטורות הקיצוניות והלחצים הגבוהים הנחוצים לריאקציה של היתוך גרעיני.

תקדים שיאיץ גם את מהפכת ה־AI

החברות ומי שתומכים בהן רואים בכך תקדים גם להתפתחויות בתחום הבינה המלאכותית, שמצריכה כמויות אדירות של כח מחשוב כדי להריץ את המודלים הדרושים לתפעול AI. אלטמן, שהחברה שלו עומדת מאחורי צ'אט הבינה המלאכותית הוויראלי ChatGPT, השקיע בהליון (Helion Energy) 375 מיליון דולר.

החברה מאוורט וושינגטון, משתמשת בטכנולוגיה המכונה "היתוך אינרציה מגנטית", ושואפת לייצר חשמל נטו עד השנה הבאה. ב־Helion, אלטמן הוא יותר ממשקיע פסיבי. "אני שולח אליו אנשים לסינון וכדי לעבור ריאיון", אמר מנכ"ל החברה דיוויד קירטלי. לדבריו, חלק מהעובדים החלו להשתמש ב־ChatGPT בניסיון להאיץ עבודות הנדסה. משקיעים אחרים, כולל מיתריל קפיטל (Mithril Capital) של פיטר ת'יל, הצטרפו בעבר לקריאות לעזור להליון במשא ומתן עם ספקים.

איגוד תעשיית ההיתוך, שבסיסו בוושינגטון, איתר יותר מ־5 מיליארד דולר במימון פרטי, כאשר שבע חברות גייסו לפחות 200 מיליון דולר מהסכום. כ־75% מגיוסי ההון בתחום היתוך גרעיני הם מאז 2021, על פי PitchBook.

פריצות דרך שהפתיעו את הציפיות

חברה ששמה Lowercarbon Capital, שנוסדה על ידי כריס סאקה, משקיע ההון סיכון המוקדם בטוויטר ואובר, השיקה קרן היתוך גרעיני בשנה שעברה עם משקיעים שכללו קרנות הון, תאגידים ומשרדים משפחתיים. קליי דומס, שותף מייסד, אמר ש־Lowercarbon Capital השתכנעה שתחום ההיתוך הגיע לנקודת מפנה מכיוון שבלי קשר לסוג הטכנולוגיה, חברות מגיעות לאבני דרך מבחינה טכנית. "גישה גוברת לכוח מחשוב ופריצות דרך בתורת החומרים מאיצים את ההתקדמות שלהן מהר יותר משאפשר היה לצפות", אמר דומס.

בין השקעות הקרן נמנית חברת Avalanche Energy, שגייסה בסבב הראשון 40 מיליון דולר. מנכ"ל החברה, רובין לנגטרי, אמר שהיא מתמקדת במערכות קטנות שניתן לבנות ולבחון במהירות בעזרת ציוד הזמין באופן מסחרי, כולל תא ואקום בתת־לחץ גבוה שניתן לרכוש באיביי. "אנחנו רוצים לבנות את כור ההיתוך הקטן ביותר בעולם. אז אנחנו מדברים על פרויקט שאולי יעלה עשרות מיליוני דולרים, לא מיליארדים, ואז באמת ניתן יהיה לעשות את זה בעזרת צוות קטן", אמר.

קצין חיל האוויר האמריקאי ריאן וויד, פיזיקאי פלזמה וטייס ניסוי ביחידת החדשנות לביטחון של הפנטגון, שחתמה על חוזה עם החברה, אמר שבדיקת גישה כזו לפני 20 שנה יכולה הייתה לעלות 50 מיליון דולר, אבל כיום ניתן לעשות את רוב העבודה על מחשב בעלות מינימלית. יחידת החדשנות לביטחון רוצה בחמש השנים הקרובות למצוא מקור כוח גרעיני שיוכל לספק חשמל מתוך מכשיר בגודל טוסטר אובן או מיקרוגל, אמר וויד, שהצביע על הצורך במערכות הנעה קטנות ללוויינים באיזור שבין כדור הארץ לירח.

מתנהגות כמו מפתחות, לא חברות

השגת ההיתוך הגרעיני כל כך מורכבת שחברות מפתחות מוצרים אחרים בזמן שהן בוחנות מכשירים המיועדים לסייע לטכנולוגיה הנכספת. לקניין הרוחני הזה יש גם ערך נפרד להיתוך הגרעיני, אמר אדם רודמן, מייסד קרן הגידור Segra Capital Management, שהשקיע בחברת ההיתוך הגרעיני הקנדית General Fusion - אותה חברה שג'ף בזוס, מייסד אמזון תומך בה.

אבל הטכנולוגיות הללו יצטרכו להציג דרך לרווחיות, ולא רק פריצות דרך מדעיות. "הרבה מהן אינן חברות - אלה מפתחות טכנולוגיות", אמרה ברברה בורגר, לשעבר נשיאת קרן ההון סיכון שברון טכנולוגיה (Chevron Technology Ventures) ובעלת כמה עמדות בדירקטוריון וכמייעצת. "עד שיש לך הכנסות, אין לך חברה".

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה